De beste bron voor boekennieuws

Nieuwe Titels-nieuwsbrief

6 juli 2015

---

Een maandelijks overzicht van pas verschenen titels en boeken die zeer binnenkort verschijnen.

---

Literatuur

Toni Morrison - God sta het kind bij

God sta het kind bij gaat over een jonge, zwarte vrouw die geboren wordt als Lula Ann Bridewell, maar zichzelf Bride noemt. Ze barst van het zelfvertrouwen en is in haar werk zeer succesvol. Maar haar donkere huid heeft er ook voor gezorgd dat haar moeder, die een veel lichtere teint heeft, haar in haar jeugd zelfs de meest basale vormen van liefde onthield. Tot het moment dat Bride als scholiere een leugen vertelde die het leven van een onderwijzeres, een onschuldige vrouw, compleet ruïneerde.

Toni Morrison, God sta het kind bij, vertaling: Ronald Vlek, Uitgeverij De Bezige Bij, ISBN 978 90 234 9030 2 (€ 18,90)

Roger Martin du Gard - De Thibaults 2

In 1922 verscheen in Frankrijk Roger Martin du Gards meesterwerk Les Thibault. Deze grote romancyclus beschrijft aan de hand van het leven van twee broers de sociale en morele ontwikkeling van de Franse bourgeoisie tijdens de belle époque. In 2014, honderd jaar na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, verscheen het eerste deel van de volledige Nederlandse vertaling. Het tweede en tevens laatste deel van dit monumentale werk bestrijkt de oorlogsjaren 1914-1918.

Roger Martin du Gard, De Thibaults 2, vertaling: Anneke Alderlieste, Uitgeverij Meulenhoff, ISBN 978 90 290 8877 0 (€49,99)

Ian McEwan - Aan Chesil Beach Midprice

‘Ze waren jong, welopgevoed en allebei nog maagd op deze avond voor hun huwelijksnacht, en ze leefden in een tijd dat een gesprek over seksuele problemen ronduit onmogelijk was. Maar eenvoudig is dit nooit.’ Met deze zinnen opent Aan Chesil Beach, het hartverscheurende verhaal van Florence Ponting en Edward Mayhew tegen het decor van de seksuele revolutie begin jaren zestig. Het is een ontroerende roman over hoe een levensloop in een oogwenk een andere wending kan nemen.

Ian McEwan, Aan Chesil Beach, vertaling: Rien Verhoef, Uitgeverij De Harmonie, ISBN 978 90 761 7450 1 (€ 12,50)

---

Spanning

Renee Knight – Disclaimer

Disclaimer is een spannende pageturner vol psychologische spanning en onverwachte plotwendingen. De achtendertigjarige Catherine is diep geschokt wanneer ze in een populaire thriller de gedetailleerde beschrijving van een aangrijpende gebeurtenis van twintig jaar eerder uit haar eigen leven tegenkomt; een gebeurtenis die ze altijd heeft verzwegen en die ze heeft proberen te verdringen. Wanhopig leest ze verder, tot ze uiteindelijk vol afschuw haar eigen dood beschreven ziet. Wat is er destijds gebeurd en wie wil haar nu kapotmaken?

Renee Knight, Disclaimer, vertaling: Marion Drolsbach, Uitgeverij Ambo | Anthos, ISBN 978 90 263 2945 6 (€ 19,99)

Barry Lyga – Bloed van mijn bloed

Jazz' vader is Amerika's productiefste en sluwste seriemoordenaar. Billy Dent leerde zijn zoon alles wat hij wist. Alles. De FBI zou een moord doen voor Jazz’ kennis van seriemoorden. Aan deze herinneringen kan Jazz niet ontsnappen. Nu is Jazz voor dood achtergelaten in het centrum van New York. Zijn vriendin Connie is in handen van zijn vader, Billy. En zijn beste vriend Howie ligt op de grond dood te bloeden in Jazz' eigen huis. Op de een of andere manier moeten ze het samen opnemen tegen Billy. Maar dan overschrijdt Jazz een grens en vraagt al snel het hele land zich af wie nu eigenlijk het echte monster is. Zo vader, zo zoon?

Barry Lyga, Bloed van mijn bloed, vertaling: Jan Pott, Uitgeverij Boekerij, ISBN 978 90 225 6451 6 (€ 22,50)

Thomas Erikson – Wandaden

Tijdens een afterparty in de nacht na de feestdag Sint Lucia wordt Sara Leijon bruut verkracht door vier mannen. Gewond en in shock doet ze aangifte op het politiebureau. De zaak lijkt glashelder, maar rechercheur Nina Mander weet dat Sara weinig kans maakt als ze de mannen aangeeft. In een poging haar te helpen schakelt Nina de gedragswetenschapper Alex King in om Sara door deze beproeving te loodsen. Alex besluit zijn eigen methoden in te zetten, in een poging de uitkomst van de zaak te beïnvloeden. Maar de situatie heeft grote invloed op hemzelf: het proces rijt lelijke wonden uit het verleden open.

Thomas Erikson, Wandaden, vertaling: Edith Sybesma, Uitgeverij Q, ISBN 978 90 214 5869 4 (€ 11,99)

---

Non-fictie

Frits Koster, Erik van den Brink - Compassie in je leven

Een vriendelijker omgang met jezelf, meer sociale verbondenheid, minder angst om fouten te maken – wie wil dat niet? In de praktijk blijkt dat vaak moeilijk haalbaar, zeker als je pijnlijke en stressvolle omstandigheden tegenkomt. Compassie stelt je in staat meer levensgeluk te verwerven. Compassie in je leven is een gids voor iedereen die zoekt naar wegen om lijden te verlichten, meer levensgeluk te ervaren, gezonder met zichzelf en met anderen om te gaan en te leven vanuit het hart. 

Frits Koster, Erik van den Brink, Compassie in je leven. Mindfulness verdiepen met heartfulness, Uitgeverij Boom, ISBN 978 90 895 3481 1 (€ 24,95)

Ari Shavit - Mijn beloofde land

Journalist Ari Shavit dringt door tot in de kern van de staat Israël. In plaats van het bekende verhaal – van de oorlogen, de bestanden en de bekende politieke kopstukken – vertelt Shavit het verhaal van de leiders van de volksopstanden, van de boeren, de immigranten, de kolonisten en van de Arabieren: kortom, de mensen die het (morele) fundament vormen van het land Israël.

Ari Shavit, Mijn beloofde land, vertaling: George Pape, Uitgeverij Het Spectrum, ISBN 978 90 003 4654 7 (€ 17,50)

Han van Bree - De geest van het Oude Loo

In juni 1956 werd de gespannen verhouding tussen koningin Juliana en prins Bernhard wereldnieuws door een artikel in het West-Duitse weekblad Der Spiegel. De publicatie zette een golf van gebeurtenissen in gang, die voor Juliana dramatisch uitpakten. Haar huwelijk werd gered, maar de vorstin betaalde daarvoor een hoge prijs. Zij moest een einde maken aan een aantal zeer hechte vriendschappen, onder meer met Greet Hofmans; enkele bevriende personeelsleden ontslaan en de door haarzelf geïnitieerde Oude Loo-conferenties voortaan mijden. Hoe kwam het dat Juliana zo kwetsbaar was, dat ze zo veel dierbaars moest opgeven?

Han van Bree, De geest van het Oude Loo – Juliana en haar vriendenkring, Uitgeverij Conserve, ISBN 978 90 5429 269 2 (€ 34,99)

---

Poëzie

Staalkaart - Dichters in de Prinsentuin 2015

In deze bundel vindt u daadwerkelijk een staalkaart van de Nederlandstalige poëzie van dit moment. Van professionele dichters tot dichters die op doorbreken staan. Daarnaast gedichten van enkele buitenlandse dichters die te gast waren op het grootste openluchtfestival voor poëzie van Nederland. Met o.a. Jules, Deelder, Karel Eykman, Ruben van Gogh, Charlotte Mutsaers en Anne Vegter.

Staalkaart - Dichters in de Prinsentuin 2015, Uitgeverij Kleine Uil, ISBN 978 94 921 9005 5 (€ 12,50)

Terrible beauty | Barre schoonheid

Ter gelegenheid van de honderdvijftigste geboortedag van W.B. Yeats werd op 19 en 20 juni 2015 aan de Universiteit Utrecht het symposium Yeats in Europe georganiseerd. Het evenement vormde voor de leden van het Utrechts Stadsdichtersgilde de aanleiding om met eigen werk een dialoog aan te gaan met de in 1939 overleden Ierse dichter. Terrible beauty | Barre schoonheid: Het Utrechts Stadsdichtersgilde ontmoet W.B. Yeats is een bloemlezing van het oeuvre van de Nobelprijswinnaar en de rijkgeschakeerde reacties daarop van de Utrechtse stadsdichters, waaronder Vrouwkje Tuinman, Jan van der Haar en Alexis de Roode.

Terrible beauty | Barre schoonheid: Het Utrechts Stadsdichtersgilde ontmoet W.B. Yeats, Uitgeverij IJzer, ISBN 978 90 8684 118 9 (€ 12,50)

Co Woudsma – Hoogste zomer

In zijn derde bundel toont Co Woudsma opnieuw zijn sterk visuele talent. Uit de gedichten spreekt een vitaal verlangen om ergens bij te horen, gezien te worden, lief te hebben, aangeraakt te worden, onsterfelijk te zijn. Maar in een onderhuidse stroom trekt alles voorbij en wordt er in de schemer van de verbeelding gezocht naar rust en betekenis. Op een ongewone, eigen manier beklemtoont de dichter het gewone, dat soms ontluisterend is en soms ook werkelijk gewoon.

Co Woudsma, Hoogste zomer, Uitgeverij De Bezige Bij, ISBN 978 90 234 9049 4 (€ 18,90)

---

Jeugd

Jandy Nelson – Ik geef je de zon

Jude en haar tweelingbroer Noah zijn onafscheidelijk, totdat er iets tragisch gebeurt waardoor ze compleet uit elkaar groeien. Noah probeert ondertussen zijn homoseksualiteit een plek te geven, terwijl Jude een verschrikkelijke eerste keer heeft gehad en steeds meer in zichzelf keert. Wisselend tussen de perspectieven van Jude als ze zestien is, en Noah als hij dertien is, komt de lezer er langzaam achter wat er is voorgevallen en hoe dat deze tweeling voor de belangrijkste jaren uit hun leven uit elkaar heeft gedreven.

Jandy Nelson, Ik geef je de zon, vertaling: Aimee Warmerdam, Uitgeverij Blossom Books, ISBN 978 90 206 7977 9 (€ 18,99)

Quentin Gréban – Billie

Billie, de piepjonge sheriff van Cactus Valley, lispelt omdat hij zijn eerste melktand kwijt is. Niemand kan hem verstaan en hij heeft geen gezag. Maar pas op, met Billie valt niet te spotten! Een ontwapenend verhaal over een tijgertje dat zich wil bewijzen. Voor kinderen vanaf 5 jaar.

Quentin Gréban, Billie, Uitgeverij Clavis, ISBN 978 90 448 2548 0 (€ 14,95)

Elle van Lieshout, Erik van Os en Jan Jutte – Kees van Dijk

Een hilarisch prentenboek over een doodgewone dinosaurus met voorspellende gaven. Op de speelse wijze die hun prentenboekenteksten zo aansprekend maakt, huppelen Erik van Os en Elle van Lieshout door het leven van de dinosaurusfamilie Van Dijk. We horen hoe pa op jacht gaat en ma het huishouden doet, hoe Kareltje - het kind - met zijn vriendjes speelt en het gezin 's avonds gezellig tafelt. En voor het slapengaan vertelt vader Kees natuurlijk een verhaal...

Elle van Lieshout, Erik van Os en Jan Jutte, Kees van Dijk, Uitgeverij Lemniscaat, ISBN 978 90 477 0499 7 (€ 13,95)

---

Strips

Jules Calis - Van Brabant naar Afghanistan, en terug

Van Brabant naar Afghanistan, en terug is een non-fictie graphic novel / journalistieke strip over de ervaringen van zes militairen en veteranen die tussen 2005 en 2010 in Afghanistan hebben gediend. Deze personen hebben gemeen dat ze alle zes uit Dongen, Noord-Brabant, komen. Van elke persoon heeft stripjournalist Jules Calis drie verhalen opgetekend. Deze spelen zich af in Afghanistan, binnen en buiten de poorten van het kamp, in Nederland, het dorpscafé, een benzinepomp en de studio van Calis waar de militairen en veteranen hun verhalen vertelden.

Jules Calis, Van Brabant naar Afghanistan, en terug, Uitgeverij Pix4Profs / Jan Stads,  ISBN 978 94 603 2201 3 (€ 24,95)

Zidrou en Simon Van Liemt - Rik Ringers 1 R.I.P., Rik

Stel je voor: je komt moe thuis na een zware werkdag en kijkt recht in de loop van een pistool én je eigen tronie… Rik Ringers’ nemesis Kameleon heeft na maandenlange training en met behulp van een plastische chirurg niet alleen Riks identiteit maar ook zijn uiterlijk gestolen. Kameleon zint op wraak en het is duidelijk dat slechts één Rik Ringers het zal overleven!

Zidrou en Simon Van Liemt, Rik Ringers 1 R.I.P., Rik, Uitgeverij Le Lombard, ISBN 978 90 558 1890 7 (€ 7,50) 

Katrijn Kuypers en diverse stripauteurs - De halsdoek van Cunera

Dit is het verhaal van Cunera, de stadspatrones van Rhenen. De kerk die naar haar vernoemd is domineert al honderden jaren het stadsbeeld. Er is een lange weg naar haar vernoemd, een laan, een heuveltje, een school, een kringloop­winkel, likeur en koekjes. Waaraan heeft ze dat verdiend, en wie was ze eigenlijk? In De halsdoek van Cunera raakt Emma, een scholiere uit Rhenen, verzeild in het Utrechtse Museum Catharijneconvent. Daar krijgt ze uitleg over de legende van de heilige Cunera en de verbanden met de geschiedenis van Rhenen.

Katrijn Kuypers en diverse stripauteurs, De halsdoek van Cunera, Uitgeverij De Inktpot,  ISBN 978 94 904 2603 3 (€ 10,00)

---

Op de hoogte blijven van nieuwe titels?

Hou www.boekenkrant.com in de gaten! Dagelijks verschijnt er informatie over de nieuwste boeken online. Volg ons via

Twitter of Facebook om op de hoogte te blijven, of meld je aan voor de wekelijkse Boekenkrant Nieuwsbrief.

 

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com

---
---