De Franse keuken van Alain Caron

Kok en cuisinier Alain Caron, onder meer bekend van tv-programma’s als Masterchef, woont al meer dan dertig jaar in Nederland. Desondanks is hij nog steeds een Franse kok die verliefd is op de Franse keuken. Die liefde heeft hij al eens beschreven in het boek Tour d’Alain, en bezingt hij nu opnieuw in Mijn Franse keuken.

In Tour d’Alain (2013) besprak Caron per Franse streek de dingen die er echt toe doen als het om kookkunst en smaak gaat: de beste plekken om te eten of inkopen te doen, recepten van bevriende chefs en nog veel meer. Was dit boek een soort culinaire reisgids waarin ook wat recepten stonden, met het recent verschenen Mijn Franse keuken heeft Caron dit keer een echt Frans kookboek gemaakt. Alle in het boek opgenomen recepten zijn gestoeld op de klassieke Franse keuken en zijn – op één na – van zijn hand.
Het boek bestaat uit vijf hoofdstukken: voorgerechten, hoofdgerechten, bijgerechten, nagerechten en de basis. Deze hoofdstukken worden voorafgegaan door tien tips: ‘belangrijke dingen volgens Alain’. De eerste en belangrijkste tip: proef tijdens het bereiden steeds je gerecht.

In Mijn Franse keuken staan ruim honderd recepten, die beknopt maar helder zijn beschreven, en ook voor de wat minder bedreven kok over het algemeen goed te doen zijn. Caron geeft ons zijn versie van klassieke Franse recepten als aardappelgratin, kalfstong met gribichesaus en kaassoufflé. Maar hij besteedt ook aandacht aan modernere Franse gerechten. Bij de eendenborst met wortelsalade en krenten gaat hij bijvoorbeeld aan de slag met een Aziatisch georiënteerde kruiderij. Bij de gebakken kalfslever, gepaneerd met een mengsel van gemalen hazelnoten en pistachenoten, proeven we juist de invloed uit het Midden-Oosten, zeker als hij ook nog suggereert om het geheel met auberginekaviaar (waarvan het recept ook in dit boek staat) te serveren. Ook de mosselen met specerijen als gember, kurkuma en rode peper zijn heerlijk, maar niet echt klassiek Frans.
Caron deelt bij de nagerechten veel echte koksrecepten ‘waarbij je niet hoeft te meten en wegen, maar lekker op je gevoel mag bakken’. Bij het recept voor gekaramelliseerde ananas zegt hij: ‘Ik ben geen patissier en ik bereid mijn desserts dan ook als kok. Ik bak en braad de ananas zoals je dat met een stuk vlees zou doen.’

Een vegetariër zal niet snel een kookboek over de Franse keuken aanschaffen, maar met het boek van Caron kun je ook als vegetariër best uit de voeten. Sla het hoofdstuk hoofdgerechten over (op de kaassouffle na dan) en leef je uit met de voor- en bijgerechten om een lekker Frans en vegetarisch maal te maken.
Mijn Franse keuken is een aangenaam kookboek met fijne recepten. Prettig is ook dat de persoon Caron niet opdringerig aanwezig is, Hij houdt zich in dit boek bij de recepten, hier en daar met een kleine inleiding of anekdote, maar je ziet nergens de persoonlijke uitweidingen die je tegenwoordig in veel kookboeken tegenkomt, maar die met de recepten niet zoveel van doen hebben. De prachtige foto’s van Harold Pereira maken het boek af.

29-cover-mijn-franse-keuken

Boekgegevens

Alain Caron, Mijn Franse keuken, Uitgeverij Carrera, pagina’s, ISBN 978 90 488 2920 0 (€ 29,95)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie oktober 2016

Berichten gemaakt 5305

Eén gedachte over “De Franse keuken van Alain Caron

  1. Alain Caron is een sympathieke man. Helaas nogal behept met wat vooroordelen als het gaat om de kwaliteit van ingredienten. Met blind proeven gaat hij regelmatig de mist in, omdat hij denkt dat traditionele herkomst of produktie tot betere resultaten leidt. Alles wat uit Frankrijk komt is bij voorbaat al lekkerder dan wat uit China of Holland komt.
    Maar goed, koken zal hij wel kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven