Hèhè, nu weten we eindelijk hoe cavia’s naar kantoor gaan

Een boek over een cavia die naar kantoor gaat, dat was er nog niet – maar dankzij Paulien Cornelisse nu wel. Haar zelf uitgegeven boek De verwarde cavia neemt je mee in het alledaagse leven van een cavia genaamd Cavia. Heel normaal, want ook zij heeft last van bezuinigen op het werk, liefdesperikelen en obstipatie.

Cavia werkt op een communicatieafdeling waar ze voornamelijk bezig is met de mailing, het ordenen van de punaises en post-its in haar la en het googelen naar enge ziektes. Collega Kim, receptionist Roy, hoofd HR Stella en hoofd financiën Ruud lijken er geen problemen mee te hebben dat Cavia een cavia is, dus waarom zou je daar als lezer dan moeilijk over doen? Afgezien van de naam van de hoofdpersoon, haar koosnaampje Haarbal en de passages over haar natte vacht na een regenbui en het opsteken van een poot in plaats van een vinger, had de hoofdpersoon van dit boek net zo goed een vrouw van achter in de twintig kunnen zijn.
De korte hoofdstukken maken het verhaal gemakkelijk om te lezen, maar missen daardoor wel enige diepgang. Net als de vorige boeken van de schrijfster, Taal is zeg maar echt mijn ding en En dan nog iets, kun je dit boek er prima bij pakken als je maar vijf minuten de tijd hebt. Je zit namelijk zo weer in het verhaal.
Ondanks dat taal in dit boek niet de boventoon voert, blijft De verwarde cavia wel degelijk een duidelijk herkenbare Cornelisse, gegoten in een luchtig, verhalend vachtje. Genoeg alinea’s waar de humor van de schrijfster in is verwerkt. Zo vraagt een vriendin aan Cavia of ze op haar kinderen kan passen: “‘Het is heel erg nodig,” zei de vriendin licht paniekerig. Alsof haar man met zijn koffers in de hand stond, klaar om haar te verlaten.’ En wanneer een one-night-stand van Cavia de volgende dag wel heel lang op de wc zit, vraagt ze zich af: ‘Kon je iemand roepen die al heel lang op de wc zat? Stel dat Steven zwaar geconstipeerd was en zij hem uit zijn concentratie haalde? En dat het dan helemaal niet meer lukte?’
Je zou bijna vergeten dat je te maken hebt met een hoofdpersoon die normaal rondjes rent in een kooi, gemiddeld drie jaar wordt en de hele dag piept. Cornelisse leert je een cavia te waarderen als mens.

Beeld: Tessa Posthuma de Boer

omslag De verwarde cavia.indd

Boekgegevens

Paulien Cornelisse, De verwarde cavia, Uitgeverij Cornelisse, ISBN 978 90 824 3020 2 (€ 14,99)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie juni 2016

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven