De beste bron voor boekennieuws

Nieuwe Titels-nieuwsbrief

2 december 2013

Een handig overzicht van de nieuwste publicaties, oorspronkelijk bedoeld voor boekhandelaren - maar iedere boekliefhebber is welkom.

Literatuur

Isabel Allende - Ripper

De zestienjarige Amanda Martín speelt met haar grootvader en vier andere pubers een internetspel, waarbij ze met aangenomen identiteiten negentiende-eeuwse moorden onderzoeken. Op initiatief van Amanda gaat de internetgroep zich ook bezighouden met een reeks recente moorden in hun eigen stad, San Francisco. Amanda is er van overtuigd dat deze moorden iets met elkaar te maken hebben. Ze kan niet vermoeden dat dit verband wel heel dicht bij haar eigen leven komt… 

Isabel Allende, Ripper, Uitgeverij Wereldbibliotheek ISBN 978 90 284 2564 4 (€ 19,90)

Abdelkader Benali - Bad Boy

Amir Salim, een schuchtere jongeman uit een volkswijk, transformeert tot een van de meest gevreesde en geroemde kickboksers aller tijden. Niets of niemand lijkt hem hierbij in de weg te staan, tot hij ten val komt wanneer hij ervan wordt beschuldigd een man uit de reclamewereld te hebben gemolesteerd. De wereld waarin hij zijn heldenstatus heeft opgebouwd laat hem van de ene dag op de andere vallen als een baksteen. De enige die hem terzijde staat is zijn oude schoolvriend Mo, die hem nog kent als een kwetsbare, onzekere jongen.

Abdelkader Benali, Bad Boy, Uitgeverij De Arbeiderspers, ISBN 978 90 295 8780 8 (€ 18,95)

Eva Meijer - Dagpauwoog

Iris Dagpauwoog ontmoet Marcel, een dierenrechtenactivist. Stukje bij beetje weet hij haar van de noodzaak te overtuigen om in te grijpen in de manier waarop mensen met dieren omgaan. ’s Nachts, wanneer niemand aanwezig is, gooit Marcel bompakketjes bij slagerijen naar binnen. Iris besluit hem te helpen. Maar dan valt er een gewonde, en moet ze bij zichzelf te raden gaan: hoe heeft ze zich zo kunnen laten meeslepen? Of heiligt het doel alle middelen?

Eva Meijer, Dagpauwoog, Uitgeverij Cossee, ISBN 978 90 593 5452 3 (€ 18,90)

Alex Boogers - Wanneer de mieren schreeuwen 

De dertienjarige Socrates is een jongen die eindeloos straatvoetbal speelt, interesse krijgt in meisjes en ervan droomt profvoetballer te worden. Tot er aan zijn toekomst een abrupt einde tijdens een sneeuwballengevecht. Alex Boogers baseerde deze indringende novelle op de tragische dood van de Rotterdamse Sedar Soares.

Alex Boogers, Wanneer de mieren schreeuwen, Uitgeverij Podium, ISBN 978 90 575 9598 1 (€ 15,00)

Verder lezen? Boekenkrant tipt:

 • Femke Ponsioen - Farid
 • Rinus Spruit - Een dag om aan de balk te spijkeren
 • Donkers - Elvis ligt op Zorgvlied
 • Bart Chabot - Triggerhappy
 • Belle van Zuylen / Nelleke Noordervliet - De Edelman / Volg je eigen wegSpanning

Amanda Kyle Williams - De vreemde in ons midden

Nadat ze vanwege haar drankprobleem is ontslagen bij de FBI, start Keye Street haar eigen detectivebureau op. Ze staat op het punt een lang weekend weg te gaan, wanneer een moordzaak roet in het eten gooit. Een dertienjarige jongen is gewurgd. Keye’s vriend Aaron werkt bij de politie en wordt op de zaak gezet. Keye werkt ondertussen door aan haar eigen opdrachten. Dan wordt ze geconfronteerd met een moordzaak die wel erg dicht bij huis komt.

Amanda Kyle Williams, De vreemde in ons midden, Uitgeverij De Fontein, ISBN 978 90 261 9511 2 (€ 18,95)

Jaye Ford - Ben je al bang?

Een verlaten parkeergarage, laat op de avond. Livia loopt snel door de ruimte, haar gedachten al bij thuis. Tot een gemaskerde man haar aanvalt en tegen een auto duwt. Livia weet haar belager van zich af te slaan, en ontsnapt ternauwernood. Door de plaatselijke pers wordt ze tot held gebombardeerd – maar haar echte nachtmerrie is nu pas begonnen.

Jaye Ford, Ben je al bang?, Uitgeverij De Kern, ISBN 978 90 325 137 19 (€ 18,95)

Marco Kroon - Danger Close

Openhartig, zelfkritisch, rauw en dicht op de huid schrijft Marco Kroon over zijn tijd als peletonscommandant van SFTG Viper, de Nederlandse Special Forces in Afghanistan. Maar ook beschrijft hij de RIdderslag, de beschuldigingen die volgden en zijn veroordeling door de media.

Marco Kroon, Danger Close, UHB uitgevers, ISBN 978 90 8200 361 1 (€ 19,95)

Verder lezen? Boekenkrant tipt:

 • Marisha Pessl - Nachtfilm
 • Tupla M. - Val
 • Sophie Hannah - Brandschoon

Non-fictie

Kees van Kooten en Wim de Bie - Het Groot Bescheurboek

Kees van Kooten en Wim de Bie stelden van 1973 tot 1986 de Bescheurkalender samen. Toen daar na 14 jaar een einde aan kwam, kon men zich nog eenmaal verheugen in Het Groot Bescheurboek, een bloemlezing van de allerbeste dagen uit de kalender. Maar daarna hield het toch echt op... Tot nu. Nog eenmaal nu echt voor de laatste keer, herdrukken we ongezien en ongewijzigd dit boek om heimwee van te krijgen.

Kees van Kooten en Wim de Bie, Het Groot Bescheurboek, Uitgeverij De Harmonie, ISBN 978 90 761 6862 3 (€ 24,90)

Michael Jacobs - De geheugenrover

Door het hart van Colombia stroomt de Magdalena. De rivier wordt door sommigen gezien als de gevaarlijkste plek ter wereld. Een derde van de slachtoffers van La Violencia, de tien jaar durende Colombiaanse burgeroorlog, verdween in het water. De dorpen aan de oever aanschouwden enkele van de grootste bloedbaden uit de Zuid-Amerikaanse geschiedenis.
Michael Jacobs volgde de ruim 1500 kilometer lange rivier tot diep in de Andes, waar guerrilla’s het voor het zeggen hebben. Drie dagen lang werd hij vastgehouden door de FARC-beweging. In De geheugenrover beschrijft Jacobs de geschiedenis van de Magdalena en Colombia. Een fascinerende geschiedenis van verwoesting en verval, maar vol mysterie en romantiek.

Michael Jacobs, De geheugenrover, Uitgeverij Kok, ISBN 978 94 019 0161 1 (€ 22,50)

Omfietswijngids 2014 (Podium)

Nicolaas Klei - Omfietswijngids 2014

Benieuwd welke wijn je vandaag mee moet nemen uit de supermarkt? In deze opvolger van de Supermarktwijngids staan niet alleen 411 zogenaamde ‘Omfietswijnen’, maar ook alle wijnen uit supermarkten en wijnketens die naast deze wijnbekroning grepen. Het resultaat is een gids vol smakelijke proefnotitites, van topwijn tot weggietfles.

Nicolaas Klei, Omfietswijngids 2014, Uitgeverij Podium, ISBN 978 90 5759 603 2 (€ 15,00)

Verder lezen? Boekenkrant tipt:

 • Kluun - Klunen 2
 • Jamie Oliver - Bespaar met Jamie
 • Boudewijn Smid - Enclave Volendam 

Poëzie

Les Murray – De planken kathedraal

Les Murray bezingt de rijkdom van het leven in verhalende gedichten, aforistische fragmenten en portretten van mensen, dieren en de Australische outback, nu eens vol zelfspot en humoristisch provocerend, dan weer liefdevol en intens. De planken kathedraal werd vertaald en samengesteld door Maarten Elzinga, in samenwerking met Murray. Het resultaat is een unieke tweetalige editie, voorzien van een uitgebreid nawoord.

Les Murray,De planken kathedraal, ISBN 978 90 761 6930 2 (€ 29,90)

Jeugd

Geronimo Stilton - Gullivers reizen

De Londense arts Lemuel Gulliver wil niks liever dan varen. Hij komt aan op de meest fantastische plekken die je ooit gezien hebt, zoals het vliegende eiland Laputa. En wat een gekke inwoners kwam hij daar tegen! Pratende paarden, piepkleine mannetjes, reuzen en verveelde professors, hij valt van de ene verbazing in de andere. Een prachtige klassieker uit de literatuur van Jonathan Swift, vrij bewerkt door Geronimo Stilton!

Geronimo Stilton,  Gullivers reizen, Uitgeverij De Wakkere Muis, ISBN 978 90 859 2246 9 (€ 12,50)

Dick Bruna - Kerstmis

Vijftig jaar geleden verscheen Dick Bruna's boekje Kerstmis voor het eerst. Daarom is er nu een jubileumeditie met een gouden rug en leeslint met engeltje. Kerstmis geeft op eenvoudige wijze een prachtige beschrijving
van het kerstverhaal.

Dick Bruna, Kerstmis, Uitgeverij Mercis Publishing, ISBN 978 90 564 7579 6 (€11,50)

Helen Moss - Avontureneiland: Het mysterie van de fluitende grotten

Scott en Jack logeren in de zomervakantie bij hun tante op het eilandje Castle Key. Het is er superklein en ontzettend saai! Totdat ze Emily en haar hondje Drift ontmoeten. Als er mysterieuze dingen gebeuren op het eiland gaan de broers en speurneus Emily op onderzoek uit. 

Helen Moss, Avontureneiland: Het mysterie van de fluitende grotten, Uitgeverij Kluitman, ISBN 978 90 206 7311 1 (€ 5,00)

 

Verder lezen? Boekenkrant tipt:

 • Thea Stiton - Heks van vuur en vlam
 • Anna-Clara & Thomas Tidholm - Jacob schept sneeuw
 • Harmen van Straaten - Nog eentje voor het slapen gaan

Strips

Gummbah - De avonturen van Wim Kut

 

Gummbah is niet meer weg te denken als tekenaar in de Volkskrant, Humo en vele andere bladen. Hij is met recht de meester van het absurdisme te nemen. In zijn nieuwste boek, De avonturen van Wim Kut,ontmoeten we een gloednieuw hoofdpersonage. Het boek is politiek incorrect, bikkelhard en altijd nét naast de kwestie.

Gummbah, De avonturen van Wim Kut, Uitgeverij De Harmonie, ISBN 978 90 761 6880 7 (€ 17,50)

Windig & De Jong - Niks mis met de Sint

Er is niks mis met Sinterklaas en trouwens ook niet met de kerstman. Behalve als Heinz zich ermee gaat bemoeien. In dit boekje speelt Heinz voor Sinterklaas én Zwarte Piet, staat er een zak voor de deur met zijn naam erop, zingt hij Sinterklaasje, flap, flap, flap en speelt hij een hond in de musical Dogs. Hij krijgt een spelletje Heinz-erger-je-niet van de Kerstman en zit vol goede voornemens voor volgend jaar.

Windig & De Jong, Niks mis met de Sint, Uitgeverij Oog & Blik, ISBN 978 90 549 2420 3 (€ 8,95)

Hans van Oudenaarden - Rhonda: Help me, Rhonda!

Waar moet je jezelf verbergen als je een koffertje met 500.000 dollar hebt gestolen van je ex-vriendje, die voor de maffia blijkt te werken? Dan komt het goed van pas dat je je hele jeugd aan een trapeze hebt gehangen en ook nog eens sprekend op een filmster lijkt... Het is 1964, en het is aan de mooie Rhonda Kaplan om uit de handen van de Maffia te blijven...

 Hans van Oudenaarden, Rhonda: Help me, Rhonda!, Don Lawrence Collection, ISBN 978 90 888 6134 5 (€ 8,95)

Op de hoogte blijven van nieuwe titels?

Hou www.boekenkrant.com in de gaten! Dagelijks verschijnt er informatie over de nieuwste boeken online. Volg ons via Twitter of Facebook om op de hoogte te blijven, of meld je aan voor de wekelijkse Boekenkrant Nieuwsbrief.

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com