De beste bron voor boekennieuws

Nieuwe Titels-nieuwsbrief

5 september 2016

---

Een maandelijks overzicht van pas verschenen titels en boeken die zeer binnenkort verschijnen.

---

Literatuur

Anke Laterveer  Lefbek

Lefbek gaat over de social misfit Lise, die normaal wil zijn maar allesbehalve normaal is. Van haar emotioneel afwezige ouders en haar eerste liefde - die niet bepaald prince charming blijkt - tot haar laatste liefde met wie ze te veel gemeen heeft: Lise lijkt gedoemd om steeds de plank mis te slaan en tegen de randen van het normale op te botsen. Lefbek is bijzonder van toon, grappig, droevig en rauw tegelijk. 

Anke Laterveer, Lefbek, Uitgeverij Pepper Books, ISBN 978 90 206 0843 4 (€ 18,99)

Jacob Vis  Merdeka!  

In het machtsvacuüm na de Japanse bezetting roept Soekarno in 1945 de Republiek Indonesië uit, waarna zijn pemoeda’s, met bamboesperen gewapende jonge heethoofden, onder hun strijdkreet Merdeka! een slachting aanrichten onder Indische Nederlanders. Nederland stuurt honderdtwintigduizend militairen om Nederlands-Indië op de nationalisten te heroveren. Onder hen is student Jan Bax die als dienstplichtig huzaar terugkeert naar zijn geboorteland Java. 

Jacob Vis, Merdeka!, Uitgeverij Conserve, ISBN 978 90 5429 428 3 (€ 19,99)

Jonathan Safran Foer  Hier ben ik 

Hier ben ik beschrijft drie tumultueuze weken uit het getroebleerde leven van een familie in het hedendaagse Washington D.C. Terwijl Jacob, Julia en hun drie zonen zich onontkoombaar geconfronteerd zien met het verschil tussen hun dromen en de werkelijkheid, zet een catastrofale aardbeving een pan-Arabische invasie van Israël in gang. De eigenlijke betekenis van het begrip 'thuis' staat ter discussie - evenals de fundamentele vraag hoeveel iemand in zijn leven kan verdragen.

Jonathan Safran Foer, Hier ben ik, vertaling: Gerda Baardman en Tjadine Stheeman, Uitgeverij Ambo|Anthos, ISBN 978 90 414 2287 3 (€ 24,99)

---

Spanning

Joost Uitdehaag  De laatste tocht

Nadat ze vertrokken is uit de Landen, wordt Fulia met haar leger ingesloten door de hordes van de oerdemon Achlais Mentron. Op de heuvel van Raura vecht ze een verschrikkelijke slag uit. Aangeslagen trekt ze met de overlevenden de bergen in, op zoek naar het mythische Fort Agiana, het verborgen negende lid van het Verbond. 

Joost Uitdehaag, Fulia. De laatste tocht, Uitgeverij Nimisa Publishing House, ISBN 978 94 923 3713 9 (€ 16,95)

Anita Terpstra – Samen

Matt wordt verdacht van de ontvoering van vijf vrouwen. Ondanks dat hij zijn onschuld volhoudt wordt hij toch ter dood veroordeeld. MacKenzie doet er echter alles aan om zijn onschuld te bewijzen, en zet zelfs een ontsnapping uit de gevangenis op touw. De vraag blijft: doet MacKenzie dit uit liefde voor Matt, of heeft ze er zelf ook baat bij?

Anita Terpstra, Samen, Uitgeverij Cargo, ISBN 978 90 234 9429 4 (€ 18,90)

Joy Fielding  Stille dreiging 

De 40-jarige alleenstaande verpleegster Terry Painter verhuurt haar buitenhuisje aan de jonge sympathieke Alison Simms. De twee vrouwen kunnen het goed met elkaar vinden, maar Terry weet niet dat Alison in haar persoonlijke spullen snuffelt en liegt over haar baan en haar familie. Langzaam dringt het tot Terry door dat haar mysterieuze huurster iets van plan is. Maar wat...?

Joy Fielding, Stille dreiging, Uitgeverij Boekerij, ISBN 978 90 225 7961 9 ((€ 18,99)

---

Non-fictie

Marion Bloem – Het Sumatra van Bloem 

Langs de smalle Trans Sumatra Highway reizen Marion Bloem en Ivan Wolffers over het schitterende één-na-grootste eiland van de wereld, van Aceh tot waar de pont vertrekt naar Java. Een reis in de tijd – van de koloniale oorlog tot nu – vol herinneringen en verhalen over Bloems familie:

Marion Bloem, Het Sumatra van Bloem, Uitgeverij De Arbeiderspers, ISBN 978 90 295 0520 8 (€ 27,50)

Krijn van der Jagt – De weg omhoog 

De weg omhoog laat de lezer kennismaken met een veelal onbekende interpretatie van de Bijbel. De schrijver richt zich op de mens achter de teksten. Hij wil begrijpen hoe de schrijvers van Bijbelteksten dachten. Het blijkt dat in veel gevallen de culturele context van het oude Nabije Oosten de sleutel is tot een beter begrip en van nieuwe en verrassende inzichten in het Heilige Schrift.

Krijn van der Jagt, De weg omhoog. Een antropologische lezing van de Bijbel, Uitgeverij Athenaeum, ISBN 978 90 253 0376 1 (€ 22,50)

Daan Remmerts de Vries  T.rex Trix in Naturalis

Maak kennis met Trix de T.rex, de nieuwste aanwinst van het Leidse natuurhistorische museum Naturalis. Haar 67 miljoen jaar oude skelet werd in 2013 gevonden op de prairie van Montana (VS). Naturalis heeft nu, als enig museum buiten Noord-Amerika, een T. rex. Samen met dino-deskundige Anne Schulp duikt Daan Remmerts de Vries in Trix’ geschiedenis. Leuk voor het hele gezin!

Daan Remmerts de Vries, T.rex Trix in Naturalis, Uitgeverij Leopold, ISBN 978 90 258 7087 4 (€ 14,99)

---

Poëzie

Marijke Hanegraaf – Ergens slapen de anderen

In haar vierde dichtbundel verkent Marijke Hanegraaf de wereld in haar uitersten. Enerzijds is er de verruimende ervaring van het afleggen van afstanden, anderzijds is er de tomeloze verbazing over de subtiele ontdekkingen van de natuurwetenschappen. Met minstens twee gezichten tast zij af waar zij in het heden staat, als dat al ergens zijn kan.

Marijke Hanegraaf, Ergens slapen de anderen, Uitgeverij De Arbeiderspers, ISBN 978 90 295 099 30 (€ 17,99)

Tomas Lieske – Daedalea

Tomas Lieske laat acht Afrikanen op straat in Parijs een stemmenspel opvoeren rond Mosje, in een nieuwe taal die ons meevoert naar een zwevend schip in de Seine. Daedalea, kortom, is geen gewone bundel met gedichten, maar een fascinerende vertelling in poëzie.

Thomas Lieske, Daedalea, Uitgeverij Querido, ISBN 978 90 214 0317 5 (€17,99)

Mischa Andriessen  Dwalmgasten

Dwalmgasten is een bundel van uitersten, met gedichten over oorlogsgeweld en mensen die op de vlucht slaan, maar ook over grote levensvervullende liefdes, zoals die van het echtpaar aan wie het vergund is niet te hoeven meemaken hoe de ander sterft: ze veranderen tegelijk, zij in een linde, hij in een eik. Het liefdevolle en het verschrikkelijke sluiten elkaar niet uit maar vullen elkaar aan, de taal is dreigend en geladen.

