De beste bron voor boekennieuws

Nieuwe Titels-nieuwsbrief

3 november 2014

---

Een maandelijks overzicht van pas verschenen titels en boeken die zeer binnenkort verschijnen.

---

Literatuur

Margot Vanderstraeten - Het vlindereffect

Na tien jaar keert Angela Gutmann terug naar Mumbai, waar zij en haar zoon in het luxueuze Taj Mahal Hotel verbleven toen dat door terroristen werd bestormd en bezet. In het vliegtuig weer huiswaarts raakt ze in gesprek met de bizarre, naar spiritualiteit hunkerende Jane, die haar enkele confronterende vragen voorlegt: Bestaat troost echt? Wie is de mens als hij geen herinneringen zou hebben? Kun je heimwee hebben naar jezelf? Al gauw blijkt niet alleen een vijfsterrenhotel een glimmende façade te bezitten waarachter een warrig maar efficiënt kluwen van geheime gangen en connecties schuilgaat. Bij de mens is dat niet anders.

Margot Vanderstraeten, Het vlindereffect, Uitgeverij Atlas Contact, ISBN 978 90 254 4429 7 (€ 19,99)

Luz Gabás - Palmen in de sneeuw

In 1953 verlaten twee broers de Pyreneeën om hun fortuin te zoeken op een van de tropische eilanden van de Spaanse kolonie Equatoriaal-Guinea. In 2003 krijgt de jonge Clarence een brief uit die tijd in handen. De brief spreekt van een onbekende inheemse vrouw die door haar vader op het eiland is achtergelaten, en zelfs van een kind. Heeft zij wellicht een halfbroer? Clarence reist vanuit Spanje naar Equatoriaal-Guinea en ontrafelt stukje bij beetje wat er gebeurd is. Maar is de waarheid wel het geheim dat ze wil blootleggen?

Luz Gabás, Palmen in de sneeuw, vertaling: Marjan Meijer, Uitgeverij Wereldbibliotheek, ISBN 978 90 284 2590 3 (€ 24,95)

Thomas Verbogt - Wat heeft Sint voor jou gekocht?

Sinterklaas is een fenomeen dat Thomas Verbogt al levenslang fascineert. Graag neemt Verbogt hem waar, op straat, in huizen, winkels en buurtcentra, en meestal doet hij dat met aangename verbazing, want vaak is er iets aan de hand met Sinterklaas. Veel van die waarnemingen zijn korte verhalen geworden, die bij de feestverlichting in onze donkere dagen horen. Het zijn verhalen die typerend zijn voor het korte werk van Verbogt: hilariteit en melancholie gaan hand in hand, verbonden door verwondering.

Thomas Verbogt, Wat heeft Sint voor jou gekocht?, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, ISBN 978 90 468 1754 4 (€ 9,95)

---

Spanning

Ellen de Vriend - Crush!

Daan en Mikkie, broer en zus, verheugen zich op de zomervakantie, vooral omdat Mikkies beste vriendin Luana in de buurt komt logeren. Helaas heeft Luana's oma aan haar broer beloofd dat Luana diens kleinzoon gezelschap zou houden, ene Steve. Wanneer ze met zijn vieren optrekken lijkt het allemaal wel mee te vallen, totdat Luana tijdens het bezoeken van een oude Duitse bunker in de duinen een lijk gezien denkt te hebben in een achterkamertje. Dan wordt Mikkie ook nog eens verliefd op Steve, die bepaald geen lieverdje blijkt te zijn...

Ellen de Vriend, Crush!, Uitgeverij Link, ISBN 978 94 623 2195 3 (€ 16,50)

Lars Kepler - Stalker

Zweden is in de ban van een seriemoordenaar die zijn slachtoffers eerst filmt vanuit het donker, thuis waar ze zich veilig wanen, en het filmpje vervolgens op YouTube plaatst. Enkele dagen later wordt degene die gefilmd is zijn volgende slachtoffer. Dan wordt bij het lichaam van het vierde slachtoffer een bewusteloze man aangetroffen. Om zijn onschuld te bewijzen, roept zijn familie de hulp in van hypnotiseur Erik Maria Bark. Dan wordt er een nieuwe moord gepleegd, en de verdachte heeft dit keer een alibi. Er lijkt slechts één persoon te zijn die de zaak kan oplossen: Joona Linna. Maar die is meer dan een jaar geleden verdwenen...

Lars Kepler, Stalker, vertaling: Jasper Popma en Clementine Luijten, Uitgeverij Cargo, ISBN 978 90 234 8880 4 (€ 19,90)

Tess Gerritsen - De laatste sterft

De levens van drie kinderen raken door extreem gruwelijke gebeurtenissen met elkaar verweven: eerst worden hun families vermoord, daarna hun pleeggezinnen. Jane en Maura storten zich op het onderzoek naar de moorden op de families en zetten hun eigen levens op het spel om de kinderen te beschermen. Kunnen ze het gevaar op tijd afwenden?

Tess Gerritsen, De laatste sterft, vertaling: Els Franci-Ekeler, Uitgeverij The House of Crime, ISBN 978 90 443 4722 7 (€ 12,50)

---

Non-fictie

Margriet Brandsma - Vluchtcode Vlinder

In 1973 probeert Michael te vluchten uit de DDR, maar wordt verraden. Hij belandt in de gevangenis en komt pas jaren later vrij: West-Duitsland is bereid de DDR te betalen voor zijn vrijheid. Michael was geen uitzondering. Uit veelal humanitaire overwegingen kocht West-Duitsland mensen uit de DDR vrij. Ook vijfentwintig jaar na de val van de Muur hangt nog een geheimzinnige waas over de omstreden Freikauf.  Aan de hand van het persoonlijke relaas van Michael en Rina gaat dit boek daarop in.

Margriet Brandsma, Vluchtcode Vlinder, Uitgeverij Conserve, ISBN 978 90 542 9375 0 (€ 17,99)

Nico Boerma, Aernout Borms, Alfons Thijs en Jo Thijssen - Kinderprenten, Volksprenten, Centsprenten, Schoolprenten

Eeuwenlang waren kinder- en volksprenten met voorstellingen van Luilekkerland, Tijl Uilenspiegel, abc’s en Sint-Nicolaas niet weg te denken uit de Nederlandse samenleving. Aan het eind van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw werden ze geleidelijk verdrongen door prentenboeken en strips. Kinderprenten, volksprenten, centsprenten, schoolprenten is een groots opgezet en omvangrijk naslagwerk waarin alle aspecten van deze prenten aan bod komen. In het boek zijn bijna 500 dikwijls niet eerder vertoonde afbeeldingen van prenten opgenomen.

Nico Boerma, Aernout Borms, Alfons Thijs en Jo Thijssen, Kinderprenten, Volksprenten, Centsprenten, Schoolprenten - Populaire grafiek in de Nederlanden 1650–1950, Uitgeverij Vantilt, ISBN 978 94 600 4184 6 (4 6 (€ 75,00, na 15 februari 2015 € 89,95)

Insight Guide Australië

Uitgeverij Cambium heeft in haar serie Insight Guides een volledig nieuwe Nederlandstalige editie van Australië uitgebracht. De eerste hoofdstukken van deze 400 pagina’s tellende reisgids, alweer de elfde druk, gaat uitvoerig in op onder andere de geschiedenis, bevolking, cultuur, politiek, natuur en sport. Daarna komen alle toeristische bezienswaardigheden aan bod. Van de multiculturele steden op weg door de eeuwenoude landschappen en van Uluru naar het Great Barrier Reef.

Insight Guide Australië, Uitgeverij Cambium, ISBN 978 90 6655 440 5 (€ 24,90)

---

Poëzie

Bert Paasman & Peter van Zonneveld - Album van de Indische poëzie

In deze bloemlezing krijgt de beeldvorming van Indië, vanaf de VOC-tijd tot heden, gestalte in gedichten, liedjes, cabaretteksten en in allerhande rijmelarij. Bijna alle bekende Nederlandse dichters, ook van wie je dat niet zou verwachten, hebben iets over Indië geschreven. Met o.a. werk van Willem Bilderdijk, J. Slauerhoff, S. Vestdijk, Leo Vroman, E. du Perron, Multatuli, Vincent Mahieu, Adriaan van Dis, Willem Brandt, Maria Dermoût, Leo Lezer, G.J. Resink, Lucebert en Willem Wilmink. Inclusief cd met een selectie van gedichten, voorgedragen door Willem Nijholt.

Bert Paasman & Peter van Zonneveld, Album van de Indische poëzie, Uitgeverij Rubinstein, ISBN 978 90 476 1381 7 (€ 29,95)

Annie M.G. Schmidt - Die van die van u

Een verrassende nieuwe kijk op het werk van Annie M.G. Schmidt, gekozen en gepresenteerd aan de vooravond van het zeventigjarig bestaan van Uitgeverij Van Oorschot in 2015. In 'Die van die van u' is voor de eerste keer geen onderscheid gemaakt tussen Schmidts gedichten voor kinderen en volwassenen. Het resultaat is even verrassend als aanstekelijk.

Annie M.G. Schmidt, Die van die van u, Uitgeverij Van Oorschot, ISBN 978 90 282 6042 9 (€ 24,90)

Marten Toonder - Nu is de moen gevangen

Marten Toonder werd vooral bekend als schepper van de stripverhalen over Olivier B. Bommel en Tom Poes. Maar behalve schrijver en tekenaar was hij ook dichter: hij publiceerde poëzie op naam van Querulijn Xaverius Markies de Canteclaer van Barneveldt. Dick de Boer en Klaas Driebergen brachten voor dit boek voor het eerst al het dichtwerk van Toonder bij elkaar. Inclusief de onvoltooid gebleven poëziefragmenten van de markies en andere verzen uit de Bommelsaga.

Marten Toonder, Nu is de moen gevangen, Uitgeverij Personalia, ISBN 978 90 792 8744 4 (€ 22,50)

---

Jeugd

David Walliams - De waanzinnige tandarts

In de stad van Alfie gebeuren ’s nachts rare dingen. Kinderen leggen een melktand onder hun kussen en vinden de volgende ochtend geen muntstukje van de tandenfee, maar … een dode slak. Of een kronkelende oorworm, of een stinkende sok, of andere doodenge dingen. Wie heeft die daar in hemelsnaam gelegd? En wat zijn ze van plan met al die tanden? Alfie is vastbesloten het te ontdekken.

David Walliams, De waanzinnige Tandarts, vertaler: Roger Vanbrabant, Clavis Uitgeverij, ISBN 978 90 448 2333 2 (€ 15,95)

Rosemary McCarney met Plan International - Iedere dag is Malala dag

Malala is winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede 2014. Dit boek is een brief aan haar, waarin meisjes van over de hele wereld hun medeleven betuigen, en hun verbondenheid en bewondering uitspreken. Rosemary McCarney is directeur van Plan Canada. Zij is de motor achter de champagne Because I am a Girl en heeft er samen met anderen voor gezorgd dat 11 oktober door de VN is uitgeroepen tot Wereldmeisjesdag.

Rosemary McCarney met Plan International, Iedere dag is Malala dag, Uitgeverij Middernacht Pers, ISBN 978 90 722 5980 6 (€ 14,90)

Fred Diks - James Blond in actie!

Kim en haar broer James hebben een detectivebureau opgericht. De twee jonge speurders noemen zich Blond en Slim, omdat James spierwitte haren heeft en Kim heel goed kan leren, maar ook omdat Slim de eerste lettergreep van hun achternaam is. Samen zoeken ze elk mysterie tot op de bodem uit. James Blond in actie! is het eerste deel in de gloednieuwe serie van succesauteur Fred Diks.

Fred Diks, James Blond in actie!, Uitgeverij Kluitman (8+), ISBN 978 90 206 7391 3 (t/m 31 december 2014: € 7,50)

Sjoerd Kuyper - De duik

In Willemstad in Curaçao is een brug: de Pontjesbrug. Het is een oude brug en hij herbergt een geheim: wie onder de brug door zwemt belandt in het verleden. Roly, de zoon van een Nederlandse moeder en Curaçaose vader, leert van zijn vader over het geheim van de Pontjesbrug, maar mag er niemand iets over vertellen - zelfs zijn grote liefde Mila niet. Met zijn vader maakt Roly verschillende reizen naar het verleden. Maar op een avond gaat Roly's vader alleen, en komt niet meer terug. De moeder van Roly is woedend. Ze denkt dat haar man haar heeft verlaten en ze reist met Roly terug naar Nederland. Maar wie moet Roly's vader nu redden? 

Sjoerd Kuyper, De duik, Uitgeverij Lemniscaat, ISBN 978 90 477 0584 0 (€ 16,95)

 

---

Strips

Eelke de Blouw & Tjarko Evenboer - Evert Kwok. De beste woordgrappen 2

Al sinds 2003 maakt Evert Kwok furore op het internet met droge humor, woordgrappen en taalkundige spitsvondigheden. Sinds de eerste schreden op het web is Evert Kwok vier stripalbums en een best-of-bundeling verder en heeft de cartoon meer dan 60.000 fans vergaard op Facebook en Twitter. Dit boek bevat naast vele Evert Kwok-klassiekers als ‘perforeren’, ‘onvrijwillige brandweer’ en ‘onverwachte stelling’ tientallen niet eerder in boekvorm gepubliceerde cartoons, die op de social media duizenden likes en retweets ontvingen.

Eelke de Blouw & Tjarko Evenboer, Evert Kwok. De beste woordgrappen 2, Uitgeverij Van Gennep, ISBN 978 94 616 4337 7 (€ 6,90)

Abe Borst - Squabe 1: Glamourloze Erkenning

De dagboekstripjes van Abe Borst gaan over de meest interessante persoon die hij kent, namelijk zichzelf. Dagelijks verschijnt er een dagboekstrip op zijn blog Squabe, en maandelijks zijn zijn avonturen te lezen in de Boekenkrant. Nu verschijnt dan eindelijk Abes eerste stripalbum.

Abe Borst, Squabe 1: Glamourloze Erkenning, Uitgeverij Syndikaat, ISBN 978 90 784 0337 1 (€ 8,95)

Peter de Wit - Burka Basics

De wereld is een catwalk, maar een burka is geen little black dress. Dit kledingstuk is bedoeld om de draagster onzichtbaar te maken. Onze burka babes maken er maar het beste van. Het allerbeste! Van top tot teen bedekt slaan ze zich met humor en relativering door het leven. En nooit een bad hair day is toch ook wat waard. Het is waar, echte schoonheid zit vanbinnen!

Peter de Wit, Burka Basics, Uitgeverij De Harmonie, ISBN 978 90 761 7443 3 (€ 12,50)

---

Op de hoogte blijven van nieuwe titels?

Hou www.boekenkrant.com in de gaten! Dagelijks verschijnt er informatie over de nieuwste boeken online. Volg ons via

Twitter of Facebook om op de hoogte te blijven, of meld je aan voor de wekelijkse Boekenkrant Nieuwsbrief.

 

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com

---
---