Nog altijd een heerlijk feest om te lezen!

Douwe Dabbert? Misschien gaat er een lampje branden bij het horen van deze naam? Deze Nederlandse jeugdstrip gaat over een dwerg met een toverknapzak, die hij erfde van zijn grootvader. Naar verluidt kon opa zelfs een beetje toveren. Door de knapzak weet Douwe zichzelf uit de meest benarde situaties te redden. De knapzak  bevat namelijk altijd net datgene wat hij nodig heeft. Pakt iemand anders de knapzak dan is deze doorgaans leeg of bevat vreemde dingen zoals stenen, zand of olie.

Tussen 1975 en 2001 werden de avonturen van Douwe Dabbert gepubliceerd in het weekblad Donald Duck. Dit jaar bestaat de stripserie dus op de kop af veertig jaar. Nog altijd is Douwe Dabbert ongekend populair. De strips zijn zelfs vertaald in diverse talen. Zowel in Denemarken als in Indonesië is de gehele serie verschenen en enkele verhalen zijn in het Spaans en Portugees gepubliceerd.
Voor het scenario tekende Thom Roep en het sprookjesachtige tekenwerk werd geleverd door Piet Wijn. De tekenaar was al bij de start van Douwe Dabbert geen onbekende in stripland. Hij werkte namelijk al lang onder de vleugels van Marten Toonder. Naar verluid heeft hij een groot deel van de verhalen van Olie B. Bommel en Tom Poes in inkt gezet. Daarnaast leverde hij met regelmaat van de klok, prachtig getekende strips voor het meidenstripblad Tina, waaronder Gloria van Goes en Jennifer Scott.
Het monster van het Mistmeer is het vijfde verhaal van Douwe Dabbert en verscheen voor het eerst in album in 1979. Sedert twee jaar verzorgt uitgeverij Don Lawrence Collection de bewerkte heruitgaven van deze stripreeks. Dit wordt gedaan met de nodige zorg. Niet alleen is de vormgeving van de cover iets anders, ook zijn alle pagina’s opnieuw van kleur voorzien. Dit levert een mooi en strak geheel op en  de nieuwe uitgave oogt net wat frisser dan de oorspronkelijke versie. Vooral het schitterende en sfeervolle tekenwerk van Piet Wijn komt vele malen beter tot zijn recht.
Het verhaal draait om een eeuwenoude legende rond een monster, dat zich schuilhoudt in een meer. Als Douwe in de lokale herberg hoort dat de dorpelingen geteisterd worden door dit beest, wordt hij nieuwsgierig. Onze held vertrouwt het zaakje niet en gaat op onderzoek uit. Hij komt tot de ontdekking dat het dorpje in bedwang wordt gehouden door een namaakmonster. Dit sculptuur is vervaardigd door twee oude bekende van Douwe, namelijk Ludo Lafhart en zijn assistent Knudde. Dit tweetal joeg Douwe al de stuipen op het lijf in de eerste twee albums.
Er blijkt echter wel degelijk sprake van een monster, namelijk Lobbes. De naam zegt het al, een enorme goedzak die Douwe weet te redden uit handen van het criminele duo.
Het sprookjesachtige element met een vleugje mystiek maken van Het monster van het Mistmeer een herkenbaar verhaal. Zonder twijfel was de legende rond het monster van Loch Ness de inspiratiebron voor dit verhaal. Zelfs Lobbes heeft veel weg van de beelden van het Schotse monster.
Achteraf blijkt dit vijfde deel een soort tussenverhaal in de serie te zijn. In deel vier ondernam Douwe een reis naar het Oosten. In deel zes tot acht gaat Douwe respectievelijk naar het Noorden, Zuiden en het Westen. De albums rond de vier windstreken behoren tot de allerbeste albums uit de Douwe Dabbert reeks. Maar ook Het monster van het Mistmeer blijft na vijfendertig jaar nog altijd een feest om te lezen.

cover

Boekgegevens

Piet Wijn en Thom Roep, Douwe Dabbert 5Het monster van het Mistmeer, Uitgeverij Don Lawrence collection, ISBN: 97 890 8886 208 3 (€ 7,95)

Berichten gemaakt 5304

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven