De beste bron voor boekennieuws

Nieuwe Titels-nieuwsbrief

5 oktober 2015

---

Een maandelijks overzicht van pas verschenen titels en boeken die zeer binnenkort verschijnen.

---

Literatuur

Michiel Stroink - Exit

Voor mislukt schrijver Abel Schreuder is er maar één manier om aan zijn ambitieloze leven te ontsnappen en dat is: verdwalen. Na een bezoekje aan zijn demente oma in het bejaardenhuis laat hij het lot beslissen en reist via Hannover naar de schimmige ruïnefeesten van Berlijn. In dit zelfgeschapen doolhof ontmoet hij de femme fatale Eva, de backpackprofessional Jerry en vele andere verlorenen die hem helpen de weg kwijt te raken. Ondertussen zoekt hij naar een verklaring voor zijn verdwaalzucht en begint hij te schrijven over zijn vader en zijn opa. Zijn reis wordt langzaam logischer, maar hoe kan het dan dat elke stap in de verte hem steeds dichter bij huis lijkt te brengen?

Michiel Stroink, Exit, Uitgeverij Meulenhoff, ISBN 978 90 290 8942 5 (€ 18,99)

Margaret Atwood - Als laatste het hart

Na de wereldwijde economische crisis houden Stan en Charmaine, een pasgetrouwd stel, met moeite het hoofd boven water. Ze zijn zo wanhopig dat ze, wanneer ze een advertentie zien in de lokale krant over een 'sociaal experiment' in de stad Isotopia, zich onmiddellijk aanmelden. Alle deelnemers leiden een dubbelleven: de ene maand zijn ze gevangene, de andere maand bewaker. In het begin lijkt alles probleemloos te verlopen. Maar wanneer Stan en Charmaine, zonder dit van elkaar te weten, een allesverslindende obsessie ontwikkelen voor het stel dat in hun huis woont als ze zelf in de gevangenis zitten, verandert het sprookje in een levensbedreigende situatie.

Margaret Atwood, Als laatste het hart, Uitgeverij Prometheus, ISBN 978 90 446 2887 6 (€ 19,95)

Vonne van der Meer - Winter in Gloster Huis

In Winter in Gloster Huis nemen we een sprong in de tijd: de koning zit ruim tien jaar op de troon, de zorg is overgenomen door altijd dienstbare robots, de klaar-met-leven-wet is aangenomen. Twee broers krijgen een duizelingwekkende erfenis, plus de opdracht er ‘iets goeds’ mee te doen. De oudste begint een hotel aan een meer waar je waardig en omringd door aandacht kunt sterven. Het wordt een enorm succes. De jongere broer bouwt aan de overkant Gloster Huis, waar mensen die toch aan hun doodswens beginnen te twijfelen, welkom zijn. Maar wie laat zich daarnaartoe lokken? Wie denkt nog dat er iets beters bestaat dan de maakbare dood?

Vonne van der Meer, Winter in Gloster Huis, Uitgeverij Atlas Contact, ISBN 978 90 254 4622 2 (€17,99)

---

Spanning

Jet van Vuuren - De oppas

Kim is de vaste oppas van Max en Suze. Toch is Kim allesbehalve geschikt als oppas: ze houdt niet van kinderen, rookt liever een joint, of vrijt met Anton de buurman, echtgenoot van de bedlegerige, kinderloze Dorien. Als op zekere dag de kleine Suze verdwijnt en niet veel later haar dode lichaampje bij de oppas in de tuin wordt teruggevonden, wijst alles erop dat Kim de dader is. Kim beweert dat ze het niet gedaan heeft, Max bevestigt dat, niemand gelooft hen. Wie vertelt de waarheid en wie is de echte moordenaar? Dertien jaar later proberen Kim en Max alsnog hun gelijk te halen. Want wraak is zoet. Totdat het lot anders bepaalt...

Jet van Vuuren, De oppas, Uitgeverij Karakter, ISBN 978 90 452 1143 5 (€ 15,00)

Nathalie Pagie - Paradijsvogels

De eigenzinnige journaliste Tara Linders vertrekt naar Aruba voor een commerciële reportage over jonge succesvolle carrièrejagers. Als ze een Vlaams meisje ontmoet dat in nood verkeert, stuit ze op een compleet ander verhaal. Met hulp van haar collega Diego Martinez gaat Tara op onderzoek uit en ontdekt ze dat het eiland ook duistere kanten herbergt. Samen trekken ze een grotere beerput open dan ze ooit voor mogelijk hadden gehouden: het luxe eilandleven blijkt niet meer dan een zeepbel. Als de bewoners zich tegen haar keren, zal ze moet vechten voor haar leven.

Nathalie Pagie, Paradijsvogels, Uitgeverij Boekerij, ISBN 978 90 225 7352 5 (€ 15,00)

Joseph Hart - Kruispunt

In deze thriller beschrijft Joseph Hart twee jonge mensen met totaal verschillende achtergronden, die naar Nederland gaan; de ene voor verdere studie en de ander omdat op Curaçao de grond onder zijn voeten te heet wordt. Terwijl Giovanni zich in het studentenleven stort, heeft Frensel enorme aanpassingsproblemen vanwege zijn minderwaardigheidsgevoel, dat bijna elke dag versterkt wordt door de zelfverzekerde Nederlanders die, naar zijn gevoel, op hem neerkijken

Joseph Hart, Kruispunt, Uitgeverij In de knipscheer, ISBN 978 90 626 5887 9 (€ 19,50)

---

Non-fictie

Bas Mouton - Magie in al je communicatie

Vergeet alle presentatietechnieken, taaltrucjes, communicatie- en mediatrainingen die gericht zijn op uiterlijkheden en het vermijden van risico’s. De magie in communicatie – het gevoel dat een verhaal klopt, inspireert en tot actie aanzet – zit niet in houding, intonatie of woordkeuze. Het gaat erom jezelf te laten zien, écht iets te vertellen en anderen daarin mee te durven nemen. Ook jouw verhaal kan het verschil maken. Hoe kun je magie in ál je communicatie brengen? Het antwoord op die vraag is nog nooit zo eenvoudig beantwoord als in dit boek: IK zeg IETS tegen JOU. 

Bas Mouton, Magie in al je communicatie, Uitgeverij BoomNelissen, ISBN 978 90 244 0375 2 (€ 20,00)

Henriette Klautz - 111 winkels in Amsterdam die je niet mag missen

Waar koop je het mooiste behang, de fraaiste gordijnstoffen, een biljarttafel of een antieke houtkachel? Wie heeft de kleurigste koeiencollectie, kralen in alle soorten en maten, de hipste kleding? Wie verkoopt het nieuwste design en sieraden voor de kat? Waar vind je de meest exclusieve tassen, de stevigste hangmat, de mooiste cadeautjes? Deze verrassende winkelgids brengt u naar 111 bijzondere adressen in Amsterdam. Gevestigde namen, of avontuurlijke nieuwkomers, één kwaliteit hebben ze met elkaar gemeen: een scherp oog voor niet-alledaagse zaken.

Henriette Klautz, 111 Winkels in Amsterdam die je niet mag missen, Uitgeverij Thoth, ISBN 978 90 686 8681 4 (€ 14,95)

Jacques Meerman - Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken

Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken van Jacques Meerman is een fascinerende gastronomische reis door de Nederlanden. Meerman laat zien hoe onze gastronomische traditie in de loop van de eeuwen gevormd is door wereldse invloeden. Door de Arabische landbouwrevolutie werden spinazie en bloemkool geïntroduceerd. In de middeleeuwen leerden we amandelen en de eerste exotische specerijen kennen. De ontdekking van Amerika in 1492 bracht sperziebonen en tomaten, en vanaf de zeventiende eeuw zouden de Indische kruiden ons eten op smaak brengen. Met recepten.

Jacques Meerman, Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken, Uitgeverij Ambo I Anthos, ISBN 978 90 263 3258 6 (€ 29,95)

---

Poëzie

Lans Stroeve - Olympisch zwemmer

In Olympisch zwemmer wordt op hartgrondig zachte manier taal gemaakt van de nood waarin een ik verkeert als nabestaande van iemand die dramatisch aan zijn einde komt. Zo wordt ‘het onzegbare’ in het nauw gedreven, opgejaagd en gevangen in wonderlijk heldere poëzie in steeds wisselende vorm en gedaante. Nu eens zeer gecomprimeerd en samengebald in bijna hermetische lyriek en dan weer sterk verbeeldend in ontregelende prozagedichten. Volstrekt eigen, intelligent en steeds verrassend richt de dichter zich op het schitterende.

Lans Stroeve, Olympisch zwemmer, Uitgeverij De Arbeiderspers, ISBN 978 90 295 3944 9 (€ 17,99)

Ruth Lasters - Lichtmeters

Wie Ruth Lasters' tweede bundel openslaat, belandt in een zacht verlichte loketzaal zonder wachtrijen. Ieder gedicht uit Lichtmeters is een schuiflade waarin mensen uit alle tijden en situaties zichzelf proberen achter te laten voor elkaar. Het heden is er slechts een flinterdunne loketruit waar de dichter olijk tegen tikt, tot ze breekt en iedereen onverhuld oog in oog staat met elkaar.

Ruth Lasters, Lichtmeters, Uitgeverij Polis, ISBN 978 94 631 0012 0 (€ 19,95)

Delphine Lecompte - Dichter, bokser, koningsdochter

Delphine Lecompte keert terug met een zesde dichtbundel waar in de incestueuze imkers, lankmoedige walvisjagers, gekwelde touwslagers, pedofiele tuinmannen, morose windhondenfokkers, mystieke chrysantenkwekers en daadkrachtige vogelwichelaars nog steeds deel uitmaken van haar universum. Maar voor het eerst valt er ook vrolijkheid, verliefdheid en troost te bespeuren in haar gedichten, er is zelfs plaats voor ondubbelzinnige tederheid. Zo volgen we de dichter van kind naar volwassene. Toch blijft Lecompte voornamelijk gevaarlijk, grillig en onvoorspelbaar, en bij momenten tegendraads.

Delphine Lecompte, Dichter, bokser, koningsdochter, Uitgeverij De Bezige Bij, ISBN 978 90 234 9666 3 (€ 18,90)

---

Jeugd

James Patterson - Mijn broer de robot

Sammy heeft zich nooit gemakkelijk kunnen aanpassen. En hij ziet er nog erger tegen op om naar school te gaan als zijn geniale moeder erop staat dat hij haar nieuwste uitvinding meeneemt: een lopende, sprekende robot, die hij K noemt, zoals in Keistom. Sammy is vertrouwd met robots, want zijn moeder heeft er een kleurrijke verzameling van. Maar de nieuwe robot denkt niet alleen dat hij Sammy’s broer is, hij is op de koop toe nog sulliger dan Sammy …

James Patterson, Een huis vol robots – Mijn broer de robot, vertaling: Machteld Kruijssen, Uitgeverij Clavis, ISBN 978 90 448 2430 8 (€ 18,95)

Beverly Naidoo en Piet Grobler - Wie is de koning?

Kijk hoe Schildpad de andere dieren met zijn banjo behekst. Kom erachter waarom Nijlpaard geen haren heeft, hoe Olifant aan zijn slurf komt en waarom Haan kraait. Lees over de vrouw die een muizenkind kreeg... en ontdek welk dier de ECHTE koning van de rimboe is. Stap de zinderende zon in en laat je betoveren door tien prachtige verhalen uit verschillende Afrikaanse landen.

Beverly Naidoo en Piet Grobler, Wie is de koning?, Uitgeverij Lemniscaat, ISBN 978 90 477 0750 9 (€ 14,95)

Jandy Nelson - De hemel begint bij je voeten

Lennie walker is zeventien als haar zus Bailey plotseling overlijdt. vanaf dat moment staat  ze er alleen voor, terwijl ze gewend is veilig in de schaduw van haar temperamentvolle zus te blijven. Daarbij zijn er, ondanks haar niet-bestaande voorgeschiedenis met de liefde, opeens twee jongens die haar aandacht vragen. Lennie worstelt met haar nieuwe plaats in het middelpunt van de belangstelling én met de aandacht van Toby en Joe.

Jandy Nelson, De hemel begint bij je voeten, vertaling: Michèle Bernard, Uitgeverij Blossoms Books, ISBN 978 90  206 7985 4 (€ 18,99)

---

Strips

Frederic Peeters - Aâma 2. De onzichtbare menigte

Verloc reist samen met zijn broer en een robot-aap naar een verre planeet, die in eerste instantie onherbergzaam lijkt. Maar er is wel degelijk een geheimzinnig soort leven... Aâma is briljante psychedelische sciencefiction in de traditie van Ray Bradbury, Stanislaw Lem, Enki Bilal en Moebius.

Frederik Peeters, Aâma 2. De onzichtbare menigte, vertaling: Arend Jan van Oudheusden, Uitgeverij Sherpa, ISBN 978 90 898 8080 2 (€ 19,95)

Dirk van der Wiel - Echt episch dit 

Enkele jaren geleden begon Dirk van de Wiel op Facebook een strip vol kantoorhumor onder de naam Van 9 tot 5. Nu heeft hij 20.000 volgers! De strip wordt inmiddels niet alleen bevolkt door managers die hun medewerkers terroriseren. Ook hipsters, bakfietsmoeders, graaiende bankiers, brallende studenten en zelfvoldane babyboomers hebben een vaste plek verworven. Voor wie niet op Facebook zit en geen kranten leest, of gewoon een echte fan is: in Echt episch dit zijn de beste strips van de afgelopen jaren verzameld. Herkenbaar, scherp en ongelooflijk grappig!

Dirk van der Wiel, Echt episch dit. Van 9 tot 5, Uitgeverij de Harmonie, ISBN 978 90 761 7472 3 (€ 12,50)

Geert de Weyer – België Gestript

Van Kuifje over Lucky Luke tot de Smurfen: meer nog dan chocolade of bier zijn stripverhalen hét Belgische exportproduct bij uitstek. In België Gestript legt Geert De Weyer alle mythes over de Belgische stripgeschiedenis op onnavolgbare wijze bloot. Geen saai historisch relaas, maar een boek dat aan de hand van uiteenlopende thema’s de rijke en fascinerende geschiedenis van het Belgische stripverhaal uit de doeken doet. Van censuur over parodieën tot de emancipatie van de vrouw: met originele invalshoeken behandelt dit boek alle aspecten van een kunstvorm die diep in de Belgische cultuur is geworteld.

Geert de Weyer, België Gestript, Uitgeverij Dragonetti, ISBN 978 94 621 0202 6 (€ 49,95)

---

Op de hoogte blijven van nieuwe titels?

Hou www.boekenkrant.com in de gaten! Dagelijks verschijnt er informatie over de nieuwste boeken online. Volg ons via Twitter of Facebook om op de hoogte te blijven, of meld je aan voor de wekelijkse Boekenkrant Nieuwsbrief.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com

---
---