De beste bron voor boekennieuws

Nieuwe Titels-nieuwsbrief

7 april 2015

---

Een maandelijks overzicht van pas verschenen titels en boeken die zeer binnenkort verschijnen.

---

Literatuur

Jens Christian Grøndahl - Portret van een man

In Portret van een man blikt de hoofdpersoon terug op zijn leven aan de hand van de vrouwen die daarin een belangrijke en vormende rol hebben gespeeld. Als jonge man wordt hij zo aangegrepen door de dood van zijn moeder dat hij op zoek gaat naar meer betekenis in zijn leven. Een van zijn leraressen inspireert hem en laat hem kennismaken met kunst en literatuur; er gaat een wereld voor hem open. Wanneer hij jaren later terugkijkt op een serie mislukte relaties, heeft hij het gevoel dat hij is weggedreven van zichzelf. In de loop der jaren is hij de passie verloren die hem altijd voortdreef. Juist dan ontmoet hij wederom een vrouw, veel jonger dan hij, die iets wezenlijks in hem weet te raken.

Jens Christian Grøndahl, Portret van een man, vertaling: Femke Blekkingh-Muller, Uitgeverij Meulenhoff, ISBN 978 90 290 9043 8 (€ 15,99)

P.F. Thomése - De onderwaterzwemmer

Bij de nachtelijke oversteek naar bevrijd gebied, in het laatste oorlogsjaar, raakt de veertienjarige Tin van Heel zijn vader kwijt. Een nacht en een dag en een avond blijft de jongen in de uiterwaard waken, turen, zoeken, maar zijn vader komt niet meer boven water. Als dertig jaar later, tijdens een Afrikaanse reis met zijn vrouw, het noodlot opnieuw dreigt, voelt hij dat de tijd gekomen is om alles recht te zetten.

P.F. Thomése, De onderwaterzwemmer, Uitgeverij Atlas Contact, ISBN 978 90 254 4431 0  (€ 19,99)

Helle Helle - Als je wilt

Een man die voor zijn bedrijf een week op cursus is, gaat in een bos in Jutland hardlopen en verdwaalt. Op een bospad stuit hij op een eveneens verdwaalde vrouwelijke hardloper. Ze trekken met elkaar op, aanvankelijk voor de gezelligheid, maar al snel omdat ze aan elkaar zijn overgeleverd: de avond valt, het wordt koud, ze hebben geen eten bij zich en hun mobiele telefoons hebben geen bereik. Ze zien zich genoodzaakt de nacht in het bos door te brengen. Terwijl ze proberen wakker te blijven, vertelt de vrouw het verhaal van haar ontwortelde jeugd in een woongemeenschap, over haar relaties en jeugdliefdes. 

Helle Helle, Als je wilt, vertaling: Kor Vries, Uitgeverij Querido, ISBN 978 90 214 5758 1  (€ 18,99)

---

Spanning

Gilly Macmillan - Laat me niet alleen

Op de dag dat de achtjarige zoon van Rachel Jenner, Ben, vermist raakt, stort Rachels wereld in. Ze is compleet onvoorbereid op de felheid waarmee ze wordt aangevallen door de media. Van de krant tot blogs: iedereen heeft een mening over haar. Ze liet Ben eventjes alleen en nu is hij verdwenen – het hele land vindt dat zij schuldig is. Maar wat heeft er die middag werkelijk plaatsgevonden? Radeloos gaat ze op zoek naar hem. Gevangen tussen angst over het lot van haar zoon en de druk van het politieonderzoek en de publieke opinie merkt Rachel dat er niemand is, zelfs niet in haar familie, die ze kan vertrouwen…

Gilly Macmillan, Laat me niet alleen, vertaling: Iris Bol en Marcel Rouwé, Ambo|Anthos uitgevers, ISBN 978 90 263 2946 3 (€ 19,99)

Hans Vervoort - Op zoek naar Doetje Dezentjé

In Op zoek naar Doetje Dezentjé gaat Matt Fairfield, van de firma my-last-wish.org, die tegen betaling de laatste wensen van overledenen vervult, op zoek naar het liefdeskind dat de Nederlandse soldaat Wim (Bill) Brandel in Nederlands-Indië verwekte bij een Indisch meisje, Doetje Dezentjé. Het kind wordt na de dood van Wim namelijk 360 miljoen dollar van zijn erfenis nagelaten. Tijdens de zoektocht wordt Matt belaagd door de familie Brandel en komt hij in aanraking met zijn eigen onverwerkte Indische verleden en dat van zijn vader.

Hans Vervoort, Op zoek naar Doetje Dezentjé, Uitgeverij Conserve, ISBN 978 90 542 9382 8 (€ 17,99)

William Shaw - Wespennest

Londen, 1968: de swinging sixties zijn bijna ten einde. Bij de recherche van Marylebone slaat men gevangenen en neemt de enige vrouwelijke rechercheur ontslag. Ondertussen ontvangt rechercheur Cathal Breen doodsbedreigingen en krijgt hij te maken met twee gruwelijke nieuwe zaken. Er zijn twee verbrande lichamen gevonden: het ene is van een zwerver die door niemand gemist wordt, het andere van de drugsverslaafde zoon van een opkomende, pr-bewuste politicus. Breen gaat op onderzoek uit en komt al snel terecht in de onderbuik van de stad.

William Shaw, Wespennest, vertaling: Frank Lefevere, Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, ISBN 978 90 245 6178 0 (€ 19,99)

---

Non-fictie

Philip Dröge - De schaduw van Tambora

In april 1815 vond op het eiland Soembawa, in het toenmalige Nederlands-Indië, de grootste vulkaanuitbarsting sinds mensenheugenis plaats. De enorme aswolk zorgde voor hagel op Sri Lanka en sneeuw in het zuiden van de VS. Twee natuurverschijnselen die daarvoor én daarna nooit meer zijn waargenomen. Dröge beschrijft hoe men wereldwijd tegen het unieke fenomeen aankeek en hoe men het niet altijd als een natuurverschijnsel zag, maar vaak ook als een goddelijk teken.

Philip Dröge, De schaduw van Tambora, Uitgeverij Spectrum, ISBN 978 90 003 4360 7 (€ 19,99)

Erik Bertrand Larssen - Genadeloos

Je kunt meer dan je denkt! Het is geen kwestie van kunnen, maar van willen. Maar je moet eerst weten wat je wilt. Genadeloos maakt je beter. Vraag jij je af hoe je jezelf kunt verbeteren en beter kunt presteren dan je voor mogelijk hield? Dit boek gaat over het vinden van een doel, het ontwikkelen van jezelf en jezelf veranderen om je potentieel te benutten. Genadeloos vormt een tweeluik met Helweek, 7 dagen die je leven veranderen. De boeken zijn in willekeurige volgorde te lezen en vormen samen de ultieme voorbereiding op je helweek.

Erik Bertrand Larssen, Genadeloos, Uitgeverij Boom Nelissen, ISBN 978 90 244 0329 5 (€ 24,95)

Ignace Bral - De weg naar de Alpamayo

Een kwajongen wil acteur worden, of boswachter, maar stoot op het 'geen sprake van' van zijn ouders. Bij toeval komt hij in contact met de bergsport. Het bergvirus sluipt langzaam in zijn hoofd en in zijn hart. Wanneer hij dreigt vast te lopen in een uitzichtloze werksituatie, maakt hij een keuze die een onomkeerbare wending aan zijn leven geeft. In De weg naar de Alpamayo schetst de schrijver niet alleen zijn geleidelijke ontwikkeling van bergwandelaar tot alpinist, maar laat hij ons ook getuige zijn van belangrijke passages in zijn persoonlijk leven: opvoeding, beroepskeuze, relaties, de zoektocht naar geluk...

Ignace Bral, De weg naar de Alpamayo, Uitgeverij Lannoo, ISBN 978 94 014 2341 0 (€ 19,99)

---

Poëzie

Carline Dekker - Daarom ben ik hier 

In Daarom ben ik hier dicht Carline Dekker op verfrissende wijze over grote thema's als liefde, dood, eenzaamheid, familie en opgroeien. In verschillende vormen, ook in prozagedichten, schrijft ze over het inruilen van de zee van Zeeland voor de grachten van Utrecht. Dekkers poëzie getuigt van originaliteit en een grote gevoeligheid, zonder sentimenteel te worden. De herkenbare, ogenschijnlijk simpele verzen uit dit debuut blijven nog lang nazinderen en smeken om herlezing.

Carline Dekker, Daarom ben ik hier, Uitgeverij Prometheus, ISBN 978 90 446 2759 6 (€ 17,50)

Leo Vroman - Die Vleugels II

Toen Leo Vroman op 22 februari 2014 stierf, lagen op zijn werkkamer drie mappen met het opschrift Die vleugels II. In 2013 is Die vleugels verschenen, zijn gedichten tot de zomer van 2012, maar alles wat hij daarna schreef hoorde daar zijns inziens nog bij. Die gedichten verschijnen nu: het finale werk. Stap voor stap treedt de dood erin naderbij, totdat hij aanklopt en Vroman zijn allerlaatste gedicht schrijft, op 10 februari: 'Einde'. Op 10 april 2015, zou Vroman honderd jaar zijn geworden. In zijn geboorteplaats Gouda gaat dan de manifestatie 'Vroman 100' van start, waarbij onder meer een beeld van Vroman door Jeroen Henneman wordt onthuld en een reizende tentoonstelling van Vromans beeldend werk wordt geopend.

Leo Vroman, Die Vleugels II, Uitgeverij Querido, ISBN 978 90 214 5794 9 (€ 18,99)

Jabik Veenbaas - Mijn vader bad

In Mijn vader bad keert Jabik Veenbaas terug naar zijn jeugd, naar het kleine Friese dorp waar hij opgroeide. De bundel heeft een hechte samenhang. De hele sfeer van dorp, familie, school en vrienden wordt op zeer aardse en heldere wijze opgeroepen. Ontroerend en schrijnend is de cyclus ‘Brieven aan mijn vader’, over een door de oorlog getraumatiseerde vader. Eén gedicht uit die cyclus, 'Toen je al een jaar dood was, droomde ik', werd genomineerd voor de Melopee-poëzieprijs 2013.

Jabik Veenbaas, Mijn vader bad, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, ISBN 978 90 468 1879 4 (€ 19,99)

---

Jeugd

Pépé Smit - Fred kan niet slapen

Fred het hert weet wat hij wil. In zijn eerste prentenboek waren dat handen, en die kreeg hij ook van zijn schepper Pépé Smit. In dit nieuwe boek komen die handen goed van pas, al gaat het even helemaal mis als Fred op bezoek gaat bij Anton de knorrige boswachter. Wie Fred kan niet slapen uit heeft, kijkt nooit meer met dezelfde ogen naar de maan.

Pépé Smit, Fred kan niet slapen, ISBN 978 90 761 7452 5 (€ 14,90)

Natasza Tardio - Meedogenloos

Wanneer de 15-jarige Isra plotseling spoorloos verdwijnt, laat ze haar familie en beste vrienden Lieke en Lukas verbijsterd achter. Lieke denkt dat Isra is ontvoerd door haar vriend Mo, maar de politie is daar niet zo zeker van. Zij ontdekken namelijk dat Isra samen met Mo op het vliegtuig is gestapt om vanuit Düsseldorf richting Hatay te vliegen: een bekende route voor Syrië-gangers die zich willen aansluiten bij de terreurbeweging ISIS. Kunnen Lieke en Lukas haar met hulp van misdaadjournalist Simon van der Pol opsporen en terugbrengen naar Nederland?

Natasza Tardio, Meedogenloos, Uitgeverij Kluitman, ISBN 978 90 206 0954 7 (€ 13,95) 

Carl Hiaasen - Hap!

Mickey, de vader van Wahoo, is dierenworstelaar. De familie kan wel wat geld gebruiken, dus als ze worden gevraagd om mee te werken aan een reality-survivalserie voor TV, happen ze toe. Maar ze weten nog niet wat een ijdele, egoïstische, zichzelf overschattende vent de presentator is. En die zorgt voor de nodige problemen.

Carl Hiaasen, Hap!, Uitgeverij Lemniscaat, ISBN 978 90 477 0551 2 (€ 16,95)

Gerard van Gemert met illustraties van Rudi Jonker - Uitgespeeld

De Amsterdamse boezemvrienden Levi en Roald doen niets liever dan samen voetballen, maar dat wordt steeds moeilijker als de oorlog in 1940 uitbreekt. Levi is Joods, en Roalds vader steekt zijn haat tegen Joden niet onder stoelen of banken. Roald verdedigt zijn voetbalvriend, ook tegenover de gemene jongens uit de buurt die dol zijn op ‘Joodje pesten’. Maar zal hij dat blijven doen?

Gerard van Gemert met illustraties van Rudi Jonker, Uitgespeeld, Uitgeverij Clavis, 978 90 448 2322 6 (€ 19,95)

 

---

Strips

Hennie Vaessen - Strijd om de Grebbeberg

In augustus 1939 worden vanwege een dreigende Duitse invasie 280.000 man onder de wapenen geroepen om Nederland te verdedigen. De dienstplichtige soldaten Gerard Roodhart, Johannes Eibergen en Jozef Schoenmaker worden gelegerd in de Gelderse vallei, bij de familie Akkerman, in een piepklein huisje. Op 10 mei 1940 valt Nazi-Duitsland aan. De soldaten trekken naar hun stellingen en de bevolking wordt geëvacueerd naar het Westen. De volgende dag breekt een verbeten strijd uit op de Grebbeberg, waarbij de oppermachtige vijand de Nederlandse linies één voor één oprolt. Dit beeldverhaal is één van de diverse manieren waarop Stichting Slag om de Grebbeberg 75 jaar, dit jaar stilstaat bij de historische gebeurtenissen.

Hennie Vaessen, Strijd om de Grebbeberg, Uitgeverij Pelikaanpers, ISBN 978 94 900 0005 9 (€ 16,00)

Joëlle Jolivet en Ramona Badescu - Hier in Parijs

In Hier in Parijs nemen Joëlle Jolivet en Ramona Badescu ons mee op een wandeling door de Franse hoofdstad. We krijgen de plaatsen te zien die de Parijzenaars zelf graag bezoeken, maar ook toeristische trekpleisters als Notre Dame en Centre Pompidou komen aan bod, met een pop-up Eiffeltoren en een uitvouwbaar uitzicht vanaf het Louvre.
De prachtige linosneden van Joëlle Jolivet met teksten van Ramona Badescu geven een levendig beeld van deze metropool. Voor iedereen die Parijs kent of nog mag gaan verkennen.

Joëlle Jolivet en Ramona Badescu , Hier in Parijs, Uitgeverij De Harmonie, vertaling: Barbara van Kooten, ISBN 978 90 761 7449 5 (€ 19,90)

Barbara Stok - De Omslag

In De omslag vertelt stripmaker Barbara Stok over een cruciale periode in het leven van Hendrik Werkman: zijn overstap van zakenman naar kunstenaar. Het is begin jaren twintig. De drukkerij van Werkman kampt met financiële problemen. Een faillissement is niet meer af te wenden. Maar deze tegenslag wordt onverwacht Werkmans artistieke bevrijding, en het begin van een prachtig oeuvre. De strip is een universeel verhaal van economische crisis, grote tegenslag en onverwacht geluk. H.N. Werkman was een internationaal gerenommeerde drukker en kunstenaar. Op 10 april 2015 is het zijn zeventigste sterfdag.

Barbara Stok, De Omslag, Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, ISBN 978 90 388 0037 0 ( € 12,50)

---

Op de hoogte blijven van nieuwe titels?

Hou www.boekenkrant.com in de gaten! Dagelijks verschijnt er informatie over de nieuwste boeken online. Volg ons via

Twitter of Facebook om op de hoogte te blijven, of meld je aan voor de wekelijkse Boekenkrant Nieuwsbrief.

 

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com

---
---