De beste bron voor boekennieuws

Nieuwe Titels-nieuwsbrief

2 februari 2015

---

Een maandelijks overzicht van pas verschenen titels en boeken die zeer binnenkort verschijnen.

---

Literatuur

 

Renate Dorrestein - Weerwater

De wereld vergaat. Op één stad na: Almere. Als de stofwolken zijn opgetrokken, blijken er nog maar een paar duizend inwoners over. Het zijn voornamelijk vrouwen, onder wie gastschrijfster Renate Dorrestein. De overlevende mannen zijn ontsnapte gevangenen. Langzaam hervindt de ontredderde gemeenschap haar evenwicht. Maar na een paar jaar zijn er nog steeds geen kinderen geboren. Dan is er plotsklaps een baby. De vondst stelt de bewoners voor een raadsel. Is er misschien toch nog leven buiten Almere? Of luidt deze gebeurtenis het begin van het einde in? En aan wie van alle hunkerende vrouwen zal baby Ally in de tussentijd worden toegewezen?

Renate Dorrestein, Weerwater, Uitgeverij Podium, ISBN 978 90 575 9712 1 (€ 19,50)

Milena Michiko Flasar - Een bijna volmaakte vriendschap

Een jongeman verlaat zijn kamer na een isolement van twee jaar. Voorzichtig vindt hij zijn weg naar een bankje in het park. Tegenover hem zit een salaryman, een kantoormedewerker zoals er duizenden zijn; een lunchpakketje op schoot, keurig in het pak. Dagenlang kijken ze stiekem naar elkaar, voorzichtig groeten ze elkaar. Dan komt de dag waarop ze naast elkaar gaan zitten en beginnen te vertellen. Ze worden bijna vrienden. Tot op een dag de salaryman niet meer verschijnt met zijn liefdevol gevulde lunchtrommeltje.

Milena Michiko Flasar, Een bijna volmaakte vriendschap, vertaling: Kris Lauwerys en Isabelle Schoepen, Uitgeverij Cossee, ISBN 978 90 593 6531 5 (€ 18,90)

Kerim Göçmen - Rode kornoeljes

Kerim Göçmen neemt de lezer mee naar het Turkije van de jaren '50. Een dorpsgemeenschap schrikt op uit de lethargie wanneer tijdens de eerste vrije verkiezingen in Turkije een procureur zijn prachtige jonge vrouw meeneemt van de grote stad naar het platteland. De vijftienjarige verteller is niet de enige die diep en blijvend onder de indruk van haar raakt. Haar schoonheid en wereldse gedragingen beroeren de zeden van het gehucht, de kwaadsprekende monden van de vrouwen en het hart van een jongen en zetten aan tot een onafwendbaar drama.

Kerim Göçmen, Rode kornoeljes, Uitgeverij Van Oorschot, ISBN 978 90 282 6034 4 (€ 16,50)

---

Spanning

Eva Burgers - KAYA Crime: De strijd om macht

De nieuwe boekenserie KAYA Crime speelt zich af in het bruisende Amsterdam. De 23-jarige rechercheur Kaya Elysee onderzoekt met een klein team zware misdrijven in hun werkgebied. In dit boek werkt Kaya maandenlang mee als rechercheur in een groot loverboy-onderzoek. Als eindelijk het einde van het onderzoek in zicht is, blijkt er ergens een lek te zitten binnen de politieorganisatie. De verdenking richt zich al snel op Kaya...

Eva Burgers, KAYA Crime: De strijd om macht, Uitgeverij Kluitman, ISBN 978 90 206 0981 3 (€ 9,99)

Anne Nicolai - Vergeten Grond

Als haar man een nieuwe baan aangeboden krijgt, verhuist Karine samen met hem en hun dochtertje Sofie naar een opgeknapte boerderij vlak bij Venlo. Karine vindt al snel werk als docente Engels, en omdat kinderopvang moeilijk te regelen is, neemt het stel een nanny in huis. Aanvankelijk zijn ze heel gelukkig met Heleen, een verpleegkundige die het goed kan vinden met hun dochtertje. Dan wordt Sofie ziek, en langzamerhand krijgt Karine het vermoeden dat er iets ernstig mis is. Waarom krijgt Sofie het ene na het andere ongeluk, terwijl er voorheen niets aan de hand was? En wie is dat jongetje dat ze telkens in de spiegel ziet?

Anne Nicolai, Vergeten Grond, Uitgeverij De Crime Compagnie, ISBN 978 94 610 9101 7 (€ 14,95)

Fredrik T. Olsson - De code

In Amsterdam wordt de jonge historica Janine Haynes vermist, in Berlijn wordt een dakloze man vermoord door drie mannen in een nepambulance, en in Stockholm verdwijnt voormalig cryptoloog William Sandberg uit het ziekenhuis na een mislukte zelfmoordpoging. Deze gebeurtenissen vormen de aanleiding voor een zenuwslopende zoektocht. Sandberg wordt op een afgelegen locatie gedwongen een gecodeerde boodschap te ontcijferen. Dan vindt er een virusuitbraak plaats en sterven duizenden mensen een gruwelijke dood. Zolang Sandberg geen oplossing heeft gevonden, zijn de gevolgen niet te overzien...

Fredrik T. Olsson, De code, Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, ISBN 978 90 245 6352 4 (€ 19,95)

---

Non-fictie

Ekke Overbeek - Eurotopper Tusk - Het Nieuwe Polen in Europa

Nog altijd zien veel mensen Polen als een grauw, arm Oostblokland. Ten onrechte, want Polen is optimistischer en in menig opzicht moderner dan veel andere EU-landen. Het gezicht van het nieuwe Polen is Donald Tusk. Zijn benoeming tot voorzitter van de Europese Raad kwam voor velen als een verrassing, maar juist een Pool lijkt geschikt om de unie nieuw leven in te blazen. Tusk vertegenwoordigt een land dat loskomt van zijn tragische geschiedenis en vast van plan is een rol van betekenis te spelen.

Ekke Overbeek, Eurotopper Tusk - Het Nieuwe Polen in Europa, Uitgeverij Conserve, ISBN 978 90 542 9377 4 (€ 19,99)

Hilde Van Bulck - De eigenwijze kikker

De tijd van aanmodderen is voorbij. Coach, directeur, leerkracht, ouder en oma Hilde Van Bulck biedt nieuwe oplossingen waar niemand aan denkt. Ze laat in heldere voorbeelden zien hoe we leerproblemen en moeilijk gedrag creatiever kunnen aanpakken dan we tot nog toe deden. Wil je dat je kind gelukkig is en talentrijk schittert op school? Dan zetten we in op de eigen-wijs-heid om betere resultaten, prettiger gedrag en creatieve samenwerking te bekomen. Dit boek is onontbeerlijk in elke lerarenopleiding.

Hilde Van Bulck, De eigenwijze kikker, Uitgeverij Paris Books, ISBN 978 94 921 7901 2 (€ 23,00)

Carola van Bemmelen - 100% suikervrij naar jouw natuurlijke gewicht

Hoewel de Sugarchallenge géén dieet is, beginnen mensen vaak met een suikervrije leefstijl in de hoop een paar kilo’s kwijt te raken. Daarom maakten Carola van Bemmelen en Sharon Numan een Sugarchallenge-afslankspecial. In deze handzame gids staan alle do’s en don’ts voor iedereen die graag een gezond gewicht wil bereiken zónder dieet, maar door lekker eten volgens de Sugarchallenge-lifestyle! Ontdek in vier weken wat een suikervrije leefstijl je kan brengen en geniet van de overheerlijke, suikervrije recepten om die kennis in de praktijk te brengen. 

Carola van Bemmelen, 100% suikervrij naar jouw natuurlijke gewicht, Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, ISBN 978 90 003 4406 2 (€ 9,99)

Mohamedou Ould Slahi - Guántanamo Dagboek

Sinds 2002 zit Mohamedou Slahi in Guantánamo Bay op Cuba. In al die jaren is hij nooit van een misdaad beschuldigd door de Verenigde Staten. Een federale rechter heeft zijn vrijlating geëist, maar het ziet er niet naar uit dat hij binnenkort vrijkomt.Na drie jaar gevangenschap begon Slahi een dagboek, over zijn leven voordat hij in Amerikaanse hechtenis verdween en zijn dagelijkse leven als gevangene. Zijn dagboek is niet alleen een indringend verslag van een juridische dwaling, maar vooral een persoonlijk verhaal - beangstigend, soms zelfs geestig en verrassend grootmoedig.

Mohamedou Ould Slahi met Larry Siems, Guantánamo Dagboek, vertaling: Richard Kruis, Uitgeverij Boekerij, ISBN 978 90 225 7200 9 (€ 19,95)

 

---

Poëzie

Juliën Holtrigter - Raadselwater

In Raadselwater, Juliën Holtrigters zesde dichtbundel, zien we een bonte stoet van figuranten voorbijkomen met een onmetelijke zee op de achtergrond: een jutter, een bloemist, een rouwbegeleider, een astronoom, een trucker, een houthakker en natuurlijk weer de nodige kelners. 

Juliën Holtrigter, Raadselwater, Uitgeverij de Harmonie, ISBN 978 90 761 7447 1 (€ 15,90)

Verschillende auteurs - Zo mooi anders

Laat je vervoeren, ontvoeren, meevoeren én ontroeren door de woorden van de dichters met beelden van Lemniscaat-kunstenaars, die zich van een verrassende kant laten zien. Zo mooi anders...

Verschillende auteurs, Zo mooi anders, Uitgeverij Lemniscaat, ISBN 978 90 477 0014 2 (€ 19,95)

Lies van Gasse - Zand op een zeebed

Met een sensationele schrijf- en schildertechniek vertelt Lies Van Gasse in deze graphic poem hoe een vrouw in de jungle van een stad terechtkomt en daar op zoek gaat naar zichzelf: in de stad zelf, in de ander, in een gevecht. Haar pogingen brengen haar naar het strand, waar ze samen met haar zoektocht wordt uitgevlakt, tot er enkel vragen overblijven. Een beeldend vertelde reis naar de essentie van het humaan bestaan - naar het raadsel dat wij voor onszelf zijn, op zoek naar antwoorden die ons altijd weer ontglippen. Net zolang tot we onszelf ontvallen.

Lies van Gasse, Zand op een zeebed, Uitgeverij Wereldbibliotheek, ISBN 978 90 284 2586 6 (€ 29,95)

---

Jeugd

Guido van Genechten - Wat een geluk dat ik jou gevonden heb

Herman de Haas springt altijd zijn neus achterna. Zo ontdekt hij elke dag opnieuw de lekkerste zoete worteltjes. Maar dan brengt zijn neus hem naar een heel nieuw luchtje … Een vertederend verhaal over liefde, worteltjes en hazensprongen. Voor iedereen met een neus voor mooie boeken.

Guido van Genechten, Wat een geluk dat ik jou gevonden heb, Uitgeverij Clavis, ISBN 978 90 448 2415 5 (€ 16,95)

Lisa van Gaalen & Robin Bertus - DrawYourMap Londen

DrawYourMap neemt je mee op avontuur tijdens een stedentrip naar Londen met kinderen. Met dit boek ga jij de Britse hoofdstad leren kennen op een leuke, leerzame manier. Door je eigen kaart te maken wijs jij straks jouw vrienden of ouders de weg. Ga je mee op reis? Oh ja, je bent trouwens niet alleen... Een klein hondje is altijd in de buurt!

Robin Bertus en Lisa van Gaalen, DrawYourMap Londen, Uitgeverij Link, ISBN 978 94 623 2162 5 (€ 9,95)

Zoe Sugg - Girl online

Onder de alias Girl Online blogt Penny over schooldrama’s, jongens, haar rare, chaotische familie en de paniekaanvallen die ze sinds kort heeft. Wanneer alles alleen maar slechter lijkt te gaan, stuurt haar familie haar naar New York. Daar ontmoet ze de knappe en gitaar tokkelende Noah. Penny wordt verliefd en natuurlijk houdt ze elke ontwikkeling bij op haar blog. Maar Noah heeft ook een geheim, een geheim dat Penny’s dekmantel in gevaar brengt.

Zoe Sugg, Girl online, vertaling: Annemarie de Vries, Uitgeverij Van Goor, ISBN 978 90 003 4422 2 (€ 16,99)

---

Strips

Poetzarelli & Ivan Petrus - Caztar 1

In Caztar lijkt onze wereld nog steeds heel herkenbaar, maar de tweede big bang heeft onze beschaving in een klap terug naar de oertijd geschoten. De nucleaire ontploffing en de daarbij ontsnapte biochemische gassen hebben er dan ook nog eens voor gezorgd dat de meest vreemde schepsels de wereld bevolken. Ook de mens tracht te overleven in de wereld na de Apocalyps. Dat dit niet steeds van een leien dakje loopt, bewijst Caztar, die aan de start van een nieuwe beschaving staat. Of dat goed nieuws is, valt nog af te wachten.

Poetzarelli & Ivan Petrus, Caztar 1, Uitgeverij Strip2000, ISBN 97 894 628 0034 2 (€ 8,95)

Meyer & Dorison - Undertaker 1: De goudvreter

Undertaker Jonas Crow krijgt de opdracht de begrafenis van Joe Cusco te regelen. Wanneer hij bij het landgoed van Cusco aankomt, blijkt de man helemaal niet dood te zijn. Cusco maakte fortuin met het uitbaten van goudmijnen. Nu hij terminaal ziek is, wil hij nog één wilde nacht vol drank, eten en goud. Hij is immers vastbesloten zijn fortuin mee te nemen in zijn graf. Voor hij zelfmoord pleegt, slikt hij daarom het goud in dat hij kreeg voor de verkoop van zijn mijnen. In zijn testament geeft hij Rose Prairie, zijn trouwe hulp, de opdracht Crow te vergezellen naar zijn laatste rustplaats, de eerste mijn die hem succes bracht. Zullen Crow en Rose, een jonge puriteinse Engelse, elkaar onderweg vinden?

Meyer & Dorison, Undertaker 1: De goudvreter, Uitgeverij Dargaud, 97 890 855 8393 6 (€ 7,50)

Zhenya Pashkina & James Boekbinder - Het stempel

Hoe is het om van de ene op de andere dag je eigen moeder te verliezen en een nieuwe moeder te krijgen? Hoe verwerkten joodse en niet-joodse gezinnen na de Tweede Wereldoorlog het verlies van hun dierbaren, en hoe geven adoptiekinderen het verlies van hun biologische moeder een plek? Het Stempel is een ontroerende graphic novel, geïnspireerd door de roman De vrouw die zegt dat ze mijn moeder is van Judith Uyterlinde, Net als de roman biedt deze graphic novel op fijngevoelige wijze inzicht in een familiegeschiedenis in oorlogstijd en in het heden.

Zhenya Pashkina & James Boekbinder, Het Stempel, Gibbon Uitgeefagentschap, ISBN 97 894 913 6341 2 (€ 25,00)

---

Op de hoogte blijven van nieuwe titels?

Hou www.boekenkrant.com in de gaten! Dagelijks verschijnt er informatie over de nieuwste boeken online. Volg ons via

Twitter of Facebook om op de hoogte te blijven, of meld je aan voor de wekelijkse Boekenkrant Nieuwsbrief.

 

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com

---
---