Strip van een bijzondere geschiedenis

Het verhaal over het turfschip van Breda is één van de spannendste vertellingen uit de Nederlandse geschiedenis. Deze gebeurtenis inspireerde in later eeuwen dichters, prentenmakers, schrijvers en schilders. Nu vier eeuwen na de feitelijke gebeurtenis is er ook een stripboek over deze variant op het aloude Paard van Troje, die leidde tot de inname van Breda op 4 maart 1590.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog vervoerde schipper Adriaan van Bergen ladingen turf naar het Kasteel van Breda. Omdat hij dat zo vaak deed, werd het schip nauwelijks nog gecontroleerd. Zo kwamen hij en prins Maurits op het idee om het kasteel binnen te dringen met een leger van zeventig soldaten waarmee ze de stad Breda konden innemen. Het was een gewaagd plan, want bij ontdekking, zou het minimaal zeventig man het leven kosten. Die zaten opeengepakt in het ruim van het turfschip om zo binnen de muren van het Kasteel terecht te komen.

Stripmaker Roelof Wijtsma laat het verhaal vertellen door een vader die met zijn zoon Simon een kijkje neemt in het Kasteel van Breda anno 2014. Simon is totaal niet geïnteresseerd in wat zijn vader hem wil vertellen. Totdat het tweetal bij het schaalmodel van het turfschip van Adriaan van Bergen komt. Daar treffen zij hun nichtje Maartje, die beduidend meer historisch besef heeft dan haar neefje.

De aandacht van het verhaal ligt in het begin van de strip niet zozeer op het innemen van het kasteel, maar op het feit dat zeventig man dagenlang opgesloten zaten in het ruim van dit turfschip. Op het moment dat kapitein De Héraugière en zijn mannen ten aanval gaan, krijgt het beeldverhaal een andere lading. De nachtscènes zijn in stemmig blauw en vurig roodbruin weergegeven. Hiermee wordt de spanning van de situatie goed verbeeld. Het geweld waarmee deze actie gepaard ging, is wel aanwezig maar wordt nergens expliciet getoond. Daarmee is dit stripboek ook prima geschikt voor de jeugd.

Het is duidelijk dat dit een ‘opdrachtstrip’ is. Het Turfschip van Breda is goed bruikbaar tijdens de geschiedenislessen op scholen, als aanvullend lesmateriaal. Wijtsma hanteert een heldere en herkenbare stijl. Ook in de manier van vertellen blijft hij duidelijk. Nergens wordt ingegaan op overbodige details. Te veel opsmuk zou alleen maar afleiden.
Aan het eind van het boek wordt in het kort nog de verdere geschiedenis vertelt van de hoofdpersonen van deze legendarische gebeurtenis. Misschien ten overvloede, maar het blijft interessant om te lezen hoe belangrijk een figuur als Johan van Oldenbarnevelt is geweest voor ons kikkerlandje.

Het boek heeft één minpuntje. Hoe bijzonder het onderwerp ook is, bijna zestien euro is behoorlijk aan de prijs voor een doorsnee stripboek. Het risico bestaat dat daarmee aan het doel om een bijzondere geschiedenis bij een groot publiek onder de aandacht te brengen, voorbij wordt geschoten. En dat is jammer.

turfschip

Boekgegevens

Roelof Wijtsma, Het Turfschip van Breda, Uitgeverij Stichting de Spaansche Brabander, ISBN 97 890 9028 559 7 (€15,90)

Berichten gemaakt 5283

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven