De mysterieuze dood van een genie

Het is 1954. Op een bed ligt een man. Hij is dood. Naast hem ligt een appel doordrenkt in gif. Wat is er gebeurd: zelfmoord, een ongeluk, of …? Aan rechercheur Corell de taak om dat te onderzoeken.

Die dode man, dat is de briljante wiskundige Alan Turing (1912-1954). Rechercheur Corell ontdekt al vrij snel dat zijn dood een gevoelige zaak betreft: het Engelse ministerie van Buitenlandse Zaken zit er bovenop. Nadat Corell in het officiële rapport heeft geconcludeerd dat het om zelfmoord gaat, besluit hij buiten zijn werk om zelf verder op onderzoek te gaan. Hij is altijd al geïnteresseerd geweest in wiskunde en de ideeën van Turing laten hem niet los.
De val van Turing is een echte speurdersroman. Je lift mee op de bevindingen van Corell, die in archieven duikt, persoonlijke papieren en aantekeningen van Turing doorspit en met bekenden van het slachtoffer afspreekt. Het staat buiten kijf dat Lagercrantz veel onderzoek heeft gedaan ter voorbereiding op het schrijven van deze roman. Al lezende doe je de nodige kennis op van wiskundige theorieën, zoals de leugenaarsparadox, die op een zo eenvoudig mogelijke manier worden uitgelegd. Ook schetst Lagercrantz op soepele wijze de tijdsgeest van Engeland in de jaren vijftig. Met de inhoud van De val van Turing zit het wel goed. Ook heeft Lagercrantz aandacht voor hoofpersonage Corell. Gaandeweg ontpopt deze ietwat passieve rechercheur zich tot een man met lef en visie.
De schrijfstijl van het boek valt echter tegen. Die doet denken aan de stijl van literaire thrillers, en daar moet je van houden. Het boek is doorspekt met uitgebreide beschrijvingen van uiterlijkheden, gedragingen en landschappen waarvan het nut vaak niet helder is. Het is wel duidelijk waar die stijl een erfenis van is. Lagercrantz heeft eerder literaire thrillers geschreven, waaronder het vierde deel in de succesvolle Millennium-thrillerreeks, waarmee hij Stieg Larssons levenswerk voortzette.
Alan Turing heeft tijdens zijn leven nooit de erkenning gekregen die hij verdiende. Hij was homoseksueel, wat in de jaren vijftig in Engeland nog strafbaar was. Hij werd daarom veroordeeld tot chemische castratie door middel van een hormonenkuur. Inmiddels is zijn reputatie veranderd. Gebouwen en straten dragen zijn naam, er zijn films over hem gemaakt en koningin Elizabeth heeft hem in 2013 postuum gratie verleend. En nu speelt hij zelfs de hoofdrol in een roman. Wie had dat kunnen denken? Hijzelf zeker niet.

12 Cover De val van Turing

Boekgegevens

David Lagercrantz, De val van Turing, vertaling: Geri de Boer, Uitgeverij Signatuur, 400 pagina’s, ISBN 978 90 567 2544 0 (€ 19,99)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie april 2016.

Berichten gemaakt 5283

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven