De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 27 januari 2015

---

Videotheek

Waar het gros van de boekhandelaren in deze stormachtige digitale tijden het hoofd boven water weet te houden, zijn andere winkeleigenaren heimelijk kopje onder gegaan. Zo ook de videotheek.

De videotheek is in mijn herinnering een donkere, muffige plek. Als veertienjarige puber had ik het gevoel alsof het de habitat was van eenzame, volwassen mannen met chipsvlekken op hun trui. Toch kwam ik er vaak. Je moest toch ergens de input voor je VHS-recorder vandaan halen.

Ik kan me nog enkele huurervaringen herinneren. Zoals de keer dat we per ongeluk de Nederlandstalige versie van Harry Potter hadden meegenomen. Of die vriendinnenavond waarop er een horrorfilm in het hoesje van de gezellige romantische komedie zat. In het kader van Hollandse zuinigheid (‘We hebben ervoor betaald, mensen!’) bekeken wij zulke missers toch altijd. Ook al haatte ik nasynchronisatie en resulteerde zo’n filmavondje in een week vol nachtmerries.

De videotheek had echter ook zijn charmes. Ik kan me moeilijk voorstellen dat de puber van nu nooit vol overgave naar het rekje met pas verschenen films zal rennen, of de tocht naar huis af zal leggen met zijn eerste gehuurde horrorfilm in een plastic zakje.

Maar goed: toch fijn dat je op Nexflix geen mannen met chipsvlekken op hun trui tegenkomt.​

Anouk Abels

Eindredacteur Boekenkrant

anouk@boekenkrant.com 

---
Like-en-win-actie: 100% suikervrij in 30 dagen

Like-en-win-actie: 100% suikervrij in 30 dagen

De Boekenkrant geeft op Facebook drie exemplaren weg van 100% suikervrij in 30 dagen van Carola van Bemmelen. Het wordt steeds duidelijker dat suiker een enorme invloed heeft op de gezondheid. Sterker nog: het zou weleens de hoofdoorzaak kunnen zijn van de huidige obesitasepidemie en veel welvaartsziekten. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Longlist Libris Literatuurprijs bekendgemaakt

Longlist Libris Literatuurprijs bekendgemaakt

Nog 18 schrijvers maken kans op de Libris Literatuur Prijs 2015, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. Op maandag 2 maart a.s. worden de zes nominaties bekend gemaakt in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Activiteit van de week:

Poëzieweek

29 januari - 4 februari

De Poëzieweek Vlaanderen en Nederland 2015 vindt plaats onder het motto Met zingen is de liefde begonnen. De week begint op 29 januari met Gedichtendag. Voorafgaand aan de Poëzieweek wordt op woensdagavond 28 januari de VSB Poëzieprijsuitgereikt. Verdere hoogtepunten zijn de Herman de Coninckprijs, de Turing Gedichtenwedstrijd en het Gedichtenbal

Klik hier voor meer informatie.

---

Literatuur

Maartje Wortel wint BNG Bank literatuurprijs

Maartje Wortel wint BNG Bank literatuurprijs

Juryvoorzitter Annemarie Oster maakte bekend dat Maartje Wortel de BNG Bank literatuurpijs heeft gewonnen. Volgens de jury overtuigde Maartje Wortel met haar nuchtere, constaterende stijl: ‘Met weinig tell, in achteloze, kunstige streken, zet Wortel de psyche van haar personages feilloos neer.’ 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Soumission na aanslagen in Parijs bestseller

Soumission na aanslagen in Parijs bestseller

Na de aanslagen in Parijs op het Franse satirische blad Charlie Hebdo zijn de verkoopcijfers van Michel Houellebecqs boek Soumission, waarin Frankrijk geregeerd wordt door de Moslim Broederschap-partij, omhooggeschoten. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Nieuwe titel: Dame Blanche

Nieuwe titel: Dame Blanche

De vierendertigjarige Jane Raimy heeft het ogenschijnlijk uitstekend voor elkaar. Ze heeft een eigen kookprogramma op televisie en genoeg miljoenen op de bank om het de rest van haar leven rustig aan te kunnen doen. Toch is Jane niet gelukkig. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Non-Fictie

Foodie Festival: leerzaam en lekker

Foodie Festival: leerzaam en lekker

In Amsterdam vond op 17 januari 2015 het jaarlijkse Foodie Festival plaats, een festival over ingrediënten, eten en kookboeken. Voorafgaand aan dit festival kreeg Carlo Petrini, mede-oprichter van de internationale Slow Food-beweging, de Johannes van Damprijs uitgereikt. Slow Food was ook het centrale thema van deze dag. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Illustratoren in the picture

Illustratoren in the picture

Vanaf 17 januari zijn in Den Haag twee tentoonstellingen over illustraties te zien. Dit naar aanleiding van het verschijnen van De verbeelders. Nederlandse boekillustratie in de twintigste eeuw van Saskia de Bodt bij Uitgeverij Vantilt. In dit boek wordt voor het eerst een overzicht gegeven van meer dan een eeuw boekillustratie in Nederland. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Poëzie

Boekenpitch: Henny Vrienten, Aan de laatste roker

Boekenpitch: Aan de laatste roker van Peter van Straaten en Henny Vrienten werpt een geheel ander licht op dit tegenwoordig omstreden onderwerp. Roken inspireerde menig dichter tot de mooiste ontroerendste en meest humoristische poëzie. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Prinses Laurentien leest Boris gaat naar zee voor

Prinses Laurentien leest Boris gaat naar zee voor

Tijdens het Nationale Voorleesontbijt, het openingsevenement van de Nationale Voorleesdagen, las Prinses Laurentien voor uit Boer Boris gaat naar zee. Van woensdag 21 tot 31 januari vinden de Nationale Voorleesdagen plaats. Het initiatief, dat dit jaar voor de twaalfde keer plaatsvindt, is in het leven geroepen om het voorlezen aan kinderen die nog niet zelf kunnen lezen te stimuleren. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Toptennisser Esther Vergeer leest voor tijdens Voorleesontbijt

Toptennisser Esther Vergeer leest voor tijdens het Voorleesontbijt

Tijdens het jaarlijkse Voorleesontbijt was voormalig toptennisser Esther Vergeer te gast bij de Regenboogschool te Woerden. De Boekenkrant was er getuige van hoe Esther Vergeer klas 7b wist te boeien met een spannend en grappig fragment uit het boek De verschrikkelijke steen van Tosca Menten.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Strips

Godfather undergroundstrips overleden

Striptekenaar en illustratator Peter Pontiac (Peter Pollmann) is op woensdag 21 januari overleden. Hij was al geruime tijd ziek en leed aan levercirrose Peter Pontiac was één van de bekendste  undergroundtekenaars in Nederland. Hij tekende in de jaren zeventig en tachtig veel voor de krakersbeweging waaraan hij gelieerd was. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Nominaties beste stripalbums 2014 bekend!

Ieder jaar kiest een onafhankelijke commissie een aantal albums uit die genomineerd worden als album van het jaar. Deze nominaties vinden plaats in vijf categorieën. Het Stripschap heeft de nominaties voor de beste albums van 2014 bekend gemaakt. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekenkrant op Facebook nu definitief verhuisd

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via

Facebook
? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.
---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogeljik om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar info@uhb.nl ovv “Boekenkrant abonnement” .

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 2 februari verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant. Adverteren? Stuur een mail naar info@boekenkrant.com voor meer informatie.

---
---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com