De beste bron voor boekennieuws

Nieuwe Titels-nieuwsbrief

1 juni 2015

---

Een maandelijks overzicht van pas verschenen titels en boeken die zeer binnenkort verschijnen.

---

Literatuur

Emma Straub - Badgasten

In de New York Times bestseller Badgasten van Emma Straub gaat een Amerikaans gezin en aanhang op vakantie naar Mallorca om hun 35-jarige huwelijk te vieren. Dochter, zoon met zijn oudere Cubaanse vriendin, en de gay best friend met zijn man. Zon, zee, mooie stranden, overheerlijke tapas en ontspannen tennispartijtjes beloven een welverdiende ontsnapping aan de spanningen die er thuis in Manhattan net onder de oppervlakte liggen. Maar naarmate de dagen verstrijken komen er geheimen boven water, steken ingesleten patronen de kop op en worden oude wonden opengereten. 

Emma Straub, Badgasten, vertaling: Els van Son, Uitgeverij Ambo|Anthos, ISBN 978 90 472 0464 0 (€ 19,99)

Marlon James – Een beknopte geschiedenis van zeven moorden 

Een epische kroniek over Jamaica's turbulente verleden waarin de moordaanslag op Bob Marley, op 3 december 1976, centraal staat. Verteld vanuit het perspectief van meer dan een dozijn stemmen, wordt die gebeurtenis geschilderd als de onvermijdelijke climax in een verhit land dat gedomineerd wordt door gangs, armoede en corruptie. Zelfs als het verhaal zich verplaatst naar New York in de jaren negentig, zijn de uitwassen van Jamaicaans geweld nog altijd voelbaar.

Marlon James, Een beknopte geschiedenis van zeven moorden, vertaling: Thijs van Nimwegen en Arjaan van Nimwegen, Uitgeverij Lebowski, ISBN 978 90 488 2531 8 (€ 24,99)

Matthew Olshan - Waterland

Na jaren in de gevangenis te hebben gezeten, wordt Gus zonder enige uitleg vrijgelaten in een grote stad die hem totaal vreemd is. Gebroken door de jarenlange mishandeling van de gevangenbewaarders moet hij zijn eten bij elkaar scharrelen en slaapt hij in de buitenlucht. Tot een curator van een museum hem redt. Het museum blijkt onlangs een controversiële tentoonstelling te hebben geopend, een perfecte replica van de moerasgebieden ­tussen de Eufraat en de Tigris: de plek waar Gus voor zijn gevangenschap als dokter heeft gewerkt.

Matthew Olshan, Waterland, vertaling: Dirk-Jan Arensman, Uitgeverij Meulenhoff, ISBN 978 90 290 9025 4 (€ 18,99)

---

Spanning

Daniëlle Hermans - Het bedrog van Quisco

De jonge journalist Evander Clovis heeft een nieuwe opdracht: een stuk schrijven over de mysterieuze verdwijning van Martha Mulder in het fabelachtige - voor buitenstaanders slecht toegankelijke - stadje Quisco. De bewoners van Quisco houden niet van pottenkijkers, kinderen zijn niet welkom en de moraal is enigszins afwijkend. Hoe langer zijn verblijf in Quisco duurt, hoe meer hij verstrikt raakt in een web van intriges.

Daniëlle Hermans, Het bedrog van Quisco, Uitgeverij Ambo|Anthos, ISBN 978 90 263 2942 5 (€ 19,99)

Ian Caldwell - Het vijfde evangelie

In 2004 zit Johannes Paulus II op de pauselijke troon, als in de Vaticaanse Musea de tentoonstelling van een mysterieus object wordt voorbereid. Een week voor de opening wordt curator Ugolino Nogara vermoord en diezelfde nacht wordt in het Vaticaan ingebroken bij de Grieks-katholieke priester Alex Andreou. Andreou was niet alleen Nogara's goede vriend, maar hielp hem ook bij zijn onderzoek naar een uniek document dat de christelijke wereld op zijn grondvesten zal doen schudden: het Diatessaron.

Ian Caldwell, Het vijfde evangelie, A.W. Bruna Uitgevers, ISBN 978 94 005 0268 0 (€ 19,95)

Stephen King - De eerlijke vinder

Als Grace en haar broer Andrew het huis van hun grootmoeder erven, besluiten ze daar samen te gaan wonen. Voor hen een logische stap: ze kunnen het prima met elkaar vinden en het huis is groot genoeg. Als de partner van James, Andrew, bij hen intrekt, zet dit de verhoudingen enigszins op scherp. Grace probeert zich te concentreren op haar promotieonderzoek. Ze krijgt een ongepubliceerd manuscript uit 1951 onder ogen, over een ongetrouwde jonge moeder in de periode tussen de twee wereldoorlogen. Maar als de gebeurtenissen in haar eigen leven een onverwachte wending nemen raakt, ze ineens wel heel erg betrokken bij dit onderwerp.

Stephen King, De eerlijke vinder, vertaling: Annemarie Lodewijk, Uitgeverij Luitingh Sijthoff, ISBN 978 90 245 6725 6 (€ 19,99)

---

Non-fictie

Ben Schoenmaker, Jeroen van Zanten, Jurriën de Jong - Waterloo. 200 jaar strijd

Op 18 juni 2015 is het tweehonderd jaar geleden dat Napoleon zijn Waterloo vond. Over de strijdzijn talloze Engelse, Franse en Duitse boeken, films en documentaires verschenen. In België en Nederland is de aandacht voor de slag bij Waterloo altijd veel geringer geweest. Dat is vreemd, want ook Belgen en Nederlanders vochten mee en hun aandeel was belangrijker dan men vaak denkt. In dit rijk geïllustreerde boek wordt hun verhaal verteld.

Ben Schoenmaker, Jeroen van Zanten, Jurriën de Jong, Waterloo. 200 jaar strijd, Uitgeverij Boom, ISBN 978 90 895 3474 3 (€19,90)

Paul Wouters - Nederland – België

Nederlanders en Belgen zitten elkaar dicht op de huid, maar de onderlinge verschillen zijn groter dan je denkt. In zijn zoektocht naar de wortels van hun eigenaardigheden komt de filosoof Paul Wouters terecht bij de geschiedenis, het geloof, het recht, de economie en natuurlijk de taal en cultuur van Nederland en België. Al kijkend, luisterend, analyserend en filosoferend brengt hij een aanzienlijke kloof in kaart.

Paul Wouters, Nederland – België. Met die buren heb je geen vrienden meer nodig, Uitgeverij Lemniscaat, ISBN 978 90 477 0685 4 (€ 16,50)

Rens Kroes - Powerfood - Van Friesland naar New York

Rens Kroes biedt opnieuw een verzameling recepten voor een happy & healthy lifestyle. Haar jeugd in Friesland legde de basis voor Rens’ kennis van en interesse in gezonde voeding. Nog steeds vindt zij daar volop inspiratie voor nieuwe recepten. New York is de stad die ten grondslag lag aan Rens’ wens om voedingskundige te willen worden. Het is de stad die haar eindeloos inspireert. De stad die bovendien bakermat is van vele gezondheidstrends. 

Rens Kroes, Powerfood - Van Friesland naar New York, Uitgeverij Spectrum, ISBN 978 90 003 4504 5 (€ 19,99)

---

Poëzie

Ruben van Gogh, Els van Stalborch, Alexis de Roode, Ingmar Heytze - Schaduwpeloton

Op 4 juli 2015 wordt de eerste etappe van de Tour de France - een tijdrit - verreden in Utrecht. Op 5 juli is ook de start van de tweede etappe in de Domstad. Reden voor de dichters van het Utrechts Stadsdichtersgilde om poëzie en Tour met elkaar te verbinden in een drietalige bundel - Nederlands, Frans en Engels - met gedichten, geïnspireerd op plekken langs de route.

Ruben van Gogh, Els van Stalborch, Alexis de Roode, Ingmar Heytze, Schaduwpeloton, Uitgeverij Magonia, ISBN 978 94 922 4102 3 (€ 9,90) 

Marieke Rijneveld - Kalfsvlies

Marieke Rijneveld zoekt in haar gedichten de ruimte van een weiland of de zee - maar ook die van een flat of dodemanshoek. Alles krijgt de breedte van haar dichterlijke blikveld, en zo krijgen de gewoonste dingen de ongewoonste proporties. De grote thema's zijn aanwezig in de kleine woorden, en de beeldenrijkdom waarmee fantasie en werkelijkheid elkaar raken zorgt dat haar gedichten niet zijn te vangen. Wat humoristisch is wordt tragisch, wat stilstaat begint te bewegen, wat onzichtbaar is valt je onverhoeds aan. Dingen, dieren of mensen zijn soms ver weg of ze staan juist dichtbij, een soort kringloop van de weide blik.

Marieke Rijneveld, Kalfsvlies, Uitgeverij Atlas Contact, ISBN 978 90 254 4410 5 (€ 19,99)

Barney Agerbeek - Rood en wit met blauw

Rood en wit met blauw toont het dubbelleven van de schrijver en dichter Barney Agerbeek. Hij woont in Nederland en verblijft, zo vaak als het kan, in zijn land van herkomst: Indonesië. In de gedichten is een breedte van horizon herkenbaar die voortkomt uit zijn vermogen de wereld vanuit oosters en westers perspectief te beschouwen. Liefde en verlangen, heden en verleden, en zijn gedrevenheid voor kunst en literatuur vormen de onderwerpen van zijn eigenzinnige poëzie.

Barney Agerbeek, Rood en wit met blauw, Uitgeverij In de Knipscheer, ISBN 978 90 626 5874 9 (€ 19,50)

---

Jeugd

Manon Berns - Het Picasso Mysterie

Storm en zijn beste vriend Jimi vormen samen de Blockbusters: een geheim genootschap dat altijd op ontdekking uit is. Storms moeder is restaurateur van schilderijen. In ‘de bunker’, haar atelier aan huis, neemt zij regelmatig wereldberoemde meesterwerken onder de loep. Storm vangt een heel verdacht gesprek op van een telefonerende man in hun tuin. Het lijkt erop dat er een wereldberoemd schilderij van Picasso uit het atelier van Storms moeder gestolen gaat worden. De Blockbusters gaan op onderzoek uit. Hun speurtocht naar de dader leidt hen via Afrikaanse maskers en de geheimzinnige Orde van Martinisten helemaal tot in Parijs.

Manon Berns, Het Picasso Mysterie, Uitgeverij Kluitman, ISBN 978 90 206 7493 4 (€ 12,99)

Inez van Loon - Mijn zusje

Perla en haar Sintifamilie trekken in woonwagens door Duitsland. Ze leven volgens ongeschreven wetten en eeuwenoude tradities. De mannen in de familie zijn muzikanten, de vrouwen venten en voorspellen de toekomst. Maar Perla wil ook graag leren lezen en schrijven. Als het leven steeds moeilijker wordt, moeten Perla en haar familie vluchten. En dan breekt de oorlog uit ...

Inez van Loon, Mijn zusje, Uitgeverij Clavis, ISBN 978 90 4482 400 1 (€ 19,95)

Barbara M. Veenman - Lilly

Dirkje Bakkes woont al zo lang als hij zich kan herinneren bij zijn nare oom Griep en tante Fop op hun brandnetelplantage. Totdat oom Griep een reuzenbrandnetel heeft gemaakt, moet Dirkje daar brandnetels trekken en sorteren. Maar een reuzenbrandnetel maak je niet zomaar. Of wel? Als Dirkje er per ongeluk zelf een heeft gemaakt, gaat het afschuwelijk mis...

Barbara M. Veenman, Lilly, Uitgeverij Conserve, ISBN 978 90 5429 383 5 (€ 17,99)

---

Strips

Joëlle Jolivet & Ramona Bădescu - Hier in Parijs

In Hier in Parijs nemen Joëlle Jolivet en Ramona Bădescu ons mee op een wandeling door de Franse hoofdstad. We krijgen de plaatsen te zien die de Parijzenaars zelf graag bezoeken, maar ook toeristische trekpleisters als Notre Dame en Centre Pompidou komen aan bod, met een pop-up Eiffeltoren en een uitvouwbare uitzicht vanaf het Louvre. Voor iedereen die Parijs kent of nog mag gaan verkennen!

Joëlle Jolivet & Ramona Bădescu, Hier in Parijs, Uitgeverij De Harmonie, ISBN 978 90 761 7449 5 (€ 19,90)

Luke Pearson - Hilda Hilda en de reus van middernacht 2

Hilda en de reus van middernacht vertelt het verhaal van een klein meisje dat het fabelachtige talent heeft om met de vreemdste wezens vrienden te worden. Maar als een leger onzichtbare elfjes midden in de nacht Hilda's huiskamer bestookt met stenen en een uitzettingsbevel, vraagt ze zich af of ze wel kennis wil maken met deze nieuwe schepseltjes.

Luke Pearson, Hilda Hilda en de reus van middernacht 2, Uitgeverij Scratchbooks, ISBN 978 94 921 1718 2 (€ 14,90)

Hec Leemans, Swerts & Vanas - Vertongen en C° Avontuur onder nul 11

De prettig gestoorde tweelingzusjes Kinky en Cosy zetten in hun naïeve onschuld de boel stevig op stelten. Onbevreesd en onbevangen walsen deze schattige etterbakjes door het leven, waar ze met hun ijzersterke kinderlogica voornamelijk chaos en slapstick veroorzaken.

In strips van drie vakjes worden noch slechte smaak noch politieke incorrectheid geschuwd. Van satire op de hedendaagse maatschappij tot ronduit absurdisme: welkom in een wereld van groenkleurige dokters, politieagenten met cowboyallures, mislukte leraars en malafide burgemeesters!

Hec Leemans, Swerts & Vanas - Vertongen en C° Avontuur onder nul 11, WPG Uitgevers BE, ISBN 978 90 022 5685 1 (€ 5,99)

---

Op de hoogte blijven van nieuwe titels?

Hou www.boekenkrant.com in de gaten! Dagelijks verschijnt er informatie over de nieuwste boeken online. Volg ons via

Twitter of Facebook om op de hoogte te blijven, of meld je aan voor de wekelijkse Boekenkrant Nieuwsbrief.

 

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com

---
---