De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 4 oktober 2016

---

Gekke, grappige en grandioze grootouders

Tijdens de Kinderboekenweek van 2016 staan opa’s en oma’s centraal. Een geweldige keuze, vind ik – ik heb namelijk nog nooit een opa of oma ontmoet die geen goeie verhalen kan vertellen. Zo heeft mijn opa Leo een paar uitstekende anekdotes paraat over zijn carrière als politieagent. En kletst mijn oma Anny in geuren en kleuren over de Canadees die haar in mei 1945 met behulp van een reep chocola wilde versieren. Je zou er een boek over kunnen schrijven.

Laten een hoop schrijvers dat nu juist gedaan hebben. Tijdens deze Kinderboekenweek liggen de boekhandels vol met boeken over gekke, grappige en grandioze grootouders. Van een aangrijpend boek over een demente oma tot een hilarisch voorleesboek over drie vreemde opa’s: ik heb al van alles langs zien komen. Ik hoop dat de kinderen van Nederland lekker aan het lezen gaan. En dat ze, als ze daarmee klaar zijn, op bezoek gaan bij hun eigen opa en oma. Om ze te vragen naar hun verhalen. Net als mijn opa Leo en oma Anny kunnen zij ongetwijfeld prachtig vertellen over vroeger. Die waargebeurde verhalen zijn minstens net zo gek, grappig en grandioos als de boeken die je deze week overal kunt kopen.

Anouk Abels

Hoofdredacteur Boekenkrant

anouk@boekenkrant.com​ 

---

Nu verschenen: Boekenkrant editie 3 oktober 2016, BKYA en BKHistorische Romans 

Deze maand verschijnen er maar liefst drie kranten: naast de oktober-editie van de Boekenkrant komen ook de tweede editie van de BKYA en de eerste editie van de BKHistorische Romans uit.

In de Boekenkrant besteden we extra aandacht aan het thema geschiedenis. Zo bespreken we het Essay van de Maand van de Geschiedenis, geschreven door Fidan Ekiz, evenals Madame Manet, het boek over de vrouw van de wereldberoemde schilder. Ook wandelen we aan de hand van de foto's van Jacob Olie door het Amsterdam van de negentiende eeuw.

In de BKYA, onze special over young adult-boeken, zetten we Nederlandse YA-auteurs extra in de spotlights. Jen Minkman vertelt waarom zij de nieuwsbrief Wij willen meer Nederlandse YA! heeft opgericht, we interviewden Helen Vreeswijk over haar nieuwe boek Vermist en Jennefer Mellink schreef speciaal voor ons een column. 

In deze Maand van de Geschiedenis verschijnt ook onze eenmalige special over historische romans: BKHistorische Romans. Simone van der Vlugt en uitgever Wanda Gloude vertellen waarom zij een speciale historische roman-reeks zijn opgestart. Daarnaast interviewen we Edwin Winkels over Het oog van de orkaan en fotograaf Wouter le Duc legde schrijfster Suzanne Wouda vast bij het Burgerweeshuis in Amsterdam, de plek waar haar roman Roeien naar de Volewijck zich afspeelt.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

De moderne Orpheus

Hoe ver zou jij gaan om een geliefde terug te halen uit de dood? Dat is het hoofdthema in De stalkster van Mirjam Rotenstreich, een moderne vertelling van de mythe van Orpheus en Eurydice. In de bibliotheek in haar huis in Amsterdam-Zuid ligt een van haar Noorse boskatten op tafel. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Van het gebaande pad af

Aan het strand kunnen flinke trauma’s ontstaan, zo blijkt maar uit Maakbaar, het debuut van Mariette Zweers. Geheel toepasselijk ontmoet ik Mariette voor een gesprek aan de Noord-Hollandse kust. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Boekgoud, dé schrijversprijs van 2016

Voor auteurs in alle soorten en maten is er nu de schrijversprijs die een gouden glans geeft aan je manuscript, de kroon op je werk in de vorm van een prijs! Boekscout, dé printing-on-demand-uitgeverij van Nederland, lanceert de schrijversprijs van 2016: BoekGoud. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Nieuwe titel: Eigenlijk ben ik een flamingo

Eigenlijk ben ik een flamingo is een buitengewoon vrolijk stemmend verhaal over de wereldreis van een worm en een kip. Marcus is een worm. En eigenlijk heeft hij een prima wormenleven, tot hij op een ochtend op het bord van Laurence belandt.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Strips

Stripvlogger bespreekt: Deserteur

Deserteur gaat over de jeugd van de vader van Halfdan Pisket. Die groeit op in een welvarende familie in een klein dorpje in het grensgebied tussen Turkije en Armenië. Zijn vader, een fervent aanhanger van Atatürk, is Turks, zijn moeder is Armeens. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekenkrant op Facebook nu definitief verhuisd

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via

Facebook? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 7 november verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant.

De nieuwe BKJunior komt uit op 7 november en de BKYA en de BKStrips op 5 december.

Adverteren? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com