Column Lex Jansen: De ontdekking van de redacteur

Een paar weken geleden kreeg ik van de studenten van de master Redacteur/editor aan de Universiteit van Amsterdam het verzoek om een aantal vragen te beantwoorden over het werk en de positie van een redacteur.

Mijn antwoorden zouden worden opgenomen in een bundel, met de titel In de marge. De vragen die ze voor me in petto hadden leverden geen problemen op, maar twee zinnetjes bleven me bezighouden, ook nadat ik mijn tekst had ingeleverd. De studenten vroegen me van wie ik het uitgeefvak heb geleerd en of ik voorbeelden had toen ik begon.
Ik herinner me heel goed de eerste dag van mijn nieuwe baan, uitgever van De Arbeiderspers. Ik was achter een enorm bureau gaan zitten, startte de desktopcomputer en keek naar buiten. Vanuit mijn vorige kantoorkamer bij uitgeverij Thieme in Zutphen had ik zicht op een binnenplaats en de ommuurde tuin van het huis van de beheerder, waar bijna dagelijks was hing te drogen aan een lijn van stalen draden. Hier werd mijn blik gevangen door het water van de Herengracht, de schitterende panden aan de overkant en de torens van de Singelkerk op de achtergrond. Ik had het mooiste uitzicht van Nederland. Wat ik die eerste week precies zou gaan doen? Dat wist ik werkelijk niet. Gelukkig was daar Stien van Waardt, mijn secretaresse. Zij wandelde met de weekagenda binnen en zei: ‘Zullen we je afspraken even doornemen?’ Ineens werd alles concreet en kon ik aan de slag. In die eerste week was er ook een bijeenkomst op een locatie buiten de stad. Ik geloof dat het ergens bij Ilpendam was. Ik herinner me dat er uitgevers, redacteuren en marketingmedewerkers waren van alle uitgeverijen binnen WPG. Na afloop was er een borrel in de septemberzon. Mijn collega Peter Nijssen stelde me voor aan Anthony Mertens, hoofdredacteur bij uitgeverij Querido. Hij ging tegenover me zitten, glas bier in zijn hand. ‘Uitgever van De Arbeiderspers is een lastige positie,’ zei hij. ‘Je moet je goed realiseren op welke stoel je zit. Er zal op je worden gelet.’ Dankzij die opmerking heb ik altijd geweten dat je als uitgever in een traditie staat. Ik hoop dat de bundel van de studenten van de master Redacteur/editor ook daarvan zal getuigen.

Deze column verscheen eerder in de Boekenkrant, editie 7 januari 2019.

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven