De beste bron voor boekennieuws

Nieuwe Titels-nieuwsbrief

1 december 2014

---

Een maandelijks overzicht van pas verschenen titels en boeken die zeer binnenkort verschijnen.

---

Literatuur

David Mitchell - Tijdmeters

Als kleuter praatte Holly met wat zij radio-mensen noemde, tot ze door een vreemde Dr. Marinus van deze stemmen in haar hoofd werd genezen. De verdwijning van haar jongere broertje drijft Holly als puber terug naar huis. Haar is ondertussen duidelijk geworden dat ze nog steeds een speciale antenne heeft voor wonderbaarlijke gebeurtenissen en mensen, waarover ze met niemand kan praten. Het familiedrama wordt nooit opgelost en zal haar hele leven blijven doorwerken. Ook in de levens van alle mensen van wie zij zal houden.

David Mitchell, Tijdmeters, vertaling: Harm Damsma & Niek Miedema, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, ISBN 978 90 468 1748 3 (€ 24,95)

Peter ter Velde - Paradijs om de hoek

Het leven van de familie Van Ankeren is goed tot Jaap in een depressie raakt. Zijn vrouw dringt er bij hem op aan om met hun conservatieve dominee De With te praten. De hardwerkende, introverte horlogemaker herstelt door de gesprekken met zijn predikant, maar legt zijn nieuw gevonden religieuze beleving op aan zijn gezin. De dubbele zondagse kerkgang, de stille uren op de zondagmiddag, de veranderde kleding en haardracht van Truida zijn uiterlijke kenmerken van het innerlijk proces bij Jaap. Zoon Gijs conformeert zich aan de godsdienstige verworvenheden, maar de vragen die hij zichzelf stelt over de levensstijl van zijn ouders dwingen hem te kiezen.

Peter ter Velde, Paradijs om de hoek, Uitgeverij Conserve, ISBN 978 90 5429 373 6 (€ 19,99)

Saskia Pfaeltzer & Erik Bindervoet - Spinoza's achtbaan

Janus Dullemondt, een slimme maar enigszins onzekere leraar wiskunde aan een middelbare school, is groot bewonderaar en kenner van Spinoza’s Ethica. Hij wil zijn leerlingen duidelijk maken wie Spinoza was, wat hij ons kan leren en waarom dat belangrijk is. Hij neemt ze mee in een filosofische achtbaan die hen langs leven en leer van Spinoza voert. Dat laat hen uiteindelijk niet onberoerd. Saskia Pfaeltzer en Erik Bindervoet laten zien waarom de leer van Spinoza nog altijd actueel is. 

Saskia Pfaeltzer & Erik Bindervoet, Spinoza's achtbaan, Uitgeverij Wereldbibliotheek, ISBN 978 90 284 2538 5 (€ 24,95)

Jos Muijres en Esther Op de Beek - Op de hielen

Acht specialisten letterkunde van de Radboud Universiteit Nijmegen leggen acht boeken van nu onder het fileermes. In een tijd waarin de toekomst van de roman ter discussie staat, waarin de roman het volgens doemdenkers zal gaan afleggen tegen de voortschrijdende mediatisering van de samenleving en waarin het culturele, historische en indirect economische belang van literatuur niet genoeg kan worden onderstreept, tonen zij de rijkdom die verscholen ligt in de tekst. Ze doen dat onbevangen, zonder de blik af te wenden van de tijd en de cultuur waarin de teksten zijn ontstaan. 

Jos Muijres en Esther Op de Beek, Op de hielen, Uitgeverij Wereldbibliotheek, ISBN 978 94 600 4197 6 (€ 16,95)

---

Spanning

Viveca Sten - Midzomernachthitte

Midzomernacht op Sandhamn. Feestende bezoekers nemen bezit van het eiland. Nora Linde viert voor het eerst midzomer met haar nieuwe liefde Jonas. Hun samenzijn wordt echter abrupt verstoord als Jonas tienerdochter Wilma 's nachts niet thuiskomt. De volgende ochtend wordt het dode lichaam van een andere tiener op het strand gevonden. Rechercheur Thomas Andreasson, Nora's jeugdvriend, komt naar Sandhamn om de zaak te onderzoeken. 

Viveca Sten, Midzomernachthitte, vertaling: Tineke Jorissen-Wedzinga, Uitgeverij Querido, ISBN 978 90 214 5691 1 (€ 19,99)

Stephen King - Revival

In een klein dorpje in New England, valt een schaduw over een jongetje dat met zijn soldaatjes speelt. Jamie Morton kijkt op en ziet een indrukwekkende man: de nieuwe dominee, Charles Jacobs. Al snel vormen ze een sterke band, gebaseerd op hun gedeelde interesse voor experimenten en elektriciteit. Decennia later leeft Jamie een nomadisch rock & roll-kroegleven en is hij verslaafd. Dan komt hij Jacobs weer tegen, met verstrekkende gevolgen voor beide mannen. 

Stephen King, Revival, vertaling: Henny van Gulik, Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, ISBN 978 90 245 6634 1 (€ 19,95)

Hugh Howey - Schakel

Donald Keene is zojuist gekozen als Congreslid. Hij krijgt een belangrijk project toegewezen. Maar waar werkt hij eigenlijk aan? Wordt hij gemanipuleerd? Langzaam maar zeker vallen de puzzelstukjes in elkaar. In de 22e eeuw ontwaakt Troy uit een langdurig kunstmatig coma. Hij heeft vage herinneringen aan vroeger maar krijgt pillen toegediend om die te onderdrukken. Op een dag besluit hij te stoppen met zijn medicatie... 

Hugh Howey, Schakel, vertaling: Mischiel van Sleen, Uitgeverij Querido, ISBN 978 90 214 5664 5 (€ 19,99)

---

Non-fictie

Monique van der Vloed - Natuurlijk Lekker Bakken

De recepten uit dit bakboek maken gebruik van natuurlijke, biologische, pure en verse ingrediënten en zijn vrij van gluten, suiker, lactose en kunstmatige ingrediënten. Zo vind je versies van klassiekers zoals marsepeingebakjes, slagroomtaart, stroopwafels, soesjes, brownies en pizza. Daarnaast komen er tal van bijzondere recepten langs zoals cornettoijsjeskoekjes, Keltische zeezoutmuffins, stoofpeertjescupcakes en bonenbrood. Hoe maak je natuurlijke kleurstoffen, banketbakkersroom en glazuur? Dankzij de duidelijke uitleg van de auteur en de 400 toegankelijke recepten kan iedere gezonde thuisbakker direct aan de slag.

Monique van der Vloed, Natuurlijk Lekker Bakken, Uitgeverij Van Duuren Media, ISBN 978 90 594 0790 9 (€ 29,95)

Insight Guide Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een van de meest geliefde vakantiebestemmingen en heeft veel te bieden. Wildreservaten met de ‘Big-5’, zon, strand en schitterende landschappen. De auteurs en fotografen laten u op de bekende, onovertroffen en veelvuldig bekroonde Insight Guide-wijze kennismaken met dit spectaculaire land.

Insight Guide Zuid-Afrika, Uitgeverij Cambium, ISBN 978 90 665 5197 8 (€ 24,90)

Arjen van Lith - Mijn snor

Na ruim veertig jaar neemt Arjen van Lith een drastisch besluit: om eindelijk alsnog een echte vent te worden, laat hij zijn snor staan. Ongeacht de gevolgen. Dertig dagen lang houdt hij een nietsontziend logboek bij van zijn reis naar mannelijkheid. Hij komt er al snel achter dat die weg bezaaid is met harige obstakels en krullende verleidingen. De aarzelende groei van zijn snor roept diepgaande vragen op die hij zichzelf niet eerder stelde: wat doet zijn snor met zijn zelfbeeld? Vormt hij zijn snor, of vormt zijn snor hem? In welke historische context staat zijn snor? Welke invloed heeft zijn snor op het universum? Mijn snor is een openhartig, haargrensverleggend verslag van een man in wording.

Arjen van Lith, Mijn snor, Uitgeverij De Harmonie, ISBN  978 90 761 7444 0 (€ 15,00)

---

Poëzie

Remco Campert en Jeroen Henneman - De Stad

Remco Campert is inmiddels één van de oudste dichters van ons land en zeker één van de meest gerenommeerde. Zijn gedichten hebben echter nog niets van hun jongensachtigheid verloren. Beeldhouwer Henneman maakte bij vijftien van de mooiste gedichten uit Camperts omvangrijke oeuvre schitterende prenten. Het resultaat is de bundel De stad, een ode aan Amsterdam, maar ook aan meer dan een halve eeuw vriendschap tussen twee bijzondere kunstenaars.

Remco Campert en Jeroen Henneman, De stad, Uitgeverij De Harmonie, ISBN: 97 890 7617  433 4, € 24,90

Toon Tellegen - De werkelijkheid

De werkelijkheid is een bundel met nieuwe gedichten van Toon Tellegen. Nu geen cyclus, zoals Raafvogels, Stof dat als een meisje en Schrijver en lezer, of een lang gedicht als De optocht, maar opzichzelfstaande gedichten over de werkelijkheid, de waarheid en vooral de liefde en de dood.

Toon Tellegen, De werkelijkheid, Uitgeverij Querido, ISBN 978 90 214 5699 7 (€ 17,99)

Onno Kosters - Vangst

Van lyriek tot readymade, van elegie tot epos: in Vangst spreken Johannes de Doper en Nausikaä de koningsdochter, dalen we af in de Onderwereld en bewonderen we de paaldanskunsten van bio-informaticus Hanka Venselaar. Het vlees vergaat (`Wie zich aan eigen pootjes ophangt / wordt niet het zwijn dat hij zich waant ), de lust ontspoort (`Mijn kousenband / knapt, mijn borsten bollen, ik. ben. nat ), en de aarde wordt ontstegen (`Als kroon op het werk welt meesterlijk / het ravissante hoofd ). De dichter van Vangst is visser én vis.

Onno Kosters, Vangst, Uitgeverij Atlas Contact, ISBN 978 90 254 4415 0 (€ 21,99)

---

Jeugd

Bert Kouwenberg en Mark Janssen - Kodo, de weg van de boog

Kodo woont samen met zijn vader in het Veerhuis aan de Rivier. Achter hun huis begint het diepe, geheimzinnige Woud. Van zijn moeder weet Kodo bijna niets. Hij kent niet eens haar naam. Op een Winterdag vindt hij in het Woud een vosje, dat net als hij zonder moeder moet opgroeien. Kodo neemt het dier mee naar huis en de twee worden de beste maatjes. Dan ontdekt Kodo dat zijn vader een groot geheim heeft. Gesteund door de oude geest Ichigen ontrafelt hij langzaam maar zeker wat zijn vader voor hem probeert te verbergen …

Bert Kouwenberg en Mark Janssen, Kodo, de weg van de boog, ISBN 978 90 448 2353 0 (€ 24,95)

Victoria Farkas - MainStreet. Een onverwacht spannende vakantie

Remy en haar vriendinnen sparen al het hele jaar om voor het eerst met elkaar op vakantie te kunnen. Wordt het shoppen, surfen of feesten? Parijs. Spanje of Terschelling? Uiteindelijk kiezen ze voor de Teen Ranch in Schotland: een oud landhuis waar ze helemaal voor zichzelf moeten zorgen. Al snel blijkt de mooie landelijke villa in het echt iets minder idyllisch dan op de foto's op internet. En iets spookachtiger... Gelukkig hebben de meiden gehoord dat er de volgende dag vier jongens uit Nederland zullen arriveren Dan wordt het vast minder eng. En als ze zien wélke jongens dat zijn, kan hun vakantie helemaal niet meer stuk!

Victoria Farkas, MainStreet. Een onverwacht spannende vakantie, Uitgeverij Kluitman, ISBN 978 90 206 2190 7 (€ 9,95)

Marco Kunst - Kroonsz

Amsterdam, 1670. Wessels vader werkt aan een uitvinding die alle wetten tart. Wessel raakt betrokken bij het onderzoek. Vader en zoon doen een onvoorstelbare ontdekking, met gruwelijke gevolgen... In 2013 heeft Pink het idee dat ze door een jongen wordt gevolgd. Ze voelt dat er iets niet klopt aan hem. Toch wordt ze op een onverklaarbare manier door hem aangetrokken. De vreselijke waarheid dringt pas tot haar door als het te laat is... 

Marco Kunst, Kroonsz, Uitgeverij Lemniscaat, ISBN 978 90 477 0280 1 (€ 17,95)

---

Strips

Charles Burns - De Suikerschedel

Dit is het derde en laatste deel in de beklemmende en wonderlijke stripreeks van Charles Burns. Hoofdpersonage Doug komt in het reine met de leugen die hij zichzelf vanaf het begin heeft verteld, terwijl er zich vreselijke nachtmerries ontwikkelen tot een nog afschuwelijker werkelijkheid... 

Charles Burns, De Suikerschedel, Uitgeverij Oog & Blik, ISBN 978 90 549 2444 9, (€ 21,95)

Eric Hercules en Gerben Valkema - Elsje 8: Het kan maar zo zijn dat er hier sprake is van een nieuwe soort

Het achtste album stripalbum van Elsje, het rebelse meisje dat zes dagen per week de dagbladen pluistert. Elsje is scherp en schattig, heeft een kort lontje maar ook een groot hart. In dit album wordt Elsje belaagd door drones, helpt ze haar hondje Puppie door een identiteitscrisis, wint ze alle medailles op de Olympische Spelen, schittert ze in een musical, raakt ze verliefd op haar longboard en wordt ze geadopteerd op een onbewoond
eiland... Euh... Volg je het nog? Geniet van Elsje als je durft!

Eric Hercules en Gerben Valkema, Elsje 8: Het kan maar zo zijn dat er hier sprake is van een nieuwe soort, Uitgeverij Strip2000, ISBN 978 90 888 6196 3 (€ 9,95)

Pieter de Poortere - Boerke bijbel

Pieter De Poortere debuteerde met zijn zwijgzame Boerke in 1999. De unieke kruising van zijn cynische humor en onschuldige tekenstijl oogstte onmiddellijk veel bijval. Boerke gaat niet echt met zijn tijd mee, en komt daardoor in aanraking met dingen en situaties die hij niet begrijpt. Hij wil meedoen met de wereld, maar hij heeft de codes niet begrepen. Elke keer opnieuw loopt het fout. De kracht van auteur Pieter De Poortere is dat hij  eindeloos kan variëren op een bekend gegeven. De dikke lijnen, gezellige kleuren en afgeschermde sprookjeswereld zet hij tegenover een oneerbiedige humor, met glim- en schaterlach tot gevolg.

Pieter de Poortere, Boerke bijbel, Uitgeverij  Blloan, ISBN 978 94 621 0219 4 (€ 29,95)

---

Op de hoogte blijven van nieuwe titels?

Hou www.boekenkrant.com in de gaten! Dagelijks verschijnt er informatie over de nieuwste boeken online. Volg ons via

Twitter of Facebook om op de hoogte te blijven, of meld je aan voor de wekelijkse Boekenkrant Nieuwsbrief.

 

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com

---
---