De beste bron voor boekennieuws

Nieuwe Titels-nieuwsbrief

2 maart 2015

---

Een maandelijks overzicht van pas verschenen titels en boeken die zeer binnenkort verschijnen.

---

Literatuur

Takashi Hiriade - De kat

Een jong stel, allebei schrijver, woont in een eenvoudig huis in een van Tokyo's lommerrijke buurten. Ze zijn tevreden met hun leven, maar hebben elkaar eigenlijk niet zo veel meer te vertellen. Tot op een dag onverwacht een kat hun keuken binnenwandelt. Het dier maakt er al snel een gewoonte van bij hen langs te komen, daarbij geholpen door het comfortabele mandje en het eten dat ze voor haar neerzetten. Gaandeweg ontspinnen zich weer gesprekken tussen de jonge mensen: eerst alleen over de kat, maar allengs vult hun leven zich weer met kleur en vreugde, verwondering en schoonheid.

Takashi Hiriade, De kat, vertaling: Luk Van Haute, Uitgeverij Meulenhoff, ISBN 978 90 290 9039 1 (€ 17,95)

Eefje Bosch - Als je het licht niet kunt zien

De jonge Marie-Laure is blind. Ze woont met haar vader in Parijs naast het natuurhistorisch museum, waar hij werkt als curator. Als ze twaalf is bezetten de nazi’s Parijs en vader en dochter vluchten naar het Bretonse Saint-Malo. Ze hebben de grootste en meest waardevolle schat van het museum meegenomen. In een mijnstadje in Duitsland groeit Werner Pfennig op in een weeshuis samen met zijn jongere zusje Jutta. Werner belandt bij de Hitlerjeugd en wordt vervolgens naar het front gestuurd. Via Rusland komt hij tenslotte in Saint-Malo terecht, waar zijn verhaal en dat van Marie-Laure samenkomen.

Eefje Bosch, Als je het licht niet kunt zien, Uitgeverij The House of Books, ISBN 978 90 443 4594 0 (€ 19,99) 

Marcel Vaarmeijer - De gloriedagen van Walter Gom

De 26-jarige Iris Hauser begint met haar vreemde, intrigerende buurman Walter Gom een adviesbureau. Dat wordt een groot succes. Walter Gom heeft een oplossing voor elk probleem. Op zijn eigen onorthodoxe wijze helpt hij uitgebluste schrijvers, mislukte kunstenaars en stuurloze acteurs en vastgelopen huwelijken. Het BIB (Briljante Ideeën Bureau) verovert Nederland en het succes reikt zelfs tot in de hoogste maatschappelijke kringen. Wanneer een advies aan een minister compleet uit de hand loopt, beginnen de media een klopjacht op de mysterieuze adviseur. Wie is Walter Gom eigenlijk?

Marcel Vaarmeijer, De gloriedagen van Walter Gom, Uitgeverij Luitingh-Slijthoff, ISBN 978 90 245 6561 0 (€ 17,99)

---

Spanning

Sarah Meuleman - De zes levens van Sophie

Hannah en Sophie zijn twaalf en delen alles met elkaar. Als Hannah valt voor de charismatische Damiaan, verandert hun vriendschap. Dan, na een nachtelijk feest in het dorp, komt Sophie niet meer thuis. Achttien jaar later woont Hannah in New York. Ze is succesvol als columnist voor een modeblad, maar besluit zich terug te trekken in een kamer in Brooklyn. Daar werkt ze aan een biografie over Agatha Christie, Barbara Follett en Virginia Woolf: drie vrouwen die worstelden met vragen over familie, trouw en ambitie, en op een dag spoorloos verdwenen. Hannah’s zoektocht naar de vrouwen roept een vraag op die ze lang heeft verborgen. Wat is er die nacht gebeurd met Sophie?

Sarah Meuleman, De zes levens van Sophie, Uitgeverij Lebowski, ISBN 978 90 488 2062 7 (€ 19,99)

Eva Burgers - Kaya Crime: Tot de dood ons scheidt

Kaya Elysee onderzoekt in dit deel samen met haar collega Chris een woningbrand. Er zijn een vrouw en een meisje omgekomen.
De brandweer heeft het vermoeden dat de brand is aangestoken.
Als Kaya en Chris een gesprek hebben met Peter, de ex-man van de omgekomen vrouw en vader van het jonge meisje, zegt hij een vermoeden te hebben wie de brand gesticht heeft.

Eva Burgers, Kaya Crime: Tot de dood ons scheidt, Uitgeverij Kluitman, ISBN 978 90 206 0982 0 (€ 9,99)

James Patterson - Doodswens

Een psychopaat jaagt op Alex Cross, die het dodelijkste spel uit zijn carrière zal moeten spelen. Zijn vrouw Bree, zijn wijze grootmoeder en zijn twee kinderen zijn hem bruut ontnomen. Doodsbang en wanhopig zal Cross de eisen van de man moeten opvolgen. De ontvoerder van zijn geliefden lijkt Cross beter te kennen dan wie dan ook: hij lijkt in zijn hoofd te zitten en zijn gedachten te lezen. Om hem te kunnen vinden zal Cross de rollen moeten omdraaien en het antwoord zien te vinden op de vraag waarom de psychopaat het op hem heeft gemunt. En wie is deze man, die de perfecte misdaad lijkt te plegen?

James Patterson, Doodswens, vertaling: Waldemar Noë, Uitgeverij Cargo, ISBN 978 90 234 9134 7 (€ 19,90)

---

Non-fictie

Peter D’Hamecourt - Rusland in oorlog 2

In Rusland in oorlog deel 1 zagen we hoe president Vladimir Poetin binnen een jaar de gijzelaar werd van zijn eigen propagandamachine. De ambities van de president om erkenning te zoeken voor de status van Rusland als wereldmacht heeft al vele duizenden doden geëist in wat hij 'Novorossija' noemt: het nieuwe Rusland, dat de wereld ziet als twee oostelijke provincies van de soevereine staat Oekraïne. De Russische burger leeft verder in een op hol geslagen staatsmachine die dagelijks een lawine van haat uitspuwt tegen het Westen. Ondertussen wordt onderzocht wie het MH17-toestel op 17 juli 2014 heeft neergehaald. Sterke vermoedens wijzen in de richting van de door Rusland gesteunde separatisten.

Peter D’Hamecourt, Rusland in oorlog 2 - met zichzelf en de wereld - Augustus 2014 – Januari 2015, Uitgeverij Conserve, ISBN 978 90 542 9380 4 (€ 19,99)

Wouter Kusters - Filosofie van de waanzin

Wouter Kusters schreef een erudiet en diep doorleefd boek over de meest uiteenlopende waanzinnige ervaringen: van 'de dolle mens' van Nietzsche en de doorgedraaide danser Nijinski tot de misschien wel geniale gek bij u in de buurt. Daarbij plaatst hij de waanzin in een uitzonderlijk breed perspectief. Tussen de beschouwingen door schrijft Kusters over de ervaringen en gedachten van degenen die al te vaak worden opgesloten in diagnoses, in klinieken, in de geestdodende taal van de psychiatrie. Kusters heeft zelf tot twee keer toe een psychotische episode doorgemaakt en weet waar hij het over heeft: filosofie kan ongemerkt in waanzin overgaan. En omgekeerd: uit momenten van waanzin ontstaat de mooiste filosofie.

Wouter Kusters, Filosofie van de waanzin, Uitgeverij Lemniscaat, Paperback: ISBN 978 90 477 0632 8 (€ 39,95), Gebonden: ISBN 978 90 477 0485 0 (€ 59,95)

Monique van der Vloed - Natuurlijk Lekker basiskookboek

Ga met dit kookboek terug naar de basis: puur en gezond genieten van gerechten met alleen natuurlijke ingrediënten. Dit boek bevat de natuurlijke versies van populaire gerechten zoals hachee, pizza, ontbijtkoek, gehaktballen, loempia's, brownies, candybars en pindakaas. Daarnaast komen er tal van bijzondere recepten langs, zoals groenteknappels, zoete aardappel-notenspread, chocoladepuddingtaartjes, linzensaté en tonijn-kokosburgers. Dankzij de duidelijke uitleg van de auteur en de 250 toegankelijke recepten kan iedere gezonde thuiskok direct aan de slag.

Monique van der Vloed, Natuurlijk Lekker basiskookboek, Uitgeverij Van Duuren Media, ISBN 978 90 594 0817 3 (€ 24,95)

Anne Pardon - Sta stevig in je schoenen

Sta stevig in je schoenen bestaat uit zeven aparte verhalen over dagelijkse beslommeringen waar je mee kunt worstelen. Het boek is bedoeld voor mensen die vaak twijfelen aan zichzelf, vaak angstig zijn zonder aanwijsbare reden en in het leven vaak belemmeringen tegenkomen. Door middel van specifieke vraagstelling leer je bewust te kijken naar je gedrag, overtuigingen en gedachtegang. Als life coach begeleidt Anne Pardon je naar jouw innerlijke kracht en ware zelf.

Anne Pardon, Sta stevig in je schoenen, Uitgeverij Paris Books, ISBN 978 90 818 8809 7 (€ 20,00)

---

Poëzie

Ingmar Heytze - Utrecht voor beginners & gevorderden

Ingmar Heytze (1970) schreef op zijn vijftiende zijn eerste gedicht. Al vanaf het prille begin dichtte hij regelmatig over zijn grote liefde Utrecht, waarvan hij in 2009 de eerste en enige officiële stadsdichter werd.
In deze bundel zijn alle gedichten uit de succesvolle bundels Utrecht voor beginners en Utrecht voor gevorderden samengebracht, en aangevuld met ongeveer dertig nieuwe gedichten. Heytze kan zijn stad niet genoeg bezingen, want ‘licht schijnt over ieder woord dat Utrecht voedt en mooier maakt’.

Ingmar Heytze, Utrecht voor beginners & gevorderden, Uitgeverij Podium, 978 90 575 9721 3 (€ 17,50)

Sebastiene Postma - Trappen

Emblemen zonder afbeelding, dat is misschien de beste omschrijving van de gedichten van Sebastiene Postma - want verder tart deze poëzie elke beschrijving. Toch is de opbouw van de gedichten in Trappen even consequent als helder: een essayistische overweging, een beeldende passage, vaak anekdotisch gekleurd, en een conclusie in twee regels. In precieze, prachtig opgeschreven haast proza-achtige overwegingen ontvouwt zich de Engelse poëzie, de geschiedenis van de Romantiek, en de wanhoop van een fin-de-siècle. Trappen gaat over traditie en vernieuwing, vrijheid en determinatie, onderdrukking en verzet.

Sebastiene Postma, Trappen, Uitgeverij Atlas Contact, ISBN 978 90 254 4518 8 (€ 21,99)

Leonard Nolens - Opzichtige stilte

´Vanochtend begon een groep aan zijn schreeuwtherapie. / En al dat lawaai is niets dan opzichtige stilte.´ Zo eindigt een gedicht uit de eerste reeks van Opzichtige stilte. Hierin neemt iemand het risico te spreken namens een groep die in de marge van de samenleving is beland. In de daaropvolgende reeksen probeert hij zich los te maken van deze groep en zijn eigen stem, zijn persoonlijke plek te heroveren. Of hem dat lukt is een open vraag: ´Gedichten zijn immers precisiewerk van een chaoot.´

Leonard Nolens, Opzichtige stilte, Uitgeverij Querido, ISBN 978 90 214 5675 1 (€ 17,99)

---

Jeugd

Miriam Bruijstens - Het boek van Tess

Tess schrijft, Tess leeft en Tess doet. Dat laatste vooral, zonder veel na te
denken over de gevolgen van haar acties. Ze doet een zomer lang inspiratie op voor haar boeken. Want om auteur te kunnen worden, moet je wel zorgen dat je zelf ook veel meemaakt, vindt ze. In haar eentje onderneemt ze gevaarlijke avonturen en met haar vriendinnen komt ze in bizarre situaties terecht. Gelukkig ontmoet ze iemand die haar rust geeft en haar na laat denken over haar leven. Aan hem vertelt ze haar grootste geheim.

Miriam Bruijstens, Het boek van Tess, Uitgeverij Clavis, ISBN 978 90 448 2327 1 (€ 14,95)

Mirjam Mous - Boy 7 (filmeditie)

Een jongen komt bij in een snikhete, kale grasvlakte. Hij weet niet hoe hij daar terechtgekomen is, waar hij vandaan kwam en zelfs niet meer hoe hij heet. Tot zijn opluchting vindt hij een rugzak met daarin een mobiele telefoon. Hij wil het alarmnummer intoetsen, maar ziet dan dat hij een voicemailbericht heeft ontvangen. Tot zijn verbijstering hoort hij: wat er ook gebeurt, bel in geen geval de politie. En hij één ding zeker: dat is zijn eigen stem! Met behulp van de spullen in zijn rugzak gaat hij op zoek naar zijn verleden. Maar zolang hij zich niets herinnert, durft hij niemand te vertrouwen. Stapje voor stapje komt hij achter de verschrikkelijke waarheid...

Mirjam Mous, Boy 7 (filmeditie), Uitgeverij Van Holkema & Warendorf, ISBN 978 90 003 4290 7 (€ 10,00)

Dick Bruna - nijntje op de fiets (in ut utregs)

Nijntje op de fiets in ut Utregs gaat over de wens van nijntje om later te gaan fietsen: 'laoter as'k groat ben, dach nijntje op eên dâg, goatik een fietstoch maoke, k'hoop da da dan mâg.'

Dick Bruna, nijntje op de fiets (in ut utregs), vertaling: Herman van Veen, Uitgeverij Mercis, ISBN 978 90 561 5342 7 (€ 6,00)

---

Strips

Peter de Wit - Sigmunds Dikke Pil

Al meer dan twintig jaar mag dokter Sigmund zich Nederlands bekendste psychiater noemen. In die tijd zijn er meer dan 35 gezaghebbende publicaties van zijn hand verschenen. En hij is nog nooit van plagiaat beschuldigd! De hoogste tijd dus voor een lijvig overzicht. 
Sigmunds Dikke Pil bevat een door hemzelf gemaakte selectie van de meest spraakmakende cases uit de eerste tien jaar van zijn praktijk. Met als bonus 100 nooit eerder in boekvorm verschenen consulten!

Peter de Wit, Sigmunds Dikke Pil, Uitgeverij De Harmonie, ISBN 978 90 761 7460 0, (€ 19,90)

Martin Lodewijk - Agent 327 dossier 20 - De Daddy Vinci Code

Wie De Da Vinci Code van Dan Brown heeft gelezen, beseft wat een uitgebreide research eraan ten grondslag lag. Dat geldt ook voor De Daddy Vinci Code. Schrijver en tekenaar Martin Lodewijk had maar liefst zeven jaar nodig om de door Brown gepresenteerde feiten en feitjes (deels) te weerleggen. En hoe! Verbluffend zijn de ontdekkingen die Lodewijks Agent 327 deze keer doet. Daarbij is de rol die Agent 010 speelt op z'n minst verrassend. Gaandeweg stuit Agent 327 ook nog op een prangende vraag. Een waardige comeback van de enige echte geheim agent van eigen bodem.

Martin Lodewijk, Agent 327 dossier 20. De Daddy Vinci Code, Uitgeverij L, ISBN: 97 890 2455 849 0 (€ 8.50)


Riad Sattouf - De Arabier van de toekomst

De kleine Riad, blond als zijn Franse moeder, groeit op in de Arabische wereld van zijn vader: het Libië van Khadafi en het Syrië van Assad. Dat zijn nou echte, moderne mannen, vindt Riads vader. Zo moet zijn zoon ook worden: een Arabier van de toekomst. In deze kleurrijke autobiografische graphic novel schetst Sattouf het Midden-Oosten van de vroege jaren tachtig, en geeft de lezer zo een kritisch en komisch inkijkje in de culturele achtergrond van de conflicten van vandaag.
Cartoonist Riad Sattouf publiceert graphic novels en filmscenario’s en heeft een wekelijkse strip in het Franse Charlie Hebdo. Hij was op 7 januari jongstleden per toeval niet aanwezig op de redactie. 

Riad Sattouf, De Arabier van de Toekomst, Uitgeverij De Geus, vertaling Toon Dohmen en Mariella Manfré, ISBN: 97 890 4453 467 2 (€ 21,95)

---

Op de hoogte blijven van nieuwe titels?

Hou www.boekenkrant.com in de gaten! Dagelijks verschijnt er informatie over de nieuwste boeken online. Volg ons via

Twitter of Facebook om op de hoogte te blijven, of meld je aan voor de wekelijkse Boekenkrant Nieuwsbrief.

 

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com

---
---