De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 10 januari 2017

---

Vrouwen en boeken

Toen ik bij de Boekenkrant kwam werken, was ik de enige vrouw op een kantoor vol mannen. Voor iemand met enkel zussen was dat wel even wennen: opeens bevond ik me in een wereld van schuine grapjes en ferme handdrukken. Een tijdje later was alles anders: de gestaag groeiende redactie, waar ik na het vertrek van de vorige (mannelijke) hoofdredacteur leiding aan gaf, bestond bijna helemaal uit vrouwen. Nu was het onze uitgever die zich moest redden in een kamer vol dames. Inmiddels hebben we er wel wat mannen bij, maar de vrouwen zijn nog steeds veruit in de meerderheid.

Met veel interesse las ik dan ook een interview van met de Lezeres des Vaderlands, dat in december op de website van de VPRO verscheen. In 2016 hield zij bij hoeveel vrouwelijke schrijvers in de grote bladen besproken werden. Daarnaast turfde ze hoeveel stukken in die bladen stonden van vrouwelijke redacteuren. Wat blijkt: de cijfers bleven op beide gebieden het hele jaar rond de dertig procent hangen. Dat vond ik opmerkelijk, want bij ons op de redactie staan de zaken er compleet anders voor. Een antwoord op de vraag hoeveel boeken van vrouwelijke auteurs er precies in onze krant besproken worden, moet ik u schuldig blijven. Maar dat wij in een land vol mannelijke recensenten een redactie hebben die voor twee derde uit vrouwen bestaat, is toch best iets om trots op te zijn. 

Anouk Abels

Hoofdredacteur Boekenkrant

anouk@boekenkrant.com​ 

---

Doe mee met de Hebban Reading Challenge 2017

Als ‘meer boeken lezen’ ook een van jouw goede voornemens voor 2017 is, dan zit je bij Hebban goed! Niet alleen voor meer, maar ook voor het ontdekken van betere boeken. In de Hebban Reading Challenge bepaal je het aantal boeken dat je in een jaar wilt lezen. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

De gedachtegang van Jane Austen

Voor haar historische roman Jane Austen, onder vier ogen kroop schrijfster Anke Werker in het hoofd van haar favoriete auteur. Het resultaat bevat niet alleen een intiem portret van een van Engelands meest geliefde schrijfsters, maar ook van haar naaste familieleden. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Nieuwe titel: Het Land van Oranje

Het boek Negeri van Oranje/Het Land van Oranje was zes jaar lang een bestseller in Indonesië en werd het afgelopen jaar verfilmd. Vijf Indonesische studenten gaan studeren in Nederland. Studente Lintang vormt de spil van het verhaal. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

IJzingwekkende thriller

Sarah heeft het niet makkelijk om Mats te volgen naar de berghut op de flank van de Dent Blanche. Hij kijkt niet naar haar om en houdt een stevig tempo aan. Maar ze houdt vol. Boven wachten een schitterende zonsondergang en een romantische nacht in een verlaten berghut. Tot ze de deur van de zeshoekige hut openen. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Nieuwe titel: De man die er niet was

Wat gebeurt er in het brein van mensen die alzheimer, dementie of een andere gelijksoortige ziekte hebben? Anil Ananthaswamy neemt je, net als Oliver Sacks, mee naar de wereld van de recentste neurologische bevindingen, naar de nieuwe kennis over schizofrenie, autisme, alzheimer, epilepsie en buitenlichamelijke ervaringen. Want hoe werkt het brein eigenlijk? 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Een poëtische vertelling over Frida Kahlo

Frida is een indrukwekkend eerbetoon aan kunstenares Frida Kahlo. Al tijdens haar leven was Frida Kahlo een stijlicoon. Dankzij haar charisma werd de Mexicaanse kunstschilder op handen gedragen door revolutionairen, feministen en minderheidsgroepen. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Strips

Stripvlogger bespreekt: January Jones 8 - De eerste keizer

January Jones zit letterlijk en figuurlijk aan de grond. De rekeningen stapelen zich op en ze heeft geen geld om haar Comet in de lucht te houden. Dan arriveert er een geheimzinnig telegram uit Shanghai en wordt er op de bankrekening van January een aanzienlijk voorschot gestort. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekenkrant op Facebook nu definitief verhuisd

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via

Facebook? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 6 februari 2017 verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant.

Ook de nieuwe BKYA en de BKStrips komen uit op 6 februari 2017.

Adverteren? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com