De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 9 augustus 2016

---

Het portret van Jezus

Beduusd staarde ik naar het schilderij van Jezus Christus dat boven ons bed hing. Naast me stond een klein, Kroatisch vrouwtje in haar eigen taal te ratelen. Engels spreken kon ze niet. Ze had ons zojuist duidelijk gemaakt dat we haar appartement niet mochten betreden zonder dat we eerst onze schoenen uit hadden gedaan. Mijn vriend en ik waren in de veronderstelling dat we een kamer in een hotel in Split hadden geboekt. Dat bleek de logeerkamer van een bejaarde mevrouw te zijn.

U heeft de afgelopen twee weken het gebrek van mijn columns in deze nieuwsbrief wellicht opgemerkt. Terwijl mijn collega’s die ruimte kundig opvulden, reisde ik met mijn vriend door het prachtige Kroatië. Van de knalblauwe Plitvice-meren tot het historische pareltje Dubrovnik: we zagen het allemaal. Mijn favoriete vakantie-anekdote gaat echter niet over een toeristische trekpleister, maar over dat oude dametje in Split. Ook nu, terug op kantoor, kan ik haar slecht uit mijn hoofd zetten. Bijna elke keer dat we haar tijdens ons verblijf van twee dagen zagen, kneep ze ons in onze wangen, nodigde ze ons uit om koffie met haar te drinken, en bleef ze maar babbelen. Het was grappig, een beetje irritant, maar ook ontzettend aandoenlijk. Zou ze haar logeerkamer – inclusief Jezus – verhuren uit eenzaamheid? Hadden wij de Eleanor Rigby van Split ontmoet?

Bij het afscheid vroegen we of we haar op de foto mochten zetten. Ze reageerde dolblij. Nu staat ze vereeuwigd op een foto met mijn vriend, die ze voorziet van een innige omhelzing. Als ik ernaar kijk, moet ik lachen. En hoop ik dat het portret van Jezus haar een beetje gezelschap biedt als er even geen gasten zijn.

Anouk Abels

Hoofdredacteur Boekenkrant

anouk@boekenkrant.com​ 

---

Antiquarian Bookfair: pareltjes in de boek-(druk)kunst

De Amsterdam International Antiquarian Bookfair beleeft haar 36e editie, in nieuwe stijl. Meer dan 50 toonaangevende antiquaren uit vele Europese landen, de Verenigde Staten en Zuid-Amerika tonen in het weekend van 1 en 2 oktober a.s. hun schatten in het Marriott hotel, in hartje boekenstad Amsterdam. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Verhalen van de lust

Het drieluik de Tuin der Lusten van Jeroen Bosch is een kakafonie van figuurtjes en fabeldieren, vol verborgen grapjes en symboliek. Genoeg om ieders fantasie op hol te laten slaan. Dat blijkt wel uit Nieuwe lusten, een bundeling van 22 verhalen over de bizarste details op dit schilderij. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Boekfragment: De laatste deelnemer

De laatste deelnemer is het spannende debuut van Alexandra Oliva. Het is de ultieme leeservaring voor iedereen die van spanning in zijn leven houdt! 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-fictie

Nieuwe titel: De geest geven

Het memoir De geest geven van Hilary Mantel geeft ons inzicht in waar haar vertelkunst vandaan komt. Die bron, lezen we, ligt al in haar vroege jeugd. Hilary Mantel groeide op in het landelijke na-oorlogse Engeland. Ridder wilde zij worden en zij leefde in de volle overtuiging dat de benodigde vaardigheden en talenten, zoals ridderlijkheid, paardrijkunst en zwaardvechten, binnen handbereik lagen. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Boekfragment: De grootste ettertjes van de wereld

Komt dat zien, komt dat zien! Vijf Jakkie Jongens en vijf Monsterlijke Meisjes! Bestsellerauteur David Walliams schreef een verzameling heerlijk ondeugende verhalen, met hilarische kleurenillustraties van de geniale Tony Ross. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Strips

Cross Comix Rotterdam - een ontmoeting tussen het beeldverhaal en andere kunstvormen.

Op 8 oktober 2016 gaan de deuren van de Rotterdamse Schouwburg open voor een nieuw festival. Cross Comix Rotterdam toont de vele verschijningsvormen van het beeldverhaal en de betekenis van strip en cartoon voor de kunst en de samenleving. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekenkrant op Facebook nu definitief verhuisd

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via

Facebook? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogeljik om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com ovv “Boekenkrant abonnement” .

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 5 september verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant.

De nieuwe BKJunior komt uit op 5 september en de BKYA op 3 oktober.

Adverteren? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com