Nederland in 99 schandalen

Op het moment van schrijven is het herfstvakantie. Als je niet oppast hoor je dan: ‘zullen we een dagje weg gaan?’ (…IJskoude stilte…) ‘Ja leuk!’, lieg je keihard, om vervolgens met een schuldbewust gezicht je ó-ver-volle agenda te tonen. Want die kazige uitjes kunnen je gestolen worden. Mocht uw leugen overtroefd worden door een veel te dominante partner: redding is nabij met De rare reisgids.

Want voor een bezoekje aan de Nachtwacht, de Deltawerken of de Keukenhof bent u allang niet meer te porren. Da’s leuk voor mensen die de gebaande paden volgen. Voor u is er De rare reisgids. Een gids die de verborgen, donkere kant van Nederland laat zien aan de hand van 99 kleine en grote schandalen. Bijvoorbeeld: de villa waar twee broers een vriend vermoordden, en het pand later gebruikten als logo voor hun verzekeringsmaatschappij. De UFO-landingsplaats in Houten, die na een paar jaar werd gesloten wegens een te hoge energierekening. De plek waar de broers Philips hun bips afveegden aan legitieme Amerikaanse patenten, en Nederland het elektrische tijdperk inloodsten.
Ook als u zich vastketent aan de radiator, een ontwricht gezinsleven en nijdige gezichten voor lief neemt, is dit prima materiaal om een vakantie of regenachtige zaterdag stuk te slaan. In hapklare brokjes worden de verrassende bestemmingen onder de loep genomen. Verwacht geen serieuze promotie van ‘het andere Nederland’. De stijl varieert van licht ironisch naar ronduit kritisch, doch immer met een vrolijke ondertoon. Zo worden wij getipt over de Universiteit Tilburg, maar ernstig afgeraden om hier daadwerkelijk heen te gaan – ‘tenzij u een onderzoeker bent natuurlijk, die overweegt zijn publicatie op te fleuren met zelfbedachte statistieken,’ wordt er vilein aan toegevoegd als verwijzing naar Diederik Stapel.

De rare reisgids is heel toepasselijk geschreven door twee mannen die op het eerste gezicht niks met het genre van doen lijken te hebben. Aan de andere kant: is er een opleiding voor reisgidsschrijver? Wetenschapsjournalist Willem Koert is Nederlands grootste kenner van (on)natuurlijke spierversterkers. Hij schreef er boeken over, maar werd daar niet rijk van. Ook Korné Versluis is wetenschapsjournalist. Hij werd wél rijk van zijn producties over de metabolomics van aardappelschimmels en – zijn grootste knaller – polyploïde preistengels (nee, valt niet uit te leggen). Hij is tevens werkzaam als docent scheikunde. In een krampachtige poging om alsnog rijk te worden (Koert) of om de zin van het leven te vinden en een midlifecrisis te overstijgen (Versluis) schreven zij gezamenlijk De rare reisgids.

Boekgegevens

Korné Versluis en Willem Koert, De rare reisgids. Nederland in 99 schandalen, Uitgeverij Scriptum, 208 pagina’s (€ 14,99)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie november 2017.

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven