De beste bron voor boekennieuws

Nieuwe Titels-nieuwsbrief

4 mei 2015

---

Een maandelijks overzicht van pas verschenen titels en boeken die zeer binnenkort verschijnen.

---

Literatuur

Brooke Davis - De ongelooflijke zoektocht van Millie Bird

De zevenjarige Millie Bird wordt door haar moeder in een verwarde bui alleen achtergelaten in een warenhuis. De tweeëntachtigjarige Agatha Pantha is sinds het overlijden van haar man het huis niet meer uit geweest en vanachter het raam leeft ze haar boosheid uit op voorbijgangers. De zevenentachtigjarige weduwnaar Karl de Typist ontsnapt uit het verpleegtehuis, op zoek naar avontuur. De drie gaan samen op een roadtrip dwars door Australië en ontdekken waar het in het leven precies om gaat.

Brooke Davis, De ongelooflijke zoektocht van Millie Bird, vertaling: Harry Pallemans, Uitgeverij Ambo|Anthos, ISBN 978 90 263 2951 7 (€ 17,99)

Jorge Franco - De buitenwereld

Aan de rand van de stad Medellín, omgeven door bomen en gehuld in mist, staat een kasteelachtig gebouw waar een blond meisje, Isolda, opgroeit. Jarenlang speelt zij eenzaam in de groene sprookjeswereld rond haar ‘kasteel’ – niet wetende dat een jongen uit een buitenwijk haar jarenlang bespied. Jaren later wordt haar vader Don Diego ontvoerd door bendeleider El Mono. Hij heeft Isolda’s vader echter niet alleen uit financieel gewin ontvoerd. El Mono koestert een romantische obsessie voor Isolda...

Jorge Franco, De buitenwereld, vertaling: Brigitte Coopmans, Uitgeverij Meulenhoff, ISBN 978 90 290 9061 2 (€ 19,99)

Rick Nieman - Altijd Viareggio

Natuurlijk gaan Douwe, Robert, Bas en Jack op motorvakantie. Maar waar de jaarlijkse reis eens een zorgeloos avontuur was van vier gezworen boezemvrienden, is het nu vooral een ontsnapping. Een week zonder vrouwen, kinderen en collega's, waarin de mannen zich moderne cowboys voelen die met honderden paardenkrachten onder zich naar Italië scheuren. Alles lijkt weer net zoals vroeger. Maar dat is het niet. Vriendschappen zijn net motoren: als je ze niet onderhoudt, roesten ze.

Rick Nieman, Altijd Viareggio, Uitgeverij Prometheus, ISBN 978 90 446 2773 2 (€ 17,95)

---

Spanning

Nicci French - Denken aan vrijdag

Uit de Thames wordt het lijk van een man met doorgesneden keel gevist. Hij is onherkenbaar, want hij heeft al een tijd in het water gelegen. Het enige aanknopingspunt is een ziekenhuisbandje om zijn pols met daarop de naam Frieda Klein. Algauw blijkt dat psychotherapeute Frieda Klein een wel erg persoonlijke band met het slachtoffer had en wordt ze als de belangrijkste verdachte van het misdrijf gezien. Frieda heeft vanwege haar verleden weinig goodwill bij het politiekorps, maar gelukkig heeft ze vrienden die bereid zijn om tot het uiterste voor haar te gaan...

Nicci French, Denken aan vrijdag, vertaling: Caecile de Hoog, Uitgeverij Ambo|Anthos, ISBN 978 90 263 3070 4 (€ 19,99)

Tim Notten - Nikki

Het gaat goed met Simon. Samen met zijn vriendin Laura heeft hij een kapitale villa gekocht en zijn ICT-bedrijf floreert. Dan belandt hij na een uit de hand gelopen feestje in bed met zijn veel jongere collega, de mysterieuze Nikki. Dit mondt uit in een buitenechtelijke affaire.
Wanneer Simon naar Nikki toegaat om een eind te maken aan de relatie, treft hij haar zwaargewond in bed aan. Simon is vastbesloten om de waarheid over Nikki’s verleden boven tafel te krijgen. Daarbij zet hij niet alleen zijn relatie maar ook zijn bedrijf op het spel.

Tim Notten, Nikki, Uitgeverij De Fontein, ISBN 978 90 261 3702 0 (€ 18,99)

Ruth Rendell - De Kindmoeder

Als Grace en haar broer Andrew het huis van hun grootmoeder erven, besluiten ze daar samen te gaan wonen. Voor hen een logische stap: ze kunnen het prima met elkaar vinden en het huis is groot genoeg. Als de partner van James, Andrew, bij hen intrekt, zet dit de verhoudingen enigszins op scherp. Grace probeert zich te concentreren op haar promotieonderzoek. Ze krijgt een ongepubliceerd manuscript uit 1951 onder ogen, over een ongetrouwde jonge moeder in de periode tussen de twee wereldoorlogen. Maar als de gebeurtenissen in haar eigen leven een onverwachte wending nemen raakt, ze ineens wel heel erg betrokken bij dit onderwerp.

Ruth Rendell, De kindmoeder, vertaling: Valerie Janssen, Uitgeverij A.W. Bruna, ISBN 978 94 005 0387 8 (€ 19,95)

---

Non-fictie

Peter Henk Steenhuis - Het leven is niet leuk als je je mond houdt

Filosoof en arts Marli Huijer, de opvolger van René Gude als Denker des Vaderlands, is geen studeerkamergeleerde, al schreef ze meerdere boeken, zoals het recente Ritme en Discipline. Ze is geen tegen-, geen mee-, maar een tussendenker, ze wil de stemmen van allerlei verschillende mensen laten klinken. In deze interviews praat Peter Henk Steenhuis met haar over haar inspiratiebron Hannah Arendt, haar overstap van haar werk bij de methadonpost in Beverwijk naar de filosofie en haar bijdrage aan het Filosofisch Elftal van Trouw. Daarbij benadrukt Huijer keer op keer dat het belangrijk is je vrijmoedig uit te spreken.

Peter-Henk Steenhuis, Het leven is niet leuk als je je mond houdt, Uitgeverij Boom, ISBN 978 90 895 3590 0 (€ 12,50)

Jack Andraka - Doorbraak

Doorbraak is de bijzondere autobiografie van Jack Andraka. Jack was pas 15 jaar toen hij een betaalbare test uitvond om alvleesklierkanker, eierstokkanker en longkanker vroeg te kunnen detecteren. Jacks verhaal gaat niet alleen over zijn internationale succes; het gaat ook over pesten, depressie en doorzettingsvermogen om dit het hoofd te bieden. Hij inspireert jonge mensen om hun dromen achterna te gaan en om te vechten om serieus genomen te worden. Jacks verhaal laat zien dat we allemaal de wereld kunnen veranderen zolang we maar het lef hebben om het te proberen.

Jack Andraka, Doorbraak, vertaling: Carla Hazewindus, Uitgeverij Kluitman, ISBN 978 90 206 4931 4 (€ 16,99)

De jeugd van tegenwoordig - Ook maar mensen

De Jeugd Van Tegenwoordig viert haar tienjarig bestaan met dit collectors item. Een boek dat net zo ludiek, creatief en innovatief is als de groep zelf en een uniek kijkje geeft in de keuken van het normale, doordeweekse leven van de jongens. Trappen ze gezellig een balletje in het park of spelen ze een potje backgammon in het theehuis? Zie je ze bij de slagerij of juist bij de visafslag? Hakken ze constant kordaat knopen door of durven ze nooit beslissingen te nemen? Een boek voor en door intimi. En voor ú! 

De jeugd van tegenwoordig, Ook maar mensen, Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, ISBN 978 90 388 9995 4 (€ 25,00)

---

Poëzie

Wiel Kusters - Hohner

In het titelgedicht, maar ook op andere plaatsen in zijn nieuwe bundel, schrijft Wiel Kusters zonder pathos over zijn beide overleden broers, van wie hij er één niet gekend heeft. Daarbij komt hij, zo lijkt het, tot de conclusie dat de dichter in zijn schrijven en spreken zoiets als een broer van zichzelf moet zijn. In de woorden en klanken van zijn zowel vreemde als nauw verwante stem.

Wiel Kusters, Hohner, Uitgeverij Koppernik, ISBN 978 90 821 7515 8 (€ 15,00) 

Annemarie Estor - Dit is geen theater meer

In zinnelijke gedichten beschrijft Annemarie Estor de dromen en verlangens van de mens. Vaak leiden ze tot illusies en waanvoorstellingen. Maar op de grens tussen leven en dood vallen de decors weg en dan blijkt in het natuurgeweld opeens troost te schuilen.

Annemarie Estor, Dit is geen theater meer, Uitgeverij De Wereldbibliotheek, ISBN 978 90 284 2613 9 (€ 19,95)

Ineke Riem - Alle zeeën zijn geduldig

Niet alle zeemeerminnen spoelen aan op het strand. Een enkeling komt terecht in een geestloze, Hollandse woonwijk en moet het hele jaar door overwinteren onder de schors van wat ze verzint. Terwijl ze uitkijkt naar bruinvissen, tuimelaars of een liefde zonder woorden, bezingt ze haar lot in regels die je raken als harpoenen.

Ineke Riem, Alle zeeën zijn geduldig, Uitgeverij De Arbeiderspers, ISBN 978 90 295 3872 5 (€ 18,99)

---

Jeugd

Pieter Koolwijk - Bens boot

In de tuin van Giel staat een houten zeilboot. Dat is het graf van zijn broer Ben, die op een dag bij het oversteken niet naar links keek (of rechts). Giel en zijn ouders zijn blij met het graf en vinden het fijn dat Ben zo toch nog bij hen is. Maar de buren denken er anders over. Zowel de familie Azijn als de familie Oorwurm komen klagen. Ze schakelen de politie in en zélfs een ambtenaar om het graf weg te krijgen. Toch geeft de vader van Giel geen krimp. Hij verbouwt vrolijk zijn huis, dat een steeds merkwaardiger bouwsel wordt. Tot duidelijk is dat hij een plan heeft... een prachtig, meesterlijk, ontroerend bijzonder plan.

Pieter Koolwijk, Bens boot, Uitgeverij Lemniscaat, ISBN 978 90 477 0115 6 (€ 14,95)

Christine Charliers - In de ban van de wolf

De veertienjarige Esther woont in een saai dorpje in de Pyreneeën en leidt een doodnormaal leven. Ze heeft een bijbaantje in de supermarkt, helpt haar moeder in het huishouden en wil met haar vriendinnen naar een feestje. Maar aan dat zorgeloze leventje komt een einde ... Op een avond dringen drie mannen Esthers huis binnen en vallen haar aan. Ze spuiten een vreemde vloeistof in haar nek en bedreigen haar. Voor Esther weet wat er gebeurt, zijn ze weer verdwenen. De volgende dag is alles anders. Esthers lichaam lijkt niet meer hetzelfde. Ze wordt sterker en sneller, en haar zintuigen zijn hypergevoelig - maar ze is niet veilig. De drie mannen maken jacht op haar ... Wat willen ze in hemelsnaam?

Christine Charliers, In de ban van de wolf, Uitgeverij Clavis, ISBN 978 90 448 2405 6 (€ 19,95)

Tosca Menten - Dirkje Bakkes, brandnetelspecialist

Dirkje Bakkes woont al zo lang als hij zich kan herinneren bij zijn nare oom Griep en tante Fop op hun brandnetelplantage. Totdat oom Griep een reuzenbrandnetel heeft gemaakt, moet Dirkje daar brandnetels trekken en sorteren. Maar een reuzenbrandnetel maak je niet zomaar. Of wel? Als Dirkje er per ongeluk zelf een heeft gemaakt, gaat het afschuwelijk mis...

Tosca Menten, Dirkje Bakkes, brandnetelspecialist, Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, ISBN 978 90 003 4418 5 (€ 14,99) 

---

Strips

Roel Venderbosch - KSX

Jozef Sechs presenteert ieder jaar de chique catalogus van KSX, zijn postorderbedrijf in luxeproducten. Ditmaal echter ligt hij tijdens de presentatie in het ziekenhuis. Zijn zoon Max krijgt de tijdelijke leiding over het bedrijf. Eindelijk kan hij in de voetsporen van zijn vader treden! Met coole flair demonstreert hij apparaten voor lichaam, hart en geest. Maar is het verkopen van luxeartikelen eigenlijk wel wat Max wil?
KSX is een graphic novel over hedonisme en de tegenwoordige hang naar luxe, vormgegeven als een exclusieve catalogus.

Roel Venderbosch, KSX, Uitgeverij De Harmonie, ISBN 978 90 761 7457 0 (€ 19,90)

Till Lukat - Tuff ladies

Tuff ladies biedt een  kijkje in het alledaagse leven en de waanzin van taaie tantes door de eeuwen heen. Gewone vrouwen die iets hadden om voor te vechten. Deze dames breken je hart, en anders wel je neus. Hoe dan ook… ze tarten alle regels! De tuff ladies: Tomoe Gozen, Bridget Bishop, Ann Bonny, Harriet Tubman, Belle Starr, Nora Hildebrandt, Ma Barker, Ellen West, Marie Laveau, Frida Kahlo, Miep Gies, Rosa Parks, Carmen Amaya, Beate Uhse, Ulrike Meinhof, Valentina Tereshkova, Grace Slick, Linda Lovelace, Wendy O. Williams, Susan Butcher, Princess Diana, The Spider Girls, Katie Piper & Malala Yousafzai.

Till Lukat, Tuff ladies, Uitgeverij Xtra, ISBN 978 94 907 5976 6 (€ 14,90)

Nix - Kinky en Cosy 1

De prettig gestoorde tweelingzusjes Kinky en Cosy zetten in hun naïeve onschuld de boel stevig op stelten. Onbevreesd en onbevangen walsen deze schattige etterbakjes door het leven, waar ze met hun ijzersterke kinderlogica voornamelijk chaos en slapstick veroorzaken.
In strips van drie vakjes worden noch slechte smaak noch politieke incorrectheid geschuwd. Van satire op de hedendaagse maatschappij tot ronduit absurdisme: welkom in een wereld van groenkleurige dokters, politieagenten met cowboyallures, mislukte leraars en malafide burgemeesters!

Nix, Kinky en Cosy 1, Uitgeverij Bloan, ISBN 978 94 621 0266 8 (€ 6,50)

---

Op de hoogte blijven van nieuwe titels?

Hou www.boekenkrant.com in de gaten! Dagelijks verschijnt er informatie over de nieuwste boeken online. Volg ons via

Twitter of Facebook om op de hoogte te blijven, of meld je aan voor de wekelijkse Boekenkrant Nieuwsbrief.

 

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com

---
---