De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 15 maart 2016

---

Feestweek Nummer Twee

Waar ik vorig jaar mijn Boekenweek nog begon met een bezoekje aan het Boekenbal, trapte ik de feestelijkheden dit jaar af op een wat apartere plek: in het theater. Zoals u in mijn vorige column kon lezen, trad ik dit weekend meerdere malen op met mijn musicalgroep Starlight Boulevard. Flink wat dansjes, liedjes, kostuumwisselingen en ingehaalde uurtjes slaap later zit ik inmiddels weer op kantoor.

Normaliter zou ik, zo na de afronding van zo’n musicalweek, wel een beetje verdrietig zijn over het feit dat zo’n mooie feestweek voorbij is. Maar gelukkig heb ik daar dit jaar weinig reden toe. Vanuit professionele overwegingen heb ik namelijk het recht om lekker verder te feesten. De Boekenweek is immers begonnen. Overdag lekker genieten van al het mooie boekennieuws dat de wereld in geslingerd wordt, en ’s avonds kijken naar al die prachtige literaire televisieprogramma’s die op de buis verschijnen. En dan is er natuurlijk mijn favoriete onderdeel van de Boekenweek: het bezoekje aan de boekhandel.

Als hoofdredacteur krijg ik veel mooie boeken in mijn schoot geworpen. Ik kom wel vaak in de boekwinkel, maar door al het leesvoer dat al op mijn bureau op me ligt te wachten, kom ik weinig aan privélezen toe. Maar ja: in de Boekenweek is alles anders. Deze week ga ik naar de winkel toe om eens flink rond te snuffelen. Om tegen een verrassend boek aan te lopen. En die dan thuis met huid en haar te verslinden. Het podium missen? Natuurlijk doe ik dat wel een beetje. Maar met al dat feesten en lezen kom ik deze Feestweek Nummer Twee best goed door.

Anouk Abels

Hoofdredacteur Boekenkrant

anouk@boekenkrant.com​ 

---

Literatuur

Boekenbal 2016: Duitse meligheid

‘Misschien komt Goethe wel,’ grapt een kennis als ik verbluft vertel dat ik dit jaar naar het Boekenbal mag, de jaarlijkse aftrap van de Boekenweek. Bij die grap kan ik me meteen van alles voorstellen, want mijn fantasie slaat op hol als ik aan het bal denk. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Het meisje in het riet

Een verhaal over een lief en behulpzaam meisje dat verandert in een gruwelijk, sadistisch monster. Wie durft het te lezen? Sanne is een meisje van zestien jaar. Ze woont samen met haar ouders en jongere zusje in de Kop van Overijssel, in Oldemarkt, aan de rand van het prachtige natuurgebied De Weerribben. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Harland Awards: ode aan de verbeelding

De Harland Awards zijn de bekroningen voor de Nederlandstalige verbeeldingsliteratuur, in de genres fantasy, sciencefiction, horror en magisch realisme. De Harland Awards kent een veertigjarige traditie, waarin een jury van recensenten, redacteuren en professionele auteurs jaarlijks de prijs uitreikt voor beste ingestuurde korte fictie. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-Fictie

Een Lonely Planet met verdieping

Berlijn is nog nooit zo populair geweest als nu. Zonder opsmuk schetst oud-NOS-correspondent en Berlijnkenner Margriet Brandsma een beeld van deze dynamische stad die nooit slaapt. Bij velen staat niet meer Parijs op nummer één voor een citytrip binnen Europa, maar Berlijn. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Boekfragment: Moresnet

Van 1816 tot 1920 lag aan de Nederlandse zuidgrens Moresnet, een eigenaardig minilandje. Het ontstond per ongeluk, maar toch begonnen de paar honderd inwoners zich na enkele jaren een echt volk te voelen. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Waarom hebben olifanten toch zo'n lange slurf?

Hoe leg je aan een kind uit waarom olifanten een lange slurf hebben? Pak je de evolutietheorie erbij en toon je de kleine dat de overlevingskans van het dier vele malen groter is wanneer de slurf een behoorlijke lengte heeft? Nee, je laat hem gewoon het boek Bij de neus genomen van Loes Riphagen lezen. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Strips

Stripdagen Haarlem: Underground en biografieën van schilders en veel meer

Op 3 juni aanstaande barsten de Stripdagen Haarlem los. Voor het eerst zal dit tweejaarlijks evenement maar liefst tien dagen duren. In een overvolle Bakenesserkerk te Haarlem werd vrijdag 11 maart jongstleden de aftrap gegeven voor de Stripdagen Haarlem 2016. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekenkrant op Facebook nu definitief verhuisd

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via

Facebook? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.

 

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogeljik om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com ovv “Boekenkrant abonnement” .

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 4 april verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant. Adverteren? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com