Column: Stof tot nadenken 

April is de Maand van de Filosofie, een onderwerp dat in eerste instantie een ver-van-mijn-bed-show leek. Bij filosofie denk ik toch al snel aan stoffige materie voor de oudere en intellectuelere onder ons. Toch is mijn idee over filosofie door mijn stage bij de Boekenkrant in positieve zin veranderd, want het is voor zowel jong en oud en in allerlei gradaties te vinden.

In de Boekenkrant van maart bespraken wij allereerst Natuurlijk, het essay van Jan Terlouw met daarin zijn visie op de natuur verwoord. In de BKFilosofie van deze maand zien we ook de jongere politieke generatie vertegenwoordigd met het essay van Femke Halsema, getiteld Macht en verbeelding. Daarnaast komen in dit nummer de Jonge Denkers aan bod en brengt Stine Jensen, voordraagster van de Socrateslezing 2018, filosofie bij de allerjongste onder de aandacht. Zelfs in het YA-debuut van Sara Holland uit de april-editie van de Boekenkrant is een filosofische gedachte te vinden.

Plotseling lijkt er in bijna elk verhaal een diepere gedachte verstopt te zitten. Het huidige boek op mijn nachtkastje, The 4-Hour Work Week van Timothy Ferriss, zit vol wijsheden, maar ook uit de korte verhalen van Franca Treur vallen belangrijke lessen te trekken. Wellicht brengt deze column u daarom tot het zien van de boodschap achter uw thriller of nieuwe inzichten op het gebied van voedsel middels een kookboek.

Filosofie is volgens mij voor iedereen, stof om over na te denken.

Danique

Over de rubriek ‘Column’
Als redactie van de Boekenkrant maken wij natuurlijk weleens wat mee in het boekenwereldje. Via deze rubriek geven wij onze lezers daarom een kijkje achter de schermen.

Berichten gemaakt 5304

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven