De beste bron voor boekennieuws

Nieuwe Titels-nieuwsbrief

7 oktober 2013

Een handig overzicht van de nieuwste publicaties, oorspronkelijk bedoeld voor boekhandelaren - maar iedere boekliefhebber is welkom.

Literatuur

Maria Dueñas - De wereld vergeten

Wanneer Blanca's man haar verlaat voor een jongere vrouw, verliest ze alle grond onder de voeten. Om tot zichzelf te komen vertrekt ze naar Californië om mee te werken aan een tijdelijk project: het ordenen van de nalatenschap van professor Andrés Fontana. Ongewild wordt Blanca het middelpunt van een controverse tussen een afdelingshoofd en een oud-student. Niet alleen in hun academische loopbaan zijn deze twee koppige mannen lijnrecht tegenover elkaar komen te staan, ook hun belangstelling voor Blanca leidt tot onverwachte verwikkelingen.

Maria Dueñas, De wereld vergeten, Uitgeverij Wereldbibliotheek, ISBN 978 90 284 2540 8 (€ 19,90)

Cynthia McLeod - Tutuba

Twee dagen voordat ze gaat trouwen wordt de vijftienjarige Tutuba geroofd en komt ze op het slavenschip Leusden terecht. Wanneer het schip kapseist, verliezen bijna alle slaven het leven. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Cynthia McLeod, Tutuba – Het meisje van het slavenschip Leusden, Uitgeverij Conserve, ISBN 978 90 542 9357 5 (€ 13,00) (gebonden), ISBN 978 90 542 9356 9 (€ 10,00) (paperback)

Benjamin Burg - Redder in nood

De veerboot Herald of Free Enterprise kapseist en de grootste scheepsramp sinds de Titanic voltrekt zich. Als passagier Ivo Tempel bijkomt in het ziekenhuis, wordt hem verteld dat hij een held is. Het probleem is echter dat Ivo daar zelf niets van afweet. Wat volgt is een schrijnende maar ook hilarische zegetocht van een man die tot dan toe een bestaan in de schaduw leidde. 

Benjamin Burg, Redder in nood, Uitgeverij Podium, ISBN 978 90 5759 5967 (€ 18,50)

Sarah Dunant - Schoonheid en Schande

Rome, 15e eeuw, een periode waarin schoonheid en creativiteit gepaard gaan met machtswellust, wreedheid en corruptie. Rodrigo Borgia wordt benoemd tot paus. De charismatische en doortrapte politicus gebruikt zijn familie om aan de macht te blijven. Zijn dochter Lucrezia, wier naam altijd verbonden zal zijn met vergiftiging, intriges en incest, is zijn belangrijkste troef. Een indrukwekkende roman die deze verbazingwekkende familie op meeslepende wijze tot leven brengt.

Sarah Dunant, Schoonheid en schande, Uitgeverij Orlando, ISBN 978 90 229 6020 2 (€ 19,95)

Arthur Japin - De man van je leven  

Tilly is ernstig ziek en zoekt een vervangster voor zichzelf: iemand die straks haar plaats naast haar man kan innemen. De vrouw die ze vindt blijkt echter zo goed bij hem te passen, dat hij haar zelf al gevonden had. Tilly’s man had in het geheim al een relatie met haar. Door de verrassing die Tilly voor hen bereidt, verandert haar tragedie in een klucht. Maar wie heeft daarvan de regie? Niets is wat het lijkt.

Arthur Japin, De man van je leven, Uitgeverij De Arbeiderspers, ISBN 978 90 295 8845 4 (€ 19,95), e-book: ISBN 978 90 295 9226 0 (€ 15,99)

 

Verder lezen? Boekenkrant tipt:

 • Eli Brown - Buskruit en kaneel
 • Kris van Steenberge - Woesten
 • Gerda Crouset - Niemand weet
 • Jillian Cantor - Margie
 • Peggy Riley - Amity en Sorrow
 • K Schippers - Voor jou

Spanning

Sophie Hannah - Brandschoon

Amber weet dat ze niet meer kan slapen sinds iemand haar beste vriendin vermoord heeft door haar huis in brand te steken. Ze weet dat het niet normaal is als vier van je familieleden twee dagen verdwijnen, zonder aankondiging of bericht, en vervolgens al zeven jaar lang doen alsof dat nooit is gebeurd. En ze weet dat diep in haar geheugen de waarheid verborgen ligt over wat er al die jaren geleden is gebeurd. Met de hulp van een hypnotherapeut gaat ze op zoek naar antwoorden. Maar voor een brandschoon geweten moet je soms een hoge prijs betalen...

Sophie Hannah, Brandschoon, Uitgeverij De Kern, 978 90 325 1330 6 (€ 19,95)

Rosamund Lupton - Zusje

Zusje vertelt het verhaal van Beatrice, die jaren geleden in Amerika is gaan wonen. Wanneer haar jongere zus Tess spoorloos verdwijnt, vliegt ze halsoverkop terug naar Londen om uit te zoeken wat er precies met haar gebeurd is. 

Rosamund Lupton, Zusje, Uitgeverij De Boekerij, ISBN 978 90 225 6533 9 (€ 10,00)

Thomas Olde Heuvelt - Hex

Het pittoreske dorpje Beek is in de greep van de Wylerheks, een vrouw uit de zeventiende eeuw die met haar ogen en mond dichtgenaaid door de straten loopt. Ze dringt huizen binnen, en nachtenlang staat ze aan je bed. Iedereen weet dat haar ogen nooit mogen worden geopend. Dan besluit een groep jongeren viral te gaan met de heks, en zint zij op wraak. Langzaam laat ze de moderne samenleving afglijden naar middeleeuwse praktijken. En dat is nog maar het begin…

Thomas Olde Heuvelt, Hex, Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, ISBN 978 90 245 6025 7 (€ 16,95)

 

Verder lezen? Boekenkrant tipt:

 • Donna Tartt - Het puttertje
 • Stephen King - Dr. Sleep
 • Kåre Skuland - Dodelijke selectie

Non-fictie

Bas Kast - Kies je gelukkig!

Onze keuzevrijheid is ongekend: we kunnen ons leven volledig naar eigen wensen inrichten. Maar gelukkig lijken we er niet van te worden. In Kies je gelukkig! laat Bas Kast op treffende wijze de schaduwzijde zien van de hedendaagse overvloed aan mogelijkheden, en legt hij uit hoe je keuzestress kunt voorkomen door op de juiste manier te kiezen.

Bas Kast, Kies je gelukkig, Uitgeverij Wereldbibliotheek, ISBN 978 90 284 2549 1 (€ 18,90)

Niels Roelen - Leven na Uruzgan

Leven na Uruzgan is het rauwe, aangrijpende verhaal van een soldaat die na een heftige periode in Uruzgan opnieuw zijn weg moet vinden in de maatschappij. Tegen een achtergrond van niet-begrijpende familie en collega’s die ingrijpend veranderd zijn, gaat Vik de Wildt op zoek naar antwoorden, maar vooral naar zichzelf.

Niels Roelen, Leven na Uruzgan, Uitgeverij Carrera, ISBN 978 90 488 1639 2 (€ 18,90)

Bram van Montfoort - Een jaar offline

In een poging om van zijn internetverslaving af te komen, gaat Bram een jaar offline. Maar hoe blijf je op de hoogte zonder Facebook? En hoe spreek je wat af zonder mobieltje? Hij loopt zijn vrienden mis in de kroeg en belandt in allerlei schimmige plaatsen, maar hij haalt ook ineens de hoogste cijfers van de klas en heeft na jaren weer contact met zijn Portugese vader. Op geestige en onomwonden wijze doet Bram verslag van een jaar zonder internet.

Bram van Montfoort, Een jaar offline, Uitgeverij Moon, ISBN 978 90 488 1781 8 (€ 12.50)

Léonie Holtes - Ervaring niet vereist

Léonie Holtes werkte als psycholoog in een tbs-kliniek. Toen ze merkte dat vrijwel niemand weet wat zich in zo’n kliniek afspeelt, besloot ze haar werkervaringen op te schrijven in Ervaring niet vereistHet boek verschijnt twee jaar nadat Léonie, die zelf met psychische problemen worstelde, zichzelf van het leven beroofde.

Léonie Holtes, Ervaring niet vereist, Uitgeverij Podium, ISBN 978 90 5759 239 3 (€ 18,50)

 

Verder lezen? Boekenkrant tipt:

 • Thucydides - De Peloponnesische oorlog
 • Moammar Emka - Jakarta Undercover
 • Rita Spijker - Rauwe dagen

Poëzie

Miriam van Hee - Ook daar valt het licht

Thema’s reizen, familie, de natuur, het land en de stad komen voorbij in deze bundel, maar het gaat vooral over het waarnemen van de verandering, in de gevoelens, in het landschap, in de seizoenen. Ogenschijnlijk gebeurt er weinig, maar bij nader inzien veel meer dan je denkt.

Miriam van Hee, Ook daar valt het licht, Uitgeverij De Bezige Bij, ISBN 978 90 234 7901 7 (€ 16,50)

Frouke Arns - Mensen die je misschien kent

In haar poëzie toont Frouke Arns de mysteries van het alledaagse in fragmenten uit levens van mensen die je misschien kent. Met een nietsontziend oog voor detail en een opgewekte toon waaronder het venijn echter altijd sluimert.

Frouke Arns, Mensen die je misschien kent, Uitgeverij Marmer, (€ 12,50)

Annelie David - Machandel

Annelie David neemt je mee naar plekken vol raadsels, schimmen, vreemde stemmen. Soms lijken het sprookjes voor volwassenen, maar ook kunnen het gewone zaken zijn als het verlangen van een sumoworstelaar of soldatenkistjes zonder veters. Wat haar gedichten met elkaar gemeen hebben is het aftasten van mogelijkheden en het verkennen van nieuwe paden.

Annelie David, Machandel, Uitgeverij Marmer, ISBN 978 94 606 8149 3 ( € 12,50)

Jeugd

Marlies Slegers - Hockeyteam de sterren: nieuwe uitdagingen

Nieuwe uitdagingen is het nieuwste deel in de populaire hockeyserie van Marlies Slegers. Florine en Julia zitten inmiddels een paar weken in de brugklas. Er is opeens zo veel meer te doen, en met hockey hebben ze het ook superdruk. Dan wordt Florine gevraagd om te zingen bij SchoolVoice, een talentenjacht op scholen. Dat wil ze heel graag, alleen zijn de repetities precies op de avond dat ze ook hockeytraining heeft. Hoe zullen haar coach en teamgenootjes hierop gaan reageren?

Marlies Slegers, Hockeyteam de sterren: nieuwe uitdagingen, Uitgeverij Kluitman, ISBN 978 90 206 9925 8 (€ 9,95)

Geronimo Stilton - Fantasia VIII

Het is een ware race tegen de klok voor Geronimo als blijkt dat de gemene heks Eclips een allesvernietigende westenwind in Fantasia ontketend heeft. Het leven van Florina staat op het spel en Geronimo zal het moeten opnemen tegen de heks en haar gruwelijke heksenhorde om Fantasia te redden. 

Geronimo Stilton, Fantasia VIII, Uitgeverij De Wakkere Muis, 978 90 589 3008 8 (€ 24,95)

Ian Johnstone, De spiegelkronieken: de klok tussen de werelden

Wanneer Sylas een boek vol oude, bewegende runen krijgt, gebeuren er vreemde dingen. Bovendien wordt hij ’s nachts wakker door het geklingel van een klok, die hem meeneemt naar een andere wereld, waar het magie van de wetenschap heeft gewonnen.

Ian Johnstone, De spiegelkronieken: de klok tussen de werelden, Uitgeverij Boekerij, ISBN 978 90 225 6605 3 (€ 19,95), e-book: 978 94 602 3692 1 (€ 12,99)

Mary en Rich Chamberlin en Julia Cairns - Mama Panya's Pannenkoeken

Vanavond gaat Mama Panya pannenkoeken bakken. En Adika mag mee naar de markt om boodschappen te doen. Adika nodigt iedereen die ze onderweg tegenkomen enthousiast uit om mee te eten. Daardoor begint Mama Panya zich zorgen te maken. Hebben ze wel genoeg eten voor iedereen? Mama Panya’s pannenkoeken is een vrolijk verhaal over Afrikaanse gastvrijheid en samen delen.

Mary en Rich Chamberlin en Julia Cairns, Mama Panya’s pannenkoeken, Uitgeverij Middernacht Pers, ISBN 978 90 72259 769 (€ 14,90)

Dick Bruna - Spelen, spelen en sporten met nijntje

Nijntje houdt van spelen en sporten. Op elke pagina van dit boek staat een activiteit centraal en worden kinderen uitgenodigd om mee te doen. Buiten en binnen, samen of alleen; doe je mee met nijntje? Een stevig kartonboek vol beweging voor peuters en kleuters.

Dick Bruna, springen, spelen en sporten met nijntje, Uitgeverij Mercis Publishing, ISBN 978 90 5647 567 3 (€ 8,50)

 

Verder lezen? Boekenkrant tipt:

 • Geronimo Stilton - Oerknagers 4: Klaar voor de start! De Oerlympische Spelen
 • Veronique Puts - Uit elkaar
 • Cristin Terrill – Ik besta niet
 • Karel Eykman - De rode lantaarnpaal

Strips

Shamisa Debroey - Verdwaald

Verdwaald is het semi-autografische debuut van Shamisa Debroey, waarin een jonge vrouw terugblikt op haar verleden en vooruitkijkt naar haar toekomst. Als jong meisje groeit ze op bij haar grootouders. Haar moeder, die voor haar veeleisende baan vaak in Afrika zit, heeft weinig tijd voor haar kinderen. En haar vader is een onbekende die haar elke verjaardag een levende vis stuurt.

Shamisa Debroey, Verdwaald, Uitgeverij Oog en Blik, ISBN 978 90 549 2418 0 (€ 24,90), e-book: 978 90 5492 425 8 (€ 12,99)

Many Larcenet - Blast 3: Halsoverkop

Blast 3 is het laatste deel van de Blast-trilogie, die het aangrijpende verhaal van Polza vertelt. Polza is een kolossale man die een heftig visioen krijgt na de dood van zijn vader. Hij noemt dit zelf een ‘blast’. Aangewakkerd door zijn visioen koos Polza ervoor om als clochard door de bossen te zwerven. Toen werd hij door de opgepakt en verhoord. In dit laatste deel komt het verhaal over Polza tot een ontknoping.

Manu Larcenet, Blast 3: Halsoverkop, Uitgeverij Oog & Blik, ISBN 978 90 5492 409 8 (€ 24,90)

Rudy Vranckx en Caryl Strzelecki – De Gierenclub

Deze autobiografische striproman toont op adembenemende wijze wat we niet zien op de televisie of in de krant over hoe oorlog, geweld en omwenteling de levens van gewone mensen verwoesten. Het leven van een reporter is een van ontmoetingen met mensen die hoop en wanhoop delen. Van Tunesië, Egypte, Libië en Syrië komt de Gierenclub in Gaza terecht. Stopt het dan nooit?

Rudy Vranckx en Caryl Strzelecki , De Gierenclub, Uitgeverij Oog & Blik, ISBN 978 90 854 2479 6 (€ 24,95)

Op de hoogte blijven van nieuwe titels?

Hou www.boekenkrant.com in de gaten! Dagelijks verschijnt er informatie over de nieuwste boeken online. Volg ons via Twitter of Facebook om op de hoogte te blijven, of meld je aan voor de wekelijkse Boekenkrant Nieuwsbrief.

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com