Tentoonstelling Quentin Blake

Foto: Quentin Blake in zijn studio © Linda Kitson, 2010

Dompel je onder in de fantasiewereld van Quentin Blake in Museum Meermanno | Huis van het boek. Bij de tentoonstelling ‘De vrienden van Quentin Blake: Matilda, Mr Stink en de Minpins’ kunnen kinderen zich uitleven met kleurpotloden en volwassenen hun hart ophalen bij het zien van al die bekende illustraties uit hun jeugd.

Door Mirjam Mulder

De wereld van Quentin Blake
De illustraties van Blake reisden al een tijdje de wereld rond in een tentoonstelling van het House of Illustration uit Londen. Toen Andrea Langendoen, programmacoördinator van Museum Meermanno, daarover hoorde, ging ze eens polsen of die tentoonstelling ook langs Den Haag kon komen. En dat kon! Omdat er zoveel ruimte beschikbaar was, kun je hier een nog uitgebreidere collectie van Blake’s illustraties bewonderen dan in de Londense tentoonstelling. De ruim 150 tekeningen uit zijn persoonlijke archief beslaan zijn vroegste tot meest recente jaren. Zo krijg je bij je bezoek een compleet beeld van het oeuvre van deze wereldberoemde illustrator.
Al sinds 1960 maakt Quentin Blake illustraties. Roald Dahl heeft wel eens gezegd dat het succes van zijn boeken grotendeels te danken is aan de levendige tekeningen van Blake. Wie herkent ze immers niet? Maar de Britse tekenaar werkte ook samen met schrijvers als John Yeoman en David Walliams. Daarnaast illustreerde hij klassiekers van Charles Dickens, Jean de La Fontaine en het laatste boek van Beatrix Potter. Ook heeft hij zelf een aantal boeken geschreven, veelal zonder tekst. Op de tentoonstelling hangt bijvoorbeeld een vrolijke prent uit Patrick, over een man met een magische viool die dingen van kleur en vorm kan veranderen. Dat was bijzonder: in de jaren zestig publiceerden uitgevers hun boeken nog het liefst in zwart-wit, omdat dat goedkoper was. Daarom maakte Blake kleur een onderdeel van zijn verhaal, zodat de uitgever er niet omheen kon. Gelukkig maar!

Oude vrienden                                                                
In deze tentoonstelling krijg je een kijkje in het hoofd van de Britse illustrator. Het is niet zomaar een expositie van zijn werk: Museum Meermanno werkte samen met Blake om zijn tekenproces aan de bezoekers uit te leggen. Zo maakt hij eerst vaak een soort stripversie van het verhaal, om te kijken welke scènes hij wil uitbeelden. Dan knipt hij de tekst simpelweg in stukken, plakt die op een vel papier en tekent daaromheen. Ook zijn er veel karakterstudies te zien, waarin hij probeert uit te vogelen hoe hij een personage wil uitbeelden. De schetsen waarin Blake de verschillende gezichtsuitdrukkingen van Matilda oefent, zijn buitengewoon ontroerend om te zien. Ook ontdekken we dat de GVR eerst nóg grotere flaporen had, en andere schoenen droeg: in een briefwisseling met Dahl kun je lezen dat de schrijver een heel specifiek soort Noorse sandalen in gedachten had. Hij stuurde hem er zelfs eentje over de post!
Deze prenten en schetsen bij de verhalen van Dahl zullen voor velen een tocht van herkenning zijn. Oude vrienden uit Sjakie en de Chocoladefabriek, De Heksen en Ieorg Idur komen om je heen tot leven. Maar ook het bekijken waard zijn de prenten die Blake voor andere auteurs maakte. Daarbij beperkte hij zich niet tot kinderverhalen: de illustraties in Fifty Fables of La Fontaine, bijvoorbeeld, hebben zijn herkenbare kriebelige stijl, maar zijn een stuk duisterder. Daarin is goed te zien dat hij altijd de toon van zijn tekeningen aanpast aan het boek. Bovendien zijn de grotere prenten die er hangen zo mooi, dat je ze haast zou willen inlijsten en ophangen aan je muur.

Behalve met een speurtocht kunnen kinderen (en volwassenen) zich ook uitleven in het ‘laboratorium’. In deze kamer kun je zien hoeveel verschillende soorten pennen en materialen de illustrator gebruikt. Je zou misschien denken dat hij een favoriete pen had waarmee hij al zijn tekeningen maakte, maar niets is minder waar: de ene pen is net iets krasseriger, de ander juist wat vloeiender. In een filmpje legt hij uit hoe hij zijn materialen uitkiest en een personage tekent. Vervolgens kun je zelf aan de slag met kleurplaten en -potloden; de muren hangen dan ook vol met de mooiste kindercreaties van bezoekers. Deze tentoonstelling geeft een mooie impressie van het oeuvre van de beroemde illustrator. Als je langs de prenten loopt, zie je zijn manier van tekenen door de jaren heen veranderen en hoe die typische ‘Blake-stijl’ ontstond. Hoewel er op verschillende manieren wordt ingespeeld op bezoekers van alle leeftijden, zal de fantasievolle wereld van Quentin Blake iedereen weten te raken.

De tentoonstelling is tot en met 3 maart 2019 te bezoeken in Museum Meermanno in Den Haag.

Matilda, uit Matilda van Roald Dahl Quentin Blake, 1988

Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie 9 januari 2019.

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven