De beste bron voor boekennieuws

Nieuwe Titels-nieuwsbrief

7 december 2015

---

Een maandelijks overzicht van pas verschenen titels en boeken die zeer binnenkort verschijnen.

---

Literatuur

Philip Teir - Familie

Op het eerste gezicht leeft de familie Paul de Scandinavische droom. Max Paul is een gerenommeerd socioloog en zijn vrouw Katriina heeft een goedbetaalde baan in de publieke sector. Ze wonen in een mooi appartement in Helsinki. Maar Max’ leven staat op losse schroeven. Hij is bijna zestig, heeft jarenlang niets gepubliceerd, drijft weg van zijn gezin en zijn volwassen dochters hebben hun eigen problemen. Als een journaliste en oud-studente hem een ander leven voorspiegelt, begint zijn gepolijste leven haarscheurtjes te vertonen.

Philip Teir, Familie, vertaling: Sophie Kuiper, Uitgeverij Ambo | Anthos, ISBN 978 90 263 3194 7 (€ 19,99) 

Liza Klaussmann - Villa America

Om aan de benauwende New Yorkse high society te ontsnappen, vertrekken Sara en Gerald Murphy begin jaren twintig naar Europa. In Villa America, hun nieuwe huis aan de Franse Rivièra, staan de deuren wijd open voor kunst, literatuur en muziek, en ontvangen ze grootheden als Scott en Zelda Fitzgerald, Pablo Picasso, Cole en Linda Porter en Ernest Hemingway. Met al hun charisma en joie de vivre vormen Sara en Gerald samen het perfecte paar en inspireren ze hun vrienden tot het creëren van grootse meesterwerken.

Liza Klaussmann, Villa America, vertaling: Lucie Schaap, Maaike Bijnsdorp, Uitgeverij Meulenhoff, ISBN 978 90 290 9109 1 (€ 22,50)

Gail Eijk - Tranen voor mijn horizon

Glory Rijker wordt na de dood van haar moeder, met wie zij en haar broers in Nederland woonden, noodgedwongen terug naar Suriname gehaald. Het verlies van haar moeder en de omschakeling naar een totaal ander leven in Suriname zijn van grote invloed geweest op haar verdere leven. Aanvankelijk lijkt het erop alsof Glory voor galg en rad opgroeit. Ze bewandelt een bijna onwaarschijnlijk pad, op zoek naar de waarheid, de liefde, haar afkomst maar bovenal zichzelf, haar eigen ik.

Gail Eijk, Tranen voor mijn horizon, Uitgeverij Conserve, ISBN 978 90 542 9397 2 (€ 17,99)

Caroline Wallace - Het bijzondere leven van Martha Vondeling

Martha is als baby in een koffer op het station van Lime Street in Liverpool gevonden. Omdat niemand de koffer komt claimen, wordt het Bureau Gevonden Voorwerpen haar thuis. Jammer genoeg beschikt Moeder, die het kantoortje met ijzeren hand runt, niet bepaald over de beste opvoedkundige kwaliteiten. Het leven verandert als Martha op een dag brieven begint te krijgen van iemand die beweert te weten wat haar ware identiteit is.

Caroline Wallace, Het bijzondere leven van Martha Vondeling, vertaling: Janet Limonard-Harkink, Karakter Uitgevers, ISBN 978 90 452 0844 2 (€ 17,95)

---

Spanning

Kate Hamer - Het meisje in de rode jas

Het gebeurt wel vaker dat de achtjarige Carmel Wakeford zich verstopt voor haar moeder. Maar wanneer ze dit spelletje uitprobeert tijdens een verhalenfestival voor kinderen, raakt ze haar moeder Beth plotseling echt kwijt. Een man, die haar heeft gadegeslagen, stapt op haar af en vertelt haar dat haar moeder een vreselijk ongeluk heeft gehad. Hij doet zich voor als haar grootvader en ze rijden samen naar het ziekenhuis, waar ze echter nooit aan zullen komen.

Kate Hamer, Het meisje in de rode jas, vertaling: Mechteld Jansen, Uitgeverij Boekerij, ISBN 978 90 225 7026 5 (€  19,99)

William Gay - Zusje dood

David Binder is een jonge succesvolle auteur die lijdt aan writer's block. Zijn literair agent stelt voor om een commerciële roman te schrijven als snel tussendoortje, dus reist David met zijn gezin naar het plaatsje Beale Station in Tennessee om in alle rust te kunnen schrijven. Daar begint hij een oud spookverhaal te bewerken en hij laat zich daarbij inspireren door de omgeving waar hij nu schrijft. Maar terwijl hij onderzoek doet voor zijn nieuwe boek, begint hij in de gereedschapsschuur en op de velden spookbeelden te zien.

William Gay, Zusje dood, vertaling: Jan Willem Reitsma, Uitgeverij Q, ISBN 978 90 214 0013 6 (€ 17,50) 

Tess Gerritsen - Speel met vuur

Julia Ansdell raakt in de greep van de Incendio-wals, een merkwaardig muziekstuk dat ze bij toeval ontdekt in een antiekwinkeltje in Rome. Als Julia de wals thuis in Boston voor de eerste keer speelt, heeft de muziek een onverklaarbaar angstaanjagend effect op haar dochtertje; ze lijkt wel behekst. Vastbesloten de oorsprong en het geheim van het muziekstuk te ontrafelen reist Julia naar Venetië. Daar raakt ze verstrikt in het web van een oppermachtige familie, die ver zal gaan om Julia in haar zoektocht tegen te werken. Heel ver...

Tess Gerritsen, Speel met vuur, vertaling: Els Franci-Ekeler, The House of Books, ISBN 978 90 443 4911 5 (€ 19,99)

---

Non-fictie

Carla van Baalen (e.a.) - In dit Huis. Twee eeuwen Tweede Kamer

De Tweede Kamer, het kloppend hart van de Nederlandse democratie, bestaat tweehonderd jaar. In dit boek schetsen zestien gezaghebbende auteurs op toegankelijke wijze de ontwikkeling van deze volksvertegenwoordiging, vanaf de opening in 1815 tot de huidige direct gekozen Kamer.

Carla van Baalen, Remieg Aerts, Henk te Velde, Joris Oddens, Diederik Smit (red), In dit Huis. Twee eeuwen Tweede Kamer, Uitgeverij Boom, ISBN 978 90 895 3199 5 (€ 34,90)

Koos Hage - Atlas van de watersnood 1953 - Waar de dijken braken

In deze atlas worden de stroomgaten – de ultieme verwoesting van de zeedijken waardoor het zeewater dag en nacht de polders in- en uitstroomde – voor het eerst in kaart gebracht. Bij het onderzoek naar de locaties van de 96 stroomgaten stuitte auteur Koos Hage op zeer bijzondere, direct na de ramp gemaakte, luchtfoto’s. De zeer gedetailleerde opnamen – die nooit eerder gepubliceerd werden – zuigen de beschouwer diep in de overstroomde gebieden van 1953

Koos Hage, Atlas van de watersnood 1953 - Waar de dijken braken, Uitgeverij Thoth, ISBN 978 90 6868 653 1 (Tot 1 februari € 29,90, daarna € 39,90 )

Donna Hay - The New Easy

Wat eten we vandaag? Donna Hay maakt het je makkelijk met deze 135 gloednieuwe recepten: snelle gerechten voor drukke doordeweekse avonden en uitgebreidere maaltijden voor de momenten waarop je meer tijd hebt. En altijd volgens de Donna-principes: fast, fresh & simple. Van een Thaise kipsalade met knapperige koriander, chorizoburgers met balsamico tot sinaasappel-amandeltaart en passievruchtencheesecakejes.

Donna Hay, The New Easy, vertaling: Ester Buuren, Uitgeverij Spectrum, ISBN 978 90 003 4717 9 (€ 29,99)

---

Poëzie

Maartje Smits - Als je een meisje bent

Je houdt het niet tegen, groot worden. Maar Maartje Smits wilde het eigenlijk niet. In Als je een meisje bent probeert zij het volwassen worden te vangen door het schimmige gebied tussen kind en vrouw vast te leggen in beelden en bekentenissen. Maar de dichtbundel is tevens een gebruiksaanwijzing voor meisjes (m/v), alsook de definitieve omhelzing en tegelijkertijd het afscheid van het meisje.

Maartje Smits, Als je een meisje bent, Uitgeverij De Harmonie, ISBN 978 90 761 7467 9 (€ 15,90)

Jan Baeke - Seizoensroddel

Ieder seizoen dient zich aan als een belofte. Het verlangen naar een beter heden breekt door maar wij, veteranen van onze illusies, komen niet los van de verhalen en verzinsels waarmee we ons verlangen hebben opgetuigd. Zo lopen we het heden binnen, als predikanten van onze overtuiging, als praatjesverkopers of als die man of vrouw over wie vele roddels in de straat, het dorp of het circuit de ronde doen. In die sfeer en met de taal van de stellige bewering en de idolatie verwoordt Jan Baeke de seizoensroddels van de huidige tijd.

Jan Baeke, Seizoensroddel, Uitgeverij De Bezige Bij, ISBN 978 90 234 9744 8 (€ 19,50)

Ofran Badakhshani - De banneling

In De banneling verweeft Ofran Badakhshani in krachtige en tegelijk tedere taal maatschappelijke thema's met (jeugd)herinneringen. Moeiteloos neemt hij de lezer mee van de Amsterdamse grachten, via De Wallen naar Kabul en in één adem voert hij God, (de allegorische) moeder en Nietzsche ten tonele. Zijn poëzie verwoordt de universele taal van verdriet, van brood en honger, van het lichaam en de geest; het verlangen naar vrijheid, het verlangen oneindig mens te kunnen zijn.

Ofran Badakhshani, De banneling, Uitgeverij Kontrast, 978 94 908 3493 7 (€ 15,00)

---

Jeugd

Kate Scelsa - Het onmogelijke leven

Het onmogelijke leven is het debuut van Kate Scelsa. De coming of age-roman sleept je mee in het turbulente leven van drie jongvolwassenen. Mira en haar twee vrienden besluiten elkaar op eigenzinnige manier te helpen. Met magische rituelen en spontane roadtripjes proberen de drie buitenbeentjes troost bij elkaar te vinden en het onmogelijke leven mogelijk te maken.

Kate Scelsa, Het onmogelijke leven, Uitgeverij Clavis, ISBN 978 90 448 2623 4 (€ 16,95)

Sjoerd Kuyper - Robin en God

In 1997 won Sjoerd Kuyper al de Gouden Griffel met Robin en God. Het boek behoort tot een reeks verhalen over de kleuter Robin, die langzaamaan de wereld ontdekt. Nu is er een heruitgave verschenen van Robin en God. De opa van Robin leert hem hierin alles over god, want: ‘Papa en mama geloven niet in God. Dat is lastig. Gelukkig logeert opa bij Robin. Opa gelooft wel in God en hij weet er vrij veel van.’

Sjoerd Kuyper, Robin en God, Uitgeverij Lemniscaat, ISBN 978 90 477 0744 8 ( € 14,95)

Kees de Boer - 1000 beestachtig goeie moppen

Al jaren verzorgt Kees de Boer ‘de Moppentrommel’ in de Donald Duck. Bij iedere mop maakt hij een tekening waarin ook weer een grapje is verwerkt. Al deze tekeningen en moppen zijn nu verzameld in dit prachtig uitgevoerde, kleurige, grote moppenboek.

Kees de Boer, 1000 beestachtig goeie moppen, Uitgeverij Kluitman, ISBN 978 90 206 7363 0 (€ 9,99)

---

Strips

Frederik Peeters en Pierre-Oscar Lévi - Zandkasteel

Een dagje op het strand ontaardt voor een groepje mensen in niets minder dan een nachtmerrie. Het lijk van een vrouw spoelt aan, maar dat is nog niets… Wat daarna gebeurt, is veel verontrustender en verandert in de meest letterlijke zin het leven van alle aanwezigen!

Frederik Peeters en Pierre-Oscar Lévi, Zandkasteel, Uitgeverij Sherpa, ISBN 978 90 898 8072 7 (€ 29,95)

Zidrou en Berthet - Zwijgen als vermoord 

Australië, Nieuw-Zuid-Wales, 1970. In Dubbo City is de hitte van de nacht net zo drukkend als de herinnering en de verbittering. Greg blijkt onterecht beschuldigd te worden van de moord op zijn vrouw Lee - een knappe blondine. Na zich zevenentwintig jaar te hebben schuilgehouden, keert Greg terug naar zijn geboorteplaats. Kort daarvoor heeft zijn broer Ike vlak voor zijn dood zijn grote geheim onthuld: hij heeft Lee vermoord. Maar de waarheid is niet altijd daar waar je haar verwacht ... 
Een duister verhaal over passie en verraad in een familie.

Zidrou en Berthet, Zwijgen als vermoord, Uitgeverij Dargaud, ISBN 978 90 8558414 8 (€ 9,50)

Malot en Proost - Alleen op de wereld 1

Remi is acht jaar. Hij woont in het Franse dorpje Chavanon, samen met zijn moeder. Remi kent zijn vader niet, want die woont in Parijs. De jongen kan niet wachten om zijn vader voor het eerst te ontmoeten. Maar soms kan je beter oppassen met wat je wenst. Strip naar het wereldberoemde boek VAN Hector Malot.

Malot en Proost, Alleen op de wereld 1, Uitgeverij Saga, ISBN 978 90 855 2392 5 (€ 8,99)

 

---

Op de hoogte blijven van nieuwe titels?

Hou www.boekenkrant.com in de gaten! Dagelijks verschijnt er informatie over de nieuwste boeken online. Volg ons via Twitter of Facebook om op de hoogte te blijven, of meld je aan voor de wekelijkse Boekenkrant Nieuwsbrief.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com

---
---