Recensie: Heerestraat en Rozenlaan

Heerestraat en Rozenlaan heeft de niets verhullende ondertitel Mijn rampzalige leven in twee huizen. Een verhaal over het leven na de scheiding van je ouders. De schrijfster, Carlie van Tongeren, heeft hiervoor uit eigen ervaring geput en zet daardoor op scherpe wijze het leven met een SM, SB en SZ neer.

Door Anne van Blijderveen

Nina, het hoofdpersonage, begint nieuwjaarsdag in het huis van haar vader en zijn nieuwe vriendin. Ze mag niet naar haar moeder toe – die elke dag dezelfde pyjama draagt en alleen maar slaapt – want het is ‘zijn weekend’. ‘Het is gezellig toch zo, met z’n vijfjes,’ zegt hij steeds. Doelend op haar stiefmoeder Anja (SM), haar stiefbroer Mark (SB) en stiefzusje Lindi (SZ), van wie de laatste absoluut niet op haar zit te wachten.
Zo zet Carlie van Tongeren ‘het rampzalige leven’ van Nina krachtig in één scène neer. Het is Van Tongerens debuut en het eerste boek voor uitgeverij Blossom Books van Nederlandse makelij. Ze schrijft over – en voor – kinderen die in de spagaat belanden tussen twee huizen, of soms zelfs kampen. En dat laatste geldt zeker voor Nina’s moeder, die van haar verwacht niks aan te nemen van Anja, oftewel ‘dat mens’. Ondertussen is ze net zoals elke tiener bezig met sport, het overleven van school, zit ze in haar laatste jaar van de middelbare, examenstress dus, en ontdekt ze de liefde.
En alsof het allemaal nog niet complex genoeg is, vindt ze dat laatste bij haar stiefbroer, Mark. Een metalhead, met bijpassend lang, zwart haar en duistere metal T-shirts. Deze romance voegt de
tienerelementen toe aan het boek; de verliefdheid, hartkloppingen, onzekerheden en eerste keren. Het mag dan wat ‘extreem toevallig’ zijn, dat het love at first sight is met je stiefbroer, het brengt wel de vaart in het boek. Het start namelijk wat traag, met Nina die alleen maar ruziet met haar ouders en enkel sombere gedachten heeft. Lichtvoetig zou ik het dan ook niet willen noemen. Maar de kracht van Van Tongeren schuilt in hoe ze de volwassen thematiek weet te verweven met het perspectief van een
tiener.
Zo zie je dat Nina zich altijd ondergeschikt maakt aan het geluk van haar ouders en niet weet hoe ze moet communiceren dat ze zich eenzaam voelt. Daarom is het niet alleen een boek voor tieners die smullen van goede vriendschappen, smeuïge verhalen en verliefdheid, maar ook voor de ouders die een wakeup call nodig hebben.

Boekgegevens

Carlie van Tongeren, Heerestraat en Rozenlaan. Mijn rampzalige leven in twee huizen, Uitgeverij Blossom Books, 272 pagina’s (€ 17,99)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie juli 2018.

Berichten gemaakt 5283

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven