De beste bron voor boekennieuws

Nieuwe Titels-nieuwsbrief

7 november 2016

---

Een maandelijks overzicht van pas verschenen titels en boeken die zeer binnenkort verschijnen.

---

Literatuur

Erik Bindervoet - De iedereen

De Iedereen is de vertaling en bewerking van de bekende vijftiende-eeuwse, oer-Hollandse moraliteit Elckerlijc, Den Spyeghel der Salicheyt van Elckerlijc- Hoe dat elckerlijc mensche wert ghedaecht Gode rekeninghe te doen. Woordgoochelaar Erik Bindervoet veroorlooft zich zoals we van hem gewend zijn een aantal vrijheden, niet alleen in de taal, maar ook in de cast: God en de Kerk waren te oud voor hun rol en hebben plaatsgemaakt voor de Natuur en de Kunst. Maar het verhaal en de sfeer zijn van a tot z gehandhaafd, net als de boodschap die nog wel een tijdje tijdloos zal blijven.

Erik Bindervoet, De iedereen, Uitgeverij De Harmonie, ISBN 978 90 761 7496 9 (€ 16,50)

Natasha Pulley - De horlogemaker van Londen

Wanneer Thaniel Steepleton thuiskomt van zijn werk vindt hij een gouden zakhorloge op zijn kussen. Dit horloge redt een paar maanden later op wonderlijke wijze zijn leven. Gefascineerd door het zakhorloge gaat Thaniel op zoek naar de maker ervan. Dit blijkt Keita Mori te zijn, een eigenzinnige Japanse immigrant. Hij laat Thaniel kennismaken met een fantastische wereld van uurwerken, muziek en mysterie.

Natasha Pulley, De horlogemaker van Londen, Uitgeverij de Fontein, ISBN 978 90 261 3985 7(€ 19,99)

Herman Koch - De greppel

Robert Walter, geliefd burgemeester van Amsterdam, vermoedt dat zijn vrouw vreemdgaat met een van zijn wethouders. Niet veel later beweert een journaliste dat de burgemeester betrokken is geweest bij het toetakelen van een agent tijdens een Vietnam-betoging. Dan staat opeens zijn vierennegentigjarige vader op de stoep: hij en zijn vrouw willen samen euthanasie plegen. De greppel laat zien hoe een ogenschijnlijk stabiele man in korte tijd steeds verder verstrikt dreigt te raken in zijn eigen angsten en vermoedens. 

Herman Koch, De greppel, Uitgeverij Uitgeverij Ambo|Anthos, ISBN 978 90 263 3229 6 (€ 21,99)

---

Spanning

Lieneke Dijkzeul - Dagen van schaamte

Op klaarlichte dag wordt Pieter Elting ontvoerd en vervolgens opgesloten in een lege kamer. Hoewel hij ervan overtuigd is dat hij daar nooit eerder is geweest, komt de plek hem toch bekend voor. Maar waarom is hij hier? Zijn ontvoerders geven hem geen verklaring. Integendeel, hij krijgt de opdracht er zelf achter te komen. Als hem ten slotte de schrijnende reden duidelijk wordt, bekent hij schuld, maar alleen om zijn leven te redden.

Lieneke Dijkzeul, Dagen van Schaamte, Uitgeverij Ambo|Anthos, ISBN
978 90 263 3715 4 (€ 18,99)

Peter-Paul Rauwerda - Negen kamers

Jonas heeft al tijdenlang vreselijke hoofdpijnen. Juist op het moment dat hij alleen thuis is, worden ze vrijwel ondraaglijk en gebeuren er rare dingen. 's Nachts wordt er ingebroken en de inbreker laat een groot boek achter over een huis dat onverwacht verschijnt. Als later op de dag eenzelfde huis op een braakliggend veldje opdoemt, is zijn nieuwsgierigheid gewekt en besluit hij naar binnen te gaan.

Peter-Paul Rauwerda, De negen kamers, Uitgeverij Lemniscaat, ISBN 978 90 477 0839 1 (€ 18,95)

Pjotr Vreeswijk - Masterplan

Masterplan is een echte actiethriller waarin Alex De Klerck, agent van de geheime Europese antiterreureenheid OPERATIONS, wordt gevraagd een onderzoek in te stellen naar een mysterieuze explosie in Sudan. De bevolking van een compleet dorp is daarbij van de aardbodem verdwenen. Hij reist met zijn team naar Khartoem waar snel blijkt dat de wereld op het punt staat drastisch te veranderen.

Pjotr Vreeswijk, Masterplan, Uitgeverij Letterrijn, ISBN 978 94 918 7528 1 (€ 17,50)

---

Non-fictie

Nynke Jonker Vries - Dagboek van welke vrouw? 

Nynke is eenentwintig jaar als ze in 2014 de diagnose borstkanker krijgt. Hierdoor verandert haar leven en die van haar omgeving honderdtachtig graden. Dagboek van welke vrouw? beschrijft haar emoties, gebeurtenissen, veranderingen en ziekenhuisbezoeken. Zo moet Nynke beslissen wat ze met haar zieke en gezonde borst gaat doen. Ze ondergaat behandelingen en moet medicatie gaan gebruiken. Nynke heeft hier soms veel moeite mee, en soms probeert ze er het beste van te maken. Ze besluit een borstreconstructie te ondergaan. Dit verloopt anders dan verwacht.

Nynke Jonker Vries, Dagboek van welke vrouw? Diagnose borstkanker, Boekscout, ISBN 978 94 022 2993 6 (€ 20,99)

Helen Rappaport - Midden in de revolutie

In 2017 is het honderd jaar geleden dat de Russische Revolutie losbarstte. Helen Rappaport beschrijft de voorgeschiedenis en de plotselinge ontbranding van de Revolutie aan de hand van brieven en dagboekfragmenten van buitenlanders die zich op het verkeerde moment op de verkeerde plaats bevonden, maar daardoor wel getuige waren van een van de meest ingrijpende gebeurtenissen van de 20ste eeuw.

Helen Rappaport, Midden in de revolutie. Petrograd 1917, Uitgeverij Het Spectrum, ISBN 978 90 003 3859 7 (€ 29,99)

Saly Rey en Tom Hommes - Greendesign en interieur

Verticale tuinen zijn een innovatie in greendesign, maar voor het interieur zeker niet de enige. U kunt gewoon van de plaatjes genieten en de tekst die het heeft over ‘kamerplanten uitnodigen als psychotherapeut’ laten voor wat het is. Het kan ook andersom dat u vooral geniet van de tekst die uitlegt dat u door planten gezonder wordt. Luchtzuivering en visuele imput maken u rustiger. Vooral als u rekening houdt met stijlvastheid en daarmee rommeligheid vermijdt. U geeft liefde aan planten en krijgt dat terug. Onbewust misschien, maar dat maakt u evengoed gelukkiger.

Saly Rey en Tom Hommes, Greendesign en interieur, Boekscout, ISBN 978 94 022 2930 1 (€ 19,99)

---

Poëzie

Luuk Huiskes en Ingmar Heytze - Poëzie in Utrechtse muren

'Poëtische muren' zijn muren waarin een verhaal, een verleden te herkennen is. De stad Utrecht telt er diverse, maar ze nemen langzamerhand in aantal af. Ze worden 'hersteld' of op een andere manier van hun authenticiteit ontdaan. Fotograaf Luuk Huiskes zoekt de muren en vereeuwigt ze. Ingmar Heytze gebruikt de foto's als inspiratie voor poëzie. 

Luuk Huiskes en Ingmar Heytze, Poëzie in Utrechtse muren, Uitgeverij Lecturis, ISBN 978 946 226 188 4 (€ 24,50)

Pieter Boskma - Tsunami in de Amstel

Wat gebeurt er als een dichter op de troon wordt gehesen en poëzie de maat van alle dingen wordt? Veel wonderlijks, dat wordt in deze dichtbundel al snel duidelijk, maar dat het niet altijd goed afloopt zal geen verrassing zijn: in het titelgedicht zet een verwoestende vloedgolf Amsterdam onder water. Maar ook hier, net als in de andere gedichten van deze merkwaardige bundel, is niets wat het lijkt.

Pieter Boskma, Tsunami in de Amstel, Uitgeverij De Bezige Bij, ISBN 978 90 234 4277 6 (€ 17,99)

Myrte Leffring - De tere bloemen van het verstand

Wie is de vrouw in De tere bloemen van het verstand? Steeds opnieuw begint zij aan haar mythische tocht over een brug, waarbij mensen, dieren en emoties figureren in een buitengewone en tegelijk alledaagse omgeving. Synchroon met de reis van de vrouw volgen we haar gedachten: herinneringen, dromen, beschrijvingen van voorbije jaren. 

Myrte Leffring, De tere bloemen van het verstand, Uitgeverij Van Gennep, ISBN 978 94 616 4448 0 (€ 14,95)

---

Jeugd

Stephen en Lucy Hawking - George en de onbreekbare code

George en zijn buurmeisje Annie hebben samen een groot geheim: dankzij het computerprogramma Kosmos kunnen zij reizen door de ruimte, maar ze hebben al een tijdje geen ruimtereizen meer gemaakt. Daar komt verandering in als er rare dingen gebeuren: de belangrijkste computersystemen ter wereld zijn gehackt! Annie en George moeten verder de ruimte in dan ooit tevoren om erachter te komen wie of wat erachter zit.

Stephen en Lucy Hawking, George en de onbreekbare code, Uitgeverij Kluitman, ISBN 978 90 206 2188 4 (€ 12,99)

Miriam Borgermans - Slaves. Raven 1

Het jaar 2558. Raven is een opstandige laatstejaarsleerlinge aan een Delicatus Slavenschool. Ze is voorbestemd om te worden overgeleverd aan de willekeur van haar toekomstige meester. Als ze aan de machtige Genoot Ghassan Aboud wordt verkocht, lijkt ze aan haar lot te kunnen ontsnappen. Tot Ghassan wordt vermoord en Raven als schuldige wordt aangewezen. 

Miriam Borgermans, Slaves. Raven 1, Clavis Uitgeverij, ISBN 978 90 448 2868 9 (€ 18,95)

Taï-Marc le Thanh en Rebecca Dautremer - Yeti

Bestaat de yeti – oftewel, de verschrikkelijke sneeuwman – nu wel of niet? In dit geïllustreerde boek gaat een meisje op zoek naar het antwoord op die vraag. Wat ze niet weet, is dat de yeti dichterbij is dan ze denkt.

Taï-Marc le Thanh en Rebecca Dautremer, Yeti, Uitgeverij Davidsfonds, ISBN 978 90 590 8802 3 (€ 20,00)

---

Strips

Henk Hardeman en Henrieke Goorhuis - Het lastpak

In dit nieuwe Bommel-verhaal draait alles om een geheimzinnig pak dat ont-last. Maar het pak van Obbe Zwavel van de Geestgronden is niet geheel zonder gevaar. Het zal niemand verbazen dat Heer Bommel dit als eerste aan den lijve ondervindt. In plaats van dat het pak verlicht, ontstaan er rampen. Hoog tijd dus dat Tom Poes een list verzint, maar waar is hij?

Henk Hardeman en Henrieke Goorhuis, Het lastpak, Uitgeverij De Bezige Bij, ISBN 978 90 234 9981 7(€ 14,99)

Thom Roep en Piet Wijn - Douwe Dabbert en de tanden van Casius Gaius

In Douwe Dabbert en de tanden van Casius Gaius belandt de grijze kabouter op een verlaten strand waar de troosteloze restanten van een oud Romeins fort als kapotte tanden naar de hemel wijzen. Uit de verhalen van een vriendelijke vissersfamilie wordt duidelijk dat rondom de ruïne een mysterieuze sfeer hangt. Voor Douwe er erg in heeft is hij betrokken bij een complot waarbij smokkelaars op meedogenloze wijze te werk gaan.

Thom Roep en Piet Wijn, Douwe Dabbert en de tanden van Casius Gaius, Uitgeverij Don Lawrence Collection, ISBN 978 90 888 6278 6 (€ 8,95)

John Reid, Bastiaan Geleijnse en Jean-Marc van Tol Het afzien van 2016

Van Keulen tot VS, van Wilders tot Trump, van Baudet tot Roos, van horrorclowns tot roetveegpiet. Heel 2016 is in deze leuke cartoonbundel van het bekendste vogelduo van Nederland samengevat. Een must in iedere schoen. 

John Reid, Bastiaan Geleijnse en Jean-Marc van Tol, Het afzien van 2016, Uitgeverij Catullus, ISBN 978 94 924 0930 0 (€ 9,95)

---

Op de hoogte blijven van nieuwe titels?

Hou www.boekenkrant.com in de gaten! Dagelijks verschijnt er informatie over de nieuwste boeken online. Volg ons via Twitter of Facebook om op de hoogte te blijven, of meld je aan voor de wekelijkse Boekenkrant Nieuwsbrief.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com

---
---