Boekfragment: Hoe je thuis de wereld kunt redden

Duurzamer leven is leuk! Help mee en neem groenere beslissingen in je dagelijks leven. 

THEEZAKJE 
Of het nu een zwarte, een groene of een witte thee is, wij drinken gemiddeld bijna drie kopjes thee per persoon per dag. Thee is een essentieel onderdeel van het dagelijks leven voor vele mensen, die het drinken om wakker te worden of juist om te ontspannen. 
Waarschijnlijk werd thee voor het eerst in China gebruikt in 2737 v.Chr. als medicinale drank. Na India en Kenia is China is de grootste theeproducent ter wereld. Maar in Ierland wordt per hoofd van de bevolking de meeste thee gedronken, gevolgd door het VK. 

DE GEVOLGEN 
Theezakjes worden meestal gemaakt van papier en dichtgeseald met behulp van polypropyleen, een soort plastic. Tuinliefhebbers merken dan ook dat theezakjes op de composthoop maar heel langzaam afbreken. Uit een onderzoek uit 2010 van het Britse tijdschrift Which? is gebleken dat theezakjes van A-merken slechts voor 70 tot 80 procent biologisch afbreekbaar waren. 
In bepaalde theezakjes zit er zowel plastic in het papier van het zakje zelf als in de lijm die het zakje bij elkaar houdt. Daarom heeft een aantal theeproducenten doelen gesteld voor het verwijderen van alle plastic uit hun theezakjes. Voor de ecologische voetafdruk van een theezakje draait het niet alleen om het plastic – ook de grondstoffen die worden gebruikt om de thee te verbouwen, te verwerken en te transporteren tellen mee. Een onderzoek uit 2012 heeft aangetoond dat er meer dan 300 liter water nodig is om voldoende thee te telen voor 25 theezakjes. Wanneer de thee wordt geteeld in streken waar water schaars is, zet dit de drinkwatervoorraden onder druk. 
Een onderzoek uit 2017 dat is gepubliceerd in de Oxford Research Encyclopedias concludeert dat de intensieve monocultuurproductie van thee een grote impact op het milieu heeft. Hier worden vaak bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt, die schadelijk zijn voor het milieu, waterverontreiniging veroorzaken en een bedreiging vormen voor de biodiversiteit. Het voortdurend gebruik van kunstmest en onkruidverdelgingsmiddelen zorgt ervoor dat de bodemkwaliteit achteruitgaat, en bovendien draagt het aanwinnen van nieuw land voor de theeteelt bij aan de ontbossing en habitatverlies. De verwerking (drogen en fermenteren) en het vervoer van thee is afhankelijk van fossiele brandstoffen, die bijdragen aan de klimaatverandering. Kortom, een kop thee zonder enige impact is niet mogelijk – maar het is wel mogelijk om keuzes te maken die beter zijn voor jou en het milieu. 

WAT KUN JE ZELF DOEN? 
• Gebruik losse thee en zet een hele pot – de meeste mensen zijn het erover eens dat je op deze manier het lekkerste kopje thee maakt, want zo kan het hete water in het hele theeblad doordringen voor een frisse, aromatische smaak. Gebruik een metalen thee-ei als je maar één kopje thee tegelijk wilt maken. 
• Koop plasticvrije theezakjes in zo min mogelijk verpakkingsmateriaal. Kies als het even kan voor gecertificeerd afbreekbare theezakjes en doe ze na gebruik in de groene bak. Als je zelf thuis je afval composteert, kun je daar beter geen theezakjes bij doen – ze breken veel minder snel af dan ander groenafval. 
• Kies voor thee met het Rainforest Alliance- of fairtradekeurmerk, zodat je er zeker van bent dat de thee volgens strenge milieunormen is geproduceerd en de gevolgen voor het milieu zo beperkt mogelijk zijn.  

Boekgegevens

Tara Shine, Hoe je thuis de wereld kunt redden een ding tegelijk, vertaling: Sylvia Birnie, Mylène Delfos, Marian van der Ster en Jet Zegers, Uitgeverij Kosmos, 256 pagina’s (€ 22,50)

www.kosmosuitgevers.nl 

Berichten gemaakt 5283

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven