De beste bron voor boekennieuws

Nieuwe Titels-nieuwsbrief

4 november 2013

Een handig overzicht van de nieuwste publicaties, oorspronkelijk bedoeld voor boekhandelaren - maar iedere boekliefhebber is welkom.

Literatuur

 

Wide Hogenhout – Aangewaaid in Bergen aan Zee

Anton kijkt rond in zijn nieuwe, nog lege huis in Bergen aan Zee. Hij heeft de nodige voorbereidingen getroffen om erin te trekken. Er ligt echter een vrouw te slapen in een van de kamers. Hij eist haar vertrek, maar als ze aanbiedt om hem te helpen met dingen waar hij geen tijd voor heeft, staat hij toe dat ze nog even blijft. Wat kun je je nog meer wensen dan iemand die van alles voor je doet zonder dat je er iets voor hoeft te betalen? Zij vertelt hem over de natuur van de duinen. Hij deelt met haar zijn passie voor koken. Maar uiteindelijk heeft alles zijn prijs, want naarmate ze steeds diepere geheimen van elkaar ontdekken worden ze ook steeds meer door elkaar op de proef gesteld.

Wide Hogenhout, Aangewaaid in Bergen aan Zee, Uitgeverij Conserve, ISBN 978 90 5429 355 2, € 18.00

Roma Downey en Mark Burnett – De bijbel: het verhaal van God en ons allemaal

De Bijbel: het verhaal van God en ons allemaal is een epische roman, gebaseerd op de succesvolle serie The Bible van de Amerikaanse zender History Channel. De meest fascinerende Bijbelverhalen tot leven gebracht. De auteurs blijven zo dicht mogelijk bij de tekst en vertellen op kleurrijke en frisse wijze de bekendste verhalen uit de Bijbel.

Roma Downey en Mark Burnett, De bijbel: het verhaal van God en ons allemaal, Uitgeverij Kok, ISBN 978 90 435 2219 9 (€ 19,95)

Jillian Cantor – Margie

Het is 1959 en de film Het dagboek van Anne Frank gaat in première. Margie Franklin leidt een rustig bestaan in Philadelphia, maar draagt een geheim met zich mee: ze is in werkelijkheid Margot Frank, de zus van Anne. Terwijl haar zusje een icoon wordt en verleden en heden door elkaar gaan lopen, staat Margies toekomst in Amerika op het spel. Tenzij ze zich kan verzoenen met het leven dat ze ooit heeft geleid, de mensen van wie ze hield en de dingen die ze ooit heeft gedaan.

Jillian Cantor, Margie, Uitgeverij Orlando, ISBN 978 90 229 60103 (€ 19,95), e-book: ISBN 978 90 449 6884 2 (€ 15,99)

David Leavitt – De twee Hotel Francforts

Het is de zomer van 1940. Lissabon is een zeldzame neutrale haven in Europa. Opgejaagd door de beginnende oorlog verzamelen zich er vluchtelingen van allerlei nationaliteiten. Om de tijd tot hun hopelijke vlucht uit Europa te doden, gaan de meeste vluchtelingen aan de absint.

Twee stellen die aan boord hopen te gaan van de SS Manhattan naar de Verenigde Staten ontmoeten elkaar op het terras: de Amerikaanse expats Pete en Julie Winters en de rijke bohémiens Edward en Iris Freleng. Julia’s Joodse achtergrond en de wanhopige pogingen van Iris om haar eigen huwelijk te redden zorgen voor verschuivingen. De consequenties zijn nog niet te overzien.

David Leavitt, De twee Hotel Francforts, Uitgeverij De Harmonie, ISBN 978 90 761 6881 4 (€ 19,90)

 

Verder lezen? Boekenkrant tipt:

  • Maria Dueñas - De wereld vergeten
  • Wouter Woussen – Junior
  • Mirjam Rotenstreich – Verloren Mensen
  • Ginny Yttrup – Bemind

Spanning

L. Marie Adeline – Gedeeld geheim

Gedeeld geheim is een langverwachte vervolg op de erotische sensatie S.E.C.R.E.T, waar de seksuele fantasieën van vrouwen waarheid worden. Nadat haar baas en geliefde, Will, haar hart heeft gebroken, stort Cassie Robichaud zich op S.E.C.R.E.T., het geheime genootschap dat haar leven volledig heeft veranderd door haar diepste seksuele wensen stap voor stap te vervullen. Cassie begeleidt de nieuwste kandidaat, Dauphine Mason, en werft mannen om de nieuwe fantasieën uit te voeren. Tegen de achtergrond van New Orleans en Buenos Aires is Gedeeld geheim een romantisch, avontuurlijk en sensueel nieuw deel in een van de populairste nieuwe erotische series.

 L. Marie Adeline, Gedeeld geheim, Uitgeverij Orlando, ISBN 978 90 229 6029 5 (€ 15,00)

Anita Nair – De wreedheid van het hart

Tijdens ramadan wordt er in het centrum van Bangalore een jonge prostitué vermoord. Hij is slechts het eerste slachtoffer. Rechercheur Borei Gowda is meer geïnteresseerd in zijn Old Monk-rum en zijn motor dan in het verschuiven van politiedossiers. Als hij ervan overtuigd raakt dat de stad te maken heeft met een seriemoordenaar, weet hij dat hij zal moeten opboksen tegen lusteloosheid en spot van zijn collega’s. Ook zal hij zijn eigen humeurigheid moeten overwinnen als hij de moordenaar snel wil vinden. 

Anita Nair, De wreedheid van het hart, Uitgeverij Signatuur, ISBN 978 90 5672 466 5 (€ 19,95), e-book: ISBN 978 90 449 6892 7 (€ 15,99)

Non-fictie

Bas Kast – Kies je gelukkig!

Onze keuzevrijheid is ongekend. We zijn vrij om te kiezen wat we willen kopen, wat we in onze vrije tijd willen doen, waar we op vakantie naartoe gaan, wat we gaan studeren, met wie we samenleven, of er kinderen komen en wanneer: we kunnen ons leven volledig naar eigen wensen inrichten. Maar gelukkig lijken we er niet van te worden. In Kies je gelukkig! laat Bas Kast op
tre ende wijze de schaduwzijde zien van de hedendaagse overvloed aan
mogelijkheden. Aan de hand van het meest recente onderzoek in onder
meer de psychologie, neurologie en antropologie maakt hij duidelijk waarom zo veel vrijheid juist verlammend werkt en tot stress leidt. En hij legt uit hoe je keuzestress kunt voorkomen door op de juiste manier te kiezen.

Bas Kast, Kies je gelukkig!, Uitgeverij Wereldbibliotheek, ISBN 978 90 284 2549 1 (€ 18,90)

Alan Gratz – De jongen die tien concentratiekampen overleefde

Dit is het waar gebeurde verhaal van Yanek, een Joods jongetje tijdens de Tweede Wereldoorlog in Polen. Als de nazi’s de jacht op de joden openen in het land, verandert zijn vertrouwde leventje in een nachtmerrie die helaas werkelijkheid is . Hij wordt van het ene concentratiekamp in het andere geplaatst, uitgehongerd, gemarteld en uitgebuit en kijkt de dood keer op keer in de ogen. Het is een wonder hoe Yanek de Tweede Wereldoorlog uiteindelijk overleeft. Maar waar je je als lezer misschien nog wel het meest over verbaast is de kracht van een jongen om te overleven. Hoe lukt het Yanek om zijn hoop niet te verliezen en vooral, om niet te vergeten wie hij werkelijk is? Geschikt voor zowel jongere als volwassen lezers.

Alan Gratz, De jongen die tien concentratiekampen overleefde, Uitgeverij Kluitman, ISBN 978 90 206 5451 6 (€ 14,95)

Bob Polak – Hier ligt het hemelrijk

De Algemene en rooms-katholieke begraafplaats van Bergen N.H. bestaat bijna honderd jaar. Tientallen vermaarde schrijvers en kunstenaars liggen er begraven. 'Aan de hand van een begraafplaats kun je de geschiedenis van een dorp of stad vertellen,' aldus schrijver Bob Polak. Zo vonden verzetshelden zoals student Jan Hemelrijk en collaborateurs zoals schilder Arnout Colnot in Bergen er hun laatste rustplaats. Samen met fotograaf Ferry André de la Porte en tekenaar Herwolt van Doornen doorkruiste Bob Polak de begraafplaats. Ook illustratrice Lies Kindt leverde een bijdrage net als Gineke Zikken met haar tekeningen. En dat in combinatie met herinneringen van diverse Bergenaren.

Hier ligt Hemelrijk – Schrijvers, kunstenaars en anderen begraven in Bergen, ISBN 978 90 5429 344 6, € 20,00

Michael Jacobs  – De geheugenrover

Door het hart van Colombia stroomt de Magdalena, door sommigen gezien als de gevaarlijkste plek ter wereld. Michael Jacobs volgde de ruim 1500 kilometer lange rivier tot diep in de Andes, waar guerrilla’s het voor het zeggen hebben. Drie dagen lang werd hij vastgehouden door de FARC-beweging. In betoverend proza beschrijft Jacobs in De geheugenrover de geschiedenis van de Magdalena en tegelijkertijd die van Colombia. Een fascinerende geschiedenis van verwoesting en verval, maar vol mysterie en romantiek. De geheugenrover is verkrijgbaar vanaf 15 november 2013.

Michael Jacobs, De geheugenrover, Uitgeverij Kok, ISBN 978 94 019 0161 1 (€ 22,50)

Verder lezen? Boekenkrant tipt:

  •  Peter Giesen – Weg naar de meeste weerstand
  •  Bear Grylls – Modder, zweet en tranen
  •  Nicolaas Klei – Omfietswijngids 2014

Poëzie

Harkaitz Cano – Iemand loopt op de brandtrap

In Iemand loopt op de brandtrap worden de echo’s van New York vermengd met die van een willekeurige Baskische industriestad. Het is een sterk verhalende bundel, bestaand uit gedichten als seismogrammen van een rauw bestaan. Beroemde schrijvers, helden uit de popcultuur, kankerpatiënten en clandestiene arbeiders lopen op de brandtrappen. Ze voelen zich vervreemd, kwetsbaar en geraakt door onmerkbare trillingen.

Harkaitz Cano, Iemand loopt op de brandtrap, Uitgeverij Zirimiri Press, ISBN 978 94 900 4205 9 (€ 17,00)

Thomas Möhlmann – Waar we wonen

In zijn derde dichtbundel herneemt Thomas Möhlmann het perspectief van zijn eerdere bundels, door ditmaal de ruimte die wij innemen te verbeelden. Een bijna lyrische liefde voor een herkenbare jij-figuur overkoepelt het geheel en keert steeds weer terug. Waar we wonen biedt klinkende gedichten zonder opsmuk, voor iedereen verstaanbaar en toch uitdagend en verraderlijk op elke pagina.

Thomas Möhlmann, Waar we wonen, Uitgeverij Prometheus, ISBN 978 90 446 2518 9 (€ 17,95)

Jeugd

Marian van Gog – 't Is lang geleden

Sprookjes bestaan echt: 't Is lang geleden verscheen in 1913. Nu – precies 100 jaar later – is het opnieuw verschenen. Een prachtig gebonden boek met linnen band en leeslint. Het verhalenboek staat vol met bekende en minder bekende sprookjes en versjes. De sfeervolle illustraties zijn originele silhouettekeningen uit 1913 van Nelly Spoor.

Marian van Gog – 't Is lang geleden, Uitgeverij Kluitman, ISBN 978 90 206 8281 6 (€ 19,95)

Dick Bruna – nijntje zet haar schoen

Sinterklaas is in het land en nijntje mag haar schoen zetten. Zullen Sint en Piet langskomen om er een cadeautje in te doen? Nijntje maakt alvast een mooie tekening voor Sinterklaas en zingt een liedje voor ze naar bed gaat.

Dick Bruna, nijntje zet haar schoen, Mercis Publishing, ISBN 978 90 5647 575 8 (€ 3,95}

Geronimo Stilton – Het Dromenlabyrint

Fantasia wordt opnieuw aangevallen. Saturno, opperbevelhebber van de Ridders van de Zilveren Roos, stuurt drie jonge ridders erop af. Het is hun allereerste opdracht. Kunnen ze zo'n belangrijke missie aan?

Geronimo Stilton, Het Dromenlabyrint, Uitgeverij De Wakkere Muis, ISBN 978 90 859 2232 2(€ 17,95)

Verder lezen? Boekenkrant tipt:

  • Johanna Basford – Mijn geheime tuin
  • Marc de Bel – Ule
  • Natalie van der Horst, Gaby Kuijpers en Ellen de Roos  Alles wat je wilt weten over Sinterklaas

Strips

Theo Bogart – Bob Dylan illustrated

Bob Dylan illustrated is een ode aan de muzikale legende Bob Dylan. Het boek staat vol met unieke kunstwerken, die een interpretatie vormen van de poëtische liedteksten van de zanger. Met een kleurrijk palet neemt Theo Bogart ons mee naar de dichterlijke wereld van Dylan.

Theo Bogart, Bob Dylan illustrated, Uitgeverij Oog & Blik, ISBN 978 90 549 2422 7 (€ 34,90)

Ronald Giphart en Nanne Meulendijks – De wake

In De wake maakt een hoogleraar met zijn echtgenote een bergwandeling in Zweden. Dan slaat het noodlot toe, en komt hij om het leven. Zijn vriendenclub besluit een oude belofte gestand te doen en houdt een wake.Illustrator Nanne Meulendijks (1985) heeft het titelverhaal van Ronald Gipharts verhalenbundel De wake verrassend verbeeld. 

Ronald Giphart, Nanne Meulendijks, De wake, Uitgeverij Podium, ISBN 978 90 575 9595 0 (€ 22,50)

Op de hoogte blijven van nieuwe titels?

Hou www.boekenkrant.com in de gaten! Dagelijks verschijnt er informatie over de nieuwste boeken online. Volg ons via Twitter of Facebook om op de hoogte te blijven, of meld je aan voor de wekelijkse Boekenkrant Nieuwsbrief.

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com