De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 9 mei 2017

---

Literaire leugentjes

Wees eerlijk: hoeveel van de boeken die in je kast staan heb je daadwerkelijk gelezen? En hoeveel boeken zeg je alleen gelezen te hebben? Onlangs zag ik een onderzoek van The Reading Agency voorbij komen. Deze Britse leesbevorderingsinstelling vroeg 2000 mensen naar hun leesgewoonten. Uit het onderzoek bleek dat 41 procent van de ondervraagden weleens liegt over welke boeken ze hebben gelezen, en hoeveel precies. Ze gaven aan dit vooral te doen tijdens sollicitatiegesprekken, dates, ontmoetingen met de schoonfamilie en op sociale media.

Zelf heb ik nooit gezegd dat ik een boek heb gelezen terwijl dat niet zo is. Wel heb ik ooit wijselijk mijn mond gehouden tijdens een onderonsje met een schrijver die ervan uitging dat ik zijn gehele oeuvre gelezen had. Zou de rest van lezend Nederland soortgelijke ervaringen hebben? Over welke boeken zou men hier liegen? Max HavelaarDe ontdekking van de hemel? Misschien zijn er talloze mensen die vandaag rond de waterkoeler staan op te scheppen dat De tolk van Java, waarmee Alfred Birney deze week de Libris Literatuurprijs won, al heel lang hun lievelingsboek is, terwijl het ongelezen op hun nachtkastje ligt.

Schroom dan ook niet om mij te mailen over je eigen boekenleugens. Wie weet: als ik genoeg leuke reacties krijg, zit er misschien wel een leuk artikel in…

Anouk Abels

Hoofdredacteur Boekenkrant

anouk@boekenkrant.com​

---

Nu verschenen: Buitenplaatsenkrant editie 1 mei 2017

Op 1 mei 2017 verscheen de eerste editie van de Buitenplaatsenkrant. Deze krant is een initiatief van de stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL) in samenwerking met Uphill Battle uitgevers.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

De schaduw boven Columbia

In De vorm van ruïnes verdiept Juan Gabriel Vásquez zich in twee moorden die een cruciale plek innemen in de Colombiaanse geschiedenis. Op deze manier wil hij ontdekken waarom de maatschappij van het land zo doordrongen is van geweld.

In deze roman keert Vásquez terug naar zijn vaderland.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Nieuwe titel: Blauwzuur

Ontdek prachtig en mysterieus IJsland met weer een nieuwe literaire thriller van Arnaldur Indridason: Blauwzuur.

Reykjavík is aan het begin van de Tweede Wereldoorlog een stad van veertigduizend inwoners. In de eerste oorlogsjaren komen er met de bezettingstroepen tienduizenden militairen binnenstromen. Hun relatie met de plaatselijke vrouwelijke bevolking is velen een doorn in het oog.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Nieuwe titel: Een doodgewone dag in Amerika

Zomaar een dag. Eén willekeurige 23 november.

De dag waarop tien jongeren – zwart, blank en latino, tussen de negen en negentien jaar oud – worden neergeschoten. Op een slaapfeestje, op een straathoek, in de deuropening van zijn eigen huis. En dit is geen uitzondering in Amerika: gemiddeld worden er elke dag zeven kinderen doodgeschoten.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

DICHTER. nr3

DICHTER. is een tijdschrift met gedichten voor kinderen van 6 tot 106 dat vier keer per jaar uitkomt. In ieder nummer staan bijna 75 nieuwe gedichten van meer dan 25 kinderdichters in een schriftje van meer dan 100 bladzijden.

DICHTER. nr3 gaat over vakantie, zomer en op reis gaan.

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekenkrant op Facebook nu definitief verhuisd

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via

Facebook? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---
---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 6 juni 2017 verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant.

Ook de nieuwe BKYA komt uit op 6 juni 2017. Op deze dag zal ook voor de tweede keer de BKHistorischeRomans verschijnen.

Adverteren? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com