Mischa Andriessen, Dwalmgasten, Uitgeverij De Bezige Bij, ISBN 978 90 234 9935 0 (€ 17,99)

---

Jeugd

Jacques Vriens  Smokkelkinderen 

Arie ziet uit naar de dag waarop hij voor het eerst mee mag gaan smokkelen en als "voorloper" moet kijken of de kust veilig is. Maar sommige smokkelaars plegen verraad door de grenswachters in te lichten over op handen zijnde acties. De onrust in het dorp en op school neemt toe. Arie komt midden in die strijd terecht als blijkt dat de vader van zijn vriendinnetje Lisa een van de verraders is. 

Jacques Vriens, Smokkelkinderen, Uitgeverij Van Holkema & Warendorf, ISBN 978 90 003 4888 6 (€ 13,99)

Anita Bijsterbosch – Zie je mijn staart?

Rara, wie ben ik? De bosdieren in dit boek laten eerst alleen hun staartje zien. Pluimstaarten, piepkleine staartjes, ronde staartjes ... Weet jij welk dier er achter de flap zit? En in welk nestje wonen de babydieren? Kijk maar! Een schattig prentenboek waarin kleintjes moeten raden welke staart bij welk dier hoort.

Anita Bijsterbosch, Zie je mijn staart?, Uitgeverij Clavis, ISBN 978 90 448 2812 2 (€ 10,95)

Susie Hodge – Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst? 

Waarom is er zoveel fruit? Waarom is alles plat? Waarom is kunst zo duur? Waarom is alles wazig? Waarom houden mensen zich met kunst bezig? Dit boek stelt onverbloemde vragen over beeldende kunst. Ga mee op zoek naar de antwoorden over het hoe en waarom van rotsschilderingen tot het kubisme en van de renaissance tot moderne kunst.

Susie Hodge, Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst?, Uitgeverij Lemniscaat, ISBN 978 90 477 0835 3 (€ 14,95)

---

Strips

Diverse auteurs  Belgium et cetera…

De Belgische cartoon is net zo oud als ons land en sinds het ontstaan ervan hebben cartoonisten de persbladen rijkelijk voorzien van onmisbare spotprenten. Belgium et cetera biedt een unieke staalkaart van de hoogtepunten uit het Belgische collectieve verleden, zowel op het vlak van politiek, het koningshuis, kunst en cultuur, sport en wetenschap. 

Diverse auteurs, Belgium et cetera…, Uitgeverij Van Halewijck, ISBN 978 94 613 1501 4 ( € 19,95)

Emmanuel Moynot  Suite française. Storm in juni

Irène Némirovsky baseerde de oorspronkelijke roman die ze tussen 1940 en 1942 schreef op haar persoonlijke ervaringen. Het manuscript werd pas 55 jaar na haar overlijden gevonden en in 2004 gepubliceerd. Het boek werd postuum bekroond met de prix Renaudot en bleek een wereldwijd succes. Suite française is opgezet als vijfluik, waarvan helaas slechts twee delen voltooid werden. Storm in juni is nu door Emmanuel Moynot tot strip bewerkt, het tweede deel (Dolce) werd verfilmd door Saul Dibb.

Emmanuel Moynot, Suite française – Storm in juni, Uitgeverij Sherpa, ISBN 978 90 898 8106 9 (€ 19,95)

Haes Zo zout, zo zoet

Zo zout, zo zoet vertelt het verhaal van Muriël, een eenzaam vissersmeisje in een grauwe, zoute wereld. Ze droomt van ontsnappen uit het klifdorp waar ze woont. Op een dag doet ze een ontdekking op het strand die haar leven ingrijpend verandert. Stripmaker Haes baseerde het verhaal op een lied van singer-songwriter John Smith (‘Salty and sweet’). 

Haes, Zo zout, zo zoet. Een stripverhaal over de zee, Uitgever haes z’n P.Pers, ISBN 978 90 825 6830 1 (€ 15,00). 

---

Op de hoogte blijven van nieuwe titels?

Hou www.boekenkrant.com in de gaten! Dagelijks verschijnt er informatie over de nieuwste boeken online. Volg ons via Twitter of Facebook om op de hoogte te blijven, of meld je aan voor de wekelijkse Boekenkrant Nieuwsbrief.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com

---
---