De beste bron voor boekennieuws

Nieuwe Titels-nieuwsbrief

7 maart 2016

---

Een maandelijks overzicht van pas verschenen titels en boeken die zeer binnenkort verschijnen.

---

Literatuur

Péter Gárdos – Ochtendkoorts

Miklós, een Hongaarse overlevende van Bergen-Belsen, krijgt te horen dat hij nog maar enkele maanden te leven heeft. Miklós wil iets achterlaten, een bewijs dat hij bestaan heeft, en stelt een lijst op van 117 vrouwen die afkomstig zijn uit hetzelfde gebied als hij, eveneens een kamp overleefd hebben en nu in Zweden zitten. Hij schrijft hen aan in de hoop op een reactie en een echtgenote. In een vluchtelingenkamp leest Lili zijn brief en besluit terug te schrijven. Met elke brief raken ze verliefder.  

Péter Gárdos, Ochtendkoorts, vertaling: Rebekka Hermán Mostert, Uitgeverij Ambo l Anthos, ISBN 978 90 263 3287 6 (€ 19,99)

Matthew Quick - Gefeliciteerd, Leonard Peacock

Leonard Peacock wordt vandaag achttien. Ouder zal hij niet worden. Vandaag is de dag waarop hij zichzelf van het leven zal beroven met het oude pistool van zijn grootvader. Maar eerst heeft hij nog een missie te volbrengen. Hij wil de vier belangrijkste mensen in zijn leven een cadeau geven, zodat ze weten dat het niet hun schuld is dat hij er straks niet meer is. En hij moet degene vermoorden die zijn leven tot een hel heeft gemaakt: zijn vroegere beste vriend.

Matthew Quick, Gefeliciteerd, Leonard Peacock, vertaling: Ineke Lenting, Uitgeverij Lemniscaat, ISBN 978 90 477 0496 6 (€ 19,95)

Rowan Coleman - Twintig regels liefde

Tijdens haar nachtdiensten schrijft verpleegkundige Stella brieven voor haar patiënten. Daarin vertellen ze aan hun geliefden over hun gedachten, hun gevoelens, en over hun laatste wens. Stella belooft dat ze de brieven pas na hun dood zal versturen. Maar dan breekt ze die belofte: er is één brief waarvan ze vindt dat ze die op tijd moet posten, om iemand een laatste kans te geven op verzoening en een goede afloop…

Rowan Coleman, Twintig regels liefde, vertaling: Mireille Vroege, Uitgeverij Boekerij, ISBN 978 90 225 7599 4 (€ 17,50)

---

Spanning

Sarah Lotz - De vierde dag

Drie dagen lang genieten honderden mensen van een tropische cruise aan boord van The Beautiful Dreamer. Op de vierde dag valt het schip midden op zee stil. Er is geen enkele manier om hulp te vragen, maar iedereen gaat ervan uit dat er snel reddingswerkers ter plaatse zullen zijn. Dan raken de leidingen verstopt en begint het voedsel op te raken. Als ook nog het levenloze lichaam van een vrouw wordt gevonden, raken de passagiers in paniek. Er is een moordenaar aan boord, iemand wil voorkomen dat The Beautiful Dreamer ooit weer land ziet.

Sarah Lotz, De vierde dag, vertaling: Dennis Keesmaat, Uitgeverij Cargo, ISBN 978 90 234 9459 1 (€  19,90)

Katrien Van Effelterre - Levend aas

Undercoveragente Patricia Rodiers probeert tijdens een blind date een seriemoordenaar te ontmaskeren. Maar haar beeld van de dader strookt niet met de blauwogige piloot die aan haar tafeltje verschijnt. Dat haar gezichtsverlies tegenover het korps het minste van haar zorgen is, realiseert ze zich dan nog nauwelijks, totdat ze een niet mis te verstane e-mail krijgt: als je had gedacht dat ik een aantrekkelijke vrouw zoals jij zomaar zou laten gaan, dan heb je het goed mis.

Katrien Van Effelterre, Levend aas, The House of Books, ISBN 978 90 443 4857 6 (€ 19,99) 

Nele Nauhaus - De onbeminde vrouw

Door een lading hagel uit zijn eigen jachtgeweer komt de Frankfurtse hoofdofficier van justitie op een snelle, maar weinig fraaie manier om het leven. De mooie jonge vrouw die levenloos onderaan een uitkijktoren in de Taunus ligt, heeft zo weinig verwondingen dat een val eigenlijk niet de doodsoorzaak kan zijn. Hoofdinspecteur van de recherche Oliver von Bodenstein en zijn nieuwe collega Pia Kirchhoff zijn het met elkaar eens: bij de eerste dode was het zelfmoord, bij de tweede was het moord. Maar wat heeft de officier van justitie de dood in gedreven?

Nele Neuhaus, De onbeminde vrouw, Uitgeverij Q, ISBN 978 90 214 0172 0 (€ 19,99)

---

Non-fictie

Margriet Brandsma - Daar is de Muur

Tien jaar geleden verscheen de verhalenbundel Waar is de Muur? over Berlijn.Tien jaar is een eeuwigheid voor een metropool die nog elke dag bezig is zichzelf uit te vinden. Daarom is er een nieuwe bundel met verhalen over de intrigerende stad. Daar is de Muur bevat onder meer tips van Nederlandse insiders, het gaat over wijken die hip zijn, hip zijn geweest of nooit hip zullen worden. Het voert via wandelingen en fietstochten langs plaatsen die in andere reisgidsen ontbreken en het staat stil bij een Berlijns hoofdpijndossier: de voormalige villa van nazikopstuk Joseph Goebbels aan de Bogensee.

Margriet Brandsma, Daar is de Muur, Uitgeverij Conserve, ISBN 978 90 5429 219 7 (€ 19,99)

Joep Boerboom - Jan Terlouw

Jan Terlouws levensverhaal kent minstens zoveel spannende plotwendingen als zijn eigen boeken: voorbestemd tot een leven als kernfysicus ontwikkelde Terlouw zich in korte tijd tot succesvol jeugdboekenschrijver, fractieleider en het gezicht van D66. In deze biografie vertellen naast familieleden en collega-politici ook zijn boeken het verhaal van Terlouws veelzijdige leven. 

Joep Boerboom, Jan Terlouw. Jeugdboekenheld op het Binnenhof, Uitgeverij Boom, 978 90 895 3613 6 (€ 19,90)

Philip Dröge - Moresnet

Van 1816 tot 1918 lag Moresnet aan de Nederlandse zuidgrens. Het landje had 300 inwoners, die zich in de loop van de tijd echt een volk begonnen te voelen. Ze hadden een eigen hoofdstad (het dorp Kelmis), een staatshoofd (de burgemeester) en een verdedigingsmacht (de veldwachter). Dröge vertelt over dieven, gokkers, smokkelaars, mijnwerkers en een dromer die van Moresnet die ideale samenleving wilde maken – en daar bijna in slaagde.

Philip Dröge, Moresnet, opkomst en ondergang van een vergeten buurlandje, Uitgeverij Spectrum, ISBN 978 90 003 4960 9 (€ 19,99)

Sarah Yoon - Naar de maan

Klim naar de maan met dit geweldige, uitklapbare kleurboek, het langste ter wereld!  Kleur een fantastische toren met draken, heksen, ruimtestations en vliegende olifanten. Begin in je huis op de grond en kleur je weg omhoog, helemaal naar de maan!

Sarah Yoon, Naar de maan, Uitgeverij Thoth, ISBN 978 90 6868 696 8 (€ 9,95)

---

Poëzie

Rodaan Al Galidi - Koelkastlicht

Heb je ooit vastgezeten in je eigen angst of verlatenheid? Machteloos, niet wetend wat te doen? Dan zul je deze bundel begrijpen. Op een avond stond de koelkastdeur op een kier. Het licht bespiedde de donkere kamer; een licht gevangen in wanhoop en duisternis, dat alleen door zijn eigen doorzettingsvermorgen kon opstijgen en door het universum reizen.  

Rodaan Al Galidi, Koelkastlicht, Uitgeverij Jurgen Maas, ISBN 978 94 919 2121 6 (€ 19,95)

Miek Smilde - De achterkant van juni

De achterkant van juni is het poëziedebuut van Miek Smilde. Het is een bundel over bloei en verval. Vruchtbaarheid en sterfelijkheid nestelen zich in hetzelfde lichaam, zoals in de volle zomer de dagen al weer korter worden. Tussen woede en verzoening vat de dichter de tijd in taal en verhoudt zich daarin tot de ander: kind, vader, geliefde.

Miek Smilde, De achterkant van juni, Uitgeverij De Arbeiderspers, ISBN 978 90 295 0593 2 (€ 16,99)

Peter van Lier - Laaglandse remedies

In zijn nieuwe bundel laat Peter van Lier zien hoe vrij van vorm zijn poëzie is en tegelijk hoe volkomen duidelijk: een verrassende manier om recht te doen aan de complexiteit van de ervaring van de mens. De werkelijkheid komt, ondanks bedreigingen en moeilijkheden, de mens telkens tegemoet met elementen die het bestaan verlichten. Wie de bundel openslaat, ontmoet er licht, lucht, vogels, vooral veel vogels, want 'vanuit de hoogte bezien glinstert alles'. 

Peter van Lier, Laaglandse remedies, Uitgeverij Wereldbibliotheek, 978 90 284 2665 8 (€ 19,99)

---

Jeugd

Kevin Brooks - Delaney Detectives. Gevaarlijk spel

In Gevaarlijk spel volgen we opnieuw Travis, die de waarheid over de dood van zijn ouders probeert te achterhalen. Hij is er meer dan ooit van overtuigd dat er opzet in het spel is. Samen met zijn opa blaast hij Delaney Detectives nieuw leven in en raakt steeds verder verstrikt in een web van bendes, geheime organisaties en corrupte politie. Wat de Delaney Detectives uiteindelijk ontdekken, brengt hen meer in gevaar dan ooit. Voor kinderen vanaf 9 jaar!

Kevin Brooks, Delaney Detectives – Gevaarlijk spel, vertaling: Jenny de Jonge, Uitgeverij De Harmonie, ISBN 978 90 761 7400 6  (€ 16,50)

Jakob Wegelius - Moordaap

Sally Jones is een gorilla. Maar niet zomaar een gorilla. Ze kan lezen, schaken en schrijven. Als machinist van een stoomschip reist ze met kapitein Chief de hele wereld rond. Tot de Chief vals beschuldigd wordt van moord en Sally Jones alleen achterblijft. Ze zet alles op alles om te bewijzen dat haar vriend onschuldig is. Maar wie gelooft er nu een aap? Een meeslepend en fantasierijk verhaal, geïllustreerd met prachtige zwart-witbeelden. Voor iedereen vanaf 13 jaar.

Jakob Wegelius, Moordaap, vertaling: Sophie Kuiper, Uitgeverij Clavis, ISBN 978 90 448 2609 8 (€ 24,95)

Marlies Allewijn - Ze was 16

De zestienjarige Janna uit Zeeland moet in het voorjaar van 1944 plotseling gaan werken voor de Duitse militairen die in haar dorp zijn gestationeerd. Als haar vrienden haar vragen 'een klusje op te knappen', zit Janna gevangen tussen twee uitersten: blijft ze haar werk voor de Duitsers doen, die toch best aardig tegen haar zijn? Zeventig jaar later wordt de dan zestienjarige ras-Amsterdamse Ize door haar ouders 'verbannen' naar dat stomme en suffe Zeeland, waar haar oma woont. Dan vindt ze een foto van Janna, een meisje dat erg op haar oma lijkt. 

Marlies Allewijn, Ze was 16, Uitgeverij Kluitman, ISBN 978 90 206 5452 3 (€ 14,99)

---

Strips

Lo Hartog van Banda en Thé Tjong-Khing - Arman & Ilva. Camilla

In Camilla (1970) brengen Arman en Ilva een bezoek aan Ilva’s zus, die op de ‘groene’ planeet woont. Bij aankomst blijkt de nederzetting verlaten en moeten onze helden zich in het oerwoud wagen. Om welke reden zijn de kolonisten gevlucht? Arman en Ilva zijn de hoofdfiguren uit de gelijknamige krantenstrip uit de jaren zeventig van tekstschrijver Lo Hartog van Banda (1916- 2006) en striptekenaar Thé Tjong-Khing (1933). Arman & Ilva wordt nu door uitgeverij Sherpa opnieuw uitgebracht. 

Lo Hartog van Banda en Thé Tjong-Khing, Arman & Ilva - Camila, Uitgeverij Sherpa, ISBN 978 90 898 8096 3 (€ 24,95)

Aloys Oosterwijk - Cor Morelli 1. Telefoon uit Andromeda

Rechercheur Cor Morelli mijmert graag over onopgeloste zaken, de zogenaamde open dossiers. Intrigerende cold cases die na jaren nog steeds een mysterie zijn. Terwijl hij in het duister tast krijgt de lezer net dat stukje extra informatie waardoor de dossiers, waarin personen als Rembrandt, Stalin, Kim Jong-il en Mark Rutte een hoofdrol spelen, helemaal niet zo onoplosbaar zijn.

Aloys Oosterwijk, Cor Morelli 1 - Telefoon uit Andromeda, Uitgeverij Don Lawrence Collection, ISBN 978 90 888 6254 0 (€ 8,95)  

Sophie Campbell - Natte maan 6. Gisteren is niet meer

In het broeierige studentenstadje Wet Moon vermaakt de mollige, ietwat neurotische eerstejaars Cleo Lovedrop zich met haar vrienden. Verstrikt in een web van relaties en emoties slaan ze zich door de dag heen. Cleo doet het met Myrtle, Trilby met Martin en Audrey met Beth. Cleo’s zus Penny is zwanger; maar weet niet zeker van wie. En dan nog het mysterie rondom de 'gemaskerde wreekster' en de heftige aanvallen op Natalie en nu ook op Trilby...

Sophie Campbell, Natte maan 6. Gisteren is niet meer, Uitgeverij Xtra, ISBN 978 94 907 5980 3 (€ 16,50)

---

Op de hoogte blijven van nieuwe titels?

Hou www.boekenkrant.com in de gaten! Dagelijks verschijnt er informatie over de nieuwste boeken online. Volg ons via Twitter of Facebook om op de hoogte te blijven, of meld je aan voor de wekelijkse Boekenkrant Nieuwsbrief.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com

---
---