Recensie: Wereldreis vanwege een tapijtenraadsel

Op literair gebied is afgelopen jaar de belangstelling voor Japan opgebloeid: meerdere boeken hadden dit land als thema. Liefde, Japan en wandtapijten past met zijn beschrijvingen van het land tijdens de zestiende eeuw in deze trend. Chris Pasteger – een naam om in de gaten te houden?
Door Mireille Bregman

Deze roman draait om het leven van het fictieve personage Hendrick Pastinaak, die in 1553 naar Portugal vertrekt. De jonge Belg zal daar in zijn vaders voetsporen treden als handelaar in Portugese dienst, want het land heeft in de zestiende eeuw een wereldwijd handelsimperium. Hendricks eerste stop is Goa in India, waar hij de handelsbelangen waarneemt. Vandaaruit wordt hij doorgestuurd naar Japan om een handelsnetwerk op te bouwen. Daarbij ontdekt hij dat Vlaamse handgeweven tapijten gewild zijn bij de lokale machthebbers.
Is dit de reden waarom er Vlaamse wandtapijten zijn gevonden in Japan? Met deze vraag liep de auteur rond tijdens zijn vele handelsperiodes in het Verre Oosten. In het voorwoord beschrijft Pasteger hoe het hem enkele jaren kostte om met zijn exportbedrijf contacten op te bouwen. Tijdens een bezoek vielen hem de wandtapijten op. De Japanners wisten niet hoe die daar terecht waren gekomen, dus Pasteger ging zelf op onderzoek uit. Na vijftien jaar is deze roman het resultaat.
Zijn uitgebreide speurwerk blijkt uit de grote hoeveelheid informatie die op iedere pagina te lezen is. Het leven op schepen, handelsposten en de personen worden tot in detail beschreven. Hierdoor wordt helaas weinig aan de verbeelding overgelaten.
Daar komt bij dat het hele boek in een soort dagboekvorm geschreven is; het ik-gehalte is dus hoog. Dit, en de vele details, maken dat het verhaal niet fijn leesbaar is en het meer op een feitjesboek lijkt. Ook komen er meer dan 150 personages in voor en bestrijkt het verhaal in totaal zo’n twintig jaar. Achterin is een namenlijst opgenomen, want het is onmogelijk om alle personen na 500 pagina’s nog te kennen.
Toch zorgen de feitenkennis en het lange onderzoek voor een compleet en uniek verhaal. Het handelsleven in het Aziatische werelddeel is nog niet eerder op deze manier opgetekend. Enkele bestaande historische personen krijgen een gezicht en de reizen van het schip Luz do Mar worden ook waarheidsgetrouw beschreven.
Ondanks dat het boek naar mijn mening ingekort had kunnen worden, heb ik er wel degelijk van genoten. Zonder de enthousiaste interesse van de auteur was dit boek er niet geweest!

Boekgegevens

Chris Pasteger, Liefde, Japan en wandtapijten, Uitgeverij Conserve, 568 pagina’s, ISBN 9789054294795 (€ 24,99)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant juli 2018.

Berichten gemaakt 5305

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven