Recensie: Een nieuw leven voor Antigone

Sinds de dood van haar moeder en grootmoeder heeft Isma voor haar jongere broer en zus gezorgd. Nu is de tweeling achttien en kan Isma doen wat ze zelf wil: haar academische carrière voorzetten in Amerika. Naar het buitenland vertrekken gaat niet zomaar, zeker niet voor de dochter van een voormalig moslimactivist.

Misschien onverwacht na deze beschrijving, maar Huis in brand van Kamila Shamsie is een moderne hervertelling van Antigone, de bekende tragedie van Sophocles. Het lijkt niet makkelijk om van het centrale probleem van de Griekse klassieker, Antigone’s eis om haar broer te begraven, een moderne adaptatie van te maken, maar toch is dit goed gelukt. Ook de critici waren enthousiast, want deze roman belandde onder andere op de longlist van de Man Booker Prize 2017 en de shortlist van de Women’s Prize for Fiction 2018.
We maken kennis met de moslimfamilie Pasha, een Pakistaans gezin uit London bestaande uit Isma, en de tweeling Aneeka en Parvaiz, herkenbare vervangingen voor de namen uit het origineel van Sophocles. Na de dood van hun vader wordt het gezin door de Britse overheid in de gaten gehouden, omdat hij jihadistische denkbeelden had. Hoewel Isma gelooft dat het wel goed komt met haar broer en zus, zien we al snel dat Parvaiz in de voetsporen van zijn vader treedt. Hij laat zich in met terroristen en vertrekt naar het buitenland.
Dan kruisen de wegen van de zussen en Eamonn elkaar. Als zoon van een prominent Britse moslimpoliticus staat hij zowel lijnrecht tegenover, als aan de kant van de zussen. Hij is een problematische invloed, maar ook een kans op liefde en nog belangrijker: hoop. Zijn vader Karamat is namelijk verkozen tot Minister van Buitenlandse Zaken, een positie waarin hij Parvaiz kan volgen en thuis kan laten komen.

Kennis van de Griekse klassieker is zeker niet nodig om van het boek te genieten. Huis in brand is een sterk verhaal over identiteit en loyaliteit aan je familie en land; over culturele generalisatie en kanten kiezen. Belangrijk bij het uitwerken van deze thema’s is dat het boek uit vijf delen bestaat, elk verteld vanuit een ander perspectief. Zo krijg je niet alleen een goed inzicht in Isma, maar ook in haar zus Aneeka, die er alles aan doet om haar broer terug te krijgen. Naast de zussen wordt het verhaal vertelt vanuit Eamonn, die moet kiezen tussen zijn vader en zijn geliefde Aneeka, en vanuit Karamat, die zich een weg probeert te banen tussen zijn geloof, zijn familie en zijn politieke positie. Als laatste krijg je inzicht in de beweegredenen van Parvaiz, die vreselijke dingen heeft gedaan en meegemaakt en niets liever wil dan terug naar huis komen.
Huis een brand is een enorm sterk boek. Of je het nou leest als commentaar op onze huidige samenleving of als adaptatie van een oude Griekse klassieker, je hebt het uit voordat je het doorhebt. Antigone is niet voor niets een tragedie, bereid je dus voor op een heftig einde, want de vraag is: wanneer gaat het mis en hoe?

Fotocredit: Zain Mustafa

Boekgegevens

Kamila Shamsie, Huis in brand, vertaling: Anne Jongeling, Uitgeverij Signatuur, 288 pagina’s, ISBN 9789044976922 (€ 21,99)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie juni 2018.

Berichten gemaakt 5283

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven