De beste bron voor boekennieuws

Nieuwe Titels-nieuwsbrief

2 november 2015

---

Een maandelijks overzicht van pas verschenen titels en boeken die zeer binnenkort verschijnen.

---

Literatuur

Javier Marías - Zo begint het slechte

Welk geheim ligt er verscholen achter het ongelukkige huwelijk van Eduardo en Beatriz? Zelfs Juan de Vere, vriend en vertrouweling, kent de waarheid niet. In het bruisende Madrid van 1980 werkt hij voor de filmregisseur en zijn vrouw. Deze positie stelt hem in het staat het vreemde en onevenwichtige leven van dit echtpaar te bestuderen. Wanneer hij Beatriz’ minnaar wordt, volgen de schokkende gebeurtenissen elkaar in hoog tempo op. Jaren later beseft Juan dat we ons verleden onder ogen moeten zien, om niet in een leugen te blijven leven. 

Javier Marías, Zo begint het slechte, vertaling: Aline Glastra van Loon, Uitgeverij Meulenhoff, ISBN 978 90 290 9074 2 (€ 24,99)

Cynthia Mc Leod - Zenobia, slavin op het paleis

In de eerste helft van de achttiende eeuw heerste er grote bestuurlijke wanorde in de kolonie Suriname. Via de slavin Zenobia krijgt we inzicht in het leven van de notabelen wier dagen gevuld waren met feesten en partijen, ruzies, onenigheden, gekibbel en beuzelarijen, terwijl slaven moesten zwoegen om dit mogelijk te maken. 'Als ik het bedacht had, zou men vast zeggen dat ik een morbide fantasie heb, maar ik vond dit allemaal tijdens mijn jarenlange onderzoek,' vertelt schrijver Cynthia Mc Leod.

Cynthia Mc Leod, Zenobia, slavin op het paleis, Uitgeverij Conserve, ISBN 978 90 542 9399 6 (€ 19,99)

Virginia Baily - Op een ochtend

Rome, 1943. Op een sombere ochtend kruisen de blikken van twee jonge vrouwen elkaar. De 33-jarige Chiara staat op het punt de stad te ontvluchten naar een veiligere plek. De ander is met haar man, zoon en dochtertje een vrachtwagen in gedreven om te worden afgevoerd, de duisternis in. In dat ene, eindeloze moment neemt Chiara een beslissing die de rest van haar leven zal bepalen: ze roept de jongen, waarna zijn moeder hem in wanhoop in haar armen duwt. 

Virginia Baily, Op een ochtend, vertaling: Anna Livestro, Uitgeverij Ambo|Anthos, ISBN 978 90 263 3117 6 (€ 19,99)

---

Spanning

Loes den Hollander - Genadeklap

Nadat bekend is geworden wat er is gebeurd met Tamara Metselaer, lijken de kaarten geschud. Degene die schuldig is bevonden wordt berecht, degene die geen blaam trof gaat vrijuit. Iedereen kan verder met zijn leven. Toch klopt er iets niet. Maar wat er niet klopt wordt goed verborgen gehouden, en niet door één persoon...

Loes den Hollander, Dossier Metselaer - Genadeklap, Uitgeverij Karakter, ISBN 978 90 452 1153 4 (€ 19,95)

Karen Rose - Op de hielen

Psychologe Faith probeert een nieuw leven op te bouwen in het huis van haar oma dat ze onlangs erfde. Wanneer er in de buurt twee studentes worden vermist, en de FBI een groot onderzoek opent, wordt Faith in aanraking gebracht met een duister verleden dat ze graag had willen vergeten. En haar stalker lijkt dichterbij dan haar lief is.

Karen Rose, Op de hielen, vertaling: Hans Verbeek, Uitgeverij De Fontein, ISBN 978 90 261 3853 9 (€ 22,50)

Jesse Ball - Sinds het zwijgen begon

In vier maanden tijd verdwijnen acht mensen uit hun huis in hetzelfde Japanse dorp. De politie ontvangt een schriftelijke bekentenis, ondertekend door de 29-jarige Oda Sotatsu. Deze wordt uitgebreid verhoord en draait de gevangenis in. Tot zover de bekende ingrediënten van menig literaire thriller. Maar deze zijn slechts het uitgangspunt voor een roman waarin Jesse Ball, of de gelijknamige verteller die door het geval Sotatsu gefascineerd raakt, de grenzen van fictie tot het uiterste rekt. 

Jesse Ball, Sinds het zwijgen begon, vertaling: Janneke van der Meulen, Uitgeverij Atlas Contact, ISBN 978 90 254 4466 2 (€ 21,99)

---

Non-fictie

Ronald Snijders & Fedor van Eldijk - De Schrikkelkalender 2016

29 februari. Normale mensen zien er iedere keer weer tegenop: nóg een dag, en er zijn elk jaar al 365 dagen. Maar Ronald Snijders en Fedor van Eldijk zien dat anders en beter. Volgens hun woordenboek De Alfabetweter is kalender, (bw.) minderharig. En dat belooft De Schrikkelkalender ook te worden: minder haar, meer papier maar vooral veel verhalen, dialogen, handige tips, krantenberichten en nieuwe alfabetweters. 

Ronald Snijders & Fedor van Eldijk, De Schrikkelkalender 2016, Uitgeverij De Harmonie, ISBN 978 90 761 7461 7 (€ 15,00)

Jurjen van der Helden, Harold Bekkering - De lerende mens

Cito-toetsen bij kleuters, het mandaat van de leerkracht en de rekentoets voor middelbare scholieren: als het gaat om onderwijs en leren telt ons land zeventien miljoen experts. Dit boek brengt op toegankelijke en vaak vermakelijke wijze de nieuwste inzichten over het humaan leren in kaart en wijst de richting waarin het onderwijs zou moeten gaan.

Jurjen van der Helden, Harold Bekkering, De lerende mens, Uitgeverij Boom, ISBN 978 90 895 3649 5 (€ 24,50)

Henry Carroll - Lees dit als je topfoto's van mensen wilt maken

Dit boek is ideaal voor cameragebruikers met alleen basiskennis van de fotografische beginselen. Het geeft uitleg over de essentiële technieken die je nodig hebt om mensen te fotograferen, of je dat nu doet op straat, thuis of in de studio. Het staat vol iconische foto’s van topfotografen die je zullen inspireren om je fototoestel te pakken en geweldige foto’s te maken van vrienden, familieleden of wie dan ook.

Henry Carroll, Lees dit als je topfoto's van mensen wilt maken, Uitgeverij Thoth, ISBN 978 90 820 3874 3 (€ 14,95)

Arnoud Wokke - I love/hate smartphones

Het is eigenlijk gek. We hebben bijna allemaal een smartphone, maar het is niet bekend wat dat kleine apparaatje doet met ons lichaam, onze geest en onze maatschappij. De invloed van smartphones is immens, zo blijkt al je kijkt naar alle effecten die er zijn. Hoe komt het dat we binnen een paar jaar zo afhankelijk zijn geworden van de smartphone? Is het wel goed dat we de hele dag door in contact met familie, vrienden en collega's staan? Worden we niet helemaal gek van al die trillingen? In dit boek geeft Arnoud Wokke antwoord op al deze vragen. De gevolgen van de smartphonerevolutie blijken op heel veel plekken voelbaar.

Arnoud Wokke, I love/hate smartphones, Uitgeverij Het Spectrum, ISBN 978 90 003 4762 9 (€ 15,00)

---

Poëzie

Anna Enquist - Hoor de stad

In Hoor de stad is Anna Enquist zich enigszins tegen wil en dank gaan verhouden tot iets waartoe zij tot dusverre gepaste afstand hield. Als bewoner van de Bijlmer was Amsterdam iets dat zich tot haar innige tevredenheid niet aan haar opdrong zodra zij de voordeur opendeed. Maar door de aanvaarding van het ambt van het stadsdichterschap was er geen ontkomen meer aan. Het engagement werd nog versterkt door de geboorte van een kleinzoon voor wie de stad een feest van ongekende ontdekkingen is. ‘In anderhalf jaar ben ik om, heb ik hekel/en haat laten gaan, is er dankzij zijn geestdrift/een heldere lusthof ontstaan.’ Zo majeur hebben we het bij Enquist nog nooit horen klinken!

Anna Enquist, Hoor de stad, Uitgeverij De Arbeiderspers, ISBN 978 90 295 0509 3 (€ 18,99)

Jonathan Griffioen - Wijk

In Wijk hangen jongens en meisjes in de portieken van een slaapstadje, tussen lege bussen deodorant, aanstekers en leeggelopen ballen. Ze drinken, gebruiken speed en vertellen verhalen uit de plaatselijke folklore. Bijvoorbeeld over Erik, die in 'de zomer van de vervuilde LSD' in een psychose raakte. De verteller weet het stadje te verlaten, maar Mike, zijn beste vriend, blijft achter. Langzaam groeien ze uit elkaar. Wijk is een aangrijpend en genadeloos portret van een jeugd ergens in Nederland.

Jonathan Griffioen, Wijk, Uitgeverij Lebowski, ISBN 978 90 488 2946 0 (€ 17,50)

Astrid Lampe - De taiga zwijntjes

In een wereld waar kunst een bedreigde diersoort lijkt te worden en dichtbundels het af leggen tegen barcodes en kleurboeken voor volwassenen, scherpt Astrid Lampe haar pijlen in een ware verdediging van de poëzie. Gedichten als gestapelde straatstenen waarmee een betoger mikken kan. Over poëzie als vergeten scherven in een voorportaal tot poëzie als mondvoorraad, als dauwbraam, als voedingssupplement. En ondertussen, want bij Lampe blijft alles altijd beweging en stuiterende energie, speren de zwijntjes over de taiga, de taiga…

Astrid Lampe, De taiga zwijntjes, Uitgeverij Querido, ISBN 978 90 214 0045 7 (€ 17,99)

---

Jeugd

Chariva - Sinterklaas voor grote kinderen

In dit boek komt naar voren wie Sinterklaas écht was, welke wonderen hij verrichtte en waarom hij heilig werd verklaard. Daarnaast zorgt het ervoor dat de waarheid geen koude douche wordt, maar een uitermate zachte landing. Een die het kind recht doet. Sinterklaas voor grote kinderen geeft het sinterklaasfeest een onverwachte, extra dimensie en zal het onthullen van het geheim voor veel ouders gemakkelijk maken.

Chariva, Sinterklaas voor grote kinderen, Uitgeverij Kluitman, ISBN 978 90 206 8300 4 (€ 14,99)

Guido Bottinga - Witte gaten

Niels is een stille, hoogbegaafde jongen, meneer Bergmans een oude astronoom die een kluizenaarsbestaan leidt. Als deze twee einzelgängers elkaar ontmoeten, ontstaat een vriendschap waarin beiden elkaar inspireren tot bijzondere inzichten over de kosmos en het leven. Tot meneer Bergmans iets prachtigs doet, iets onvergetelijks, iets waaruit blijkt dat hij van Niels houdt alsof hij zijn eigen zoon is, maar ook iets wat hun levens op hun grondvesten laat schudden...

Guido Bottinga, Witte gaten, Uitgeverij Lemniscaat, ISBN 978 90 477 0724 0 (€ 18,95)

Allen Zadoff - Boy Nobody 3. De verrader

Het Programma heeft Boy Nobody op meerdere missies gestuurd. Uiteindelijk doodde hij altijd wie hij moest doden. Maar nu hij even op non-actief staat, heeft Boy Nobody zijn eigen opdracht: zijn vriend Howard bevrijden, die bij de vorige missie door Het Programma is gevangengenomen. In het huis waar hij Howard aantreft, wordt ook het mysterieuze meisje Tanya vastgehouden. Is zij wel te vertrouwen? Terwijl Boy Nobody zijn eigen verleden onder ogen moet komen, gaat hij nog één keer de strijd aan met Het Programma.

Allen Zadoff, Boy Nobody 3. De verrader, vertaling: Margot van Hummel, Uitgeverij Clavis, ISBN 978 90 448 2510 7 (€ 18,95)

---

Strips

Darryl Cunningham - Supercrash

Supercrash. De filosofe en de tijdbom schetst een ontluisterend beeld van onze economische wereld en de crisis. Lees over de schokkende praktijken die grote banken bijna ongemoeid konden uitbouwen en hoe ze telkens weer een grotere sukkel vonden die hun producten, met tikkende tijdbom, kochten. De slotconclusie dat de politiek en de financiële sector twee handen op een buik zijn geworden en de vrije marktkrachten onbeheersbaar, wordt op een superieure wijze uitgewerkt. Hoed u alvast voor de volgende crisis.

Darryl Cunningham, Supercrash. De filosofe en de tijdbom, vertaling: Guus van Sonsbeek, Uitgeverij Soul Food Comics, ISBN 978 90 824 1070 9 (€ 19,95)

Philippe Druillet - De zes reizen van Lone Sloane

Nooit eerder werd het werk van de Franse schrijver Druillet, een icoon uit de jaren 1970, in het Nederlands uitgebracht. Het grootse, barokke en overweldigende sciencefiction-spektakel maakte op alle liefhebbers van SF en fantasy enorme impressie, maar technisch bleek het moeilijk Druillets werk ongeschonden in vertaling weer te geven. Sherpa presenteert met gepaste trots het eerste deel van Druillets space opera Lone Sloane, een spektakel van grenzeloze fantasie, die heel wat sciencefictionfilms beïnvloedde.

Philippe Druillet, De zes reizen van Lone Sloane, vertaling: Hans Pols, Uitgeverij Sherpa, ISBN 978 90 898 8065 9 (€ 29,95)

Charlotte Salomon - Leven? of Theater?

Een graphic novel avant la lettre, een tijdloos meesterwerk, nu voor het eerst in zijn geheel gepubliceerd in een unieke uitgave. Dit is een roman die bestaat uit 781 gouaches en honderden tekeningen, een mix van schilderijen, teksten en muzikale aantekeningen die het verhaal vertelt van een familie tussen de Eerste Wereldoorlog en 1940. 

Charlotte Salomon, Leven? of Theater?, vertaling: Judith Herzberg, Uitgeverij Cossee, ISBN 978 90 593 6615 2 (€ 99,95)

---

Op de hoogte blijven van nieuwe titels?

Hou www.boekenkrant.com in de gaten! Dagelijks verschijnt er informatie over de nieuwste boeken online. Volg ons via Twitter of Facebook om op de hoogte te blijven, of meld je aan voor de wekelijkse Boekenkrant Nieuwsbrief.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com

---
---