Digitaal voorspel

Onder mijn huid is een actuele Young Adult over een slachtoffer van sexting. Dit is een groot probleem en komt vooral voor onder jongeren. Aefke ten Hagen, expert op het gebied van mediawijsheid, vormt haar oordeel over het boek.

Steeds vaker zien we items in de media die te maken hebben met sexting, het verzenden en ontvangen van seksueel getint beeldmateriaal. De foto’s en filmpjes die in vertrouwen verstuurd zijn worden vaak doorgestuurd via mobiele telefoons en verspreid via internet. Internet kent geen grenzen. De foto of het filmpje is openbaar en voor iedereen toegankelijk. Dat was waarschijnlijk niet de bedoeling toen Coco, de hoofdpersoon van Onder mijn huid, haar sexy foto naar haar vriendje stuurde.
Coco is al heel lang verliefd op Nick. Ze is dan ook over the moon als hij laat merken dat hij haar ook leuk vindt. Maar dan vraagt hij of ze een naaktfoto van zichzelf stuurt. Coco aarzelt, maar doet het toch. Hun relatie raakt uit en niet lang daarna krijgt Coco van een anonieme afzender een naaktfoto van zichzelf. Als ze niet binnen 24 uur een nieuwe naaktfoto stuurt, staat haar foto op het internet. Wie bedreigt haar?
Marlies Slegers trekt je met Onder mijn huid vanaf de eerste pagina in het verhaal; al bij de eerste paar regels wil je weten hoe het verder gaat. Slegers heeft een heel natuurlijke schrijfstijl en de gebeurtenissen voelen levensecht. Zij heeft zich goed in het onderwerp verdiept. Dit boek is niet alleen een goede Young Adult, maar ook verplicht materiaal voor ouders en docenten. Slegers geeft je namelijk een kijkje in de belevingswereld van jongeren en laat zien hoe hard het leven soms voor hen kan zijn.

Jongeren zijn vaak hard onder elkaar en vinden dat je ‘dan maar geen naaktfoto had moeten sturen’. De meeste jongeren zouden dit dan ook niet slim van Coco vinden, terwijl over de jongen in kwestie geen oordeel wordt gegeven. Als mediacoach hoor ik geregeld van jongeren dat ze vinden dat die meiden die naaktfoto’s versturen, niet ‘depressief moeten gaan zitten doen’ als die foto’s worden doorgestuurd. In Onder mijn huid stuurt Coco de foto dus wel naar haar vriendje en ook zij kan uiteindelijk niet op medeleven rekenen van haar leeftijdsgenoten.
Ouders die op de hoogte zijn van het bestaan van sexting, zien het ondertussen als het digitale voorspel van nu. Als je Onder mijn huid hebt gelezen, weet je als vader of moeder beter welke gevaren dit met zich meebrengt. Een sexy foto appen is niet zo onschuldig als het lijkt. Één zo’n foto kan een groot effect hebben. Ook als de foto alleen als digitaal voorspel was bedoeld.
En dat is nu precies wat Onder mijn huid zo treffend laat zien. Het is een goed en een – helaas ook – realistisch verhaal met een goede titel; het verhaal gaat echt onder je huid zitten. Als lezer blijf je je namelijk nog lang afvragen hoe dit zo uit de hand heeft kunnen lopen en wat jij zou doen als je dit in je omgeving zou meemaken.

Onder mijn huids

Boekgegevens

Marlies Slegers, Onder mijn huid, Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, ISBN 978 90 210 1664 1 (€ 14,99)

Over Aefke
Met online communicatie als lievelingsvak en schrijven haar passie heeft Aefke ten Hagen zich gespecialiseerd in mediawijsheid. Zij is gecertificeerd mediacoach en geeft gastlessen mediawijsheid. Van piepjong tot stokoud. Voor de Boekenkrant leest zij boeken die met dit onderwerp te maken hebben. Aefke: ‘Het is belangrijk dat iedereen nieuwe media met wijsheid en plezier kan gebruiken. En als mediacoach ben ik natuurlijk altijd op zoek naar de leukste, meest mediawijze boeken van het moment.’

Meer info over Aefke vind je op www.allesstaatopinternet.nl

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven