De beste bron voor boekennieuws

Nieuwe Titels-nieuwsbrief

1 februari 2016

---

Een maandelijks overzicht van pas verschenen titels en boeken die zeer binnenkort verschijnen.

---

Literatuur

Rachel Visscher – Hemels land

Een jonge man uit Nigeria, een getalenteerde violiste uit Nederland, een rouwende professor uit de Verenigde Staten en een Italiaanse crimineel. De levens van deze vier mensen raken met elkaar verweven. In een land waar schoonheid en een rauwe werkelijkheid elkaar voortdurend afwisselen, moeten ze ieder op hun eigen wijze zien te overleven. Hemels land is een toegankelijke en aangrijpende roman waarin verschillende perspectieven worden gegeven op het urgente, Europese vluchtelingenprobleem.

Rachel Visscher, Hemels land, Pepper Books, ISBN 978 90 206 0838 0 (€ 17,99)

Hendrik Groen - Zolang er leven is

Samen met zijn vriend Evert en de andere leden van de Oud-maar-niet-dood-club probeert Hendrik zijn laatste levensjaren in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord zo aangenaam mogelijk te maken. Van tijd tot tijd valt het Hendrik zwaar om de moed erin te houden. Gelukkig heeft hij de pen weer opgepakt. Met zijn zo kenmerkende charmante, ironische humor neemt hij de medebewoners, de directie, zijn vrienden en de ouderdom in het algemeen op de korrel, waarbij hij zichzelf zeker niet spaart. 

Hendrik Groen, Zolang er leven is, Uitgeverij Meulenhoff, ISBN 978 90 290 9076 6 (€ 19,99)

Pepijn Lanen - Naamloos

‘Het begint met dat ik mijn naam niet meer kan herinneren.’ Zo opent Naamloos, de roman van Pepijn Lanen, waarin we een aantal weken uit het leven van een naamloze jongeman volgen. Een dertiger die tussen twee banen in zit en tijdelijk verblijft in een nihilistisch appartement van een vriend. Op indringende manier leeft de lezer mee met zijn verwarring, zijn gevecht met verslavingen en angsten, en voornamelijk het gevecht met zichzelf. 

Pepijn Lanen, Naamloos, Uitgeverij Ambo l Anthos, ISBN 978 90 263 3317 0 (€ 19,99)

---

Spanning

Trudi Rijks - De weg van het water

De gescheiden veertiger Floor Postma is bewindvoerder van haar jongere zusje Bente, een voormalig fotomodel en vrouw van de wereld, die in een verpleeghuis is opgenomen. Op een dag ontvangt Floor een dagvaarding waarin haar zusje wordt gesommeerd twee ton te betalen aan een onbekende, die zich beroept op een schuldbekentenis. Ze vermoedt dat de handtekening onder de schuldbekentenis vervalst is en negeert de dagvaarding. Maar als blijkt dat haar zus slachtoffer is van een oplichter, moet de flegmatieke Floor, aangespoord door haar dochter, wel in actie komen.

Trudi Rijks, De weg van het water, Uitgeverij Boekerij, ISBN 978 90 225 7582 6 (€  15,00)

Corine Hartman - Een vlaag van waanzin

Voor de buitenwereld vormen ze een perfect gezin: Anthonie en Romée van Baerle en hun drie kinderen. Ze wonen in een villa met zwembad. Hij is een succesvolle ondernemer, zij een toegewijde yogalerares. Maar dan krijgt Anthonie van zijn vrouw te horen dat ze hem gaat verlaten. Romée is verliefd op een ander en wil een tijdje op zichzelf gaan wonen om afstand te nemen. Die nacht vermoordt Anthonie zijn vrouw. Dit is zijn verhaal. En het hare.

Corine Hartman, Een vlaag van waanzin, Uitgeverij Cargo, ISBN 978 90 234 9419 5 (€ 18,90) 

Gilbert Keyzer - Albert en de doden

Een verpleegkundige, werkzaam in een groot academisch ziekenhuis, verliest zijn baan. Hij gaat op zoek naar een andere professie. Maar het ziekenhuis blijft een een geheimzinnige aantrekkingskracht op hem uitoefenen. Een toevallige ontmoeting in een lift aldaar doet hem vermoeden dat er zich binnen de muren van dit gigantische gebouw meer afspeelt dan de buitenwereld vermoedt.

Gilbert Keyzer, Albert en de doden, Uitgeverij Paris Books, ISBN 978 94 921 7918 0 (€ 19,95)

---

Non-fictie

Sebastiaan Cobelens, Michiel Plomp, Pieter Roelofs - Echt winters

De publicatie bij de tentoonstelling 'Echte winters - Het winterlandschap in de negentiende eeuw' toont kenmerkend winterse taferelen van specialisten als Schelfhout en Apol, naast werk van beroemde schilders als Koekkoek, Jongkind, Mauve, Breitner en Van Gogh. Voor het eerst is het Nederlandse winterlandschap in zijn volle breedte te zien, van knusse koek en zopies op een stadsgracht tot heftige voorstellingen met kruiend ijs. 

Sebastiaan Cobelens, Michiel Plomp, Pieter Roelofs, Echt Winters, Uitgeverij Thoth, ISBN 978 90 686 8691 3 (€ 17,90)

Margriet Brandsma - Was wir noch zu sagen hätten

De ene oud-correspondent verhaalt over Frans Joseph Strauss die op campagne zijn eigen vliegtuigje bestuurde en borden langs de Autobahn als navigatie gebruikte. Een ander vertelt openhartig dat hij afzag van een primeur omdat hij geen rel tussen Duitsland en Nederland wilde veroorzaken. Was wir noch zu sagen hätten is de weerslag van gesprekken met Nederlandse journalisten die een aantal jaren in Duitsland doorbrachten.

Margriet Brandsma, Was wir noch zu sagen hätten, Uitgeverij Conserve, 978 90 5429 407 8 (€ 12,50)

Charlotte Brand - Gevallen op het binnenhof

Een liberale minister die stiekem katholiek werd, ambtenaren die een minister bewust in de val lieten lopen: onze geschiedenis zit vol spraakmakende verhalen over afgetreden bewindslieden. Hierover gaat Gevallen op het Binnenhof, van politiek historica Charlotte Brand.

Charlotte Brand,Gevallen op het BinnenhofAfgetreden ministers en staatssecretarissen 1918-1966, Uitgeverij Boom, ISBN 978 90 895 3311 1 (€ 24,90)

Ivo van de Wijdeven - De rafelranden van Europa

Europa grenst aan Rusland, Turkije, het Midden-Oosten en Noord-Afrika, en dan zijn er nog vele, vele binnengrenzen. Al deze grenzen zijn aan verandering onderhevig geweest. Sommige zijn dat nog steeds. De rafelranden van Europa vertelt de complexe geschiedenis van de Europese grenzen tot aan de dag van vandaag, en mogelijk morgen, om iedereen die daarin geïnteresseerd is een historische achtergrond te bieden bij de actualiteit.

Ivo van de Wijdeven, De rafelranden van Europa, Uitgeverij Spectrum, ISBN 978 90 003 4742 1 (€ 22,50)

---

Poëzie

Hans Tentije - Hoe het komt

In zijn veertigjarige carrière als dichter publiceerde Hans Tentije zeventien bundels, van Alles is er tot Gissingen, gebeurtenissen. Kenmerkend voor Tentijes werk is het verhalende, lyrische karakter, waarbij thema's als heimwee en verlangen steeds terugkeren. Vele van zijn bundels zijn al jaren niet meer verkrijgbaar en onvindbaar, daarom is nu alle poëzie van 1994 tot en met 2010 bijeengebracht in één omvangrijke uitgave.

Hans Tentije, Hoe het komt, Uitgeverij De Harmonie, ISBN 978 90 761 7469 3 (€ 24,50)

Menno Wigman - Slordig met geluk

In Slordig met geluk volgen we Wigman door een wereld die steeds moeilijker te doorgronden lijkt. We treuren met hem mee om verdwenen familieleden, vrienden en geliefden. En toch voelen we ons vooral aangesproken door de 'gure schoonheid' die uit deze gedichten spreekt: 'Ik trapte naar de zon en wist niet hoe te leven.'

Menno Wigman, Slordig met geluk, Uitgeverij Prometheus, ISBN 978 90 446 2363 5 (€ 14,95)

Elmar Kuiper - Ruimtedier

Ze zijn niet wereldvreemd, maar ook niet vies van complottheorieën, de figuren in Ruimtedier. Ze hebben het ook niet makkelijk, de brugpieper die gepakt wordt, de slager die een prijsstier onder handen krijgt, de Messias op een gesloten afdeling, en Hitler. Met zijn foute snor. Foei toch. Er valt veel te lachen om wat eigenlijk niet grappig is in deze levendige gedichten, die een wereld omschrijven die te benauwend en te klein is voor het aardse. De ruimte in dus!

Elmar Kuiper, Ruimtedier, Uitgeverij Atlas Contact, 978 90 254 4649 9 (€ 19,99)

---

Jeugd

Rocio Bonilla - Welke kleur heeft een zoen

Niets leuker dan schilderen. Maar hoe teken je een zoen? Rood? Nee, dat is de kleur van boosheid! Groen? Nee, broccoli is groen! Zwart? Nee, monsters zijn zwart! Bruin? Toch niet zoals... Maar welke kleur heeft een zoen dan wel? Een humoristisch en ondeugend boek over schilderen, kleuren... en zoenen!

Rocio Bonilla, Welke kleur heeft een zoen, Uitgeverij Clavis, ISBN 978 90 448 2621 0 (€ 14,95)

Pieter Koolwijk - Baas van de wereld

Ivo en Mila weten niet wat ze overkomt als er een zwerver voor hun neus staat die beweert de baas van de wereld te zijn. Dat Baas niet zomaar een vieze zwerver is begint ze te dagen als ze - achtervolgd door de politie - wegvliegen in een winkelkarretje, in een supersonische ruimte in het riool belanden en erachter komen dat Baas de toekomst kan voorspellen... Voor ze het weten zijn ze betrokken bij een groter plan om de wereld te redden.

Pieter Koolwijk, Baas van de wereld, Uitgeverij Lemniscaat, ISBN 978 90 477 0735 6 (€ 10,00)

Will Mabbitt - De ongelooflijke avonturen van Merel Jansen

Nadat Merel onbewust 'De Daad' heeft verricht, wordt ze gekidnapt. De Daad (neuspeuteren en opeten) laat namelijk zien dat je een piraat in de dop bent. Merel komt terecht in een wereld vol piraten en moet werken op De Woeste Made, een schip met de vreemdste bemanning ooit. De kapitein is een gemene wolf, die Mabel niet wil laten gaan. Pas als ze samen met de andere piraten de schat heeft gevonden, mag ze naar huis. De zoektocht naar de schat neemt Mabel mee naar de gekste plekken. En dit allemaal... in haar pyjama.

Will Mabbitt, De ongelooflijke avonturen van Merel Jansen, vertaling: Victoria Farkas en Jan Hazevoet, Uitgeverij Kluitman, ISBN 978 90 206 7433 0 (€ 14,99)

---

Strips

Gabor en Raule - Isabellae 1 

Japan, 1192. Zeven jaar na de slag bij Dan-no-ura, die de start betekende van het feodale tijdperk. Zeven jaar lang struint Isabellae Ashiwara samen met de geest van haar vader de wegen van het land af, op het scherp van de snede levend. Zeven jaar lang is ze op zoek is naar haar verdwenen zus, Siuko. Eindelijk is de tijd gekomen dat de premiejaagster haar verleden onder ogen moet zien en haar lot in eigen handen moet nemen...

Gabor en Raule, Isabellae 1, Uitgeverij Dark Dragon Books, ISBN 978 94 607 8379 1 (€ 8,95)  

Claude Auclair - Simon van de Rivier 2 

Tweede boek van de integrale heruitgave van deze stripserie uit de jaren zeventig. Simon, leeft in een post-apocalyptische wereld; de westerse beschaving is grotendeels ingestort. Een wereldheerschappij is er niet meer. De wereld bestaat uit twee groepen: de stedelingen, die technologisch verder ontwikkeld zijn dan de mensen op het land, die zich in stammen hebben georganiseerd.

Claude Auclair, Simon van de Rivier - Kroniek van een Toekomstige Wereld integraal 2, Uitgeverij Sherpa, ISBN 978 90 898 8081 9 (€ 39,95)

Charel Cambré - Jump 11, Driezel!

Dweezil wordt tot grote verbazing van Lisa en Brains stuntman voor de bekende acteur Casey Ryback. Maar tijdens de opnames van de film ontdekt Dweezil dat er meer aan de hand is: Waarom sluipt de producer 's nachts rond over de set en wie maakt dat SOS-signaal in die afgesloten container?

Charel Cambré, Jump 11, Driezel, Strip 2000, ISBN 978 94 628 0111 0 (€ 8,95)

---

Op de hoogte blijven van nieuwe titels?

Hou www.boekenkrant.com in de gaten! Dagelijks verschijnt er informatie over de nieuwste boeken online. Volg ons via Twitter of Facebook om op de hoogte te blijven, of meld je aan voor de wekelijkse Boekenkrant Nieuwsbrief.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com

---
---