Artikel: Dwalen door een magisch decor

Een tijdlozer verhaal dan Alice in Wonderland bestaat haast niet. Een van de mooiste versies van deze klassieker is die van illustrator Floor Rieder uit 2014, bekroond met de Libris-prijs voor mooiste boekomslag. Nu komt het verhaal opnieuw tot leven in een theatervoorstelling van Mariska Simon, waarvoor Rieder een magisch pop-up decor maakte. Ik nam mijn kinderen mee op de thee bij de Hoedenmaker.

Door Aefke ten Hagen

Al meer dan 150 jaar geleden schreef Lewis Carroll de avonturen van Alice in Wonderland. Vandaag de dag zullen er niet veel kinderen en volwassenen zijn die het verhaal niet kennen. Als Alice op een dag een pratend, wit konijn achterna loopt, valt ze pardoes in een konijnenhol. En dan begint de wereld wel hele bijzondere vormen te krijgen…

Verdwalen in een boek
De uitgave van Rieder is de mooiste versie van Alice in Wonderland die ik tot nu toe heb gezien. Het boek is op zich al een plaatje: een mooie, handzame hardcover-uitvoering. De illustraties geven het veel kracht en kinderen zijn steeds benieuwd wat er op de volgende pagina allemaal te zien is. Je kunt er letterlijk in verdwalen; het is voor de (voor)lezer haast een uitdaging om de verhaallijn te blijven volgen. Wellicht was dat precies de bedoeling van de illustrator, om jou dezelfde verwondering te laten ervaren als Alice.
Zodra je het boek openslaat, betreed je Wonderland – of Spiegelland. Dat is het bijzondere: je kunt aan beide kanten van het boek beginnen. Het samenspel van illustraties, tekst en gedichten zorgt ervoor dat je het boek op verschillende leeftijden kunt (her)beleven. Een zeer geslaagde bewerking van de oorspronkelijke klassieker, om samen met je kinderen in te duiken en te verdwalen.

Alice op het toneel
Voordat ik het boek las, heb ik samen met mijn gezin de muzikale theatervoorstelling ‘Alice in Wonderland’ bezocht in Rotterdam. Een leuk en indrukwekkend uitje voor de hele familie. Vooral het magische pop-up decor, van de hand van dezelfde illustrator, maakte het erg interessant voor zowel kind als volwassene. Theatermaakster en actrice Mariska Simon, die eerder al voorstellingen maakte van kinderboeken als Het Muizenhuis en Knofje, weet je met behulp van muziek, schaduwspel en decor mee te nemen naar Wonderland.
De kinderen zaten vanaf de eerste minuut op het puntje van hun stoel. In korte tijd wordt het mooie en indrukwekkende verhaal met alle passie en liefde voor het theater neergezet. Een klein kritiekpuntje is dat er niet zoveel humor in het stuk zat. De kinderen zaten geboeid te kijken, maar er werd weinig gelachen, hoewel het verhaal zich daar prima voor leent. Zo begint het boek al heel geestig met een wit Konijn met roze ogen, dat mompelt: ‘O jee, o jee, ik kom veel te laat.’ Desondanks is dit een goede introductie op de avonturen van Alice voor degenen die nog te jong zijn voor het boek.
Na 150 jaar is Alice in Wonderland nog steeds een even prachtig en origineel verhaal. Niet alleen in boekversie, maar ook op het toneel zal het kinderen nog lange tijd weten te betoveren.
De theatervoorstelling ‘Alice in Wonderland’ is voor kinderen vanaf vier jaar en speelt nog t/m 10 mei, in verschillende steden door het land. Kijk voor meer informatie op www.kleinamsterdamproducties.nl.

Foto’s: Marion Visser

Boekgegevens

Lewis Carroll, De avonturen van Alice in Wonderland en in Spiegelland, illustraties: Floor Rieder, Uitgeverij Gottmer, 208 pagina’s (€ 24,95)

Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie januari 2020.

Berichten gemaakt 5307

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven