Lezing: De vergelding

Op donderdag 15 februari gaat Jos Palm in Verzetsmuseum Amsterdam in gesprek met schrijver Jan Brokken en oorlogshistoricus Bas Kromhout, over de kijk op het verzet. Het verzet had vlak na de oorlog een onaantastbare heldenstatus, totdat het uit gewone mensen bleek te hebben bestaan.

PROMOTIE – In 2014 verscheen De vergelding van Jan Brokken. In dit boek reconstrueert Brokken de gebeurtenissen rond een sabotageactie in 1944, waarbij een Duitse soldaat de dood vond. De vergelding van de bezetter was verschrikkelijk. Aan de hand van duizenden pagina’s processtukken, getuigenverhoren en 185 interviews met betrokkenen ontrafelt de schrijver de gebeurtenissen. Wie pleegde de aanslag en waarom? Of was het toch een dom ongeluk met fatale gevolgen?

Het verzet tegen de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog was en is voor velen een bron van inspiratie. Vaak wordt gewezen op de morele betekenis van verzet en op de heilzame werking op de moraal van de Nederlandse bevolking. Maar hoe effectief waren de verzetsdaden? Bereikten verzetsgroepen met hun acties concrete doelen: mensenlevens redden, het bezettingsregime verlichten of de vijandelijke oorlogvoering saboteren?

Voor meer informatie zie: www.verzetsmuseum.org

Boekgegevens

Jan Brokken, De vergelding, Uitgeverij Atlas Contact, ISBN 9789045027487, 384 pagina’s (€ 12,50)

Berichten gemaakt 5304

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven