De beste bron voor boekennieuws

Nieuwe Titels-nieuwsbrief

2 mei 2016

---

Een maandelijks overzicht van pas verschenen titels en boeken die zeer binnenkort verschijnen.

---

Literatuur

Colum McCann – Dertien manieren van kijken

Wanneer Mendelssohn het restaurant verlaat waar hij met zijn zoon heeft geluncht, wordt hij het slachtoffer van een brute aanslag. De rechercheurs die op de zaak zijn gezet analyseren de beelden van de beveiligingscamera's, net zolang tot ze die ene aanwijzing vinden, waardoor alles op z'n plaats valt. Dertien manieren van kijken is een novelle met drie sterke korte verhalen.

Colum McCann, Dertien manieren van kijken, vertaling: Frans van der Wiel, Uitgeverij De Harmonie, ISBN 978 90 761 7484 6 (€ 18,90)

Michael Honig – De aftakeling van Vladimir P.

Een datsja vlak buiten Moskou, twintig jaar in de toekomst. De ooit zo machtige Vladimir Poetin is aan het dementeren, omringd door een schaar aan bedienden, maar verder grotendeels vergeten. Ondertussen benut het personeel elke mogelijke kans om geld achterover te drukken uit de schijnbaar onuitputtelijke reserves van hun werkgever. Zijn integere verpleger is de enige voor wie Poetin bovenal een zorgbehoevende patiënt blijft. Deze Sheremetev is de laatste eerlijke man in de hele coterie – totdat zelfs hij gedwongen wordt te kiezen tussen stelen of bestolen worden.

Michael Honig, De aftakeling van Vladimir P., Uitgeverij Atlas Contact, ISBN 978 90 254 4687 1 (€ 22,50)

Phaedra Patrick - De geluksarmband van Arthur Pepper

De negenzestigjarige Arthur Pepper leidt een eenvoudig leven. Hij staat iedere dag om halfacht op, net als toen zijn vrouw Miriam nog leefde. Tijdens het uitzoeken van haar spullen vindt Arthur een prachtige gouden bedelarmband die hij nog nooit gezien heeft. Wat volgt is een onvergetelijk avontuur waarin Arthur van Londen naar Parijs gaat en zelfs helemaal naar India reist op zoek naar het verhaal achter iedere bedel - en op zoek naar het geheime leven van zijn vrouw voor ze elkaar ontmoetten. 

Phaedra Patrick, De geluksarmband van Arthur Pepper, vertaling: Inge Boesewinkel, Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, ISBN 978 90 245 6914 4 (€ 18,99)

---

Spanning

Chantal van Mierlo – Het isolement

Razvan heeft na een moeilijke jeugd zijn weg gevonden in de internetcriminaliteit en gebruikt zijn kennis van cybercrime om Coco te isoleren. Hij plundert Coco’s bankrekening, hackt haar webcam en haar social media en zet haar hele leven op zijn kop. Door toedoen van deze catfish raakt ze steeds verder in de problemen, en ze wordt opgevangen door een vriend. Samen proberen ze de identiteit van haar online stalker te onthullen. Maar kan ze haar vriend vertrouwen?

Chantal van Mierlo, Het isolement, Uitgeverij Ambo|Anthos, ISBN 978 90 263 3413 9 (€ 19,99)

Lucie Whitehouse – Een andere waarheid

Hannah wil onder geen beding worden als haar moeder: een verbitterde, gescheiden vrouw. Maar als ze Mark ontmoet zet ze alle bezwaren tegen een huwelijk opzij en trouwt met hem. Wanneer Mark op een dag niet thuiskomt van een zakenreis naar de VS, beginnen Hannahs angsten en twijfels te groeien. Hannah duikt dieper in het leven van haar man en wat ze ontdekt trekt alles in twijfel wat ze over hem dacht te weten. Is het dubbelleven dat hij leidt zijn manier om haar te beschermen, of is de waarheid nog duisterder dan ze kan vermoeden?

Lucie Whitehouse, Een andere waarheid, Uitgeverij De Fontein, ISBN 978 90 325 1316 0 (€ 19,99)

Jens Hendrik Jensen – De schaduwmannen

Niels Oxen, de hoogst gedecoreerde soldaat die ooit diende in het Deense leger, woont en werkt onder een valse identiteit op een viskwekerij in Jutland. Hij is paranoïde en lijdt aan verschrikkelijke nachtmerries. Hij verbergt een persoonlijk geheim dat hem op de been houdt, maar dat hem ook zijn leven kan kosten. Dan wordt de directeur van een kasteelmuseum dood gevonden in de zaal een kasteel. De moord vormt het startschot voor een reeks schokkende gebeurtenissen.

Jens Hendrik Jensen, De schaduwmannen, vertaling: Corry van Bree, Uitgeverij A.W. Bruna, ISBN 978 94 005 057 97 (€ 19,99)

---

Non-fictie

Hensley Oosterwolde – De zwarte Nederlander in China

Hensley Oosterwolde (Rotterdam, 1981) ontmoet de Chinese schone Ying Xu tijdens een reis door China in 2008. De twee worden verliefd en trouwen in augustus 2010. Hensley besluit om een sabbatical te nemen, en verhuist tijdelijk naar China om de Chinese cultuur beter te leren kennen. In het verre oosten begint hij aan een moeizaam integratieproces. Hij vindt kracht in zijn Nederlandse afkomst en in de herstellende relatie met zijn vader.

Hensley Oosterwolde, De zwarte Nederlander in China, Uitgeverij Conserve, ISBN 978 90 542 9420 7 (€ 17,99)

Phil Knight – Shoe dog

Phil Knight richtte in 1964 samen met hardloopcoach Bill Bowerman Blue Ribbon Sports op, in het begin als distributeur voor de Japanse schoenmaker Onitsuka Tiger. Ze begonnen met een startkapitaal van slechts $1200. In 1971 ging het bedrijf verder als Nike Inc. Knight wilde het oorspronkelijk Dimension 6 noemen. Jeff Johnson, Knights eerste werknemer, verzon de naam Nike – uitgesproken als naikie.

Phil Knight, Shoe dog, vertaling: Rob de Ridder, Uitgeverij Spectrum, ISBN 978 90 003 5147 3 (€ 19,99)

Franse modernisten

Franse modernisten toont en beschrijft de mooiste schilderijen en tekeningen uit de verzameling van het Musée d'Art moderne in Troyes. Het museum bezit een van de fraaiste particuliere kunstverzamelingen in Frankrijk, afkomstig van het echtpaar Pierre en Denise Lévy. De Lévy's verzamelden gedurende 25 jaar verrassende Franse kunstwerken uit de periode 1850-1960. Ze kozen vooral portretten, intieme huiselijke taferelen en voorstellingen die het moderne leven verbeelden.

Franse modernisten, Uitgeverij Thoth, ISBN 978 90 6868 701 9 (€ 19,95)

---

Poëzie

Christophe Vekeman – Dit is geen slaapkamer meer nu

Poëzie op de grens van introspectie en uitzinnigheid in de bundel Dit is geen slaapkamer meer nu. Zijn voornaamste thema: de liefde; zijn stijl: onnavolgbaar virtuoos en op unieke wijze beeldrijk. Dat hij daarbij vaak met verve de grens tussen introspectie en een seksuele, zelfs ronduit uitzinnige ambiance weet te bedansen, draagt alleen maar bij aan de leesvreugde.

Christophe Vekeman, Dit is geen slaapkamer meer nu, Uitgeverij De Arbeiderspers, ISBN 978 90 295 0516 1 (€ 17,99)

Froukje van der Ploeg – Dit is hoe het ging

Een zusje, een oma, een vader en een moeder. Zoals in zovele families spelen er onderhuidse kwesties, zijn er geheimen die niet besproken mogen worden. Dit is hoe het ging is een mooi gecomponeerde en trefzekere bundel over een universele familie, over de herhaling van de geschiedenis, en over wat toch anders zou kunnen.

Froukje van der Ploeg, Dit is hoe het ging, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, ISBN 978 90 468 2110 7 (€ 19,99)

Anneke Claus – Begrafenis van de mannen

Anneke begraaft ze een hele stoet mannen die in haar leven een rol spelen of hebben gespeeld en legt uiteindelijk ook zichzelf onder de zoden. Soms wordt het leven hemelhoog juichend gevierd, in andere gedichten wordt er minutieus verslag gedaan van de moeizame zoektocht naar liefde en acceptatie. Dat er tijdens dit défilé van kleine grafmonumenten gelachen mag worden, is bij zoveel pech mooi meegenomen.

Anneke Claus, Begrafenis van de mannen, Uitgeverij Lebowski, ISBN 978 90 488 3222 4 (€ 17,50)

---

Jeugd

Luc Foccroulle – Het gaat me opeten

Arthur weet het zeker: als hij naar boven loopt om te gaan slapen, komt er een monster dat hem wil opeten. En inderdaad, SMAK SMEK HAP, het monster smult Arthur helemaal op. En toch ... loopt dit verhaaltje goed af. Beloofd!

Luc Foccroulle, Het gaat me opeten, Uitgeverij Clavis, ISBN 978 90 448 2774 3 (€ 14,95)

Anke Kranendonk – Lynn 3.0

Lynn heeft vakantie - maar het is allesbehalve de zomervakantie waar ze op had gehoopt. Hun huis wordt verbouwd, dus de familie blijft thuis. En haar grote liefde, Joeri, is mijlenver weg, ergens waar hij geen bereik heeft met zijn mobiele telefoon. Wanneer de grote schuifpui die in het huis geplaatst moet worden uit de kraan valt, vluchten Lynn en haar moeder naar een bejaardencamping. Lynn verveelt zich dood. Daar komt verandering in als ze Fenna op straat ziet lopen. Wat doet zij buiten hun dorp? En waarom blijft het zo stil van Joeri's kant?

Anke Kranendonk, Lynn 3.0, Uitgeverij Lemniscaat, ISBN 978 90 477 0782 0 (€ 14,95)

Will Mabbitt – Merel Jansen en de verboden stad

De nuchtere Merel beleeft de meest heftige, enge en bizarre avonturen, maar houdt altijd haar hoofd koel. Wat zou jij doen als er plotseling hongerige druiventakken uit je kledingkast komen die je babyzusje stelen? Als je Merel Jansen zou heten en nergens bang voor was, dan zou je er natuurlijk achteraan gaan!

Will Mabbitt, Merel Jansen en de verboden stad, Uitgeverij Kluitman, ISBN 978 90 206 7434 7 (€ 14,99)

Hermine Landvreugd & Shamrock - Kalle & het Oerwoudgoud

In dit derde deel van de stoere serie Kalle-boeken duikt onze held op in Suriname. Hij is er samen met zijn moeder om zijn ‘stomme zus’ op te zoeken die stage in een ziekenhuis loopt. Kalles moeder heeft voor haar kinderen een jungletocht georganiseerd, zodat zij zelf lekker aan het zwembad kan liggen met een cocktail. Terwijl zijn zus giechelend met de gids een speciale rondleiding in een marrondorpje krijgt, vlucht Kalle voor een reuzenspin en heeft vervolgens in het oerwoud een verrassende ontmoeting met een oude bekende. En dat is niet de enige oude bekende die opduikt…

Hermine Landvreugd & Shamrock, Kalle & het Oerwoudgoud, Uitgeverij de Harmonie, ISBN 978 90 761 7490 7 (€ 15,90)

---

Strips

Zidrou en Minon - Merci

Merci Zylberajch, bijna 16 en gothic tot in de toppen van haar gelakte nagels, heeft een paar zogenaamd verwerpelijke dingen gedaan. Ze was daarbij niet alleen, maar ze heeft besloten alle schuld op zich te nemen. Haar gedrag verdient een stevige sanctie. Wat die sanctie is, wordt bepaald door Sébastien Pirlot. Door Merci een alternatieve straf op te leggen, bezorgt hij vele anderen alternatief plezier.

Zidrou en Minon, Merci, Uitgeverij Saga, ISBN 978 90 855 2417 5, (€ 19,99)

Pieter de Poorters - Boerke in space

De ruimterace houdt de mens al jaren bezig. De oneindigheid van het heelal doorkruisen, op zoek naar het antwoord op de eeuwige vraag: is er buitenaards leven? En nog belangrijker: zal het een ontmoeting met Boerke overleven? Want ook in andere sterrenstelsels geldt het interplanetair principe: waar Boerke komt, zullen catastrofes volgen.

Pieter de Poorters, Boerke in space, Uitgeverij Bries, ISBN 978 90 824 9880 6, (€ 15,95)

Barbara Stok - Toch een geluk

In haar nieuwe autobiografische bundel volgen we de belevenissen van stripmaker Barbara Stok, een doorsnee vrouw met een doorsnee leven: ze drumt, twijfelt, ergert zich, probeert kalm te blijven en beleeft af en toe gelukkig helemaal niets.

Barbara Stok, Toch een geluk, Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, ISBN 978 90 388 0175 9 (€ 18,50)

---

Op de hoogte blijven van nieuwe titels?

Hou www.boekenkrant.com in de gaten! Dagelijks verschijnt er informatie over de nieuwste boeken online. Volg ons via Twitter of Facebook om op de hoogte te blijven, of meld je aan voor de wekelijkse Boekenkrant Nieuwsbrief.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com

---
---