Het zotte geweld is bitterzoet

Joris Vermassen, beter bekend als stand-up comedian Fritz van de Heuvel, verrast met Het zotte geweld, een bitterzoete strip over het belang om het leven te leven.

Tom Steurs, de hoofdpersoon in Het zotte geweld, heeft het niet gemakkelijk. Met wisselend succes probeert hij een carrière als stand-up comedian op te bouwen, terwijl zijn manager in z’n nek hijgt en er thuis gedoe is met zijn vrouw. En dan is er nog zijn zusje Elke van wie hij zielsveel houdt (‘als we geen broer en zus waren, waren we getrouwd’) en die terminale kanker heeft.
Tom bezoekt zijn zusje dagelijks in het ziekenhuis en neemt haar mee naar het park, waar bomen zijn en waar haar lievelingsbeeld staat: Het zotte geweld van kunstenaar Rik Wouters. De Amerikaanse danseres Isadora Duncan was de inspiratie voor dit beeld, dat de dynamiek en vreugde van het leven symboliseert. Tijdens deze wandelingen zet Elke Tom aan niet op te geven en van het leven te genieten.

Is Het zotte geweld autobiografisch? Het wordt nergens vermeld, maar het verhaal wordt door Jos Vermassen met grote betrokkenheid verteld. Bovendien is Vermassen net als hoofdpersoon Tom stand-up comedian (bekend onder de naam Fritz van de Heuvel).
Ondanks de zware thematiek is Het zotte geweld geen sombere strip. De zieke Elke treedt haar situatie tegemoet met galgenhumor. En ook tijdens de optredens van Tom brengt de auteur er humor in. Dat doet Vermassen heel afgewogen. Door het verhaal vanuit de hoofdpersoon te vertellen, worden de twijfel en het verdriet van Tom voor de lezer heel invoelbaar. Maar net als dat te zeer dreigt te gaan schuren, creëert de schrijver met zijn grappen weer afstand. Ook de opdeling in korte hoofdstukken draag hieraan bij.
Het tekenwerk in Het Zotte Geweld sluit perfect aan bij de toon van het verhaal. Vermassen gebruikt een losse lijnvoering, maar pakt nergens uit. Zijn tekeningen blijven ingetogen, bijna sober, mede dankzij de inkleuren met lichte grijstinten.

De afwisseling van galgenhumor met welhaast poëtisch weemoedige passages gecombineerd met de dromerige sobere tekeningen maken van Het zotte geweld een bitterzoet verhaal. Elke laat haar broer postuum weten dat het leven de moeite waard is om geleefd te worden. Diezelfde boodschap lijkt Vermassen aan zijn lezers te willen overbrengen. En daar slaagt hij, wat mij betreft, uiteindelijk wonderwel in.

Joris Vermassen is schrijver, docent, kunstenaar en onderzoeker. Hij geeft les aan de School of Arts Gent. Hij werkt aan een doctoraat in de kunsten. Zijn alter ego Fritz (Van den Heuvel) was een pionier van de Vlaamse stand-up comedy. Hij debuteerde met De verdwenen stembanden en is scenarist van de bekroonde jeugdstrip De Bambergers.

het zotte geweld

[styled_box title=Boekgegevens]Joris Vermassen , Het zotte geweld, Uitgeverij Vrijdag, 2014. ISBN 978 94 6001 251 8 (€ 16,50)

 

Berichten gemaakt 5307

Eén gedachte over “Het zotte geweld is bitterzoet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven