Boekenkrant Nieuwsbrief - 29 oktober 2019

---

De westerse canon in perspectief

Johann Wolfgang von Goethe (Faust), Joseph Conrad (Heart of Darkness), Herman Melville (Moby Dick) en Scott Fitzgerald (The Great Gatsby) zijn allemaal beroemde schrijvers. Deze auteurs hebben een grote impact gehad op wat wij in de westerse samenleving als ‘goede’ literatuur beschouwen. Wanneer je naar onze canon kijkt valt er één ding op: vrijwel iedere schrijver op deze lijst is een man en is wit. Je zou zeggen dat dat logisch is, want vroeger waren er in het Westen vrijwel alleen maar witte mensen en waren vrijwel alle schrijvers mannen. Dit is echter maar één kant van de waarheid. Er wáren namelijk wel niet-witte en vrouwelijke schrijvers, maar zij werden ondergesneeuwd door wat wij in het Westen als ‘goede’ literatuur zagen.

Niet heel lang geleden was de westerse canon nog prominent aanwezig in de boekenlijsten van scholieren en literatuurstudenten. Tegenwoordig is er echter veel meer aandacht voor buitenlandse schrijvers, vrouwelijke auteurs en andere schrijvers die in de vergetelheid waren geraakt. Als student Letterkunde kan ik veel schrijvers van de westerse canon waarderen, maar ben ik blij dat de literaire wereld steeds breder wordt. Schrijvers zoals James Baldwin (Go Tell It on the Mountain), Angela Carter (Nights at the circus) en Gabriel García Márquez (One Hundred Years of Solitude) zijn namelijk minstens net zo goed als hun westerse tegenhangers.

Jeroen van Wijk

Redacteur Boekenkrant

jeroen@boekenkrant.com

---

Literatuur

Boekfragment: Augustus

De zestienjarige David raakt roekeloos verliefd op de mysterieuze Chileense Mercè, een vrouw die qua leeftijd zijn moeder had kunnen zijn. Een liefdesgeschiedenis die ‘met de zwaartekracht speelt, maar tegelijk diep in de aarde verklonken is, beklemmend, dromerig, zinnelijk,’ aldus Mirjam van Hengel.

Lees verder op boekenkrant.com

---
Column Lex Jansen: Prix Goncourt 1919

Column Lex Jansen: Prix Goncourt 1919

Op die koude middag in november maakten drie heren hun opwachting in de Rue Hamelin nr. 4, waar Marcel Proust in bed lag. Door het vochtige weer had hij extra veel last van zijn astma. Even tevoren, tijdens een lunch in restaurant Drouant, was de Prix Goncourt aan hem toegekend voor zijn boek A l’ombre des jeunes filles en fleurs, met zes stemmen tegen vier.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Spanning

De belangrijkste schrijflessen van bestsellerauteur Stephen King

De belangrijkste schrijflessen van bestsellerauteur Stephen King

Van Stephen King zijn meer dan 350 miljoen boeken gekocht. Hij schreef ruim vijftig titels, bijna allemaal bestsellers. Hoe doet hij dat? Daarover schreef hij een eigenzinnig, vakkundig en inspirerend boek. De eerste honderd pagina’s van het boek gaan over Kings leven. Zijn jeugd vol armoede, de drang om te schrijven, zijn verslaving en de moeizame weg omhoog.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Boekfragment: Net nitroglycerine

Isabelle, de echtgenote van topadvocaat Niklas Bromander, bezoekt het nieuwjaarsfeest van de elite van Jönköping. Ze voelt zich er niet thuis. Niet veel later wordt haar man dood aangetroffen in een garage in het centrum van de stad en is zijn oudste dochter spoorloos verdwenen.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Jeugd

Recensie: Het dagboek van Cerise

Recensie: Het dagboek van Cerise

In Frankrijk is de serie Het dagboek van Cerise van Joris Chamblain en Aurélie Nevreteen enorm succes. Van de reeks, die inmiddels zes delen telt, zijn al meer dan één miljoen exemplaren verkocht. Wie de eerste twee in het Nederlands vertaalde boeken leest, begrijpt meteen waarom.

Lees verder op boekenkrant.com 

---

Non-fictie

Interview: Alma en Marita Mathijsen

Interview: Alma en Marita Mathijsen

Het is een opmerkelijk begin van het essay voor de Maand van de Geschiedenis. In het brievenboek Niet schrikken mama schrijft Alma Mathijsen in een gedicht aan haar moeder Marita Mathijsen dat ze eigenlijk een jongen had willen zijn. Het gedicht gaat over een man die allesbehalve geëmancipeerd is en vrouwen als ‘mislukte mannen’ beschouwt. ‘Het is een gedachte-experiment,’ zegt de schrijfster.

Lees verder op boekenkrant.com

---

Volg je ons al op social media?

• facebook.com/deboekenkrant

• twitter.com/boekenkrant

• instagram.com/boekenkrant

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 36 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 4 november verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant. 

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com