De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 26 september 2017

---

Feest in de boekhandel

Er zijn een paar auteurs op deze wereld die met elk nieuw boek een hoop overenthousiaste fans naar de winkel trekken. Ik vind het geweldig als boekhandelaren dat enthousiasme beantwoorden met de organisatie van een release-party. Zelf heb ik aangename herinneringen aan de feestjes rondom het uitkomen van de nieuwe Harry Potters: gebroederlijk met je medefans verkleumen voor de deur van de boekhandel, om vervolgens, als die deur dan open zwaait, elkaar aan de kant te ellebogen om de stapel boeken bij de met spinnenwebben en heksenhoeden beklede balie als eerste te bereiken. En als iedereen dan een exemplaar heeft en je elkaar het elleboogwerk vergeven hebt, met elkaar te kletsen over hoeveel zin je hebt in het lezen van dit nieuwe avontuur. Maar het echte hoogtepunt kwam bij thuiskomst: dat langverwachte boek openslaan en het hele weekend opgaan in een andere werkelijkheid.

Ik vind het mooi dat boekhandelaren nog steeds van die prachtige release-party’s organiseren. Zo zag ik dat Boekhandel Krings op 3 oktober een release-ontbijtje organiseert rondom het verschijnen van Origin, de nieuwe Dan Brown. En dat er op 10 oktober een John Green-fanparty is in De Vries Boeken in Haarlem, om te vieren dat Schildpadden tot in het oneindige uitkomt. Ik heb zo het gevoel dat deze boekhandels van tevoren genoeg exemplaren van deze nieuwe boeken in huis halen – dus laat dat elleboogwerk maar achterwege. Geniet zonder geweld van het feestje in de boekhandel. Én van het boek dat je daarna mee naar huis mag nemen. Dat is immers wat die release-party’s al jaren onvergetelijk maakt.

Anouk Abels

Hoofdredacteur Boekenkrant

anouk@uhb.nl

---

Boekenkrantspecials

Maandelijks geeft de Boekenkrant verschillende specials uit. Een Boekenkrantspecial is een speciale editie van de krant, geheel gewijd aan een bepaald genre.

In 2017 verschijnen nog:

• In oktober: de BKYA, BKFilosofie en BKHistorischeRomans.
• In november: de BKJunior en BKMilitaireBoeken.
• In december: de BKStrips en BKYA.

Lees hier over de meest recente BKJunior
Lees hier over de meest recente BKStrips.
Lees hier over de meest recente BKYA.

---

Het NFF: ook voor de boekenliefhebber

Het Nederlands Film Festival lijkt vooral een evenement voor cinemaliefhebbers, maar ook voor de boekenfanaat is er genoeg te beleven. Dit zijn de films die je dit jaar niet aan je voorbij kunt laten gaan.

Gisteren ging het jaarlijkse filmfestival in Utrecht weer van start, wat betekent dat de stad tot 29 september barst van de premières, Q&A’s en rode lopers. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Literatuur

Nieuwe titel: Tot je valt

Tijdens de overtochten die Nico als veerman maakt denkt hij aan zijn dochter Geesje. Aan hoe ze eet, hoe ze praat om hem af te leiden en hoe ze haar onstuitbare drang om steeds minder te eten probeert te verbergen. Tot je valt is een hartverscheurend mooie roman over een dochter en haar vader die machteloos moet toezien hoe zij hem ontglipt.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Ceci n’est pas un suicide

We kennen ze natuurlijk van Dan Brown: de detectivemysteries waarin het werk van een kunstenaar de leidraad is. Maar in De zaak Margritte staat eens geen renaissancekunstenaar, maar een moderne surrealist centraal.

In 2017 is het vijftig jaar geleden dat kunstenaar René Magritte overleden is. Een goed moment om misdaadschrijver Toni Coppers een boek over hem te laten schrijven, vonden de erven van Magritte.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-Fictie

Nieuwe titel: Kleine geschiedenis van de hutspot

Jacques Meerman komt met een heerlijk boek over Nederlands bekendste gerecht: hutspot. Meerman schreef eerder het veelgeprezen Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken.

Hutspot is geen klein bier. Er zijn boeken en schilderijen aan gewijd. Het gerecht is nog steeds een rijke bron voor creativiteit in recepten. En menig patriottisch hart gaat er sneller van kloppen.

Lees verder op boekenkrant.com

---
'Met andere woorden' - Onze Taal-congres 2017

'Met andere woorden' - Onze Taal-congres 2017

Welke taal gebruik je wanneer? En wat is het effect van de woorden die je kiest? Deze vragen staan centraal op het congres van Onze Taal, dat deze keer plaatsvindt op zaterdag 7 oktober in het Beatrix Theater in Utrecht, onder de titel ‘Met andere woorden’.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Nieuwe titel: Het gelukkige eiland

Op een vlot gebouwd van wrakhout vaart een meisje. Ze is op weg naar de horizon.

Maar die is verder dan ze had gedacht. Op een dag ziet ze midden in de zee een pijlvormig bord staan met de tekst: het gelukkige eiland. Nu weet ze waar ze heen moet gaan. Maar wat als ze ontdekt dat er oneindig veel eilanden zijn? En wat als alle eilandbewoners haar zeggen dat juist hún eiland het gelukkige is?

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekenkrant op Facebook nu definitief verhuisd

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via

Facebook? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.

 

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogeljik om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com ovv “Boekenkrant abonnement” .

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 2 oktober verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant.

Ook liggen er op 2 oktober 2017 weer drie gloednieuwe specials voor u klaar: de BKYA, de BKHistorischeRomans en de BKFilosofie.

Adverteren? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com