De beste bron voor boekennieuws

Nieuwe Titels-nieuwsbrief

3 augustus 2015

---

Een maandelijks overzicht van pas verschenen titels en boeken die zeer binnenkort verschijnen.

---

Literatuur

T.C. Boyle - Wie storm zaait

Adam, zoon van een schooldirecteur en Vietnamveteraan, krijgt niets voor elkaar. Hij vliegt van alle scholen, gaat van de ene psychiater naar de andere. De bom in Adam blijft tikken. Hij verzamelt wapens, slaapt in de wildernis, legt er een papaverveld aan en gaat zonder nachtkijker de deur niet uit. Dan ontmoet hij Sara, gescheiden veertiger en fanatiek dierenliefhebber, die ook tegen álles is: globalisering, samenzweerders, overheidsgeweld. En autogordels. Ze hebben een stormachtige verhouding, tot Sara merkt dat het Adam wel heel erg menens is met zijn vijanden.

T.C. Boyle, Wie storm zaait, vertaling: Anne Jongeling, Uitgeverij Meridiaan, ISBN 978 90 488 2196 9 (€ 19,99)

Lisa Chaplin - De Getijdewachters

De Getijdewachters, een met vaart geschreven, zorgvuldig gedocumenteerde roman, verkent een lang verborgen gebleven deel van de geschiedenis van Napoleon Bonaparte. Een meeslepende roman, die op waarheid is gebaseerd, over het fascinerende verhaal van een jonge vrouw die haar leven op het spel moet zetten als spionne om Napoleons invasie van Groot-Brittannië tegen te houden in de winter van 1803.

Auteur: Lisa Chaplin, De Getijdewachters, vertaling: Vanja Walsmit, Karakter Uitgevers, ISBN 978 90 452 1182 4 (€ 24,99)

Selva Almada - De steenbakkers van El Chaco

Dit onstuimige Argentijnse liefdesverhaal van twee zoons uit rivaliserende families, begint met een ­tragisch einde. Pájaro Tamai en Marciano Miranda zijn de confrontatie met elkaar aangegaan. De jarenlange vete tussen de Tamais en de Miranda’s heeft de twee pater familae tegen elkaar opgezet en leidt tot een dodelijke ­ontknoping. Ondanks de wrok en ruzie tussen de twee ­families ontspringt er liefde tussen Pájaro en Ángel, de ­zonen uit de steenbakkersfamilies.

Selva Almada, De steenbakkers van El Chaco, vertaling: Adri Boon, Uitgeverij Meulenhoff, ISBN 978 90 290 9033 9 (€ 18,99) 

---

Spanning

Claire North - Huid op huid

Kepler kan wisselen van persoon door iemand aan te raken. Meestal beschouwt hij die geleende lichamen als een hobby, maar soms raakt hij aan ze gehecht, zoals aan Josephine. Maar dan wordt zijn geliefde Josephine vermoord, terwijl de moordenaar het op hém, Kepler, had gemunt. Hij begint aan een missie om achter de waarheid te komen en Josephines dood te wreken.

Claire North, Huid op huid, vertaling: Lisette Graswinckel, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, ISBN 978 90 468 1865 7 (€ 24,99)

A.J. Rich - Opgejaagd

De 30-jarige Morgan heeft haar leven op orde: ze schrijft een proefschrift over slachtofferpsychologie en is verloofd met Bennett. Hoewel Bennett bezitteriger is dan haar vorige geliefden, is hij charmant en sexy. Maar dan komt ze thuis van college en treft ze hem aan in de slaapkamer. Hij is op gruwelijke wijze gedood en haar honden zijn met bloed besmeurd. Alles wat ze liefhad, is ze plotseling kwijt. Wanneer Morgan Bennetts ouders wil inlichten over zijn dood, ontdekt ze dat hij niet de man was die hij beweerde te zijn. 

A.J. Rich, Opgejaagd, vertaling: Annoesjka Oostindier, Uitgeverij Luitingh Sijthoff, ISBN 978 90 245 6772 0 (€ 19,99)

James Patterson - Onzichtbaar

Iedereen denkt dat Emmy Dockery haar verstand heeft verloren. Ze heeft haar baan als fbi-onderzoeker opgegeven omdat ze overtuigd is dat er een verband is tussen honderden onopgeloste moordzaken in de vs. Zelfs haar vriend, agent Harrison Bookman, denkt niet dat Emmy gelijk heeft. Totdat Emmy iets ontdekt wat Harrison niet kan negeren. Elke dag worden er meer moorden gemeld, en ze zijn allemaal onverklaarbaar. Geen motief, geen moordwapens, geen verdachten. Kan één persoon echt verantwoordelijk zijn voor al deze misdaden? Emmy en Harrison zoeken samen naar het bewijs om een nietsontziende seriemoordenaar te stoppen.

James Patterson, Onzichtbaar, vertaling: Waldemar Noe, Uitgeverij Cargo, ISBN 978 90 234 9018 0 (€ 19,90)

---

Non-fictie

Anya von Bremzen - Mijn Russische geschiedenis

Dit boek is een fascinerende culinaire memoir tegen de achtergrond van de sovjetgeschiedenis. Culinair schrijfster Anya von Bremzen werd in 1963 geboren in Moskou, waar grote armoede heerste. Met haar moeder vluchtte ze naar de VS, waar ze hun herinneringen aan de Sovjet-Unie levend hielden door Russische recepten te bereiden. Aan de hand van die maaltijden vertelt Von Bremzen het aangrijpende verhaal van 3 generaties vrouwen tegen de achtergrond van de sovjetgeschiedenis.

Anya von Bremzen, Mijn Russische geschiedenis. De kunst van het koken in drie generaties vrouwen, vertaling: Pieter de Smit, Uitgeverij Ambo|Anthos, ISBN 978 90 263 3112 1 (€ 21,99)

René ten Bos - Water

 In dit magistrale boek onderzoekt René ten Bos hoe onze verhouding tot water zich weerspiegelt in ons denken. Hij signaleert een voorkeur voor droogte die haar wortels vindt in het denken van Socrates, Plato en Aristoteles. Sinds die tijd zijn de meeste filosofen op zoek naar de vaste grond en doen mensen uit de politiek en beleidsbepalers het liefst aan watermanagement. Ten Bos vindt dit allemaal veel te droog en neemt zijn lezer mee op een fascinerende zoektocht naar een waterig denken, dat niet alleen hier en daar in de filosofie aanwezig is, maar ook in de wetenschappen.

René ten Bos, Water. Een geofilosofische geschiedenis, Uitgeverij Boom, ISBN 978 94 610 5978 9 (€ 24,90)

Wilma van der Maten - Vergeten door het Vaderland 

Zeventig jaar na de dekolonisatie van Nederlands-Indië leven duizenden Nederlandse hoogbejaarden in bittere armoede in Indonesië. Recht op een pensioen of AOW hebben ze niet. Ze voelen zich vergeten door het vaderland. In Vergeten door het vaderland vertelt Wilma van der Maten hun levensverhaal.

Wilma van der Maten, Vergeten door het Vaderland, Uitgeverij Conserve, ISBN 978 90 542 9384 2 (€ 17,99)

---

Poëzie

Ellen Deckwitz - Zo word je een geweldige dichter

Poëzie mag de naam hebben verheven, zwaarwichtig en complex te zijn, volgens Ellen Deckwitz is dat allemaal van geen belang als je zelf gedichten gaat schrijven. ‘Als je poëzie gaat schrijven probeer je een moment te vangen in woorden, met behulp van beelden en ingedikte taal. Die woorden moeten precies gekozen zijn, zodat het iets oproept in het hoofd van de lezer.’ In Zo word je een geweldige dichter geeft Deckwitz de beginnende en gevorderde dichter inzichten en instrumenten om van een idee, een beeld, een gevoel of een inval een sterk gedicht te maken. Ze leert je de complete gereedschapskist van de dichter te gebruiken en zal in het bijzonder ingaan op het krijgen en verwerken van inspiratie.

Ellen Deckwitz, Zo word je een geweldige dichter, Uitgeverij Atlas Contact, ISBN 978 90 457 0607 8 (€ 12,99)

Nicolaas Matsier, Helmi Goudswaard, Boudewijn Bakker - Op 't duin

Uitgave in samenwerking met het Haags Historisch Museum en het Letterkundig Museum, Den Haag. De duinen langs de Nederlandse en Vlaamse kust zijn eeuwenoud maar in hun huidige vorm weer verrassend jong. Ze zijn het toneel geworden van veel poëzie, tekeningen en schilderijen. Nog niet eerder werd deze 'koelgeklonken band om 't zachter land' (citaat van Augusta Peaux) onderwerp van een bloemlezing. Terwijl het toch een uniek landschap betreft: 'Hollandse wildernis', deels in cultuur gebracht, dor maar ook afwisselend en rijk aan schoonheid.

Nicolaas Matsier, Helmi Goudswaard, Boudewijn Bakker, Op 't duin. Duingedichten en duingezichten, Uitgeverij Thoth, ISBN 978 90 686 8666 1 (€ 19,99)

Ton Oosterhuis - Mijn tweede leven 

Zeventig jaar geleden debuteerde Ton Oosterhuis met gedichten en verhalen in het clandestiene tijdschrift Zaans Groen. Dat speelde zich af in de beruchte hongerwinter van 1945. Een leven lang schrijven en dichten is daarop gevolgd. Veel van zijn liedjes, verzen en verhalen kregen vaak een tweede leven in bloemlezingen. Uit het vele dat van zijn hand in bloemlezingen verzeild raakte, heeft hij nu zelf een bloemlezing samengesteld. 

Ton Oosterhuis, Mijn tweede leven, Een bloemlezing uit bloemlezingen, Uitgeverij Elikser, ISBN 978 90 895 4776 7 (€ 13,50)

---

Jeugd

A.F. Harrold - De spinsels

Op een dag staat er een jongen in de kleerkast van Amanda Sprokkel. Hij heet Rudger en wordt al snel Amanda’s beste vriend. En waarom ook niet, ze heeft hem immers zelf verzonnen. Dat andere mensen hem niet kunnen zien, is hun probleem. Tot meneer Vink op de stoep verschijnt. Meneer Vink is een akelige man, die jacht maakt op ‘spinsels’ zoals Rudger. Hij zou ze zelfs opeten. En nu staat Rudger op het menu …

A.F. Harrold, De spinsels, vertaling: Tine Poesen, Uitgeverij Clavis, ISBN 978 90 448 2573 2 (€ 16,95)

Marlies Slegers - Gezocht: normale ouders. Dubbel avontuur

De vader van Gijs de Bruin is uitvinder van praktische en bijzonder nuttige uitvindingen en ook nu heeft hij weer een geweldige uitvinding gedaan: de Multikloner. Je legt er gewoon iets in en ploep! het wordt gekloond en dan heb je er twee. Dat is handig en leuk! Totdat Gijs zichzelf per ongeluk kloont… Dan loopt het helemaal uit de hand. De kloon weet te ontsnappen en er zit voor Gijs en zijn neefje Joris niets anders op dan een klopjacht op de kloon te maken. 

Marlies Slegers, Gezocht: normale ouders. Dubbel avontuur, Uitgeverij Kluitman, ISBN 978 90 206 7347 0 (€ 12,99)

Hanna Kraan - Kom je dansen, boze heks?

Het is feest in het bos! De haas, de uil en de egel zijn al dagen bezig met de voorbereidingen. Maar met al die herrie kan de boze heks haar toverdrank niet maken. En als die mislukt, wordt ze Heel Verschrikkelijk Boos...

Hanna Kraan, Kom je dansen, boze heks?, Uitgeverij Lemniscaat, ISBN 978 90 477 0728 8 (€ 13,95)

---

Strips

John Reid, Bastiaan Geleijnse, Jean-Marc van Tol - Fokke & Sukke scheurkalender 2016

De jaarlijkse Fokke & Sukke Scheurkalender is een onmisbaar attribuut in menig toilet. Dus ook voor 2016 wordt de Scheurkalender weer uitgegeven. Met elke dag een nieuwe cartoon.

John Reid, Bastiaan Geleijnse, Jean-Marc van Tol - Fokke & Sukke scheurkalender 2016, Uitgeverij Catullus, ISBN 978 90 875 399 5 (€ 14,95)

Jean-Michel Charlier en MiTacq - De complete Beverpatroelje 3, Het dreigende water

MiTacq, wilde graag een stripserie maken rond een groep scouts, die spannende avonturen beleven. Toen hij Jean-Michel Charlier leerde kennen kwam het project van de grond. De verhalen van Charlier zijn een knappe mix van mysterie, spanning en sterke plots, gecombineerd met een atmosfeer van medemenselijkheid en vriendschap. De Beverpatroelje sloeg bij de lezers van stripblad Robbedoes meteen aan en MiTacq bleef deze strip bijna veertig jaar tekenen. Met deze derde bundel zijn we aangekomen in 1959 en 1960, met de verhalen. Een uitgebreid dossier met zeldzame documenten uit de archieven van Charlier en MiTacq en illustraties uit de begintijd van de strip is aan het boek toegevoegd!

Jean-Michel Charlier en MiTacq, De complete Beverpatroelje 3, Het dreigende water, Uitgeverij Arboris, ISBN  978 90 343 0596 1 (€ 24,95)

Ype Driessen - De Uitgeverij 1, Groots

Ype Driessen is de fotostripartiest van Nederland. Met De uitgeverij biedt hij een unieke en vooral hilarische kijk achter de schermen van een stripuitgeverij. Lachen geblazen met de avonturen van de vrolijke bende, die massaal op social media werd gedeeld.

Ype Driessen, De Uitgeverij 1, Groots, Uitgeverij Strip2000, ISBN 978 94 628 0054 0 (€ 9,95)

---

Op de hoogte blijven van nieuwe titels?

Hou www.boekenkrant.com in de gaten! Dagelijks verschijnt er informatie over de nieuwste boeken online. Volg ons via

Twitter of Facebook om op de hoogte te blijven, of meld je aan voor de wekelijkse Boekenkrant Nieuwsbrief.

 

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com

---
---