De beste bron voor boekennieuws

Nieuwe Titels-nieuwsbrief

7 september 2015

---

Een maandelijks overzicht van pas verschenen titels en boeken die zeer binnenkort verschijnen.

---

Literatuur

Sarah Hall - De komst van de wolven 

Rachel Caine woont ver van de rest van haar familie, in een afgelegen deel van Amerika, waar ze wolven bestudeert. Als ze na een onenightstand zwanger blijkt, komt een telefoontje uit Engeland als geroepen. De excentrieke graaf van Annerdale biedt haar een baan aan: ze krijgt de leiding over een project waarmee de wolf in Cumbria geïntroduceerd moet worden door een wolvenpaar in een omheind gebied uit te zetten. Hoewel Rachel sceptisch is, reist ze terug naar de streek waar ze is opgegroeid. En dan blijkt dat niet iedereen gecharmeerd is van de terugkeer van de wolf.

Sarah Hall, De komst van de wolven, vertaling: Wim Scherpenisse, Uitgeverij Ambo|Anthos, ISBN 978 90 263 3105 3 (€ 21,99)

Matthew Quick – Liefde kan mislukken

Portia Kane is ingestort. Nadat ze haar man heeft betrapt met een van zijn jonge pornosterretjes gaat ze terug naar South Jersey, waar weinig veranderd is sinds ze er na haar ongelukkige jeugd vertrok. Wanneer ze hoort dat haar geliefde leraar Engels op de middelbare school, Mr. Vernon, tegenwoordig als kluizenaar leeft, besluit Portia de enige man te redden die altijd in haar geloofde. Zal het haar lukken om samen met een brutale non, een ex-heroïneverslaafde, een kleine metalhead en haar moeder met verzamelwoede deze bijzondere man zijn vertrouwen in de mensheid te laten terugvinden?

Matthew Quick, Liefde kan mislukken, Uitgeverij Lemniscaat, ISBN 978 90 477 0702 8 (€ 22,99)

Jonathan Franzen - Zuiverheid

Zuiverheid vertelt het verhaal van de Amerikaanse Purity Tyler, voor de mensen in haar omgeving bekend als Pip - zij schaamt zich voor haar echte voornaam. Haar moeder heeft nooit willen vertellen wie haar vader is, en als Pip een traumatische ervaring heeft in het Californische kraakpand waar ze woont, besluit ze naar hem op zoek te gaan. Haar zoektocht leidt haar door Noord-Amerika en Latijns-Amerika, waar ze in contact komt met een charismatische, wereldberoemde internetrebel, Andreas Wolf. Maar Pip weet niet dat Wolf zelf een geheim met zich meedraagt, uit een ver verleden, toen hij in Oost-Duitsland woonde en de Berlijnse Muur nog niet gevallen was.

Jonathan Franzen, Zuiverheid, vertaling: Peter Abelsen, Uitgeverij Prometheus, ISBN 978  90 446 2902 6 (€ 19,95) 

---

Spanning

Marjan van den Berg - Joy

Ze hebben een dag lang gejaagd, de BBoys. Als Joy haar man Stefan, die het jachtevenement heeft georganiseerd, ophaalt in de jachthut, staat ze oog in oog met het Old Boys Network. De stem van één van hen roept herinneringen op. Joy schrikt ervan, wil daar compleet niet meer aan denken. Ze ziet haar verleden herleven. Alles in haar schreeuwt om vergelding. Het is tijd om wraak te nemen op de vijf die haar ooit geestelijk en lichamelijk hebben vernederd en mishandeld. Maar hoe pak je zoiets aan en wie is als eerste aan de beurt?

Marjan van den Berg, Joy, Uitgeverij Karakter, ISBN 978 90 452 1133 6 (€ 15,00)

Ursula le Guin - Aardzee

Ursula K. Le Guin werd recent bekroond met Amerika's belangrijkste literaire oeuvreprijs: de National Book Foundation's Medal for Distinguished Contribution to American Letters. Daarom brengt Boekerij haar bekendste trilogie in een uitvoering die dit meesterwerk verdient. In Aardzee volgen we een legendarische tovenaar vanaf het eerste gebruik van zijn gave tot aan het toppunt van zijn macht en wijsheid. Als jongen wordt Ged naar het eiland Roke gestuurd om de ware weg van de magie te leren. Ondanks onbezonnen daden met verschrikkelijke gevolgen brengt Ged het tot Archimagus en helpt hij de Hogepriesteres Tenar te ontsnappen uit haar gevangenschap. Geds queesten herstellen de balans tussen goed en kwaad. Maar het kwaad slaat terug...

Ursula le Guin, Aardzee. Machten van aardzee / De tomben van Atuan / Koning van Aardzee, vertaling: F. Oomes, Uitgeverij Boekerij, ISBN 978 90 225 7470 6 (€ 24,99)

Lee Child - Daag me uit

Jack Reacher hoeft nergens heen en heeft alle tijd van de wereld. Dus een afgelegen stationnetje met de merkwaardige naam Mother's Rest lijkt hem een prima plaats om een zinloze tussenstop te maken. Hij verwacht een paar stoffige, verlaten huizen te vinden, of een eenzame grafzerk. In plaats daarvan treft hij een vrouw aan die wacht op een vermiste privédetective. Plus een raadselachtig briefje over tweehonderd doden en een stadje vol zwijgende, wantrouwige mensen. Weglopen zou makkelijk zijn. Maar dat is tegen Jack Reachers principes.

Lee Child, Daag me uit, Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, ISBN 978 90 245 6886 4 (€ 19,99)

---

Non-fictie

Aty Boers - Coachingskalender - Scheur je los in 2016

Scheur jezelf en anderen los uit denken dat vastzit. Dat is al veertien jaar het motto van de Coachingskalender. Houdt de geest soepel en levert inspiratie, zowel op het werk als thuis, serieus én met een knipoog. Dé manier om op de hoogte te blijven van nieuwe trends en beproefde inzichten op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, coaching en organisatieverandering.

Aty Boers, Coachingskalender - Scheur je los in 2016, Uitgeverij Boom, ISBN 978 90 244 0350 9 (€ 16,90)

Manon Stravens - De opstand van Boko Haram

Jama'atu Ahlis Sunna Lidda'Awati Wal-Jihad, bekend als Boko Haram, houdt Nigeria al jaren in de greep en heeft duizenden burgerdoden op haar kerfstok. Toch beginnen de internationale alarmbellen pas echt te rinkelen na de ontvoering van de 276 'Chibok-meisjes' in april 2014. Beschreven als een radicale religieuze sekte, terreurorganisatie, criminele bende, sociale beweging of politiek instrument, weten we tot op heden weinig van Boko Haram.

Manon Stravens, De opstand van Boko Haram - Hoe een ideologische revolte in Nigeria uitgroeide tot een oorlogsmachine, Uitgeverij Conserve, ISBN 978 90 542 9400 9 (€ 14,99)

Ellen Hoog - In perfecte conditie

Tophockeyster Ellen Hoog wordt geroemd om haar flit-sende acties, verwoestende backhand en vele doelpunten. Om op het veld optimaal te kunnen presteren, let Ellen goed op haar voeding; ze eet gezond en het liefst bio-logisch. Balans is haar recept voor een fit en gelukkig leven: gezond eten én af en toe zondigen met een guilty pleasure, efficiënt trainen én bewust ontspannen. In zes complete work-outs deelt Ellen haar 36 favoriete sportoefeningen om zowel conditie als kracht te ver-beteren; geschikt voor beginner tot gevorderde en je hoeft er niet voor naar de sportschool. 

Ellen Hoog, In perfecte conditie, Uitgeverij Carrera, ISBN 978 90 488 2585 1 (€ 19,99)

---

Poëzie

Willem Thies - Meer mensen dan reddingsvesten

Niet eerder was de poëzie van Willem Thies (1973) zo persoonlijk als in Meer mensen dan reddingsvesten. Hij weet pijnlijk in beeld te brengen hoe groeiende afstand een relatie onder druk kan zetten. Maar er blijkt een uitweg mogelijk, er worden openingen geboden. Hierop volgen strijdbaarheid en veerkracht. De crisis wordt bezworen en de liefde leeft weer op. Van persoonlijk wordt de poëzie aards, dan visionair, universeel, groots en weids.

Willem Thies, Meer mensen dan reddingsvesten, Uitgeverij Podium, ISBN ISBN 978 90 575 9743 5 (€ 16,50)

Erik Spinoy - Nu is al te laat

Nu is al te laat vermengt een aantal soms contraire maar altijd liefdevolle hommages met krachtige herinneringen en heel diverse echo s uit een scherp luisterend bestaan. Het resultaat is een broeierige ruimte waarin beeld en kleur, klank en ritme voortdurend wisselende verbindingen aangaan en bittere ernst balanceert met respectloze humor, weemoed met uitgelatenheid: de ruimte van een totaalervaring. Met Nu is al te laat ontsluit Erik Spinoy andermaal ongeziene mogelijkheden van de poëzie.

Erik Spinoy, Nu is al te laat, Uitgeverij De Bezige Bij, ISBN 978 90 854 2623 3 (€ 19,99)

Sander Meij - Nieuw eiland

In Nieuw eiland wordt een aldoor veranderende wereld afgetast, een wereld waar echt contact onmogelijk lijkt. Een verlangen naar elders dringt zich steeds opnieuw op, zonder dat duidelijk wordt waar dat precies te vinden zou zijn. Er is altijd meer aan de hand dan we kunnen overzien.

Sander Meij, Nieuw eiland, Uitgeverij Nieuw Amsterdam,  ISBN 978 90 468 2001 8 (€ 19,99)

---

Jeugd

Jacques Vriens – Baron 1898

Avonturier Gustave logeert in een Brabantse herberg waar Jochem en Doortje werken. Op een dag helpt Jochem Gustave de gevaarlijke Zompige Heide oversteken, een gebied beheerst door de mythische Witte Wieven. Wanneer Gustave bij een grot komt, waarschuwen deze wezens hem om niets mee te nemen. De hebzuchtige Gustave steekt toch een klompje goud in zijn zak. Jaren later keert hij terug als Baron Hooghmoed, koopt het grondgebied en bouwt een goudmijn. Jochem en Doortje raken erbij betrokken, waardoor hun hechte vriendschap op het spel komt te staan. De baron heeft mijnwerkers nodig en belooft de dorpsbewoners gouden bergen als ze de mijn ingaan. Maar iedereen die dat durft, komt lijkbleek naar boven… Wat is er gaande in de duistere dieptes van Baron 1898?

Jacques Vriens, Baron 1899, Uitgeverij van Holkema & Warendorf, ISBN 978 90 003 4470 3 (€ 14,99)

Fiona Rempt – De Drakendoder

Matti woont samen met zijn beste vriend Tink bij zijn pleegouders in Parijs. Zijn echte ouders zijn verdwenen toen hij nog klein was. Iedereen zegt dat ze dood zijn, maar Matti denkt daar anders over. Hij is vastbesloten om ze te gaan zoeken, later als hij groot is. In een zomervakantie neemt oom Jussi Matti mee naar het eiland Drekar Mohoao, waar hij logeert in de Drakenburcht, het hoofdkwartier van de Orde van de Drakenmenners. Matti vindt oom Jussi en zijn vrienden een stelletje freaks en gelooft niet in al die drakenonzin, maar als hij oog in oog komt te staan met een echte draak, begint de realist in hem te wankelen. Matti en de draak Loef worden dikke vrienden. Kunnen ze elkaar helpen of zit hun vriendschap de uitkomst van hun dromen juist in de weg?

Fiona Rempt, De Drakendoder, Uitgeverij Kluitman, ISBN 978 90 206 2474 8 (€ 14,99)

Jesper Wung-Sung - Dubbelgangers

Jonas voelt zich geweldig. Hij heeft net de beste voetbalwedstrijd van zijn leven gespeeld. Alles lukte gewoon, en dat heeft ook Maria gezien. Maar als Jonas even later thuiskomt, gebeurt er iets heel vreemds: zijn ouders laten hem niet binnen. Eerst denkt Jonas nog dat het een flauwe grap is. Tot hij in de huiskamer een jongen ziet. Een jongen die als twee druppels water op hem lijkt … Meteen daarna duiken er twee mannen op, die geen goede bedoelingen hebben. Jonas vlucht en ontmoet eerst Ian en daarna Ronnie. Alle drie hebben ze hetzelfde meegemaakt. Samen ontdekken de voortvluchtigen waarom ze door hun ouders verstoten zijn en waarom er jacht op hen gemaakt wordt.

Jesper Wung-Sung, Dubbelgangers, Uitgeverij Clavis, ISBN 978 90 448 2566 4 (€ 15,95)

---

Strips

Philip Pulmann, Clement Oubrerie en Stephane Melchior - Het gouden kompas 1. Noorderlicht

De eigenzinnige Lyra is de hoofdpersoon in dit verhaal dat trouw gebaseerd is op het beroemde boek van Philip Pullman. Het boek diende eerder als basis voor de Oscar-winnende film The Golden Compass (2007). Het gouden kompas speelt in een wereld die sterk lijkt op de onze, maar toch ook weer niet. Belangrijkste verschil is dat alle mensen een daemon hebben, een dier dat feitelijk hun ziel is…  Bekroond als Beste jeugdstrip in Angoulème 2015!

Philip Pulmann, Clement Oubrerie en Stephane Melchior, Het gouden kompas 1. Noorderlicht, vertaling: Mariella Manfré, Uitgeverij Sherpa, ISBN 978 90 898 80772  (€ 19,95)

Kees van Kooten - Leve het welwezen

Voor Leve het welwezen zette Van Kooten zich aan een selectie van de naar zijn smaak leukste internationale cartoons. Leve het welwezen speelt zich voor een groot deel af in het ziekenhuis, waar de schrijver op hilarische wijze in conflict raakt met een medehartpatiënt, die, wat getekende moppen betreft, een erbarmelijk gevoel voor humor blijkt te hebben.

Kees van Kooten, Leve het welwezen, Uitgeverij De Harmonie, ISBN 978 90 761 7465 5 (€ 17,90)

Sytse Algera en Patrick van Oppen, 24/7 – Politieverhalen

Een politiestrip over de echte politie: dat is 24/7. Geen whodunnit, geen tikkende tijdbommen of wilde achtervolgingen, tenzij het waargebeurd is. 24/7 schetst het politiewerk in Nederland aan de hand van de jonge agenten Marleen en Herre, die vers van de politieacademie komen en bij een klein bureau in Den Haag geplaatst worden. Ze hebben een hoop geleerd, maar de praktijk blijkt voor een politieagent altijd net even anders.

Sytse Algera en Patrick van Oppen, 24/7 – Politieverhalen, Uitgeverij Don Lawrence Collection, ISBN 978 90 888 6218 2 (€ 8,50)

---

 

Op de hoogte blijven van nieuwe titels?

Hou www.boekenkrant.com in de gaten! Dagelijks verschijnt er informatie over de nieuwste boeken online. Volg ons via

Twitter of Facebook om op de hoogte te blijven, of meld je aan voor de wekelijkse Boekenkrant Nieuwsbrief.

 

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com

---
---