De beste bron voor boekennieuws

Nieuwe Titels-nieuwsbrief

6 juni 2016

---

Een maandelijks overzicht van pas verschenen titels en boeken die zeer binnenkort verschijnen.

---

Literatuur

Carly Wijs – Het twijfelexperiment

Het twijfelexperiment vertelt het wrange verhaal van de tienjarige Vicky, die opgaat in haar fantasie en de werkelijkheid uit het oog verliest. Haar wanhopige verlangen naar een overzichtelijke wereld en een liefdevol, alledaags gezin brengt haar op een huiveringwekkende plek die ze juist uit alle macht wilde mijden.

Carly Wijs, Het twijfelexperiment, Uitgeverij Ambo I Anthos, 240 pagina’s, ISBN 978 90 263 3296 8 (€ 19,99)

Stephan Abarbanell – Morgenland

1946. De Joodse Lilya Wasserfall is actief in het verzet in Palestina en hoopt bij een grote sabotageactie ingezet te worden. Maar ze krijgt een volkomen andere opdracht: in Duitsland moet ze op zoek naar de verdwenen Joodse wetenschapper Raphael Lind. Voor de oorlog vluchtte zijn broer Elias Lind naar Israël, terwijl Raphael geen afstand kon nemen van zijn Duitse wortels. Elias kan het bericht dat Raphael omkwam in een concentratiekamp niet geloven en denkt bewijs te hebben dat hij nog leeft.

Stephan Abarbanell, Morgenland, vertaling: Marcel Misset, Uitgeverij Signatuur, 400 pagina’s, ISBN 978 90 567 2556 3 (€ 21,99) 

Carl Frode Tiller - Jeugdjaren

David kan zich niet meer herinneren wie hij is. Een advertentie in de krant vraagt familie en bekenden hem brieven te schrijven om hem te helpen zijn geheugen terug te krijgen. Zijn jeugdvriend Jon, een musicus die zijn houvast dreigt te verliezen; zijn stiefvader Arvid, een dominee die wacht op de dood; en zijn jeugdliefde Silje, een vrouw die overweegt haar man te verlaten, besluiten te reageren.

Carl Frode Tiller, Jeugdjaren, Uitgeverij Prometheus, 360 pagina’s, ISBN 978 90 446 3147 0 (€ 19,95)

---

Spanning

Tomas Ross en Corine Hartman – Zwarte weduwe

Een serie bloedige aanslagen treft het hart van Europa. Sir Charles Cavendish, hoofd van de NAVO-veiligheidsdienst, laat zijn Special Force-team een verdachte achtervolgen. Tot hun verbijstering leidt het spoor naar het huis van een NAVO-topman. Dan vindt er een nieuwe aanslag plaats, ditmaal in Amsterdam. De contouren van een gruwelijk complot worden zichtbaar, en in een race tegen de klok proberen teamleden Adam Kaplan en Carrie Montevagio nieuwe aanslagen te voorkomen. 

Tomas Ross en Corine Hartman, Zwarte Weduwe, Uitgeverij Cargo, 352 pagina's, ISBN 978 90 234 9897 1 (€ 19,99)

Mikaela Bley – Dochter vermist

Stockholm. Op een koude, regenachtige vrijdag in mei, verdwijnt het achtjarige meisje Lycke spoorloos. Alleen haar rugzakje wordt gevonden…Op een steenworp afstand, in het hoofdkwartier van televisiezender TV4, volgt misdaadverslaggever Ellen Tamm het nieuws over de verdwijningszaak met grote belangstelling. Lyckes verdwijning raakt haar persoonlijk, door een gebeurtenis in haar eigen leven. De zaak dwingt haar de confrontatie aan te gaan met haar verleden.

Mikaela Bley, Dochter vermist, vertaling: Elina van der Heijden, Uitgeverij A.W. Bruna, 288 pagina's, ISBN 978 94 005 0660 2 (€ 17,50)

Mariette Zweers – Maakbaar

Ogenschijnlijk ontbreekt het de succesvolle Anna aan niets: ze heeft een eigen bedrijf, een liefhebbende man en twee leuke kinderen. Niemand weet van haar betrokkenheid bij de dood van haar schoolvriendin. Maar als ze een vriendin van vroeger tegenkomt wordt ze in aanraking gebracht met haar verleden. Langzaam komt wat ze altijd verborgen wilde houden aan het licht en wordt haar zorgvuldig opgebouwde bestaan aan het wankelen gebracht.

Mariette Zweers, Maakbaar, Uitgeverij Ambo Anthos, 288 pagina's, ISBN 978 90 263 3400 9 (€ 19,99)

---

Non-fictie

Sebastiaan Vos en Gijsbert Hanekroot  David Bowie. The Seventies

Gijsbert Hanekroot begon in 1969 als professioneel fotograaf. Dit boek bevat zijn belangrijkste foto's van David Bowie, inclusief enkele weinig bekende juweeltjes. Sebastiaan Vos, publicist en archivaris, is al Bowie-fan zolang hij zich kan herinneren. Voor David Bowie The Seventies schreef hij niet alleen een beknopte en informatieve biografie, maar ook het bijzondere verhaal over zijn liefde voor een van de grootste kunstenaars in de popmuziek.

Sebastiaan Vos en Gijsbert Hanekroot, David Bowie. The Seventies, Uitgeverij Conserve, 128 pagina’s, ISBN 978 90 542 9426 9 (€ 20,00)

Fenna Riethof en Henny van der Eng – 111 plekken in Utrecht die je gezien moet hebben

Utrecht kent vele verborgen schatten. Heb je wel eens een expositie bezocht in een oorlogsbunker? Sprinkhanen gegeten in een oude fabriekshal of een 'Mai Prima' geproefd bij Roberto Gelato? 'Geslamd' op het Jansveld? En ken je alle attracties van het Máximapark? Henny van der Eng en Fenna Riethof nemen je mee op een ontdekkingsreis die je tot onder de Utrechtse straatstenen en ver daarboven brengt.

Fenna Riethof en Henny van der Eng, 111 plekken in Utrecht die je gezien moet hebben, Uitgeverij Thoth, 240 pagina’s, ISBN 978 90 686 8705 7 (€ 14,95)

Bas Eickhout – Klimaatmores 

In het internationale veld zijn politici in woorden van goede wil, maar ze krijgen vaak last van koudwatervrees op het moment dat er handtekeningen moeten worden gezet onder concreet klimaatbeleid, schrijft Europarlementariër Bas Eickhout. Als de aarde ons lief is en we de longen van onze kinderen en kleinkinderen schoon willen houden, dan is er geen keuze: we moeten radicaal naar een andere norm.

Bas Eickhout, Klimaatmores, Uitgeverij Lemniscaat, 216 pagina’s, ISBN 978 90 477 0803 2 (€ 19,95)

---

Poëzie

Stijn Vranken – Fiat lux

Stijn Vranken was twee jaar stadsdichter van Antwerpen. Fiat lux vormt een neerslag van zijn traject als stadsdichter, in woord én beeld: de meeste teksten groeiden uit tot opvallende beeldende werken die her en der een plaats kregen in de stad. Daarnaast is deze bundel een ode aan de taal van de straat, een lofzang op het ongelijk en, bovenal, een eerbetoon aan het licht dat zelfs uit de zwartste letters kan opstijgen. Een even subtiele als genadeloze toevoeging aan het oeuvre van Vranken.

Stijn Vranken, Fiat lux, Uitgeverij De Bezige Bij, 144 pagina’s, ISBN 978 90 234 9915 2 (€ 19,50)

Charles Baudelaire  Zwarte Venus

Voor zijn Zwarte Venus, de mulattin Jeanne Duval, trok Charles Baudelaire alle erotische registers open. Thema’s als prostitutie, sadisme en fetisjisme schokten de goegemeente zozeer dat een Parijse rechtbank hem prompt veroordeelde. Deze bloemlezing biedt de vijftig beste verzen uit de bundel. Meestervertaler Paul Claes brengt een eerbetoon aan de volmaakte versvorm, de suggestieve klankeffecten en de associatieve beeldspraak van het origineel.

Charles Baudelaire, Zwarte Venus. Vijftig gedichten uit Les Fleurs du Mal, vertaling: Paul Claes, Uitgeverij Athenaeum, 160 pagina’s, ISBN 978 90 253 0395 2 (€ 17,50)

Peggy Verzett – Haar vliegstro

Wat is er allemaal mogelijk in poëzie? In het kielzog van een naderend afscheid slaapt een moeder, groeit het onkruid en blijft men de supermarkt bezoeken. Verzen wachten in verschillende vormen op het uiteindelijke punt dat we de dood hebben genoemd.

Peggy Verzett, Haar vliegstro, Uitgeverij Querido, 48 pagina’s, ISBN 978 90 214 0360 1 (€ 16,99)

---

Jeugd

Jurian Möller – EVO flipboekje

De oorspronkelijke editie van EVO, de dertig meter lange leporello waarin grafisch ontwerper Jurian Möller de evolutie minutieus verbeeldt moest al snel herdrukt worden. Van deze met zorg vormgegeven leporello, verschijnt nu een flipboekje, waarin je de gehele evolutie als een animatie aan je voorbij kunt zien trekken. Hoe ziet je vader eruit? En hoe je grootvader? En je betovergrootvader? En daar dan weer de vader van?

Jurian Möller, EVO flipboekje, Uitgeverij de Harmonie, 244 pagina’s, ISBN 978 90 761 7486 0 (€ 7,50)

Alex Gino – George

George is een jongen. Om te zien tenminste. Want George weet zelf dat ze een meisje is. Ze houdt dit voor iedereen geheim. Totdat ze met de klas een toneelstuk van haar lievelingsboek gaan opvoeren. George wil supergraag de hoofdrol van Charlotte spelen. Maar ze mag van de juf niet eens auditie doen... omdat ze een jongen is. Samen met haar beste vriendin Kelly bedenkt George een plan. Zodat ze niet alleen Charlotte kan zijn - maar vooral zichzelf, voor eens en altijd.

Alex Gino, George, vertaling: Carla Hazewindus, Uitgeverij Kluitman, 144 pagina’s, IBSN 978 90 206 7446 0 (€ 13,99)  

Maria Turtschaninoff – De Kronieken van het Rode Klooster. Maresi

Maresi woont in het Rode Klooster op Menos, een eiland waar mannen niet mogen komen. Zoals veel meisjes is ze gevlucht voor honger en vervolging, maar in het klooster vond ze een nieuw thuis. Op een lentemorgen wordt de rust in het klooster verstoord als Jai aanmeert op het eiland. Ze is op de vlucht voor haar vader en in haar kielzog brengt ze gevaar en verschrikking mee. Iedereen in het klooster krijgt het zwaar te verduren, maar vooral Maresi wordt op de proef gesteld.

Maria Turtschaninoff, De Kronieken van het Rode Klooster. Maresi, Uitgeverij Clavis, vertaling: Sophie Kuiper, ISBN 978 90 448 2682 1 (€ 17,95)

Janneke Schotveld – Superjuffie op kamp

Juf Josje gaat met haar klas op kamp. Kleine tegenvaller is alleen dat meester Snor ook meegaat. Ondanks zijn aanwezigheid begint juf Josje ook uit te zien naar het kamp. Het kan toch wel een keer drie dagen gewoon goed gaan? Zonder dat ze geroepen wordt door dieren in nood, zonder dat meester Snor reden heeft om haar een standje te geven, of erger? Maar dan gebeurt er toch een ramp. Nee, niet een, maar zelfs twéé! En deze keer heeft het met dieren helemaal niets te maken…

Janneke Schotveld, Superjuffie op Kamp, Uitgeverij Van Holkema & Warendorf, 160 pagina’s, ISBN 978 90 003 4847 3 (€ 13,99)

---

Strips

The Tjong-Khing & Lo Hartog van Banda – Het spiegeldoolhof

In Het spiegeldoolhof (1962) ziet Student Tijloos zich voor een ingewikkelde opdracht gesteld: in hoeverre weerspiegelen de karakteristieken van bewoners zich in hun woning en omgekeerd? Dan ontdekt hij een oud huis met drie geheimzinnige bewoonsters... Student Tijloos speelt de hoofdrol in de gelijknamige krantenstrip die Lo Hartog van Banda schreef en die in beeld gebracht werd door diverse tekenaars. 

The Tjong-Khing & Lo Hartog van Banda, Student Tijloos. Het spiegeldoolhof. Uitgeverij Sherpa, 80 pagina’s, ISBN 978 90 898 8099 4 (€ 25,00)

Özge Samanci – Teleurstellen vergt lef

De jonge Özge is dol op de zee en fantaseert over een avontuurlijk leven, terwijl haar ouders van haar een gedegen en voorspelbare carrière eisen. Haar vader wil niets liever dan dat ze, net als haar zus, ingenieur wordt. Özge probeert met vallen en opstaan haar eigen stem te vinden, hetgeen extra wordt bemoeilijkt door de conflicten tussen seculiere en fundamentalistische stromingen en de militaire spanningen in Turkije.

Özge Samanci, Teleurstellen vergt lef. Opgroeien in Turkije, Uitgeverij Soul Food Comics, 190 pagina’s, ISBN 978 90 824 1072 3 (€ 19,95)

Lies Van Gasse en Peter Theunynck – Nel

Lies Van Gasse en Peter Theunynck werden gegrepen door het levensverhaal van Nel, de vrouw van de bekende Vlaamse schilder Rik Wouters (1882-1916), en maakten er een schitterende graphic novel over. De dichter Peter Theunynck laat Nel zelf haar tragische leven vertellen in een beeldrijke, beklijvende taal. Dichter en kunstenaar Lies van Gasse brengt het verhaal in beeld.

Lies Van Gasse en Peter Theunynck, Nel. Een zot geweld, Uitgeverij Wereldbibliotheek, 224 pagina’s, ISBN 978 90 284 2661 0 (€29,99)

---

Op de hoogte blijven van nieuwe titels?

Hou www.boekenkrant.com in de gaten! Dagelijks verschijnt er informatie over de nieuwste boeken online. Volg ons via Twitter of Facebook om op de hoogte te blijven, of meld je aan voor de wekelijkse Boekenkrant Nieuwsbrief.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com

---
---