De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 21 oktober 2014

---

Zuid-Afrika

Afgelopen week was ik in Kaapstad om een vriendin op te zoeken die daar stage loopt bij Tafelberg Uitgevers. Veel van mijn favoriete schrijvers zijn afkomstig uit Zuid-Afrika en hun boeken verschijnen bijna allemaal bij Tafelberg. André Brink, Marlene van Niekerk, Dan Sleigh, Antjie Krog – het zijn stuk voor stuk auteurs die de roerige geschiedenis van hun land prachtig hebben weten neer te zetten in hun werk.

Mijn eerste bezoek aan Zuid-Afrika was in de zomer van 2012, toen ik met een groep groep van vijftien studenten een maand lang door Zuid-Afrika reisde. Tijdens deze reis leerde ik veel over de tegenstellingen die het land twintig jaar na de apartheid nog steeds verdelen – tussen blank en zwart, arm en rijk, Afrikaners en Afrikanen.

Maar hoe wrang de verhoudingen in het land soms ook mogen zijn, de literatuur die erover is verschenen en nog steeds verschijnt behoort tot de beste die er is, dat durf ik wel te stellen. Want misschien kan er juist alleen uit zoiets verschrikkelijks zoiets prachtigs worden geboren.

Nina Visser

Redacteur Boekenkrant

nina@boekenkrant.com 

---
Nieuwe editie boekenkrant verschijnt op 3 november, hoogste oplage ooit: 21.000 exemplaren!

Nieuwe editie Boekenkrant verschijnt op 3 november, hoogste oplage ooit: 21.000 exemplaren!

De Boekenkrant groeit! De oplage is gestegen naar 21.000 exemplaren, dat is de hoogste oplage ooit. En ook de omvang van de Boekenkrant is een mijlplaal: 40 pagina's. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Prijsvraag: naar Crossing Border als reporter van de Boekenkrant!

Prijsvraag: naar Crossing Border als reporter van de Boekenkrant!

Van 13 tot en met 16 november vindt in Den Haag het Crossing Border festival plaats. Maar liefst honderd internationale auteurs en muzikanten treden tijdens dit festival op, en jij kunt erbij zijn! 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Activiteit van de week:

Korte verhalen op vrijdagmiddag

24 oktober 2014

Boekhandel Van de Ven, Soest - Ook dit jaar wordt er in de maanden oktober en november op zes vrijdagmiddagen voorgelezen bij boekhandel Van de Ven door de Soesterse Ellen ten Berge en Jan Postema. Zij lezen verhalen van schrijvers als Bob den Uyl, Homerus en Roald Dahl. 

Klik hier voor meer informatie.

---

Literatuur

Het belang  van Jozef  en zijn broers

Het belang van Jozef en zijn broers

Boekenkrant-uitgever Jan Louwers werd tien jaar geleden al eens gevraagd om een budget te zoeken voor het vertalen van Joseph und seine Brüder van Thomas Mann. Het was een langgekoesterde wens van Joos Kat van uitgeverij Wereldbibliotheek om het werk van deze Duitse auteur in het Nederlands uit te geven, maar helaas ging het project toen niet door. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Crossing Border Spotlight: Philip Huff

Crossing Border Spotlight: Philip Huff

De Boekenkrant telt af naar festival Crossing Border dat plaatsvindt van 13 tot en met 16 november in Den Haag en duikt alvast het programmaboekje in. Welke literaire act mag je echt niet missen? Onze rubriek Crossing Border Spotlight geeft elke week – tot aan het festival – antwoord op deze vraag. Deze keer introduceren we het Nederlandse talent Philip Huff. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

Een briljant speurdersduo

Een briljant speurdersduo

In Zijderups laat Robert Galbraith, een pseudoniem van de beroemde J.K. Rowling, opnieuw de oeroude whodunnit van Agatha Christie herleven. Privédetective en oorlogsveteraan Cormoran Strike en zijn kordate secretaresse Robin maken als speurdersduo wederom hun opwachting in deze tweede, spannende thriller. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Nederlands Thrillerfestival 2014

Zoetermeer - De week van 25 oktober tot en met 31 oktober wordt dit jaar de spannendste week van het jaar. Die week vindt voor de zesde keer het Nederlands Thrillerfestival plaats. Op zaterdag 26 oktober overhandigt burgemeester Charlie Aptroot de sleutel van de stad Zoetermeer aan Leo van der Plas, voorzitter van het Nederlands Thrillerfestival. Vanaf dat moment is Zoetermeer een week lang Thrillercity.

 Klik hier voor meer informatie.

---

Non-Fictie

Jan Wolkers prijs voor De Gierzwaluw

Stadsbioloog Remco Daalders heeft de Jan Wolkers prijs gewonnen voor het beste natuurboek van 2014. Hij schreef met zijn boek De Gierzwaluw een 'prachtig huldebetoon aan een van onze slechtst begrepen vogels', aldus juryvoorzitter Johan van de Gronden. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
De wildernis in

De wildernis in

De Boekenkrant-redactie gaat op vakantie. We lezen een reisgids. In hoeverre worden we overgehaald om naar de betreffende bestemming af te reizen? Deze maand: Nationale parken West-Amerika in de serie Insight Guides. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Jeugdboek Iedere dag is Malala dag over Nobelprijswinaar Malala Yousafzai

Jeugdboek Iedere dag is Malala dag over Nobelprijswinaar Malala Yousafzai

Op 23 oktober verschijnt bij Middernacht Pers het jeugdboek Iedere dag is Malala dag samengesteld door Rosemary McCarney. Dit boek vol foto's is een brief aan Malala, waarin meisjes van over de hele wereld hun medeleven betuigen, en hun verbondenheid en bewondering uitspreken. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Feestelijk lezen

Feestelijk lezen

Het magische wereldfeestenboek sluit perfect aan op het feestthema van de Kinderboekenweek van 2014. In dit spannende verhaal ontdekken Zeger en Olivier namelijk op een wel heel bijzondere manier dat lezen echt een feest kan zijn. 

Lees verder op boekenkrant.com

---

Strips

Adam en Eva?

Adam en Eva?

Ik ben geneigd Doolhof van Eeden te vergelijken met het verhaal van Adam en Eva, terwijl ik tegelijkertijd twijfel of deze vergelijking terecht is. De titel van het boek is zeker een verwijzing naar het scheppingsverhaal en de Bijbelse thematiek loopt er als een rode draad doorheen. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
De zee is niet te schilderen

De zee is niet te schilderen

Een Belgisch stripblad publiceerde zo'n twee jaar geleden het korte verhaal Peter en de wolf van de tot dan toe volledig onbekende striptekenaar Wilbert van der Steen. Het verhaal was gebaseerd op het gelijknamige muziekstuk van Prokovjef en viel direct op door het bijzondere tekenwerk. 

Lees verder op boekenkrant.com

---
Boekenkrant op Facebook nu definitief verhuisd

Volg ons op Facebook

Volg je het laatste Boekenkrant-nieuws via

Facebook
? Je kunt ons vinden via www.facebook.com/deboekenkrant.
---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 30 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogeljik om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar info@uhb.nl ovv “Boekenkrant abonnement” .

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 3 november verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant. Adverteren? Stuur een mail naar info@boekenkrant.com voor meer informatie.

---
---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com