De beste bron voor boekennieuws

Nieuwe Titels-nieuwsbrief

4 juli 2016

---

Een maandelijks overzicht van pas verschenen titels en boeken die zeer binnenkort verschijnen.

---

Literatuur

Maarten 't Hart – De moeder van Ikabod & andere verhalen

Ogenschijnlijk alledaagse gebeurtenissen zoals de verkoop van een huis, een plechtige uitvaart, een kerkdienst, een ontmoeting op een treinstation, een bezoek aan de markt of een casino pakken tragikomisch uit. Of soms juist beklemmend, zoals in ‘De beroving’ of ‘De stiefdochters van Stoof’. Toch overheerst in alle verhalen een lichte toon; ze laten zien dat het leven in feite een klucht is die helaas een enkele keer in een tragedie kan ontaarden.

Maarten ’t Hart, De moeder van Ikabod & andere verhalen, Uitgeverij De Arbeiderspers, ISBN 978 90 295 1004 2 (€ 19,99)

Paula McLain – Rondom de zon

In 1904 reist de kleine Beryl naar Kenia. In de steek gelaten door haar moeder, wordt ze opgevoed door haar vader en leden van de Kipsigis-stam die in de buurt wonen. Haar ongewone stijl om paarden te trainen trekt de aandacht van Europese expats. Safari-jager Denys verovert haar hart, hoewel hij ook een relatie heeft met de fascinerende Karen Blixen. De liefde van Denys stimuleert Beryl om haar tweede droom - de eerste vrouwelijke bushpiloot van Kenia worden - te realiseren.

Paula McLain, Rondom de zon, vertaling: Joost van der Meer, The House of Books, ISBN 978 90 443 5020 3 (€ 19,99)

Julian Fellowes  – Belgravia

Belgravia begint op de vooravond van de slag bij Waterloo. Genodigden op het legendarische bal zijn James en Anne Trenchard, die in de handel een fortuin hebben verdiend. Hun dochter Sophia maakt een onuitwisbare indruk op Edmund Bellasis, de zoon en erfgenaam van een prominente Britse familie. Maar tijdens het bal gebeurt er iets wat in ieders leven zijn sporen zal nalaten. En vijfentwintig jaar later, als de twee families neerstrijken in de nieuwe wijk Belgravia, heeft dit geheim nog steeds gevolgen. 

Julian Fellowes, Belgravia, vertaling: Edzard Krol, A.W. Bruna Uitgevers, ISBN 978 94 005 0781 4 (€ 19,99)

---

Spanning

Saskia Noort - Huidpijn

Ieder mens heeft een duistere kant. Zo ook Anne, Nederlands populairste televisiepresentatrice en journaliste. Als ze haar grote liefde en daarmee haar droom dreigt te verliezen, en het verdriet hierover breed wordt uitgemeten in de pers, moet ze alles op alles zetten om niet ook nog door haar vrienden, familie en eigen verstand in de steek gelaten te worden.

Saskia Noort, Huidpijn, Uitgeverij Ambo Anthos, ISBN 978 90 263 3139 8 (€ 19,99)

Atalanta Nèhmoura – De kronieken van Ulriach de Waanzinnige

Op een zonnige nazomerdag eindigt Arktrans vredige leven als kroonprins van Silkon abrupt wanneer zijn vader door de zwarte magiër Nemroth en diens invasieleger wordt gedood. Aktran vlucht. Zijn enige hoop is zijn moeder die hen jaren eerder onder mysterieuze omstandigheden verliet. Om haar te vinden begint de jonge prins aan een gevaarlijke reis naar de geheimzinnige tovenaar Elassar.

Atlanta Nèhmoura, De kronieken van Ulriach de Waanzinnige. Deel 1: Aïn, de dood van de halfling, Nimisa Publishing House, ISBN 978 94 923 3703 0 (€ 16,95)

Jessica Ruston – Je loog tegen mij

Klara Mortimer heeft haar moeder nooit echt gekend. Het voormalige model verliet haar dochter toen ze zes jaar was. Dat haar moeder is verdwenen, heeft ze lang geleden een plekje kunnen geven. Dan ontvangt Klara een briefje en een sleutel. Die brengen haar naar een garage vol spullen uit haar moeders verleden. Dit roept de vraag op wat er eigenlijk écht is gebeurd…

Jessica Ruston, Je loog tegen mij, vertaling: Sabine Mutsaers, Uitgeverij Boekerij, ISBN 978 90 225 7179 8 (€ 19,99)

---

Non-fictie

Rens Kroes – On the go

Ontbijtjes on the go; inspiratie voor je lunchtrommel; heerlijke salades voor bij een zomerse picknick; zalig zoet voor na je work-out: On the go biedt je 49 powerfoodrecepten die goddelijk smaken, goed voor je zijn én makkelijk zijn mee te nemen.

Rens Kroes, On the go. 49 nieuwe powerfoodrecepten van Rens Kroes: preppen, bewaren & meenemen. Uitgeverij Spectrum, ISBN 978 90 003 5256 2 (€ 14,99)  

Luc Sante – Het andere Parijs 

Luc Sante haalt in Het andere Parijs alle clichés onderuit en vertelt de verborgen geschiedenis van een stad die werd bevolkt door schilderachtige personages, revolutionairen, lichtekooien, onruststokers, bohemiens en straatzangers. Het was een stad van de arbeiders, de criminelen en de populaire cultuur, een stad die aan het zicht onttrokken was en vandaag zo goed als volledig is verdwenen. Dit rijkelijk geïllustreerde boek schetst het adembenemende verhaal van twee eeuwen leven aan de onderkant. 

Luc Sante, Het andere Parijs. Stad van het volk, Uitgeverij Polis, ISBN 978 94 631 0114 1 (€ 24,95)

Lidewey van Noord – Une belle histoire

Heroïek, hongerklop, valpartijen, doping, monsterontsnappingen, wonderbaarlijke wederopstandingen en waanzinnige parcours; Lidewey van Noord volgt de route van de Tour de France van 2016 en verhaalt in 21 etappes over de wielerhistorie van de plaatsen die de Tour dit jaar aandoet.

Lidewey van Noord, Une belle histoire. De Tour de France in 21 korte verhalen, Uitgeverij Spectrum, ISBN 978 90 003 5203 6 (€ 17,50)

---

Poëzie

Jan Kuijper – Aanmatigingen

Zesentwintig nieuwe albumbladen voor dichters schreef Jan Kuijper. Voor onder anderen Astrid Lampe, Eva Gerlach, H.H. ter Balkt – steeds vertrekkend vanuit regels uit hun gedichten, vanuit ‘van die woordjes die weer woordjes wegmaken’. Rijg de albumbladen aaneen en er ontstaat een onontkoombaar verhaal van afscheid en ontluistering, dat via de vaste vorm van de sonnetten wijd uitwaaiert. 

Jan Kuijper, Aanmatigingen, Uitgeverij Querido, ISBN 978 90 214 0362 5 (€ 16,99) 

Colien Rijnders – Bonte was 

Colien Rijnders verdeelde de gedichten van haar debuutbundel in dertig graden was, zestig graden was en negentig graden was al naar gelang luchtigheid en zwartgalligheid van de gedichten. Als een bonte verzameling gewassen kledingstukken mogen ze nu drogen in de wind.

Colien Rijnders, Bonte was, Uitgeverij Aspekt, ISBN 978 94 615 3910 6 (€ 12,95)

Hannah van Binsbergen – Kwaad gesternte 

Het zijn de nadagen van een hippe planeet, waar kantoren in brand staan, maar er vindt ook stadsvernieuwing plaats in Kwaad gesternte, het debuut van Hannah van Binsbergen. Een veelstemmige wereld waarin Sint-Franciscus meespreekt, ook Baudelaire, maar vooral Hannah van Binsbergen, de slapeloze scholier die liefde in de strijd wil betrekken, maar die jaren later op het jeugdjournaal opeens ziet dat ze ‘nooit geactualiseerd’ zal worden.

Hannah van Binsbergen, Kwaad gesternte, Uitgeverij Atlas Contact, ISBN 978 90 254 4781 6 (€ 19,99)

---

Jeugd

Maranke Rinck  Tangramkat

Een jongen maakt een kat van tangram. Daarna besluit hij een vriendje voor de kat te maken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan...De Chinese puzzel tangram bestaat uit zeven stukjes: twee grote driehoeken, één middelgrote driehoek, twee kleine driehoeken, één vierkant en één parallellogram. Met deze stukken kun je honderden figuren maken - maar je moet wel álle stukjes gebruiken. Puzzel je mee?

Maranke Rinck en Martijn van der Linden, Tangramkat, Uitgeverij Lemniscaat, ISBN 978 90 477 0795 0 (€ 16,95)

Daniel Napp – Zo maak je een boek

Hou je van boeken? Dan heb je je misschien weleens afgevraagd hoe ze gemaakt worden. In dit boek over boeken kun je meekijken over de schouder van iedereen die zich bezighoudt met het maken van een boek. Zo kom je stap voor stap te weten hoe een prentenboek ontstaat, van het eerste idee tot het resultaat dat in de boekhandel ligt.

Daniel Napp, Zo maak je een boek, Uitgeverij Clavis, ISBN 978 90 448 2836 8 (€ 14,95)

Isa Hoes en Vlinder Kamerling – Engel

Engel is een heel bijzonder meisje dat een speciale gave heeft: ze kan wensen in vervulling laten gaan. Maar niet alle wensen; alleen die van goede mensen. Al snel liggen er mensen op de loer die misbruik willen maken van haar gave. Engel wordt gekidnapt en lijkt de gave te zijn kwijtgeraakt. Gelukkig kan ze niets voor de kidnappers betekenen omdat het allemaal slechteriken zijn. Maar dan blijkt dat de wensen van een van de ontvoerders wel in vervulling kunnen gaan...

Isa Hoes en Vlinder Kamerling, Engel, Uitgeverij Kluitman, ISBN 978 90 206 7444 6 (€ 13,99)

---

Strips

Edmond Baudoin – De eerste reis en andere verhalen

In De eerste reis en andere verhalen zijn vier strips gebundeld die de Franse schrijver Edmond Baudoin in een bijzonder creatieve periode (1986-1991) maakte: Een robijn op de lippen, De eerste reis, Het portret en Opa.  Deze verhalen vormen onmiskenbare hoogtepunten uit Baudoins fraaie en omvangrijke oeuvre. Ze verdienden een luxe heruitgave die recht doet aan hun kwaliteiten!

Edmond Baudoin, De eerste reis en andere verhalen, vertaling: Mat Schifferstein, Uitgeverij Sherpa, ISBN 978 90 898 8087 1 (€ 24,95)

Hanco Kolk en Kim Duchateau – De Man van Nu

De Man van Nu is een ultramoderne Romeo en Julia die zich afspeelt in twee verschillende tijdsdimensies. Voor dit ongewone liefdesverhaal zijn de Nederlandse tekenaar Hanco Kolk en de Vlaamse Kim Duchateau een ongewone samenwerking aangegaan, waarbij beide tekenaars een tijdsdimensie voor hun rekening nemen. 

Hanco Kolk en Kim Duchateau, De Man van Nu, Uitgeverij De Harmonie, ISBN 978 90 761 7483 9 (€ 24,90)

Urbanus en Willy Linthout – Urbanus 169. Het gewassen brein

Urbanus heeft geen goesting meer om naar school te gaan. Hij richt zijn eigen vakbond op om te kunnen staken. Tijdens het stakerspiket steekt hij van alles in brand, matrassen, autobanden, zelfs een fiets verdwijnt in het vuur. De politie van Tollembeek heeft er genoeg van en roept de hulp in van juffrouw Pussy.

Urbanus en Willy Linthout, Urbanus 169 – Het gewassen brein, Uitgeverij De Standaard, ISBN 978 90 022 5815 2 (€ 5,99) 

---

Op de hoogte blijven van nieuwe titels?

Hou www.boekenkrant.com in de gaten! Dagelijks verschijnt er informatie over de nieuwste boeken online. Volg ons via Twitter of Facebook om op de hoogte te blijven, of meld je aan voor de wekelijkse Boekenkrant Nieuwsbrief.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com

---
---